Beoordeling:  
Levertijd: Print-on-demand

Tot stof

Felix Weber

prijs: € 20.00

352 pagina's, Paperback

ISBN: 9789022577356


Dit boek is vervangen door ISBN 9789022583579. U kunt op de ISBN klikken om naar de pagina van dat boek te gaan.

Over het boek

Verontrustende thriller waarin feit en fictie ingenieus met elkaar zijn verweven, geïnspireerd op een waargebeurde doofpotaffaire

Voor de lezers van de boeken van Tomas Ross

Verzetsstrijder Siem Coburg leidt na de Tweede Wereldoorlog een verbitterd, teruggetrokken bestaan op een afgelegen woonboot. Beschuldigd van collaboratie en achtervolgd door herinneringen aan de dood van zijn geliefde Rosa heeft hij zich van de wereld afgekeerd. In 1949 wordt hij benaderd door een boer die hem tijdens de oorlog heeft gered. Coburg staat bij hem in het krijt en gaat op onderzoek uit: de gehandicapte kleinzoon van de boer is onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen in een internaat voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen.

Coburg reist af naar Limburg en komt terecht in een wereld waarin iedereen zwijgt. Tijdens zijn onderzoek ontdekt hij dat in het internaat het ene na het andere kind een onnatuurlijke dood sterft. Daarop keren de geestelijken en de inwoners van het dorp zich tegen de al te nieuwsgierige buitenstaander.

De pers over Felix Weber

‘Als boekverkoper word je een enkele keer verrast door uitzonderlijke kwaliteit van eigen bodem; Felix Weber kan dat. De hoofdpersoon uit zijn nieuwe literaire thriller Tot stof ploegt je leven binnen en bijt zich in je vast om je een onbekend en niet zo mooi stukje Nederlands oorlogsverleden te laten ervaren.’ Peter van Blanken, Libris boekhandel Van der Meer, Noordwijk

TitelTot stof
Auteur(s)Felix Weber, Felix Weber
Ondertitel1949. De oorlog is voorbij, maar nog niet vergeten
ISBN9789022577356
Vervangt ISBN9789059651784
Is vervangen door ISBN9789022583579
Afmetingen230x150x32 mm
Aantal pagina's352
UitgeverBoekerij
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdPrint-on-demand
Prijs€ 20.00
BindwijzePaperback
Gewicht566 gram

  Meesterwerk

Geschreven op donderdag 17 november 2016 door Wim Krings
Felix Weber, een pseudoniem ( maar is al uitgelekt wie het is!) heeft een zeer indringend boek geschreven.

Er zijn eigen drie rode draden in het boek: over een affaire in een tehuis voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapten ( op waarheid gebaseerd) in Midden-Limburg.
Daarnaast de verweking van Felix van de Eerste wereldoorlog en van Siem Coburg van de Tweede wereldoorlog.

Het boek zorgt voor een goede afwisseling van de verschillende perspectieven van Felix ( kloosterling en zorg voor de kinderen) en Siem  ( verzetsstrijder in WO II en gered door de vader van een jongen die onder "verdachte" omstandigheden is dood gegaan in het tehuis). Naast  de zoektocht wat er gebeurd is door Siem gaat het boek over goed en fout? Wie is er goed of fut geweest in de oorlogen en hoe verantwoordelijk ben je voor je daden. Wie rekent er met je af? Wie bepaald de goed/fout vraag.

Het boek is een "literaire thriller" maar eigenlijk overstijgt dit boek meerder genres: roman, thriller maar ook een boek wat je inzichten geeft over schuldvragen en ook de gesloten karakters van kleine gemeenschappen zoals we dat nog wel steeds kennen waarbij geldt: Onbekend maakt onbemind en een vreemdeling moet geen moeilijke vragen stellen!

Een intensief boek om te lezen maar meer dan de moeite waard. Dus lezen en laten bezinken.


 

  Terechte 'literaire thriller'

Geschreven op zondag 23 oktober 2016 door Jos van Cann
Ook in hem woedt de oorlog nog. In 1949 niet zo'n heel vreemde constatering bij voormalig (hoewel?) verzetsstrijder Siem Coburg. In deze vreemde, in de geschiedschrijving ondergesneeuwde naoorlogse periode, is hij , net als vele, echte verzetsmensen  teleurgesteld en verbitterd. Niet alleen over het uitblijven van een nieuw Nederland, maar ook over het erkennen en criminaliseren van hun daden en  niet het minst belangrijk : het persoonlijk geleden verlies. Siem is zijn Dora kwijt en en boer Tammens zijn kleinzoon die Siem het leven heeft gered. Dus gaat Siem weer op pad om de doodsoorzaak van Siebold te achterhalen. De jong overleed onder verdachte omstandigheden in een Limburgs gesticht voor wezen en verstandelijk en lichamelijk gehandicapten. Daar maak Coburg kennis met de almacht, bijna heerschappij over leven en dood van (enkele van) de paters in samenspraak met de plaatselijke huisarts die ook als instellingsarts fungeerde. En ook bij de paters zijn er waarin de oorlog nog steeds woedde, in het geval van pater Felix de eerste Wereldoorlog. Siem achterhaald de doodsoorzaak van de knaap en ook de dader blijft niet ongestraft. Maar het brengt Siem ook niet de verlossing waar hij zijn hoop op heeft gevestigd. Zeer sfeervol en aangrijpend verhaal waar Weber zijn lezers mee verrast. Eigenlijk een aantal verhalen van personages die hij kunstig verknoopt en in elkaar laat overvloeien. Een aantal van de personages worstelen duidelijk met PTSS voordat het psychisch traumatische stress stoornis heette, anderen worstelen met de zorg voor de jonge verschoppelingen om die een menswaardig bestaan te bezorgen. Dat levert geen rechttoe rechtaan thriller op, maar een spannende verkenningen van de vele kanten van de menselijke ziel en de gevolgen van oorlog op korte en langere termijn.

Eindelijke weer eens een boek waar terecht literaire thriller op staat vermeld. Of zoals de uitgever het formuleert: Verontrustende thriller waarin feit en fictie ingenieus met elkaar zijn verweven, geïnspireerd op een waargebeurde doofpotaffaire.
Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!

Het lijkt er op dat u geen PDF plugin in uw browser heeft. Geen nood, u kunt hier klikken om de pdf te downloaden.