In deze 'week van het spannende boek'-nieuwsbrief tussen de (aankondiging van de) uitreiking van de Nederlandse Thrillerprijzen 2021 en de VN-thriller van het jaar aandacht voor nieuwe thrillers van Jo Nesbø - Koninkrijk, Anya Niewierra - De Camino, de tiende 'Helen West', Niemand zeggen van MJ Arlidge, Hans Faber - De minister, Mindful moorden van Karsten Dusse en De opdrachtgever van Rudy Soetewey.

ZATERDAG LIVE: UITREIKING 'DE NEDERLANDSE THRILLERPRIJZEN 2021’
Onder de titel ‘De Nederlandse thrillerprijzen 2021’ worden op zaterdag 5 juni vanuit de Bibliotheek Utrecht de vier belangrijkste thrillerprijzen (Gouden Strop, Hebban Thrillerprijs, Schaduwprijs en Zilveren Strop) uitgereikt. De uitreiking is morgen van 13.30 tot 14.40 uur live te zien op www.bibliotheekutrecht.nl/thrillerprijzen Het laatste deel, de uitreiking van de Gouden Strop, is ook live te volgen op AD.nl.
Klik HIER voor het hele persbericht en HIER voor de genomineerden.

'De week van het Spannende Boek'
De uitreiking vormt het startschot voor 'De week van het Spannende Boek‘, die maandag 7 juni a.s. begint. Thrillerautuer Jo Nesbø schreef het Zomerlezengeschenk 2021: De jaloezieman (vertaling: Annelies de Vroom). In juni, de eerste maand van Zomerlezen (juni, juli en augustus) geeft de boekhandel het geschenk De jaloezieman cadeau aan haar klanten bij besteding van minimaal € 15 aan Nederlandstalige boeken. Jo Nesbø komt bovendien tijdens Zomerlezen naar Nederland voor een tournee langs boekhandels door het hele land.


Jo Nesbø 'Koninkrijk'

Nesbø had ook nog tijd voor een nieuwe thriller, Koninkrijk, een standalone geen deel uit de serie over Harry Hole. Daarin heeft Roy Opgard het afgelegen Noorse bergdorp waar hij is opgegroeid nooit verlaten, terwijl zijn jongere broer Carl zo snel hij kon naar Amerika is vertrokken. De jeugd van de broers was verschrikkelijk: hun vader was bikkelhard en hanteerde een strikt ‘wij tegen de rest’-principe. Net als iedereen in het dorp dacht Roy dat zijn broer voorgoed was verdwenen – op de vlucht voor de spoken uit zijn verleden.
Dan keert Carl terug, met een mysterieuze vrouw en een dubieus plan om een luxehotel bij het dorp te bouwen. Oude rivaliteiten steken de kop op en het dorp komt onder hoogspanning te staan. Terwijl ze zich met hand en tand tegen (de verdachtmakingen van) de dorpelingen moeten verdedigen, wordt Roy ook nog eens verliefd op Carls vrouw. De gevolgen zijn niet te overzien; Roys wereld staat op instorten en hij zal moeten kiezen tussen zijn eigen familie of een toekomst waar hij nooit van durfde te dromen.

Fragment & recensie
Klik op het boek voor een fragment en zie ook de enthousiaste recensie van Rob van Scheers  in de Volkskrant: Kaïn en Abel in Noorwegen: de nieuwe, monumentale thriller van Jo Nesbø is een meesterproef.

Koninkrijk
Koninkrijk

Auteur: Jo Nesbo
Bladzijden: 512
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

Anya Niewierra 'De Camino'

In Niewierras vierde thriller is het precies een jaar geleden dat Lottes man onverwacht zelfmoord pleegde tijdens het wandelen van de Camino. Emil had als vluchteling uit Bosnië en Herzegovina een moeilijke jeugd, maar toch zou hij nooit zelfmoord plegen. Emil was een geweldige vader, was dol op zijn vrouw en gefocust op zijn werk. Lotte besluit exact dezelfde route te lopen, in de hoop erachter te komen wat hem tot deze beslissing dreef. Maar dan ontdekt ze dat Emil helemaal niet is wie hij altijd beweerde te zijn... een gruwelijk geheim uit het verleden dient zich aan.

Fragment & toelichting
Klik op het boek voor een fragment en HIER vertelt ze over haar nieuwste thriller en HIER wordt ze in de boekhandel geïnterviewd.

De Camino
De Camino

Auteur: Anya Niewierra
Bladzijden: 384
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

MJ Arlidge 'Niemand zeggen'

In deel tien van de Helen Grace-serie (dat tegelijk verschijnt met de Engelstalige editie) heeft ze, tijdens de crisis na Covid-19, nog nooit met zo veel geweld en onrust te maken gehad. Voor het eerst in haar leven is ze bang om de controle te verliezen: haar trouwe partner Charlie is met zwangerschapsverlof en tegelijkertijd doet haar collega Joseph Hudson er álles aan om haar het leven zuur te maken.
Drie moordzaken houden Helen ’s nachts wakker: een oude, rijke man, vermoord tijdens een inbraak in zijn immense huis; een jonge zorg-manager, in zijn auto doodgestoken met een schroevendraaier; en een jonge studente, aangerand en doodgeknuppeld in het plaatselijke park. Dan krijgt ze bericht dat de privédetective die onderzoek deed naar deze zaken levend in brand is gestoken. Net als Helen dacht hij dat zo veel geweld in korte tijd geen toeval kon zijn, maar zelfs met deze aanwijzing kan ze het verband niet zien. En de tijd begint te dringen, want de dader gaat geen enkele uitdaging uit de weg om zichzelf te bewijzen.
Klik op het boek voor een fragment.

Niemand zeggen
Niemand zeggen

Auteur: M.J. Arlidge
Bladzijden: 496
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

Hans Faber 'De minister'

De jonge politicus Jan de Reuver is voor de duvel niet bang. Als een collega hem vraagt te bemiddelen bij de bezetting van een varkensstal in Markelose Broek aarzelt hij geen moment en gaat hij met een delegatie van Meat is Murder in gesprek. Na zijn daadkrachtige optreden wordt de stal ontruimd en worden de activisten opgepakt. De media zijn lyrisch over zijn optreden en zijn carrière raakt verder in de lift.
Vince van Zandt heeft niks op met activisten, maar raakt geïnteresseerd als het lichaam van een jonge activiste wordt gevonden. Zeker als ze door geweld om het leven gekomen lijkt...

De minister
De minister

Auteur: Hans Faber
Bladzijden: 384
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

Karsten Dusse 'Mindful moorden'

Het huwelijk van misdaadadvocaat Björn Diemel wankelt. Zijn vrouw staat erop dat hij een mindfulness-seminar volgt om zijn leven beter in balans te krijgen en zo hopelijk een betere vader en echtgenoot te worden. Björn had alleen niet kunnen vermoeden dat hij al snel op een heel andere manier gebruik zou maken van wat hij er leert. Wanneer een van zijn cliënten, een zware en overduidelijk schuldige crimineel, voor problemen begint te zorgen besluit Björn heel kalm om hem uit de weg te ruimen, perfect volgens de mindfulness-principes zoals hij die inmiddels kent…
Klik HIER voor een voorproefje.

Mindful Moorden
Mindful Moorden

Auteur: Karsten Dusse
Bladzijden: 320
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

Rudy Soetewey 'De opdrachtgever'

Peter Loukens, IT'er in de kerncentrale van Doel, gaat na een terreuractie met verregaande gevolgen op zoek naar de opdrachtgever. Wie heeft zijn gezinsleven verwoest? Zijn speurwerk wordt niet door iedereen in dank afgenomen. Voor hij het beseft, is hij helemaal opgeslokt door nieuwe criminele verwikkelingen...
“Soeteweys werk onderscheidt zich door exquise karaktertekening, herkenbaarheid en drama's van de kleine man”, aldus de uitgever.

De opdrachtgever
De opdrachtgever

Auteur: Rudy Soetewey
Bladzijden: 288
Prijs: € 22.5

Informatie  Meer informatie »

VN-thriller 2021: Stephen King - 'Later' / Publiek: 'Bevroren goud' van Cilla & Rolf Börjlind

De VN-thriller van 2021, gekozen uit de zes vijf-sterren thrillers uit de Detective- & Thrillergids, is: Later van Stephen King. Publieksfavoriet is geworden Cilla & Rolf Börjlind - Bevroren goud. Bijna 340 nieuwe recensies telt de 42ste Detective & Thrillergids die nu in de winkel ligt.

Shortlist & terugkijken
Op de shortlist voor de VN-thriller van het jaar stonden, behalve de winnaar: 
Cilla & Rolf Börjlind - Bevroren goud; John Grisham - Een tijd voor genade; Jørn Lier Horst -De Katherinacode; Gaea Schoeters - Trofee en Valentijn van Elizabeth Wetmore.
Klik HIER voor het terugkijken van de bekendmaking en het hele juryrapport (met twee interviews) en HIER om rond te neuzen in de zoekmachine van de VN Detective & Thrillergids.

Bevroren goud
Bevroren goud

Auteur: Cilla En Rolf Börjlind
Bladzijden: 368
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »