Linda van Rijn ontmaskerd!

Heet van de naald: Linda van Rijn is ontmaskerd. Tenminste de ware identiteit van deze bestseller auteur, want dat was lang een van de best bewaarden geheimen in thrillerland (net als die van Suzanne Vermeer). Linda van Rijn is eigenlijk de 38-jarige Mariëtte Middelbeek, die naast haar eigen feelgoodromans ze als Linda van Rijn vakantiethrillers schreef. "Na 29 bestsellers en tweeënhalf miljoen verkochte exemplaren vond ze het tijd het geheim te onthullen", aldus het Algemeen Dagblad.

De lente is er en dus ook de nieuwe zomerthriller van Suzanne Vermeer, Roadtrip. Verder aandacht voor nieuw werk van Cilla & Rolf Börjlind - De samaritaan; Don Winslow - Stad in brand; Gustaf Skördeman - Faust en John Kuipers' Musserts schaduw.

Lijstjes

Maandag 9 mei a.s. verschijnt de 43ste Detective en Thrillergids. Daarom zijn nu als de shortlists bekend gemaakt voor de VN-Thriller van het Jaar 2022 en voor de VN-Publieksthriller van dat jaar.
Eeen maand later, donderdagavond 9 juni, is het prijzenregen in Thrillerland. In aanloop daartoe nu ook de longlist voor Gouden Strop 2022.
Vijftien jaar bestaat De Spanningsblog van Peter Kuijt, bedenker en maker. Hij blikt niet alleen (even) terug maar zorgde ter gelegenheid van het derde lustrum ook voor een fantastische leeslijst, De beste thriller aller tijden.

Cilla & Rolf Börjlind 'De samaritaan'

In deel zeven van de Rönning & Stilton-reeks wordt Olivia Rönning vermist en gaat haar collega Lisa Hedqvist samen met Tom Stilton – die daarvoor zijn zelfgekozen coronaquarantaine in de Stockholm-archipel beëindigt – naar haar op zoek. Het spoor leidt naar een afgelegen vakantiehuisje, dat echter in lichterlaaie staat wanneer ze er aankomen. In de nog nasmeulende resten wordt even later het verkoolde lichaam van een vrouw gevonden…
Intussen is Mette Olsäter, de inmiddels gepensioneerde leidinggevende van Olivia, benoemd tot nationale veiligheidscoördinator rondom de levering van de covidvaccins. Maar iemand lijkt er alles aan te doen om de transporten te saboteren.
Klik op het boek voor een fragment.

De samaritaan
De samaritaan

Auteur: Cilla En Rolf Börjlind
Bladzijden: 336
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »

Suzanne Vermeer 'Roadtrip'

Paula Visser is met haar man Theo op rondreis langs de Amerikaanse westkust. Met een camper leggen ze de route af waar ze al jaren van dromen en eindelijk hebben ze de qualitytime waar ze zo aan toe zijn. Maar wanneer Paula in Las Vegas iemand uit haar verleden tegenkomt, slaat de vakantiestemming om. Als enkele dagen later Theo spoorloos verdwijnt, is ze volledig in paniek. Wat volgt is een nachtmerrie die alleen maar groter wordt wanneer het lichaam van een vermoorde man wordt gevonden…
Klik op het boek voor een fragment.

Roadtrip
Roadtrip

Auteur: Suzanne Vermeer
Bladzijden: 320
Prijs: € 17.5

Informatie  Meer informatie »

Don Winslow 'Stad in brand'

Het eerste deel van de nieuwe City-trilogie van Winslow over de Ierse en Italiaanse misdaadsyndicaten in het Amerika van de jaren tachtig en negentig. In Providence is Danny Ryan in 1986 is een hardwerkende havenarbeider, een liefhebbende echtgenoot, een loyale vriend en af en toe 'mankracht' voor het Ierse misdaadsyndicaat dat toezicht houdt op een groot deel van de stad. Danny wil niks liever dan zijn leven veranderen en droomt ervan om opnieuw te beginnen, ergens ver weg, samen met zijn vrouw Terri. Maar als er een oorlog uitbreekt tussen rivaliserende bendes, raakt hij verwikkeld in een conflict waar hij niet aan kan ontsnappen. Danny moet alles op alles zetten om zijn familie te beschermen, de vrienden die als broers voor hem zijn, en het enige huis dat hij ooit heeft gekend.
Klik HIER voor een fragment en HIER voor de bespreking in de Volkskrant door Rob van Scheers.

Stad in brand
Stad in brand

Auteur: Don Winslow
Bladzijden: 320
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

Gustaf Skördeman 'Faust'

Het tweede (los te lezen) deel – na Geiger – in de Faust reeks. ‘Wat weet Sara Nowak?’ Het is de laatste vraag die dominee Jürgen Stiller te horen krijgt. Zijn antwoord blijft uit en even later wordt hij geëxecuteerd door een terrorist met de codenaam Faust.
Dit is het begin van een verbeten jacht om Sara Nowak te vinden en te vermoorden. Sara zelf is zich echter niet bewust van het gevaar, ze is druk verwikkeld in persoonlijke sores. Tot de dag dat ze beschoten wordt in haar eigen huis. De aanslag mislukt, en ze gaat op onderzoek uit en komt zo een netwerk van radicale terroristen in het voormalige West-Duitsland op het spoor. Uit die tijd stamt ook Operatie Wahasha, een meedogenloos plan dat de toekomst van Europa voor altijd kan veranderen. In een race tegen de klok moet Sara de ware identiteit van Faust achterhalen.
Klik op het boek voor een fragment.

Faust
Faust

Auteur: Gustaf Skördeman
Bladzijden: 416
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

John Kuipers 'Musserts schaduw'

In de debuutthriller van voormalig ANP-journalist Kuipers maken we kennis met de Haagse hoofdinspecteur Charlie Swieninck. Hij is boomlang, onconventioneel en ongeduldig, maar ook bang voor honden, een zwakke schutter en voorzien van een goed gevoel voor humor. Als chef van het Bureau Bijzondere Delicten en moet hij zich in het begin van de Tweede WQereldoorlog verhouden tot de Duitse bezetter, die langzaam maar zeker zijn gezag doet gelden binnen de Haagse politie.
Op 29 juni 1940, Anjerdag, wordt Charlie opgeroepen na een moord op station Hollands Spoor. Het slachtoffer is Marnix Maas, een belangrijk juridisch raadsman van de NSB. Onvermijdelijk leidt het onderzoek naar zwaargewichten binnen de partij, onder wie Rost van Tonningen, Feldmeijer, en natuurlijk de leider van de nationaalsocialisten Anton Mussert. Intussen voert de NSB de druk op om de dader in een andere richting te zoeken.
Klik op het boek voor een fragment.

Musserts schaduw
Musserts schaduw

Auteur: John Kuipers
Bladzijden: 400
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Shortlists VN-Thrillers van het Jaar

De 43ste Detective en Thrillergids verschijnt maandag 9 mei a.s. – inderdaad eerder dan andere jaren. Daarom is nu ook al de de shortlist voor de VN-Thriller van het Jaar 2022 is bekend! Eén van zeven onderstaande titels wordt 9 mei door de redactie van VN uitgeroepen tot het beste spannende boek van afgelopen jaar:
Viet Thanh Nguyen - Vietnamees in Parijs;
M.W. Craven - De curator;
J.D. Barker - De beller op lijn vier;
Colson Whitehead - Harlem Shuffle;
Linwood Barclay - Ik zal je vinden;
Charles den Tex - De Repair Club;
Belinda Bauer – Vaderskind.

VN-Publieksthriller
Ook de shortlist voor de VN-Publieksthriller van het Jaar is bekend. Welk boek de officiële lezersfavoriet van 2022 wordt, en welke stemmers een thrillerpakket hebben gewonnen, wordt eveneens maandag 9 mei bekend gemaakt:
Fedor de Groot – Sønderho;
Emile Schrijver - De Hillel Codex;
Hetty Kleinloog – Nachtwerk;
M.J. Arlidge - Twee kleine visjes;
Jeroen Windmeijer - De stenen goden.

De Repair Club
De Repair Club

Auteur: Charles den Tex
Bladzijden: 384
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

Gouden Strop Longlist 2022

De longlist voor de NBD Biblion Gouden Strop 2022 is bekend gemaakt. Uit een totaal aantal van vijftig spannende boeken, verschenen bij Nederlandse uitgeverijen tussen 1 maart en 31 december 2021, koos de juryde volgende auteurs en titels:
Gerrit Barendrecht - De Russische connectie (Luitingh-Sijthoff)
Bas Haan - Lenoir (Ambo Anthos)
Friso Leunge - Zwart kwartier (Keff & Dessing)
Roel Janssen - De witwasser (Cargo)
Thomas Olde Heuvelt - Orakel (Boekerij)
Marion Pauw - Vogeleiland (The House of Books)
Van Riessen - Meedogenloos (De Kring)
Emile Schrijver - De Hillel Codex (Prometheus)

Jury, shortlist & uitreiking
De jury bestaat naast voorzitter Martijn Bennis (directeur ANP) uit Anne Terwisscha (NBD Biblion), Erik de Vries (freelance recensent VN’s Detective & Thrillergids), Monique de Heer (thrillerrecensent Trouw) en Jacqueline Lamper (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2021).
Op dinsdag 10 mei wordt de shortlist bekendgemaakt in de landelijke en regionale dagbladen van AD Media – de Schaduwprijs kent geen shortlist.
De uitreiking van de NBD Biblion Gouden Strop vindt plaats op 9 juni tijdens de Avond van het Spannende Boek in de Bibliotheek Utrecht. Die avond worden ook de Zilveren Strop (de prijs voor het beste korte spannende verhaal), de NBD Biblion Schaduwprijs (voor het beste spannende debuut) en de Hebban Thrillerprijs (lezersjuryprijs) uitgereikt. Reserveer nu een kaartje!

De witwasser
De witwasser

Auteur: Roel Janssen
Bladzijden: 352
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Beste thrillers aller tijden & 15 jaar De Spanningsblog

Wij zijn liefhebbers van lijstjes en jubilea. En helemaal als je ze kunt combineren, zoals Peter Kuijt onlangs kon doen naar aanleiding van het 15-jarig bestaan van zijn Spanningsblog. Dat deed hij door zeventig auteurs te vragen naar hun favoriete thriller aller tijden. Dat resulteerde in een machtige lijst fantastische boeken, stuk voor stuk aanraders voor de liefhebbers. Klik HIER voor de deelnemers en die lijst met recht genoemd De beste thrillers aller tijden!

Rijtje
Kuijt zou Kuijt niet zijn als hij zijn inspanningen van de afgelopen perioden niet even op een rij zette: “Vijftien jaar schaven aan De Spanningsblog levert ongemerkt aardige aantallen op.”Zijn conclusie: “In de tussentijd had-ie ook een boek kunnen schrijven. Een goed boek zelfs....” Waarvan acte, maar daarvan zouden de lezers niet zo lang plezier hebben gehad. Ook al was het een goede thriller geworden…
15 jaar Spanningsblog met de Beste Thrillers Aller Tijden: een terecht monument(je). Chapeau!

De verborgen geschiedenis
De verborgen geschiedenis

Auteur: Donna Tartt
Bladzijden: 624
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »