Op 29 mei jl. maakte juryvoorzitter Anniko van Santen de winnaars bekend van de Bookspot Gouden Strop en de Schaduwprijs 2019 in het televisieprogramma RTL 5 uur Live; we zetten het nog eens op een rijtje.
Daarna komen niet de minsten aan bod: Slaughter Karin met Laatste weduwe - plus een toernee die ze door het land doet; Corine Hartman - Een duister pad; Thomas Harris (die van Hannibal Lecter) - Cari Mora; Johan Andersen - Dodenstoel; het vervolg op DNA van Yrsa Sigurdardóttir - Vortex; de opvolger van de Bling Bling trilogie van Jan Van der Cruysse - Boem Boem 1 Aanslag in Antwerpen en Jaap Stroosnier - De man die zijn baas liet verdwijnen.

Winnaars Bookspot Gouden Strop en -Schaduwprijs 2019

De BookSpot Gouden Strop 2019 is gewonnen door Samantha Stroombergen met haar debuutthriller De witte kamer. Zij ontving de prijs ter waarde van 20.000 euro voor de beste Nederlandstalige thriller uit handen van juryvoorzitter Anniko van Santen in het televisieprogramma RTL 5 uur Live.

Shortlist
De andere genomineerde boeken voor de BookSpot Gouden Strop 2019 zijn: De munt van Judea van Kefah Allush; Erfenis van Henk Apotheker & Kirsten van Dissel; Vogelvrij van Kasper van Beek en Genadeschot van Felix Weber. De genomineerden ontvangen ieder € 1000.
De jury bestond dit jaar uit Anniko van Santen (voorzitter en presentator-eindredacteur Opsporing Verzocht), Jos van Cann (thrillerrecensent D&T-gids Vrij Nederland en thrillerboek.nl), Lilian Hulzebos (medewerker Biblionet Groningen), Gijs Korevaar (eigenaar Thrillerweb en thrillerrecensent) en Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen).
 
Schaduwprijs
De Schaduwprijs - ter waarde € 2000 - voor het beste thrillerdebuut gaat dit jaar naar: Erik van Betten voor zijn Quarantaine.
De andere genomineerden waren: De munt van Judea van Kefah Allush en Vogelvrij van Kasper van Beek.
De jury van de BookSpot Schaduwprijs 2019 bestaat uit: juryvoorzitter Peter Römer (thrillerauteur en voorzitter GNM, het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs), Linda Jansma (thrillerauteur, GNM bestuur), Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard), Isa Maron (thrillerauteur, GNM bestuur) en Willem Asman (thrillerauteur en winnaar BookSpot Gouden Strop 2018).
 
Meer informatie
Klik HIER voor het hele persbericht over de Bookspot Gouden Strop en Schaduwprijs 2019.
 
Detective & Thrillergids
Donderdag 6 juni a.s. ligt de 40ste Detective & Thrillergids van Vrij Nederland in de winkel. Digitaal HIER te bestellen bij VN.

Spannende Boeken Weken met gratis geschenkboekje door Thomas Olde Heuvelt
De bekendmaking van de prijzen betekende tevens de aftrap voor de Spannende Boeken Weken 2019 die nog tot en met 21 juni a.s. duren. Daarvoor schreef thrillerauteur Thomas Olde Heuvelt speciaal het geschenkboekje Dolores Dolly Poppedijn. Lezers ontvangen het geschenk in de boekhandel bij een besteding vanaf € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Olde Heuvelts psychologische griezelthriller is een huiveringwekkende vertelling in de traditie van grootmeesters Roald Dahl en Edgar Allan Poe, doordrenkt met inktzwarte humor, aldus de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en organisator van de actieweken. Klik HIER voor het hele persbericht.

 
De witte kamer
De witte kamer

Auteur: Samantha Stroombergen
Bladzijden: 368
Prijs: € 15

Informatie  Meer informatie »

Karin Slaughter 'Laatste weduwe' komt 4 juni

Dinsdag 4 juni a.s. verschijnt Laatste weduwe, oftewel ‘de nieuwe Karin Slaughter’. Daarin verandert een onschuldig uitstapje in een nachtmerrie wanneer Michelle Spivey wordt ontvoerd. Ondanks een grote zoekactie en een emotionele oproep leveren niets op: Michelle is en blijft spoorloos. Een paar weken later worden Will Trent en Sara Linton plotseling opgeschrikt door het geluid van explosies. Alles loopt uit de hand: Sara wordt gekidnapt en Will moet noodgedwongen undercover. Een en ander voert hen naar een afgelegen plek in de bergen, naar de vreselijke waarheid over het lot van Michelle en een moordzuchtige radicale groepering...

Eerste hoofdstuk & tournee Slaughter
Klik HIER voor het eerste hoofdstuk van Laatste weduwe.
Karin Slaughter gaat vanaf dinsdag 4 juni ook op tournee door Nederland. Klik op www.queenofcrime.nl voor een overzicht van de locaties die ze bezoekt.

 
Laatste weduwe
Laatste weduwe

Auteur: Karin Slaughter
Bladzijden: 496
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

Een duister pad: psychiatrische speurder

Faye van Laar verblijft al sinds haar vroege jeugd in psychiatrische inrichting Groot Loenen op de Veluwe. Haar vader is er directeur, maar ze is ook patiënt. Dan arriveert Emilie in de groep, die aan achtervolgingswaanzin lijdt sinds haar vriend Steven zichzelf van het leven heeft beroofd. Maar volgens Emilie is Steven vermoord en hebben de daders het nu op haar gemunt. Faye gelooft haar graag en gaat op onderzoek uit, samen met rechercheur Simon te Bresser ontmoet die de zaak evenmin kan laten rusten.
Klik op het boek voor een fragment.

 
Een duister pad
Een duister pad

Auteur: Corine Hartman
Bladzijden: 336
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »

'Cari Mora', na 13 jaar nieuwe Thomas Harris

Na dertien jaar pauze is er een nieuwe thriller van Thomas Harris, Cari Mora. Juist, die van The Silence of the Lambs, met de legendarische Hannibal Lecter en Clarice Starling. Deze keer draait om drugs en drugsgeld. Onder een villa in Miami ligt voor 25 miljoen aan narco-goud. Een van de criminelen die erop jagen is, Hans-Peter Schneider, een genadeloos monster dat de ziekste fantasieën van de allerrijksten uit laat komen. Om bij het goud te komen moet hij alleen nog wel afrekenen met de van oorsprong Colombiaanse Cari Mora, die op het huis past. Hans-Peter onderschat haar.

 
Cari Mora
Cari Mora

Auteur: Thomas Harris
Bladzijden: 312
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

Johan Andersen debuteert met 'Dodenstoel'

In Dodenstoel, het debuut van Johan Andersen treft ex-commando en veiligheidsadviseur Eugène Hamer in Amsterdam een man aan, hangend een touw in de woonkamer, zijn keel doorgesneden. Zijn vrouw ligt dood op bed en in een kledingkast schuilt een jongen die alles heeft gezien. De moordenaar daagt de politie in een brief uit hem op te sporen: “Pas als mijn wraak compleet is stop ik met moorden”. Samen met inspecteur Neli Panka opent Hamer de jacht. Het brengt ze bij een omvangrijk netwerk van drugssmokkel en mensenhandel, die zijn oorsprong blijkt te vinden in voormalig Joegoslavië en de val van Srebrenica.
Klik HIER voor een fragment van Dodenstoel.

 
Dodenstoel
Dodenstoel

Auteur: Johan Andersen
Bladzijden: 416
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »

'Vortex', Yra Sigurdardóttirs vervolg op 'DNA'

Eerder dit jaar verscheen DNA, de eerste zaak voor commissaris Huldar samen met psychologe Freyja. Vortex is deel twee. In Reykjavik worden brieven gevonden van schoolkinderen die voorspellen hoe hun leven er in 2016 uit zal zien. Daartussen een lijst met initialen van mensen die vermoord zullen worden. Die brief wordt echter urgent wanneer verschillende lichaamsdelen opduiken in de stad, gevolgd door de moord op een man wiens initialen op de lijst voorkomen. Huldar en Freyja zullen de schrijver en de moordenaar moeten vinden, voordat die alle slachtoffers op de lijst heeft vermoord.

 
Vortex
Vortex

Auteur: Yrsa Sigurdardottir
Bladzijden: 448
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »

Opvolger Bling Bling trilogie is Boem Boem tweeluik: 'Aanslag in Antwerpen'

De Belg Jan Van Der Cruysse verraste twee jaar geleden vriend en vijand met de uitstekende Bling Bling-trilogie. Nu is er dan het eerste deel van het Boem Boem-tweeluik: Aanslag in Antwerpen. Twee aanslagen en een snelle opeising daarvan door IS verrassen de politie. Het openbare leven raakt verstoort en valt helemaal stil. Onverbloemde kritiek volgt, maar ondanks  massale inzet ontbreekt elk spoor van de daders. De enige die stukjes van de puzzel herkent is Alexandra Vierendeel, een voormalige legerofficier. Samen met een jonge journaliste confronteert zij het land met zijn ergste demonen: de Bende van Nijvel is opnieuw actief.

 
Boem Boem 1
Boem Boem 1

Auteur: Jan Van der Cruysse
Bladzijden: 320
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Jaap Stroosnier 'De man die zijn baas liet verdwijnen'

De man die zijn baas liet verdwijnen gaat over de ambities en frustraties van een hongerige wolf. Jack Kempinski begint aan een veelbelovende baan bij een groot bedrijf. Al snel komt hij erachter dat zijn baas hem op een geraffineerde manier wil laten opdraaien voor illegale praktijken op kantoor. Jack wil wraak en begint de dochter van de baas te verleiden.
Waarom wil de jonge zakenman Jack Kempinski zijn baas om zeep helpen? Welke rol speelt zijn broer Tom, een gesjeesde medicijnenstudent? Het einde doet de lezer zich afvragen of hij of zij zelf tot zoiets extreems in staat zou zijn.
Klik op het boek voor een fragment.
 
 
De man die zijn baas liet verdwijnen
De man die zijn baas liet verdwijnen

Auteur: Jaap Stroosnier
Bladzijden: 350
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »

Winnaars prijsvraag 'Hoek' van David Nolet

De vraag over Hoek van David Nolet was: Dennis is een nieuweling en wil een keer meetrainen. Hij gaat flink te keer tijdens de training. Wie leert hem een 'lesje'? Het goede antwoord is Virgil

De winnaars die een Hoek verdienen zijn:
1. M. van der Pol, Numansdorp.
2. M.J. van Klaveren, Sliedrecht.
3. M. van der Meer, De Westereen.

Gefeliciteerd met jullie prijs; het boek gaat zo snel mogelijk op de post.
Alvast veel leesplezier gewenst!

Nieuwe prijsvraag over 'Systema' van Simon de Waal

Deze keer kunt  u het boek van Simon de Waal winnen: Systema. Een nieuw boek van de auteur van Cop vs Killer en Pentito en winnaar van een Gouden Kalf voor het scenario van Lek, een van de beste Nederlandse misdaadfilms aller tijden. Dat is altijd goed nieuws. Na de val van het communisme vluchtten eind jaren tachtig veel wetenschappers van het geheime Russische laboratorium Vector, waar dodelijke virussen werden ontwikkeld, naar het Westen. Als dertig jaar laten in Edinburgh een van hen wordt vergiftigd, zweert zijn dochter Sookie wraak. In Amsterdam ontdekt Alex dat de kist van zijn moeder uit het ouderlijk graf is verdwenen. Heeft het Russische verleden van zijn vader er iets mee te maken? Er lijkt iemand op jacht naar de verdwenen wetenschappers en de virussen die ze meenamen. Zowel Sookie als Alex gaan op zoek naar de daders en de kist.
 
Fragment & vraag
Lees het fragment bij het boek en beantwoord de volgende vraag:
Hoe heet het dodelijke programma dat in Vector in Novosibirsk wordt ontwikkeld?
Stuur de oplossing uiterlijk 13 juni naar ons. KLIK HIER om de oplossing te sturen.

 
Systema
Systema

Auteur: Simon de Waal
Bladzijden: 256
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »