Beoordeling:  

Dit artikel kan helaas niet besteld worden.

Tot stof

Felix Weber

prijs: € 12.99

352 pagina's, Paperback

ISBN: 9789022583579


Over het boek

Winnaar van De Gouden Strop 2017, nu in midprice

Verontrustende thriller waarin feit en fictie ingenieus met elkaar zijn verweven, geïnspireerd op een waargebeurde doofpotaffaire

Verzetsstrijder Siem Coburg leidt na de Tweede Wereldoorlog een verbitterd, teruggetrokken bestaan op een afgelegen woonboot. Beschuldigd van collaboratie en achtervolgd door herinneringen aan de dood van zijn geliefde Rosa heeft hij zich van de wereld afgekeerd. In 1949 wordt hij benaderd door een boer die hem tijdens de oorlog heeft gered. Coburg staat bij hem in het krijt en gaat op onderzoek uit: de gehandicapte kleinzoon van de boer is onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen in een internaat voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen.

Coburg reist af naar Limburg en komt terecht in een wereld waarin iedereen zwijgt. Tijdens zijn onderzoek ontdekt hij dat in het internaat het ene na het andere kind een onnatuurlijke dood sterft. Daarop keren de geestelijken en de inwoners van het dorp zich tegen de al te nieuwsgierige buitenstaander.


De pers over Felix Weber

‘Fascinerende mix van fictie en non-fictie.’ Sir Edmund, de Volkskrant

‘Felix Weber weet het op een waargebeurde geschiedenis gebaseerde koninkrijkje van de broeders beklemmend tot leven te wekken.’ VN Detective en Thrillergids

Tot stof is een spannende historische thriller en Weber schetst een boeiende, grauwe werkelijkheid waarvan je zou hopen dat deze niet heeft bestaan.’ Chicklit.nl

TitelTot stof
Auteur(s)Felix Weber, Felix Weber
Ondertitel1949. De oorlog is voorbij, maar nog niet vergeten
ISBN9789022583579
Vervangt ISBN9789022577356
Afmetingen230x151x31 mm
Aantal pagina's352
UitgeverBoekerij
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdNiet meer leverbaar
Prijs€ 12.99
BindwijzePaperback
Gewicht591 gram

  Grauwe, (na)oorlogse werkelijkheid

Geschreven op woensdag 24 januari 2018 door Imke Houben

Een verbitterd man, dat is Siem Coburg. In de oorlog verloor hij zijn grote liefde Rosa, die samen met hem in het verzet werkte. Na de oorlog werd Siem enige tijd verdacht van collaboratie, omdat hij na een verraden verzetsactie samen met de verrader wist te ontsnappen aan de Duitsers, in tegenstelling tot andere verzetsstrijders. Wanneer hij dienst weigerde toen hij naar Nederlands-Indië moest, werd hij opnieuw een tijdlang vastgezet. Nu leidt hij een teruggetrokken leven op een woonboot op het platteland. Tot een oude kennis, bij wie hij een tijdje ondergedoken zat, hem vraagt de dood van zijn geestelijk gehandicapte kleinzoon te onderzoeken. Coburg gaat op onderzoek uit bij het gesticht waar de jongen zat, een katholiek internaat ergens in de Limburgse heuvels. Daar ontdekt hij al snel dat de monniken niet goed toegerust zijn voor hun taak. Niet alleen dat, onder hen zijn ook enkelen die met hun eigen spoken uit het verleden te maken hebben. In het dorp zwijgen de mensen en merkt Coburg sterk dat hij niet welkom is. Terwijl hij dichter bij de waarheid komt over wat er precies rond de dood van de jongen gebeurd is, herleeft hij zelf de gebeurtenissen uit de oorlog weer, zijn verzetswerk en de relatie met Rosa.

 

Felix Weber is het pseudoniem van Gauke Andriesse, een Nederlandse Auteur. Met dit boek heeft hij z’n tweede Gouden Strop gewonnen.

 

Het is een beetje vreemd dat dit boek een Gouden Strop gewonnen heeft, aangezien je dit boek eerder een roman dan een literaire thriller kan noemen. Spannend is het boek niet echt namelijk. Natuurlijk ben je benieuwd naar hoe het verhaal afloopt, maar er is niet echt een spanningslijn. Verleden en heden wisselen zich af in het verhaal, net zoals de vertelperspectieven. Het is fijn dat verleden en heden zich afwisselen, zo kan je de hoofdpersoon namelijk beter begrijpen in zijn gedachten en zijn handelen. De perspectiefwisseling is nodig en draagt goed bij aan het ontrafelen van de gebeurtenissen in het internaat. Luchtige kost is het echter niet. Het boek is redelijk zwaar beladen met de negatieve herinneringen van Coburg aan de oorlog. Ook is het leven na de oorlog, het heden van dit verhaal, kei- en keihard. Het is echter wel een verrijking om hierover te lezen. De oorlog was geen mooie tijd en in dit boek komt dit goed naar voren. Voor mensen die dit interessant vinden is dit een ideaal boek!

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!