Dit is de laatste nieuwsbrief van het jaar, wij zijn zeer benieuwd naar welke thriller jullie de beste vonden die in 2019 is verschenen. Maar liefst in drie categorieën: beste debuut (nationaal of internationaal); beste vertaalde thriller en beste Nederlandstalige thriller.  
Wij hebben er alvast een aantal op een rij gezet waarvan wij vonden dat die op zijn minst opmerkelijk waren, maar dat zijn slechts suggesties van onze kant. Het gaat erom wat jullie vinden. Maak je keuze vóór 17 januari kenbaar via deze MAIL. Er liggen mooie (thriller)prijzen te wachten!
Deze tijd van het jaar is de puzzelperiode bij uitstek, hebben we de prijsvraag over Een heel gewoon gezin van Mattias Edvardsson verlengd tot 1 januari a.s.

Rest ons nog iedereen een fijne feestdagen te wensen en alle goeds voor 2020, met veel mooie en vooral spannende thrillers!
Wim Krings en het team van thrillerboek.nl en boekhandel Krings.
 

Eva García Sáenz de Urturi - 'De witte stad'-trilogie

Eén van de verrassingen van 2019 was De witte stad, de trilogie van de Spaanse Eva García Sáenz de Urturi. De eerste twee delen, De stilte van de witte stad en De riten van het water liggen in de winkel, het slotdeel De heren van de tijd, volgt in maart.
Tasio Ortiz de Zárate is een briljante archeoloog die twintig jaar geleden werd veroordeeld voor een reeks bizarre moorden in het rustige stadje Vitoria. Hij staat op het punt voor het eerst de gevangenis te verlaten, als de misdaden weer beginnen. De jonge inspecteur en profiler Unai López de Ayala wil niets liever dan meer moorden voorkomen, maar een recente tragedie in zijn eigen leven zit hem hier in de weg. De tijd begint te dringen en de dreiging wordt alsmaar sterker: wie volgt?

De stilte van de witte stad
De stilte van de witte stad

Auteur: Eva García Sáenz de Urturi
Bladzijden: 512
Prijs: € 15

Informatie  Meer informatie »

Charles den Tex - 'Verloren vrouw'

Drie verhaallijnen weet Den Tex in zijn Verloren vrouw op een genadeloos knappe manier te verweven. De drievoudig winnaar van de Gouden Strop laat in een tomeloos verhaal zien waarom hij die prijs niet alleen drie keer terecht heeft gewonnen, maar ook dat de talloze nominaties niet meer dan terecht waren. Kwaliteit verloochent zich niet, ook nu weer.

Het begint met een jonge vrouw die in het holst van de nacht gewond op straat wordt aangetroffen. De man die haar vindt, besluit haar niet naar een ziekenhuis te brengen maar bij hem thuis tot rust te laten komen. Als de vrouw weer bijkomt, blijkt ze aan geheugenverlies te lijden: ze weet niet waar ze is of wie ze is. Aanknopingspunten om haar verleden te achterhalen lijken er niet te zijn, en als ze zelf op zoek gaat, blijkt dat ze wordt gezocht. Met geweld. Wie is ze? Is ze iemand die ze liever niet wil zijn?
Klik HIER om het eerste hoofdstuk te lezen.

Verloren vrouw
Verloren vrouw

Auteur: Charles den Tex
Bladzijden: 384
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

Cilla & Rolf Börjlind - 'Koudvuur'

Koudvuur is, na Springvloed, De derde stem, Zwarte dageraad en Wiegelied, het vijfde deel in de serie over Tom Stilton en Olivia Rönning. Op de Mekongrivier in Thailand is voormalig inspecteur Stilton op weg naar de zogeheten Gouden Driehoek, op zoek naar een monster, om zichzelf te verzoenen met de verschrikkelijke misdaad die hij onlangs heeft begaan. In Stockholm heeft Olivia heel andere problemen. Een gezin is in hun auto gedood, maar de dader wordt gearresteerd en veroordeeld. Tot de zaak moet worden heropend en Olivia moet bewijzen dat er fouten zijn gemaakt.

 
Koudvuur
Koudvuur

Auteur: Cilla en Rolf Börjlind
Bladzijden: 368
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

Simon de Waal - 'Systema'

Een nieuw boek van de auteur van Cop vs Killer en Pentito en winnaar van een Gouden Kalf voor het scenario van Lek, een van de beste Nederlandse misdaadfilms aller tijden. Dat is altijd goed nieuws. Na de val van het communisme vluchtten eind jaren tachtig veel wetenschappers van het geheime Russische laboratorium Vector, waar dodelijke virussen werden ontwikkeld, naar het Westen. Als dertig jaar later in Edinburgh een van hen wordt vergiftigd, zweert zijn dochter Sookie wraak. In Amsterdam ontdekt Alex dat de kist van zijn moeder uit het ouderlijk graf is verdwenen. Heeft het Russische verleden van zijn vader er iets mee te maken? Er lijkt iemand op jacht naar de verdwenen wetenschappers en de virussen die ze meenamen. Zowel Sookie als Alex gaan op zoek naar de daders en de kist.

 
Systema
Systema

Auteur: Simon de Waal
Bladzijden: 256
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Robert Galbraith - 'Witte dood'

Robert Galbraith was een onbekende auteur toen in 2013 zijn thrillerdebuut Koekoeksjong verscheen. Prima kritieken, juichende recensies maar de verkoopteller stond na drie weken nog niet op 1.500. Tot bleek dat J.K. Rowling achter die naam schuil ging. In Witte dood, deel vier in de serie met de invalide oorlogsveteraan en privé-detective Cormoran Strike, denkt Billy, een labiele jongen, als kind een moord gezien te hebben. Hoewel hij zich geen concrete details kan herinneren, gaat hij toch met zijn verhaal naar privédetective Cormoran Strike. Het onderzoek van Strike en Robin Ellacott leidt hen via de achterstraatjes van Londen naar de Houses of Parliament, en naar een fraai maar onheilspellend landhuis. Maar hun onderzoek verloopt verre van soepel, net als hun onderlinge relatie.
Klik op het boek voor een fragment.

 

Witte dood
Witte dood

Auteur: Robert Galbraith
Bladzijden: 736
Prijs: € 15.99

Informatie  Meer informatie »

Ane Riel - 'Hars'

Liv stierf toen ze nog maar zes jaar oud was. Tenminste, dat is wat iedereen denkt. Haar vader weet dat hij de enige is die ervoor kan zorgen dat zij veilig is. Dus verlaat hij op een avond zijn afgelegen huis om zijn boot de zee op te duwen en richting de rotsen te sturen, om nadien zijn dochter als vermist op te geven. In het huis dat steeds voller wordt houdt Liv zich in een container verborgen. Zo hoeft zij nooit naar school. En zo blijft zij voor altijd bij haar ouders. Want haar moeder wordt alsmaar groter en komt het huis ook nooit meer uit en haar tweelingbroertje Carl is altijd dicht bij haar, alhoewel zij de enige is die hem kan zien…

Hars
Hars

Auteur: Ane Riel
Bladzijden: 280
Prijs: € 12.5

Informatie  Meer informatie »

Allush Kefah - 'De munt van Judea'

Televisiemaker Allush Kefah, zelf van Palestijnse afkomst, debuteert als thrillerauteur met De munt van Judea, een boek dat de sfeer van reisprogramma's over het Midden-Oosten ademt. Gabriel Davids krijgt een mysterieus e-mailbericht dat verwijst naar zijn Palestijnse vader, die dertig jaar geleden spoorloos is verdwenen. De beslissing om af te reizen naar de heiligste stad ter wereld werpt hem een zeldzame en zeer kostbare oude Joodse munt en een prachtige vrouw in de schoot, maar hij belandt ook in een levensgevaarlijke zoektocht naar zijn verloren vader die hem leidt naar plaatsen in het Midden-Oosten en Afrika.
De munt van Judea
De munt van Judea

Auteur: Kefah Allush
Bladzijden: 332
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »

Lucy Foley - 'De jachtpartij'

Lucxy Foley bracht dit jaar De jachtpartij uit, met een bijna klassiek karakter. Negen vrienden vieren oudejaarsavond in een idyllische villa in de Schotse Hooglanden. Het ontbreekt de Londense vrienden aan niets: ze hebben een prachtig uitzicht, een knappend haardvuur, een provisiekast vol eten en liters champagne. Maar wat ze ook hebben is geheimen voor elkaar, langgekoesterde jaloezie en bergen opgekropte woede. Als de lucht op nieuwjaarsdag opklaart is een van de gasten dood. En één van de anderen is de moordenaar. Maar wie?

 

De jachtpartij
De jachtpartij

Auteur: Lucy Foley
Bladzijden: 352
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »

Jan Vandercruysse - 'Boem Boem 1: Aanslag in Antwerpen'

De Belg Jan Van Der Cruysse verraste twee jaar geleden vriend en vijand met de Bling Bling-trilogie waarvoor hem prijzen en nominaties ten deel vielen. Nu is er dan het eerste deel van het Boem Boem-tweeluik: Aanslag in Antwerpen. Twee aanslagen en een snelle opeising daarvan door IS verrassen de politie. Het openbare leven raakt verstoort en valt helemaal stil. Onverbloemde kritiek volgt, maar ondanks  massale inzet ontbreekt elk spoor van de daders. De enige die stukjes van de puzzel herkent is Alexandra Vierendeel, een voormalige legerofficier. Samen met een jonge journaliste confronteert zij het land met zijn ergste demonen: de Bende van Nijvel is opnieuw actief.

Boem Boem 1
Boem Boem 1

Auteur: Jan Van der Cruysse
Bladzijden: 320
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Deon Meyer - 'Prooi'

Niemand had om de zaak gevraagd, noch Griessel, noch Cupido. Het lichaam van Johnson Johnson was naast het spoor gevonden, net buiten Drie Susters. En de Valken mogen de rotzooi van de SAPS weer opruimen, zoals gewoonlijk. Twee verdachte passagiers aan boord van de meest luxueuze trein ter wereld, waar de man kennelijk van afgesprongen is, lijken in rook opgegaan.
In Bordeaux geniet Daniel Darret van een rustig bestaan, nadat hij zijn gewelddadige verleden achter zich heeft gelaten. Maar dan doet een oude kameraad een beroep op hem om zijn vaderland te dienen. Zijn prooi: de corrupte president. Lukt het de Valken de aanslag te dwarsbomen? Intussen heeft een stel meedogenloze Russen het op Daniels leven gemunt.

Prooi
Prooi

Auteur: Deon Meyer
Bladzijden: 408
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Michael Berg - 'Ik zie je'

Michael Berg won in 2013 met Nacht in Parijs de Gouden Strop; Ik zie je is inmiddels zijn negende thriller en na de serie over Chantal Zwart zijn vijfde standalone. Daarin heeft internationale bestsellerauteur Carol Brodie al vijf jaar geen boek geschreven. Voor inspiratie vliegt ze naar Zuid-Frankrijk. In plaats van te schrijven raakt Carol geïntrigeerd door haar overbuurvrouw, die ze begint te bespieden. Op een avond heeft de vrouw bezoek van een man en ziet Carol hoe de twee ruzie krijgen en dat de vrouw de man neerslaat. Dood? In plaats van de politie te bellen, besluit Carol zelf uit te zoeken wat er gebeurd is.

Ik zie je
Ik zie je

Auteur: Michael Berg
Bladzijden: 336
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

John le Carré - 'Spion buiten dienst'

Ook in zijn 25ste thriller schetst Le Carré (inmiddels 88) een angstaanjagend actueel beeld van onze wereld. Nat, een veteraan van de Engelse geheime dienst, is terug in Londen met zijn vrouw, de zachtmoedige Prue. Maar met de groeiende dreiging vanuit het Moskou Centrum heeft het kantoor nog een taak voor hem. Nat is niet alleen een spion, hij is ook een gepassioneerde badmintonspeler. Zijn vaste maandagavondtegenstander, de introspectieve en eenzame Ed, is een stuk jonger dan hij. Ed heeft een hekel aan de Brexit en Trump, en hij haat zijn baan bij een zielloos mediabureau. Het is uitgerekend Ed die Prue en Nat, samen met zijn collega Florence, op het pad van de politieke woede zal brengen, die hen allemaal zal verstrikken.

Klik op het boek voor een fragment.

Spion buiten dienst
Spion buiten dienst

Auteur: John le Carré
Bladzijden: 336
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »

Corine Hartman - 'Een duister pad'

Faye van Laar verblijft al sinds haar vroege jeugd in psychiatrische inrichting Groot Loenen op de Veluwe. Haar vader is er directeur, maar ze is ook patiënt. Dan arriveert Emilie in de groep, die aan achtervolgingswaanzin lijdt sinds haar vriend Steven zichzelf van het leven heeft beroofd. Maar volgens Emilie is Steven vermoord en hebben de daders het nu op haar gemunt. Faye geloot haar graag en gaat op onderzoek uit, samen met rechercheur Simon te Bresser ontmoet die de zaak evenmin kan laten rusten.

Een duister pad
Een duister pad

Auteur: Corine Hartman
Bladzijden: 336
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »

Michael Connelly - 'In de stilte van de nacht'

Beter nieuws is er bijna niet: een nieuwe Connelly. In de stilte van de nacht is deel twee in de serie over Renée Ballard en deel 21 alweer van de fraaie reeks over Harry Bosch. Renée Ballard betrapt de inmiddels gepensioneerde Harry Bosch in het archief,  nog steeds geobsedeerd door een onopgelost misdrijf. Ballard stuurt hem weg, maar werpt  zelf een blik op de zaak en die raakt haar. Het gaat om de vermoorde vijftienjarige wegloper Daisy Clayton. Haar lichaam werd achteloos achtergelaten in een container met troep. Ballard sluit zich aan bij Bosch om uit te vinden wat er met Daisy is gebeurd en om haar moordenaar eindelijk te kunnen veroordelen.

In de stilte van de nacht
In de stilte van de nacht

Auteur: Michael Connelly
Bladzijden: 400
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Walter Lucius - 'De stad en het vuur'

“Het briljante slotakkoord van Walter Lucius’ internationale Hartland -trilogie over journaliste Farah Hafez”, aldus zijn uitgever. Zelden had een uitgever meer gelijk. Na het prachtige debuut De vlinder en de storm en het sterke tweede deel Schaduwvechters is er nu De stad en het vuur. Meer dan dertig jaar geleden ontvluchtte Farah haar vaderland, nadat haar vader tijdens een coup werd vermoord. Nu keert onderzoeksjournalist Farah Hafez terug naar Afghanistan en begint ze een gevaarlijke zoektocht naar een crimineel netwerk waarin jongens worden verhandeld. En dan stuit ze op een geheim dat haar leven voorgoed zal veranderen…

De stad en het vuur
De stad en het vuur

Auteur: Walter Lucius
Bladzijden: 496
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »

Melanie Raabe - 'De schaduw'

‘Op 11 februari zul je op het Prater een man met de naam Arthur Grimm doden. Met een goede reden. En uit vrije wil.’ De jonge journaliste Norah is net van Berlijn naar Wenen verhuisd, als een zwerver haar deze woorden op straat toeschreeuwt. Ze is van slag: een aantal jaar geleden is op 11 februari iets verschrikkelijks gebeurd, iets wat ze al tijden probeert te verdringen. Dan ontmoet ze een man met de naam Arthur Grimm. Kan Norah gerechtigheid vinden zonder zelf een moordenaar te worden?

De schaduw
De schaduw

Auteur: Melanie Raabe
Bladzijden: 304
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

VERLENGD tot 31-12: prijsvraag over 'Een heel gewoon gezin' van Mattias Edvardsson

De ook buiten Zweden succesvolle debuutthriller van middelbare school-leraar Edvardsson gaat over een heel gewoon gezin: Adam, zijn vrouw Ulrika en hun negentienjarige dochter Stella. Tot Stella wordt gearresteerd op beschuldiging van moord op een man van bijna tweemaal haar leeftijd. Hoe kende ze deze zakenman, en vooral, welke reden zou ze hebben gehad om hem te doden? Adam gelooft in zijn dochters onschuld. Ulrika denkt echter dat ze iets verbergt. En Stella? Wat is haar kant van het verhaal? Hoe goed kennen Adam en Ulrika hun dochter, en elkaar? En hoe ver gaan ze om haar te beschermen?
 

Fragment, interview en vraag
Klik op het boek voor een fragment en HIER voor een kort interview met Edvardsson.
De vraag over Een heel gewoon gezin luidt: bij welke school wordt het lijk aangestroffen?

Stuur je antwoord naar ons vóór 1 januari 2020 via deze MAIL en maakt kans op een exemplaar.

Een heel gewoon gezin
Een heel gewoon gezin

Auteur: Mattias Edvardsson
Bladzijden: 448
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »