Deze keer een prijsnummer, of liever gezegd prijzen-editie! Want donderdagavond 9 juni zijn tijdens de twee uren van het spannende spannende boek dit jaar de winnaars van de Nederlandse thrillerprijzen bekend gemaakt.
Verder deze keer aandacht voor Erin Young - Hebzucht, Mathijs Deen - De Hollander, Stacy Willingham - Een duistere schittering, Jo Nesbø -Rateiland', Chantal van Mierlo - De jongen in het donker, Steve Berry - Het Warschau Protocol en als laatste - hoe kan het anders met zo'n titel - Paul De Bruyns De laatste stap.

Gouden Strop voor Marion Pauw met 'Vogeleiland'

Donderdag 9 juni was de avond waarop de winnaars van belangrijkste Nederlandse thrillerprijzen bekend zijn gemaakt. De NBD Biblion Gouden Strop 2022 gaat naar Marion Pauw voor haar thriller Vogeleiland. Het is de tweede keer dat Pauw de prijs won; in 2009 kreeg zij hem voor Daglicht. Vogeleiland was eveneens genomineerd voor de Hebban Thrillerprijs 2022.
De Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut was voor Bas Haan, die met zijn eerste thriller Lenoir eveneens genomineerd was voor de Hebban Thrillerprijs 2022. 

Genomineerden & jury
Ook genomineerd waren dit jaar Thomas Olde Heuvelt met Orakel; Gerrit Barendrecht met De Russische connectie en Marion Pauw met Vogeleiland. Van elk van de vier genomineerden is een filmpje gemaakt.
De jury bestond dit jaar naast voorzitter Martijn Bennis (directeur ANP) uit Anne Terwisscha (NBD Biblion), Erik de Vries (freelance recensent VN’s Detective & Thrillergids), Monique de Heer (thrillerrecensent Trouw) en Jacqueline Lamper (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2021).

De Gouden Strop bestaat sinds 1986 en is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek. Uit een totaal van vijftig spannende boeken, verschenen bij Nederlandse uitgeverijen tussen 1 maart en 31 december 2021, koos de jury een shortlist van vier titels waarvan de auteurs kans maken op € 10.000 en een beeld van kunstenaar Marianne van den Heuvel.

Vogeleiland
Vogeleiland

Auteur: Marion Pauw
Bladzijden: 272
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Hebban Thrillerprijs 2022 voor Anya Niewierra met 'De Camino'

De Hebban Thrillerprijs 2022 is gewonnen door Anya Niewierra voor haar thriller De Camino.
De prijs, die dit jaar voor de derde maal werd georganiseerd, is de enige juryprijs voor het spannende boek met een grote invloed van lezers. Meer dan honderd leden van de lezerscommunity beoordelen de longlist met vijftien oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Een professionele eindjury bestaande uit boekverkopers en ibliotheekmedewerkers kozen daaruit vijf genomineerden en de winnaar.
De andere genomineerden zijn: Dominique Biebau – Het mollenfeest; Bas Haan – Lenoir; Eva Nagelkerke - De perfecte engel en Marion Pauws Vogeleiland.

Thriller Tien Daagse
De Avond van het Spannende Boek en de uitreiking van de Nederlands thrillerprijzen betekenen ook  de start van de Hebban Thriller Tiendaagse op 10 juni. Klik HIER voor meer informatie over de Hebban Thriller Tiendaagse.

De Camino
De Camino

Auteur: Anya Niewierra
Bladzijden: 384
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

Erin Young 'Hebzucht'

Politiesergeant Riley Fischer krijgt in Youngs thrillerdebuut te maken met een gruwelijke vondst in een graanveld in Black Hawk County, Iowa.  De fabrieken en pakhuizen van Waterloo, de hoofdstad van de provincie, liggen er verlaten bij. Investeerders blijven weg, jongeren verlaten het gebied op zoek naar betere vooruitzichten.
Fisher, onlangs gepromoveerd tot onderzoeksleider bij de politie van Black Hawk County, leidt een onderzoek naar moorden op verschillende vrouwen uit de buurt. Ze is geschokt te ontdekken dat een van de slachtoffers een oude vriendin van haar is – uit een tijd die ze heeft geprobeerd te vergeten. Terwijl ze dieper in de zaak duikt, geholpen door Logan Wood, een voormalige rechercheur, ontdekt Riley dat sommige dingen niet vergeten kunnen worden.
Klik op het boek voor een fragment.

Hebzucht
Hebzucht

Auteur: Erin Young
Bladzijden: 352
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

Mathijs Deen 'De Hollander'

In De Hollander. Een Waddenthriller zoals de volledige titel luidt de debuutthriller van Deen (onder meer auteur van het succesvolle boek De Wadden) stuit een Nederlands patrouilleschip op een verdronken wadloper, aangespoeld op de drooggevallen zandplaat De Hond. De bemanning bergt het en brengt het naar Delfzijl. Het Duitse slachtoffer bevond  zich echter in betwist grensgebied. De Duitse justitie eist onmiddellijke uitlevering, maar de Nederlandse brigadecommandant weigert.
Terwijl de leidinggevenden ruzie maken, stuurt de tweede man van de Bundespolizei See in Cuxhaven heimelijk een rechercheur naar Delfzijl om op informele wijze een onderzoek te starten. Zijn naam is Liewe Cupido, Duitser van geboorte, opgegroeid op Texel. Zijn Duitse collega’s noemen deze eigenzinnige, zwijgzame collega ‘de Hollander’. Het slachtoffer blijkt een ervaren wadloper en hoe meer Cupido te weten komt, hoe raadselachtiger de omstandigheden omtrent diens dood lijken te worden.

De Hollander
De Hollander

Auteur: Mathijs Deen
Bladzijden: 256
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Stacy Willingham 'Een duistere schittering'

In de zomer waarin Chloe Davis haar twaalfde verjaardag viert, verdwijnen zes tienermeisjes uit het kleine stadje waar ze woont. Ouders worden bang, alle meisjes moeten binnenblijven, de dagen zijn lang en vol angst. Aan het eind van de zomer wordt Chloes vader gearresteerd en veroordeeld als seriemoordenaar, en sindsdien heeft hij de gevangenis niet meer verlaten.
Twintig jaar later werkt Chloe als psycholoog in Baton Rouge, maar soms voelt ze zich net zo verward als haar patiënten zelf. En wanneer er een vijftienjarig meisje verdwijnt, beleeft ze die angstaanjagende zomer weer opnieuw.
Klik op het boek voor een fragment.

Duistere schittering
Duistere schittering

Auteur: Stacey Willingham
Bladzijden: 416
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Jo Nesbø 'Rateiland'

In Rateiland richt Jo Nesbø zijn blik op een wereld die in de greep is van een pandemie waar geen vaccin tegen bestand is. Aan de westkust van de Verenigde Staten probeert een groep wetenschappers een veilige haven in zee te creëren terwijl op straat een dodelijke strijd eerst om simpelweg te kunnen overleven. De zoon van de rijkste techgoeroe ter wereld heeft zich aangesloten bij een van de vele gangs die dood en verderf zaaien, en op een avond overvallen en vermoorden zij een jonge vrouw. Haar vader zint op wraak, en hij heeft meer middelen tot zijn beschikking dan de gang ooit had kunnen vermoeden.
De vijf verhalen laten een meedogenloos en griezelig beeld zien van een wereld die verdacht veel lijkt op de onze. En Nesbø overtuigt de lezer dat  de wereld in deze verhalen best weleens realiteit zou kunnen worden.

Rateiland
Rateiland

Auteur: Jo Nesbo
Bladzijden: 384
Prijs: € 23.99

Informatie  Meer informatie »

Chantal van Mierlo 'De jongen in het donker'

Lara de Bont van het coldcaseteam bij de Politie Oost-Brabant heeft één zaak die haar aan het hart gaat: de verdwijning van Helena van den Bosch Rutgers. Maar de zaak zit muurvast en ze ziet zich genoodzaakt om de hulp in te roepen van misdaadjournalist Martin Kuipers. Martin is net weggestuurd bij zijn krant omdat zijn onderzoek naar een drugszaak - de zaak Avanti - niet alleen hemzelf, maar ook de krant in gevaar brengt.
Hoe verder de twee in de zaak van de verdwenen Helena duiken, hoe complexer hij blijkt. Bovendien ontdekt Martin dat Lara persoonlijker bij de zaak Avanti betrokken is dan ze zegt.

De jongen in het donker
De jongen in het donker

Auteur: Chantal Van Mierlo
Bladzijden: 304
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

Steve Berry 'Het Warschau Protocol'

In het vijftiende deel in de reeks rond Cotton Malone verdwijnen de zeven kostbare relikwieën van de ‘Arma Christi’, de wapens van Christus, uit heiligdommen over de hele wereld. Elk relikwie vormt een toegangsticket tot een veiling waar belastende informatie over de president van Polen wordt aangeboden aan de hoogste bieder. Zowel de VS als Rusland zijn hierop gebrand, maar om totaal verschillende redenen. Cotton Malone raakt verwikkeld in een bloedige strijd tussen drie naties. De inzet blijkt informatie die de machtsverhoudingen in Europa kan veranderen.

Het Warschau-protocol
Het Warschau-protocol

Auteur: Steve Berry
Bladzijden: 400
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Paul De Bruyn  'De laatste stap'

Wanneer het lichaam van een man wordt gevonden in de Hobokense Polder beseffen commissaris Eric Michiels en zijn team meteen dat dit geen gewone moord is. De manier waarop hij is toegetakeld doet vermoeden dat het om extreme haat of een rituele moord gaat. De vermoorde man was een vereenzaamde en verbitterde leraar die een conflict had met een leerling, maar al snel blijkt dat hij vroeger journalist was en dat hij op zoek was naar een grote zaak. Een ex-collega had hem verteld dat zij gedwongen was tot een schijnhuwelijk, maar nog voor de politie haar kan ondervragen, wordt ook zij vermoord teruggevonden. Michiels en zijn team staan voor de moeilijkste zaak waar ze ooit mee te maken hebben gehad.
Klik HIER voor een fragment.

De laatste stap
De laatste stap

Auteur: Paul De Bruyn
Bladzijden: 384
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »