Uiteraard starten we deze nieuwsbrief met de genomineerde boeken en auteurs voor de Gouden Strop. Nieuwe boeken zijn er van B.A. Paris, Het dilemma; Joop van Riessen, Radeloos; Steve Berry, Het pionnenspel; Hans Faber debuteert met De Rus en het slotdeel van Jan Van der Cruysses Boem Boem-tweeluik: Bloedbad in Beringen.
Natuurlijk staan we even stil bij het overlijden van Maj Sjöwall, de vrouwelijk helf van het iconisch Zweeds schrijversechtpaar Sjöwall & Wahlöö. Tot slot de winnaars van een exemplaar van De understudy en een nieuwe prijsvraag over jouw favoriete Gouden Strop-nominatie.

Nominaties Gouden Strop 2020

De vijf genomineerde auteurs en boeken voor de Gouden Strop 2020 voor de beste Nederlandstalige thriller afgelopen jaar zijn bekend:
Dominique Biebau - Russisch voor beginners (Vrijdag); Donald Nolet - Hoek (Cargo); Robert Pollack - De taak (Ambo|Anthos); Esther Verhoef - Façade (Prometheus) en Jens Vern - De macht van K. (Volt).

Winnaar & jury
De winnaar van de Gouden Strop wordt op 20 mei bekendgemaakt. Dan zal ook de naam van de schrijver worden onthuld die de Schaduwprijs voor debutanten gewonnen heeft.
De jury voor de Gouden Strop 2020 bestaat uit voorzitter Koen Voskuil (verslaggever en misdaadjournalist Algemeen Dagblad); Anne Versloot (freelance recensent, onder meer van Vrij Nederland’s Detective & Thrillergids), Arno Ruitenbeek (freelance journalist en recensent van onder meer VN’s Detective & Thrillergids), Petra Rijkelijkhuizen (Accountmanager e-Books bij de Koninklijke Bibliotheek) en Rolf Bos (freelance journalist en recensent van onder meer Hebban.nl).

Artikel & podcast
Klik HIER voor het uitgebreide artikel in het Algemeen Dagblad en HIER voor de speciale podcast waarin juryvoorzitter Koen Voskuil en jurylid Arno Ruitenbeek praten met presentator Kevin Goes over De Gouden Strop 2020.

Russisch voor beginners
Russisch voor beginners

Auteur: Dominique Biebau
Bladzijden: 212
Prijs: € 20

Informatie  Meer informatie »
Hoek
Hoek

Auteur: Donald Nolet
Bladzijden: 336
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »
De Taak
De Taak

Auteur: Robert Pollack
Bladzijden: 352
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »
Façade
Façade

Auteur: Esther Verhoef
Bladzijden: 368
Prijs: € 27.99

Informatie  Meer informatie »
De macht van K.
De macht van K.

Auteur: Jens Vern
Bladzijden: 384
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

B.A. Paris 'Het dilemma'

Livia geeft een groot feest ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag. Stiekem is Livia opgelucht dat haar dochter Marnie niet kan komen. Ze moet haar echtgenoot Adam iets vertellen over hun dochter, een geheim dat ze heeft ontdekt, maar ze wacht totdat het feest voorbij is zodat hun geluk niet wordt verstoord. Adam wil dat alles perfect is voor Livia en heeft vliegtickets voor Marnie gekocht, zodat ze als verrassing aanwezig kan zijn. Op de dag van het feest krijgt hij vreselijk nieuws. Hij moet het eigenlijk aan Livia vertellen, want hoe kan het feest nu doorgaan?

Klik op het boek voor een fragment.

Het dilemma
Het dilemma

Auteur: B.A. Paris
Bladzijden: 368
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

Joop van Riessens 'Radeloos'

Dit twaalfde deel van reeks over Anne Kramer, chef van de Amsterdamse recherche, is geïnspireerd op de waargebeurde verdwijning van de 21-jarige geneeskundestudent Sophia Koetsier in Oeganda die tot op heden niet is opgehelderd. In Radeloos loopt medisch studente Julia stage in Zuid-Afrika, maar net voor haar terugkeer naar Nederland verdwijnt ze spoorloos. Voor haar wanhopige ouders begint een nachtmerrie. Anne Kramer zet zich in om te achterhalen wat er precies met Julia is gebeurd. Zij reist af naar Afrika en belandt daar in een spannend avontuur. Zou haar gruwelijke ontdekking de zaak oplossen?
Klik op het boek voor een fragment.

Radeloos
Radeloos

Auteur: Joop van Riessen
Bladzijden: 288
Prijs: € 18.99

Informatie  Meer informatie »

Steve Berry's 'Pionnenspel' rond moord op Martin Luther King

50 jaar na de moord op Dr. Martin Luther King Jr, moet Cotton Malone in deel 14 in de reeks, de waarheid achterhalen over wat er werkelijk gebeurde in Memphis op 4 april 1968. Het brengt hem terug naar het begin van zijn carrière waarin hem gevraagd werd een zaak te onderzoeken waarbij de FBI tegenover het ministerie van justitie kwam te staan. Lag deze vete, waarin FBI-baas J. Edgar Hoover een hoofdrol had, aan de basis van de moord op Dr. King?

Het pionnenspel
Het pionnenspel

Auteur: Steve Berry
Bladzijden: 384
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Jan Van der Cruysse 'Boem Boem 2: Bloedbad in Beringen'

Jan Van der Cruysse is vandaag de dag misschien wel Belgisch best bewaarde thrillergeheim, ondanks de wat vreemde boektitels. Zijn Bling Bling-trilogie viel daar – en in Nederland – in de prijzen en al snel volgde het tweeluik met de titel Boem Boem. Na het eerste deel – Aanslag in Antwerpen – is er nu het slotdeel: Bloedbad in Beringen. Daarin wordt stilaan duidelijk dat de terreur verband houdt met de diefstal van een lot handgranaten bij het Belgisch leger in de jaren tachtig. Maar hoe link je dat aan sporen naar ISIS en de Bende van Nijvel? Intussen zet de gruwel zich voort in een duikcentrum in het Limburgse Beringen. Uiteindelijk werpt een oud dossier over de verdrinkingsdood van een moslimmeisje een nieuw licht op de zaak.

Klik HIER voor een fragment.

Boem Boem 2
Boem Boem 2

Auteur: Jan Van der Cruysse
Bladzijden: 352
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Debuutthriller Hans Faber 'De Rus'

Voormalig journalist Hans Faber werd bekend als woordvoerder in de zaak van zijn vermoorde nichtje Anne Faber. In zijn debuutthriller leest Vince van Zandt, dé misdaadverslaggever van Nederland, dat er een Russische man uit de Prinsengracht is gedregd. De politie gaat uit van een ongeluk, maar de dood van de man intrigeert Vince. Ondanks het feit dat zijn hoofdredacteur niks in het verhaal ziet, gaat Vince op onderzoek uit. Carla, de healer die hij regelmatig bezoekt, waarschuwt hem zelfs voor gevaar. Gevaar dat van twee kanten komt. Hij weet de identiteit van de Rus te achterhalen, maar als hij door krijgt in wat voor slangenkuil hij terecht is gekomen vraagt hij zich af waarom hij zo koppig is geweest.
 
De Rus
De Rus

Auteur: Hans Faber
Bladzijden: 368
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Maj Sjöwall, weduwe van Per Wahlöö, overleden

Onlangs overleed de Zweedse thrillerauteur Maj Sjöwall op 84-jarige leeftijd. Zij kreeg wereldwijde bekendheid door haar tien boeken over politierechercheur Martin Beck die ze tussen 1965 en 1975 samen schreef met haar partner, Per Wahlöö (1926-1975).
 

Iconisch
Volgens The Telegraph waren Sjöwall & Wahlöö het schrijvers-koppel dat 'nordic noir' uitvond, zoals Scandinavische politiethrillers ook wel genoemd worden. CrimeReads riep de serie onlangs nog uit tot een van de tien iconische crime fiction reeksen jaren zestig in het artikel 10 Iconic Crime Fiction Series of the 1960s: Time to read your way through the modern history of crime novels.

Ross & hoorspelen
Thrillerauteur Tomas Ross schreef samen met Maj Sjöwall De vrouw die op Greta Garbo leek. Luister HIER naar zijn reactie op haar overlijden op radio 1.
De boeken van Sjöwall & Wahlöö over Martin Beck zijn vaak verfilmd en bewerkt tot televisieseries. Maar in Nederland zijn ze jaren geleden ook opgenomen als hoorspelen. Klik HIER om ze te beluisteren.

De vrouw die op Greta Garbo leek
De vrouw die op Greta Garbo leek

Auteur: Thomas Ross
Bladzijden: 247
Prijs: € 6.99

Informatie  Meer informatie »

Winnaars 'De Understudy'

De vraag over de gezamenlijke psychologische thriller De Understudy van de misdaadauteurs Sophie Hannah, BA Paris, Clare Mackintosh en Holly Brown was die Carolyn, de moeder van Jess, aan haar stelde: ‘Wie kennen de code van jouw kluisje?’
Haar antwoord was: "Ruby, Bel en Sadie."

De winnaars zijn:
1. H. Heesterbeek uit Alkmaar
2. S. Janssens uit Betekom ( België)
3. B. Fohler uit Landgraaf

Gefeliciteerd met jullie prijs; de boeken gaan z.s.m. op de post. Alvast veel leesplezier gewenst!

Prijsvraag: wie zie jij graag de Gouden Strop 2020 winnen?

De nominaties voor de Gouden Strop 2020 zijn bekend en de jury velt haar oordeel op 20 mei. Maar wie van de bovengenoemde vijf genomineerden moet volgens jou de prijs winnen en de opvolger worden van De witte kamer van Samantha Stroombergen, de winnaar van verleden jaar?
Stuur jouw favoriet - een korte motivatie - via deze MAIL voor 21 mei a.s naar ons en maak kans op een thriller!
 
De witte kamer
De witte kamer

Auteur: Samantha Stroombergen
Bladzijden: 368
Prijs: € 15

Informatie  Meer informatie »