Beoordeling:  

Dit artikel kan helaas niet besteld worden.

De plaag

David Walton

prijs: € 21.50

400 pagina's, Paperback

ISBN: 9789045216638


Over het boek

Bioloog Paul Johns raakt tijdens een expeditie in het Amazonewoud vermist. Als hij weer opduikt heeft hij een gat in zijn geheugen en een schimmelinfectie die hem bijna het leven kost. Zodra hij genezen is, blijkt zijn communicatievermogen en geheugen sterk te zijn verbeterd. Ook andere zieke mensen in Zuid-Amerika zijn na genezing beter in staat om te communiceren en onthouden. Maar dan blijkt dat de overlevenden zich gaan organiseren en een duister gemeenschappelijk doel hebben. Paul beschouwt de schimmel als een waardevolle stap vooruit in de menselijke evolutie. Maar zijn broer, NSA-er Neil, is ervan overtuigd dat de schimmel tot de ondergang van de mensheid zal leiden. Beide broers komen tegenover elkaar te staan op een steeds gevaarlijker internationaal strijdtoneel.
TitelDe plaag
Auteur(s)David Walton, David Walton
ISBN9789045216638
Afmetingen236x155x37 mm
Aantal pagina's400
UitgeverKarakter Uitgevers B.V.
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdNiet meer leverbaar
Prijs€ 21.50
BindwijzePaperback
Gewicht708 gram

  Interessante wetenschappelijke rampenthriller

Geschreven op zondag 28 april 2019 door Edwin Lommers

Paul Johns is bioloog en slachtoffer van een aanslag in het amazonewoud. Wanneer hij na een tijdje weer opduikt, blijkt hij intelligenter dan voorheen. Hij blijkt te zijn besmet met een schimmel, die zich in zijn brein heeft genesteld. Zijn broer Neil wordt tot zijn grote blijdschap aangenomen bij de NSA, de amerikaanse geheime dienst. Hij treedt daarmee in de voetsporen van hun vader, die aan het dementeren is. Neil kraakt codes en komt er zo achter wat het doel van de schimmels is: vernietiging van de mensheid om zo de aarde te redden.

Mix van genres
In ‘De plaag’ komt een aantal genres samen. Het is een spannende thriller, een rampenverhaal en ook science fiction ontbreekt niet. Deze mix maakt het verhaal origineel, iets nieuws onder de zon tussen de vele dertien-in-een-dozijnthrillers. Ook de insteek dat een schimmel, een levend wezen tussen plant, dier en mens, de mensheid wil vernietigen om de wereld te redden van haar grootste vervuiler, de mens, is origineel gekozen.

Synchroon
Het boek staat vol met wetenschappelijke termen en vakjargon, maar leest desondanks toch erg vlot. Walton neemt de tijd om het verhaal te vertellen. Het verhaal komt langzaam op gang, met de beschrijving van de personages en hun omgeving. Er heerst een zekere rust in het verhaal en de manier van vertellen. Maar zodra blijkt dat de mensheid aan de vooravond van een ramp staat en de bedreiging door de schimmels erg groot is, komt er steeds meer vaart in het verhaal en lijkt ook de vertelstijl van Walton te versnellen. De snelheid waarmee de gebeurtenissen zich opvolgen loopt dus synchroon met de wijze van vertellen door Walton. Het wordt een race tegen de klok, maar gelukkig raffelt Walton zijn verhaal niet af, maar hij weet met aardige plottwists het verhaal mooi af te ronden.

Voldoende
De karakters van Paul en Neil worden voldoende uitgewerkt, het karakter van hun dementerende vader komt aardig uit de verf. Opmerkelijk is dat het eerste hoofdstuk door Paul verteld wordt, en alle verdere hoofdstukken door Neil. Het zijn geen hoogwaardig uitgewerkte karakters, maar voldoende om ze een goede plaats in het verhaal te geven. Het zijn in ieder geval geen doorsneekarakters, ook de beschreven flirts blijven verre van de standaard kleffe romances. Ook daardoor kan het boek zich weer op originaliteit beroepen.

Conclusie
‘De plaag’ is een interessante thriller die gedragen wordt door een sterk verhaal met aardige karakters. Het boek wint door de originaliteit aan sympathie bij de lezer. Het is ondanks de wetenschappelijke insteek een toegankelijk boek voor wie eens wat anders wil dan de geijkte thrillers.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!