De nieuwsbrief is twee dagen eerder om iedereen nog de kans te geven tot vrijdag 12.00 uur te stemmen op de publiekswinnaar voor de VN-thriller van dit jaar. Prijsthrillers slaan sowieso de klok deze keer. In de eerste plaat de winnaar van de Gouden Strop en de Schaduwprijs 2020 natuurlijk, maar ook de shortlist voor de Vrij Nederland-thriller van het jaar. Vervolgens De Heren van de tijd, het slotdeel van De witte stad-trilogie, maar ook nieuw werk van Faber & Pederson, Winterland; ; Val van Toni Coppers; David Baldacci's Ongeschondenen de aankondiging van de Spannende Boeken-weken met het gratis geschenkboekje van M.J. Alridge, Wat jij niet ziet. Na de VN-shortlist de winnaars van de prijsvraag en de nieuwe prijsvraag,deze keer over De onbekende vrouw van Mary Kubica.

Winnaars Gouden Strop & Schaduwprijs 2020

De enige Vlaming onder de genomineerden voor de Gouden Strop 2020, Dominique Biebau, heeft met Russisch voor beginners de prijs weggesleept vóór zijn Nederlandse collega's. Klik HIER voor de bekendmaking.

Ook De Schaduwprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut, ging naar een Vlaamse auteur: Bettie Elias voor haar Het tuinfeest.
De andere genomineerden voor de Gouden Strop waren dit jaar: Donald Nolet - Hoek; Robert Pollack - De taak; Esther Verhoef - Façade en Jens Vern - De macht van K.

Jury
Klik HIER voor de uitgebreide toelichting in het juryrapport. Die jury voor de Gouden Strop 2020 bestond uit Koen Voskuil (voorzitter en misdaadjournalist AD); Anne Versloot (freelance recensent, onder meer van Vrij Nederland’s Detective & Thrillergids), Rolf Bos (freelance journalist en recensent van onder meer Hebban.nl); Petra Rijkelijkhuizen (Accountmanager e-Books bij de Koninklijke Bibliotheek) en Arno Ruitenbeek (freelance journalist en recensent van onder meer VN’s D&T-gids).

Russisch voor beginners
Russisch voor beginners

Auteur: Dominique Biebau
Bladzijden: 212
Prijs: € 20

Informatie  Meer informatie »

Slotdeel 'De witte stad'-trilogie: 'De heren van de tijd'

Laatste deel van de trilogie De witte stad over Unai López de Ayala. De historische roman De heren van de tijd, geschreven door een mysterieus pseudoniem Diego Veilaz, is een groot succes. In het heden krijgt Unai López de Ayala te maken met een reeks gruwelijke moorden, identiek aan beschrijvingen in De heren van de tijd. Zijn onderzoek leidt naar de toren van Nograro, een fort dat al eeuwen bewoond wordt door dezelfde familie. Gaandeweg vindt Unai in De heren van de tijd allerlei overeenkomsten met zijn eigen verleden. En deze ontdekking zal voor hem en zijn familie alles veranderen.
De heren van de tijd
De heren van de tijd

Auteur: Eva García Sáenz de Urturi
Bladzijden: 480
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

'Winterland' van (Kim) Faber & (Janni) Pedersen

“Thriller van het jaar", bejubelde de recensent van een kwaliteitskrant het debuut van de Deense schrijversduo Kim Faber & Janni Pedersen. Inspecteur Martin Juncker is uit Kopenhagen naar een klein en saai provinciestadje overgeplaatst. Zijn enige uitdaging: de spanningen rond het plaatselijke asielzoekerscentrum. Als er een bom ontploft in hartje Kopenhagen en Junckers voormalige partner Signe Kristiansen op de zaak wordt gezet, voelt hij zich volledig buitengesloten. Het onderzoek verloopt moeizaam, tot Kristiansen plotseling een gouden tip krijgt. Ondertussen belandt er tot Junckers grote verbazing een moordzaak op zijn bureau. Het lijkt een uit de hand gelopen overval, maar als blijkt dat het slachtoffer banden had met neonazi's, wordt al snel duidelijk dat er een link is met Signes zaak…

Klik HIER voor een fragment.

Winterland
Winterland

Auteur: Kim Faber
Bladzijden: 416
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

'Val' standalone thriller van Toni Coppers

Coppers heeft de reeks over commissaris Liese Meerhout onderbroken voor een standalone thriller. Alex Berger, een wat bijzondere privédetective, was in een eerder leven commissaris bij de Moord in Brussel maar leeft teruggetrokken in Oostende.
In Londen wordt Roisin Benting in haar loft koelbloedig gewurgd met een teken op haar buik. Als Sara, een van de weinige mensen voor wie Alex nog plaats heeft in zijn leven, bij Interpol opgezadeld wordt met deze onverklaarbare moord, roept ze de hulp in van haar ex-chef en boezemvriend. Een tweede slachtoffer valt, dit keer in Vlaanderen, en de familie Bonard komt in beeld. Alex Berger ontvangt een uitnodiging van David Bonard. Aan de zijlijn blijven staan, blijkt plotseling geen optie meer.

Val
Val

Auteur: Toni Coppers
Bladzijden: 384
Prijs: € 14.99

Informatie  Meer informatie »

'Ondergronds': David Baldacci's nieuwste 'Amos Decker'

Zesde thriller van de Amerikaan in de reeks over FBI-agent Amos Decker en zijn collega Alex Jamison. Ze zijn naar London in North-Dakota gestuurd. Gas- en oliewinning maken van het snel groeiende stadje en broeinest is van problemen. Decker en Jamison zijn ingevlogen om de dood te onderzoeken van Irene Cramer. Op haar lichaam is een autopsie uitgevoerd en vervolgens is het stoffelijk overschot in de wildernis gedumpt. Iedereen in London lijkt een geheim te hebben. Wanneer er een nieuwe moord wordt gepleegd, moet Decker terugvallen op zijn exceptionele geheugen en krijgt hij hulp uit onverwachte hoek.
Klik op het boek voor een fragment.

Ondergronds
Ondergronds

Auteur: David Baldacci
Bladzijden: 400
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »

Spannend boekenweken geschenk 'Wat jij niet ziet' van MJ Arlidge

Maandag 1 juni a.s. gaan de Spannende Boeken Weken weer van start. Het bijbehorende Spannende Boeken Weken geschenk is dit keer Wat jij niet ziet en is geschreven door M.J. Arlidge. Boekenkopers krijgen Wat jij niet ziet tot 15 juni gratis bij aankoop van minimaal € 15 aan Nederlandstalige boeken.

Wat jij niet ziet (set van 50 geschenken)
Wat jij niet ziet (set van 50 geschenken)

Auteur: M.J. Arlidge
Bladzijden: 95
Prijs: € 62.13

Informatie  Meer informatie »

Wat is volgens jou de VN’s Thriller van het Jaar?

Eén van acht thrillers die in de komende gids vijf sterren krijgen wordt op maandag 25 mei, bij het verschijnen van de 41ste Detective en Thrillergids, uitgeroepen tot VN's Thriller van het Jaar. Die dag wordt ook de winnaar van de publieksprijs bekendgemaakt. Daarvoor kun je HIER (tot vrijdag 22 mei a.s. 12.00 uur) stemmen en kun je een exemplaar van de nieuwe gids natuurlijk bij uw plaatselijke boekhandel bestellen.
 

De VN-shortlist

Spion buiten dienst
Spion buiten dienst

Auteur: John le Carré
Bladzijden: 336
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »
Het echte leven
Het echte leven

Auteur: Adeline Dieudonné
Bladzijden: 208
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »
Donkergroen bijna zwart
Donkergroen bijna zwart

Auteur: Mareike Fallwickl
Bladzijden: 384
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »
Smeltend ijs
Smeltend ijs

Auteur: Arnaldur Indridason
Bladzijden: 272
Prijs: € 17.5

Informatie  Meer informatie »
De stad en het vuur
De stad en het vuur

Auteur: Walter Lucius
Bladzijden: 496
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »
De poppenfabriek
De poppenfabriek

Auteur: Elizabeth Macneal
Bladzijden: 400
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »
De laatste stem
De laatste stem

Auteur: Graham Moore
Bladzijden: 304
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »
Verloren vrouw
Verloren vrouw

Auteur: Charles den Tex
Bladzijden: 384
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

Winnaars prijsvraag

In de vorige nieuwsbrief vroegen we je wie volgens jou de Gouden Strop 2020 zou moeten winnen. Het hoefde niet persé de echte winnaar te zijn! Uit de uitzendingen hebben we drie winnaars gekozen:
1. Dhr W. de Wal uit Leeuwarden
2. Mw M. de Kort uit Alphen aan de Rijn
3. Mw G. van Drunen uit Werkendam.

Gefeliciteerd met jullie prijs. De boeken gaan zo snel mogelijk met de post mee. Alvast veel leesplezier gewenst!

Prijsvraag over 'De onbekende vrouw' van Mary Kubica

Sadie en Will zijn pas net met hun twee kinderen verhuisd naar een klein kustplaatsje, als hun nieuwe buurvrouw Morgan dood gevonden wordt. Iedereen is geschokt, vooral Sadie, die doodsbang is bij de gedachte dat er zo dichtbij een moord is gepleegd. Maar ook het donkere nieuwe huis, dat ze erfden en de aanwezigheid van Wills nichtje versterken dat gevoel. Ze bijt zich vast in het mysterie van Morgans dood en realiseert al snel wat er op het spel staat als de waarheid aan het licht komt.

Fragment & vraag
Klik op het boek voor het fragment om deze vraag te beantwoorden: Aan welke ziekte leed Alice, Wills zuster?
Stuur je antwoord via deze MAIL in voor 4 juni a.s. en maak kans op een exemplaar van het boek.

De onbekende vrouw
De onbekende vrouw

Auteur: Mary Kubica
Bladzijden: 384
Prijs: € 15

Informatie  Meer informatie »