In deze feestmaand nieuwe thrillers van Gert-Jan Knoops, Lee Child en Chris Ryan. Daarnaast aandacht voor twee subgenres binnen de wereld van de spannende boeken: Young Adult jeugdthrillers en in de Plaats Delict-rubriek stellen we horror-boeken voor voor mensen die niet van horror houden maar wel graag iets engs lezen. Tot slot aandacht voor de nieuwe gids voor televisieseries. En tot slot de winnaars van de prijsvraag van twee weken geleden en een nieuwe prijsvraag.

Nieuwe thriller advocaat Knoops

Geert-Jan Knoops (1960) is een van Nederlands bekenste advocaten. Dat hij ook al enkele jaren goed ontvangen thrillers schrijft is minder bekend. Rond advocaat Matthew Baldwin schreef hij er drie: Het Petroniusmysterie (2012); Advocaat van de president (2010) en in 2009 debuteerde hij als auteur met Advocaat van de vijand (2009).

Bonaire
En nu is er dan De laatste kamer waarin hij de lezer kennis laat maken met de ontluisterende wereld van gerechtelijke dwalingen, waarin hij is gespecialiseerd, en met een wereld van onmacht, duisternis en hoop, die verbonden is aan het lot van mensen die onterecht achter de tralies zitten.
Op 15 juli 2005 worden op Bonaire twee broers vermoord aangetroffen bij de vuurtoren Spelonk. Ze zijn op afschuwelijk wijze om het leven gebracht. De Bonairiaanse gemeenschap is geschokt. De drie mannen die ervoor worden opgepakt, worden tot in hoogste instantie voor deze moorden veroordeeld. Maar de veroordeling van twee van hen roept bij sommigen veel twijfel op.
 
Spelonkzaak
Als in 2012 het Knoops’ Innocence Project wordt gevraagd onderzoek te doen naar hun onschuld, ontspint zich een unieke rechtszaak met een onverwachte ontknoping. "De Spelonk-zaak zal de geschiedenis ingaan als een van de aangrijpendste dwalingszaken ooit", aldus de uitgever.
 
De laatste kamer
De laatste kamer

Auteur: Geert-Jan Knoops
Bladzijden: 280
Prijs: € 23.99

Informatie  Meer informatie »

Jack Reacher nr. 22 is er

Al 22 boeken deelt de Engelsman Lee Child (1954) zijn leven met een Amerikaan. Zijn naam: Jack Reacher, voormalig lid van de militaire politie. Voor deze serie ontving hij in 2013 de Diamond Dagger Award. Nummer 22 Nachthandel (met daarin ook nog eens een nieuw kort verhaal), is nu vertaald.

Strobreed
Jack Reacher maakt een wandelingetje in een stad in de Amerikaanse Midwest. In de etalage van een pandjeshuis valt zijn oog toevallig op een sieraad, een kleine damesring van de militaire academie West Point. Wie zou van zoiets afstand doen? Jack Reacher gaat op zoek naar de eigenaresse en laat zich niet dwarsbomen en laat zich daarbij geen strobreed in de weg leggen.

Compliment
Child kreeg een compliment uit onverwachte hoek. "Jack Reacher: de gaafste serie-hoofdpersoon die er te koop is", liet Stephen King uit zijn mond optekenen. Dat dit geen garantie is voor succesvolle verfilmingen is echter gebleken. Deel negen, Voltreffer, en  negentien, Ga nooit terug zijn verfilmd met in de hoofdrol: ..... Tom Cruise (1.70m) voor de twee meter metende Reacher.
 
Nachthandel
Nachthandel

Auteur: Lee Child
Bladzijden: 400
Prijs: € 9.99

Informatie  Meer informatie »

Chris Ryan: op bekend terrein

Chris Ryan schrijft als voormalig SAS-er militaire thrillers met kennis van zaken. In Vijandig gebied onderschept Danny Black met zijn team een boot met op de Middellandse Zee. Strijders van Islamitische Staat blijken deze boten te gebruiken om zelf Europa binnen te komen. Alleen door deze strijders op te sporen voordat ze het Verenigd Koninkrijk binnen komen, kan worden voorkomen dat ze terreuraanslagen plegen op Britse bodem.

Infiltreren
Een van deze strijders bekent een grotesk plan waardoor Danny Black het gevaarlijkste oorlogsgebied ter wereld moet infiltreren: het hart van Islamitische Staat. Daar(bij) krijgt hij te maken met onverwachte vijanden.
 
Vijandig gebied
Vijandig gebied

Auteur: Chris Ryan
Bladzijden: 416
Prijs: € 20

Informatie  Meer informatie »

Jeugdthrillers Young Adult

Wil je je liefde voor thrillers delen met je kinderen? Geef ze een Young Adult-thriller te lezen en je hebt allebei een hobby die je kunt delen! Wat zijn Young Adult-boeken? Onder de titel Word volwassen met young adult geeft de Boekenkrant antwoord op deze vraag.

Onafhankelijk
Om niet kenners op weg te helpen is er zelfs een speciale website voor dit genre: Young Adult Books is een onafhankelijke boekensite (gemaakt door de onderwijsorganisatie Young Crowds ) waarop lezers van Young Adult-boeken hun mening kwijt kunnen. Op de site staan onder meer boekrecensies, boekentips voor de leeslijst van school en boekennieuws. Een onafhankelijke groep recensenten tussen de 13 en 21 jaar beoordeelt Young Adult-boeken en plaatst recensies daarvan op de site.
Ook Hebban.nl geeft veel ruimte aan Young Adult boeken  (https://www.hebban.nl/spot/weloveya,  en  https://www.hebban.nl/young-adult-boeken-populair), net zoals voor thrillers voor volwassenen trouwens.

YA-Auteurs en sites
Om een pad te banen in het aanbod hier alvast een aantal van de belangrijkste Nederlandse schrijvers (gelinkt naar hun website) van spannende YA-boeken op een rij:
Mel Wallis de Vries
Mirjam Mous
Helen Vreeswijk
Cis Meijer
Margje Woodrow
Eva Burgers
Natasza Tardio
Juultje van den Nieuwenhof
 
Pijn
Pijn

Auteur: Mel Wallis de Vries
Bladzijden: 232
Prijs: € 16.99

Informatie  Meer informatie »

PD: het hoekje met de enge boeken

Halloween is voor horror-liefhebbers, net als de daar onlosmakelijk verbonden horror-boeken waarin een kerkhof of spookhuizen vaak het plaats delict vormen. Maar wat als bloed en darmen en geesten gewoon niet echt jouw ding zijn? Wat kun jij dan in deze spookachtigste maanden lezen? Nou, zo blijkt, er zijn tal van heel enge en spannende romans binnen in de literaire fictie.

Selectie
Emily Temple dook voor de Literary Hub in de literaire fictie: “Nou, zo blijkt, er zijn tal van heel enge romans.”
Haar selectie omvat werk van Margaret Atwood (Verhaal van de dienstmaagd / The Handmaid’s Tale - nu ook als uitstekende tv-serie te zien); Kobo Abe (De vrouw in het zand); Dorothy Allison (Bastaard uit Carolina); Lucia Berlin (Handleiding voor poetsvrouwen); Roberto Bolaño (2666); Charles Burns (Zwart gat); Octavia Butler (Kindred); Franz Kafka (Het proces); Cormac McCarthy (Meridiaan van bloed); Ryu Murakami (Coin Locker Babies); Véronique Olmi (Beside the Sea); Helen Oyeyemi (Wit is voor toveren); Samanta Schweblin (Fever Dream); Esmé Weijun Wang (The Border of Paradise)en Hanya Yanagihara (Een klein leven).

Meer?
Meer weten en (tips om te) lezen? Klik HIER. Veel huiver- en leesplezier!
 
Verhaal van de dienstmaagd
Verhaal van de dienstmaagd

Auteur: Margaret Atwood
Bladzijden: 329
Prijs: € 12.5

Informatie  Meer informatie »

VN Seriegids en -site

De Detective & Thrillergids van Vrij Nederland is al jaren bekend, maar nu is er dan ook, volgens dezelfde opzet, de Seriegids 2017. Homeland, House of Cards, Game of Thrones, Penoza, The Crown – series zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Vrij Nederland maakte een inventarisatie: lijstjes van de beste televisieseries (top vijven van crime, Scandinavische, politieke, fantasy, Nederlandse, comedy en animatie series), een totaaloverzicht met recensies van en cijfers voor 300 series en stukken over o.a. Narcos en Broad City.

Site en papier
VN ontwikkelde voor de gids - en voor lezer en liefhebber uiteraard - ook een ondersteunende website: www.vn.nl/series.
De papieren gids is verkrijgbaar in de boek- en tijdschriftenwinkel en anders HIER te bestellen.

 
Game of Thrones  2 - De Strijd der Koningen
Game of Thrones 2 - De Strijd der Koningen

Auteur: George R.R. Martin
Bladzijden: 832
Prijs: € 29.99

Informatie  Meer informatie »

Winnaars prijsvraag

De juiste oplossing was: Valéderieu

De prijswinnaars zijn:

1. Angela Ten Ham uit Putten

2. Frans van Drunen uit Werkendam

3. Patrick Janssen uit Venlo

De boeken worden verstuurd, veel leesplezier.

Nieuwe prijsvraag

Om deze uitgebreide nieuwsbrief af te sluiten een vraag over Alleen hij van Andrew Gross:

Uit welk concentratiekamp in de Tweede Oorlog ontsnapte Alfred?

Inzendingen kunt u uiterlijk tot 21 december a.s. naar ons sturen: klik HIER
 
Alleen hij
Alleen hij

Auteur: A. Gross
Bladzijden: 352
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »