In deze nieuwsbrief heet van de naald: een nieuwe Orphan van Gregg Hurwitz. Altijd mooi: een nieuwe thriller van Harlan Coben, maar ook nieuw werk (boek èn graphic novel) van de Nederlandse arts Miquel Bulnes en De plaat van David Walton. Tot slot het goede antwoord op de vraag over en de winnaars van Ik zal straffen van Steiner Bragi en een nieuwe prijsvraag. En plaatsen delict als vakantie-suggesties: misdadig mooie plekjes!

Maar allereerst moeten wat belangrijke zaken worden belicht.

In memoriam: boekomslagontwerper Wil Immink
‘Omslagontwerp: Wil Immink Design’. Voor veel lezers van thrillers bijna een vast punt van herkenning in het colofon. Dat is niet vreemd, want jaarlijks verlaten ruim 150 omslagen grafisch ontwerpbureau Immink Design in Maastricht.
Immink overleed 1 maart op 54-jarige leeftijd. Hij volgde zijn opleiding in Rotterdam aan de Willem de Kooning Academie. Immink maakte naam met de cover voor de eerste Van In-thriller van Pieter Aspe waarna hij de omslagen alle Manteau-thrillers mocht ontwerpen. Bij Signature kwamen in de jaren negentig de vertalingen van de Scandinavische thrillers met omslagen van Immink op de Nederlandse markt. Later volgden onder (veel) meer ook de boeken van Stieg Larsson en de succesvolle reeks van Carlos Ruiz Zafón.

Onderzoek
"Marktaandeel Nederlandse thriller blijkt substantieel" is de conclusie van een onderzoek om het aandeel van de Nederlandse misdaadauteurs in kaart te brengen. Die Nederlandse thrillerauteurs hebben een marktaandeel van 20% op de thrillermarkt (spannende boek minus fantasy en true crime). Dat blijkt uit onderzoek van KVB-SMB/GfK in opdracht van het Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) en de auteursbond (klik HIER voor het hele persbericht). Zo'n onderzoek vond voor het eerst plaats.

Magazine & gratis e-Book
Ter gelegenheid van de vijfde Thrillertiendaagse verscheen afgelopen maand ook het Thrillermagazine van Hebban.nl. Dat blijkt een ware snoepdoes voor iedere thrillerliefhebber, kijker en lezer. Ruim 150 pagina's met onder meer interviews, dossiers, leestips, recensies en de handige thrillerkalender voor de eerste helft van 2019 (voor zowel boeken als tv-series). Maar ook met een overzicht van alle spannende Nederlandse en Vlaamse televisieseries van de laatste 25 jaar en een dossier over seriepersonages.
Voorverkoop gemist? HIER ziet u waar het magazine nog te verkrijgen is!

Ook voor de Thrillertiendaagse schreven René Appel, Melissa Skaye, Peter de Zwaan, Martyn van Beek, Isa Maron, Marelle Boersma, Mariska Overman, Ad van de Lisdonk, Marion van de Coolwijk en Edward Hendriks een kort – los te lezen – spannend verhaal met de 39-jarige Nathalie Revard in de hoofdrol. Deze verhalen zijn, aangevuld met een bonusverhaal, voor Hebban-leden gebundeld in een e-Book. Kik HIER om het te downloaden.

De president van Gregg Hurwitz

Hurwitz heeft besloten om in zijn nieuwste Orphan om alle Orphans uit de weg te ruimen. Maar Evan Smoak – ofwel Orphan X – besluit terug te slaan. Zijn doelwit is niemand minder dan de president van de Verenigde Staten. Maar die weet dat Evan het op hem heeft voorzien en zet de tegenaanval in. Hij activeert de enige figuur die de kwaliteiten en ervaring heeft om Evan op te sporen en voorgoed uit te schakelen: de eerste rekruut van het programma, Orphan A.
Klik op het boek voor een fragment.

 
De president
De president

Auteur: Gregg Hurwitz
Bladzijden: 512
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

De nieuwe Harlan Coben

Elf jaar geleden werd Will Kleins ex-vriendin Julie gewurgd aangetroffen in de kelder van haar huis. Al het bewijs wees in de richting van Wills oudere broer Ken. Die verdween echter spoorloos en er werd nooit meer iets van hem vernomen... Is verraad de oudste misdaad?
Naast standalones als Spoorloos schrijft hij een serie over sportmakelaar en privédetective Myron Bolitar.
Klik op het boek voor een voorproefje.

 
Spoorloos
Spoorloos

Auteur: Harlan Coben
Bladzijden: 368
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Openbaringen: thrillerdebuut èn graphic novel

Miquel Bulnes (1976) debuteert, na enkele historische romans, als thrillerauteur met Openbaringen. En dat niet alleen: tegelijkertijd verschijnt het verhaal als graphic novel. Inspecteurs Elvira Muller en Andrej Ruzedski moeten de daders opsporen van de brute moord op een neonazi. Maar dat staat laag op de prioriteitenlijst want massabetogingen en escalatie van het geweld tussen demonstranten en ordediensten hebben voorrang. Ergens in de stad verliest dokter Xavier Miralles zijn grip op de werkelijkheid door zijn verslaving aan hallucinogene anesthetica, iets wat hem zelfs een verdachte in het moordonderzoek maakt.

 
Openbaringen
Openbaringen

Auteur: Miquel Bulnes
Bladzijden: 288
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »

Schimmel: goede of slechte plaag?

De plaag is het beste boek van 2017’, vond de Wall Street Journal, en nu is de Nederlandse vertaling verschenen. In de eerste thriller van sci-fi auteur David Walton is Neil Johns net begonnen aan een droombaan als codebreker bij de NSA wanneer zijn broer Paul, een bioloog, vermist raakt tijdens een expeditie in het Amazonewoud. Wanneer Paul weer opduikt, heeft hij een gat in zijn geheugen en een schimmelinfectie die hem bijna het leven kost. Zodra hij genezen is, blijken zijn communicatievermogen en geheugen sterk te zijn verbeterd. Paul is zeker niet de enige die dit overkomt, en de overlevenden verenigen zich om een levensbedreigend doel te bereiken. De twee broers komen tegenover elkaar te staan op een steeds gevaarlijker internationaal strijdtoneel.

 
De plaag
De plaag

Auteur: David Walton
Bladzijden: 400
Prijs: € 21.5

Informatie  Meer informatie »

Winnaars prijsvraag 'Ik zal straffen'

Het goede antwoord op de vraag 'Met welke letter wordt de getuige aangeduid met wie Vala kust?' over Ik zal straffen van Steiner Bragi luidt: de letter K.

De winnaars zijn:
Gerke Kok, Drachten
Jacky Merks, Heemstede
Judith Sinnige, Nibbixwoud.

Gefeliciteerd met jullie prijs die zo snel mogelijk met de post meegaat. Alvast veel leesplezier gewenst!

 

Prijsvraag over 'De stille patiënt'

Alicia Berenson lijkt een perfect leven te leiden, maar als haar man op een avond thuiskomt schiet ze hem vijf keer in het gezicht. Sindsdien zwijgt ze. Psychotherapeut Theo Faber heeft lang moeten wachten voor hij de kans krijgt om Alicia te behandelen. Hij is vastbesloten Alicia aan het praten te krijgen en het motief voor haar daad te achterhalen. Maar met zijn vastberaden zoektocht naar de waarheid brengt hij zichzelf in gevaar.

Fragment en vraag
Klik op het boek voor een fragment. De vraag luidt: Wat is de naam van de TBS-kliniek waar Alicia Berenson wordt opgenomen?

Stuur het goede antwoord vóór 22 maart naar ons op via deze MAIL en maak kans op een exemplaar van De stille patiënt!

 
De stille patiënt
De stille patiënt

Auteur: Alex Michaelidis
Bladzijden: 352
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »

PD: misdadig mooie plekjes

De dichter W.H. Auden schreef ooit in een essay over detective fictie: "De natuur moet de menselijke bewoners weerspiegelen. Hoe meer Eden-achtig het is, des te groter de contradictie van moord." Soms zal een zoete en transcendente omgeving dus de gemene of slechte daden van een roman tot een grimmige opluchting maken, waardoor ze nog schokkender worden. Natuurlijk kan ook het tegenovergestelde waar zijn: de angstaanjagende majesteit van de natuur kan de gruwel van een wrede of brutale daad intensiveren.
De Britse auteur Lucy Atkins verwerkt dit ook in haar eigen boeken, maar zet voor een artikel op CrimeReads.com een aantal misdadig mooi plekjes op een rij.
 
Misdadig mooi
Italië in Patricia Highsmith’s Ripley, een man van talent (1955, The Talented Mr. Ripley)
Wind Gap, Missouri in Gillian Flynn’s Teerbemind (2006, Sharp Objects)
Tallis Huis in Ian McEwan’s Boetekleed (2001, Atonement)
De Caraïben in Jean Rhys’s Saragasso Zee (1966, Wide Sargasso Sea)
Multicultureel Parijs in Karim Miské’s Arab Jazz (2012, Arab Jazz)
De Franse Riviera in F. Scott Fitzgerald’s Teder is de nacht (1939, Tender is The Night)
Christminster in Thomas Hardy’s Jude the Obscure (1895)
IJsland in Ragnar Jónasson’s Snowblind (2015)
Platteland van Texas in Attica Locke’s Bluebird, Bluebird (2017)
De Hebriden (eiland Harris) in Peter May’s Coffin Road (2016).

 
Arab Jazz
Arab Jazz

Auteur: Karim Miské
Bladzijden: 288
Prijs: € 12.5

Informatie  Meer informatie »