BYE BYE SPANNENDE WEKEN EN GESCHENKBOEKJE

Na 33 jaar komt er een plotseling en pijnlijk einde aan de maand / weken / week van het Spannende Boek. Onverwacht maakt de CPNB daarmee ook De jaloezieman van Jo Nesbø (in 2021 goed voor een oplage van 375.350 exemplaren) de laatste uitgave van het fenomeen spannend geschenkboekje. (Klik HIER voor het commentaar van Peter Kuijt op zijn Spanningsblog).
Komt er iets voor in de plaats? Jazeker! Kijkcijferkanon en alleskunner – maar geen thrillerliefhebber – Matthijs van Nieuwkerk gaat een geschenkboekje met verhalen (!) samenstellen: het Zomerlezengeschenk. Hij blijkt ook nog meteoroloog aldus het persbericht: “Ik kan nauwelijks meer kiezen. Een ding weet ik zeker: Er komt een geweldige zomer aan.” Klik HIER voor het hele persbericht van de CPNB.

Spannende Boek Avond
Oh ja, toch nog een paar regels over wat anderen doen voor het meest gelezen genre bij de stichting Collectieve (!) Propaganda van het Nederlandse Boek: “In het kader van het spannende boek organiseert Hebban in samenwerking met de Stichting Gouden Strop en de Bibliotheek Utrecht op 9 juni een nieuwe editie van De Avond van het Spannende Boek, waar onder meer de Hebban Thrillerprijs en de Gouden Strop worden uitgereikt.” In 33 jaar van vier weken naar vier uur dus…

Verder
In deze nieuwsbrief verder aandacht voor de 90ste Baantjer - De Cock en de moord op stand; Anna Bailey - Tall Bones (altijd handig de Engelse titel aanhouden voor een vertaling...); Mattias Edvardsson - Familietragedie; Jacob Vis - De molenaarsdochter; Chris Hadfield - De Apollomoorden;  en Jeffrey Archers Wie niet waagt.


Baantjer / Peter Römer 'De Cock en de moord op stand' Nr 90!

In deel 90 van de langst lopende reeks over een politieman krijgt De Cock op een ijzig koude ochtend de melding dat er een lijk is aangetroffen in het Paleis op de Dam. Een jongeman is neergestoken op klaarlichte dag te midden van de andere bezoekers. De Cock staat voor een raadsel, waarom is de aan lagerwal geraakte jonkheer Hugo van Coevorden van het leven beroofd? En waarom uitgerekend op die plek? Het onderzoek loopt al snel vast en een nieuwe moord vraagt de aandacht van De Cock: in een antiquariaat in de Voetboogsteeg is eigenaar Tjerk Somers vermoord aangetroffen tussen de opgestapelde boeken.
De zaken lijken aanvankelijk niet met elkaar te maken te hebben, maar terwijl De Cock en Vledder in de gure winterkou onderzoek doen, komt er langzamerhand toch een verrassend verband naar voren tussen de moorden...

Fragment & Baantjer-site
Klik op het boek voor een fragment en HIER voor de speciale Baantjer-pagina van de uitgever.

De Cock en moord op stand (deel 90)
De Cock en moord op stand (deel 90)

Auteur: Baantjer
Bladzijden: 144
Prijs: € 12.5

Informatie  Meer informatie »

Anna Bailey 'Tall Bones'

Tussen de sparren en de hunebedden laait het vreugdevuur: het is de enige plek waar de 17-jarige Abigail Blake en haar vrienden enigszins kunnen verdwijnen uit het claustrofobisch religieuze Whistling Ridge, Colorado. Maar niemand, zeker haar vriendin Emma niet, had verwacht dat Abigail die nacht daadwerkelijk zou verdwijnen...
Abi's verdwijning trekt scheuren in de façade van Whistling Ridge, met zijn verborgen geschiedenis van langdurige rancune en ressentiment. Het gezin waarin Abi opgroeit, werpt ook de nodige vragen op: over Noah, de oudste broer, verraden door Abi; over Jude, haar voorbeeldige, jongere broer die zijn littekens verbergt; over hun moeder Dolly en hun vader Samuel – beiden onder de invloed van een dominee die hel en verdoemenis preekt en Whistling Ridge in zijn greep houdt. En dan is er nog Rat, de buitenstaander, die de inwoners evenzeer verwart als opwindt.

Fragment, video & interview
Klik op het boek voor een fragment,  HIER voor een toelichting door Anna Bailey en HIER voor een (Engelstalig) interview met de auteur.

Tall Bones
Tall Bones

Auteur: Anna Bailey
Bladzijden: 452
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Mattias Edvardsson 'Familietragedie'

Drie jonge mensen. Twee moorden. Eén waarheid? Bill Olsson zit financieel aan de grond en voor extra inkomsten verhuurt hij een kamer aan rechtenstudente Karla Larsson. Als bijbaan maakt ze schoon bij kinderarts Steven Rytter en zijn vrouw Regina. Al snel heeft ze in de gaten dat er iets niet klopt bij het echtpaar. Waarom komt Regina de donkere slaapkamer niet uit?
Jennica Jungstedt zit in een dertigerscrisis. Via Tinder ontmoet ze Steven Rytter en wordt halsoverkop verliefd. Zou dit dan de ware zijn? Dan worden Steven en Regina dood in hun huis aangetroffen en Bill Olsson lijkt de enige verdachte.

Fragment & interviewtje
Klik op het boek voor een fragment en HIER voor een kort interview met de auteur.

Familietragedie
Familietragedie

Auteur: Mattias Edvardsson
Bladzijden: 376
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

Jacob Vis 'De molenaarsdochter'

Commissaris Ben van Arkel, bekend uit vorige thrillers van Vis, trouwt met de mooie molenaarsdochter Lynn Vos. Hoewel zij elkaar de liefde van hun leven noemen wordt het pril geluk ernstig verstoord als Ben onomkeerbare geheugenproblemen vertoont en Lynn steeds vaker niet herkent. De oorzaak is een nooit helemaal geheelde hersenbeschadiging na een moordaanslag door een wraakzuchtige ex-arrestante.
Lynn zet haar carrière als topactrice opzij om zich aan mantelzorg voor haar man te wijden. Ook zij vreest de wraak van oude vijanden. Na een lange gevangenisstraf lijkt het of M & M hun leven hebben gebeterd en zich met het gelijknamige makelaarskantoor in agrarisch vastgoed in legale zaken begeven. Maar al snel blijkt dat de makelaardij een dekmantel is voor hoogst strafbare feiten…

De molenaarsdochter
De molenaarsdochter

Auteur: Jacob Vis
Bladzijden: 0
Prijs: € 19.95

Informatie  Meer informatie »

Chris Hadfield 'De Apollomoorden'

In de debuutthriller van de eerste Canadese ruimtewandelaar staat de NASA in 1973 op het punt om Apollo 18 te lanceren. Hoewel de missie werd aangekondigd als een wetenschappelijke missie, weet vluchtleider Kazimieras 'Kaz' Zemeckis dat er een duisterder doel is. De inlichtingendienst heeft namelijk een geheim Sovjet-ruimtestation ontdekt dat Amerika bespioneert en Apollo 18 is de enige kans om de Russen te stoppen.
Maar wanneer Kaz en zijn NASA-team zich haasten om hun Russische rivalen een stap voor te blijven, onthult een dodelijk ongeval dat niet alle betrokkenen zijn wie ze beweerden te zijn. Het Witte Huis en het Kremlin kunnen alleen maar toekijken hoe hun astronauten op het maanoppervlak met elkaar in botsing komen, ver buiten het bereik van de wet of van de mogelijkheid tot redding.
Klik HIER voor een fragment.

De Apollomoorden
De Apollomoorden

Auteur: Chris Hadfield
Bladzijden: 544
Prijs: € 23.99

Informatie  Meer informatie »

Jeffrey Archer 'Wie niet waagt'

Het eerste deel van de reeks over rechercheur William Warwick begint in het Londen van 1979. Deze zoon van een invloedrijke en welgestelde advocaat, heeft van jongs af aan een droom: het tot rechercheur bij Scotland Yard schoppen, tot ongenoegen van zijn vader.
Door zijn kennis wordt kunstliefhebber William al snel overgeplaatst naar de afdeling kunst- en antiekcriminaliteit, waar hij in de ban raakt van een van de grootste vervalsers ooit. Tijdens zijn onderzoek naar een fraudezaak en de diefstal van een Rembrandt ontmoet William de knappe en gevatte museumgids Beth. Maar een geheim omringt hen en werpt schaduwen op de prille liefde. “William staat voor de moeilijkste taak van zijn leven”, aldus de uitgever.
Klik HIER 
voor een fragment.

Wie niet waagt
Wie niet waagt

Auteur: Jeffrey Archer
Bladzijden: 352
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »