IM Walter Lucius (1954-2021)

Thrillerauteur Walter Lucius (1954) overleed plotseling op 22 juli 2021. In 2013 won hij de Schaduwprijs – voor het beste Nederlandse thrillerdebuut – met De vlinder en de storm, het eerste deel van de Hartland-trilogie. In 2016 verscheen het tweede deel, Schaduwvechters en weer drie jaar later het slotdeel De stad en het vuur. Dat boek kreeg in de VN Detective & Thrillergids – eindelijk –de felbegeerde vijf sterren waar de eerste twee delen ook recht op hadden, maar ze niet kregen.
Aan het einde van deze nieuwsbrief staan we stil bij dit verlies voor de Nederlandse thriller-wereld, niet alleen als schrijver maar ook als mens.

Vakantie
Daarnaast in deze nieuwsbrief aandacht voor Håkan Östlundh - Het uur van de profeet; Samantha Stroombergen - De dwalenden; Steve Frech - Wat je ons hebt afgenomen; Emelie Schepp - Sub Rosa; Marco Lugli - In jouw bloed; Leah Konen - Een fatale leugen en een aantal zinderende thrillertips voor een koel prijsje van recensent Els Roes op haar website thrillersenzo.nl.
Rest ons jullie een goede vakantie te wensen met heel veel leesplezier. Wij zijn er weer begin september!


Håkan Östlundh 'Het uur van de profeet'

In Het uur van de profeet is, na De winter van de profeet, deel 2 van de Profeettrilogie, is Elias – een gedreven agent die zijn vaders dood koste wat kost wil wreken – net uitvoerig onder het mes geweest bij de plastisch chirurg. Met een compleet nieuw uiterlijk – en met een nieuwe naam: Thom White, codenaam ‘de profeet’ – is hij er klaar voor om het schimmige imperium van Eric Hands te infiltreren. Hij is van plan via diens kinderen dichter bij hem te komen. Een smerig spel in een smerige wereld. De vraag is echter of zijn opdrachtgever dezelfde agenda heeft. Zijn missie wordt steeds gevaarlijker. Is Elias werkelijk bereid om zijn leven te geven voor een nog zeer onzekere uitkomst?
Klik op het boek voor een fragment.

Het uur van de profeet
Het uur van de profeet

Auteur: Håkan Östlundh
Bladzijden: 400
Prijs: € 23.99

Informatie  Meer informatie »

Samantha Stroombergen 'De dwalenden'

Zij won in 2019 de Gouden Strop met De witte kamer. In De dwalenden ontvangt rechercheur Léon Coeur een polaroidfoto van een doodsbang tienermeisje in een donker weiland. Op de achterkant staan coördinaten. Léon ziet direct de overeenkomsten met de omstandigheden waarin Lena Delfosse werd gevonden, de beste vriendin van zijn nichtje Hanna, die ruim tien jaar geleden werd vermoord. Als hij op de locatie arriveert, blijkt het meisje al dood te zijn. Hoewel Léon zich om gezondheidsredenen had voorgenomen het rustiger aan te doen, kan hij deze zaak onmogelijk aan iemand anders overlaten. Adam Rooijmans, Lena’s moordenaar, zit nog steeds vast in de gevangenis in Vught, dus de vraag is: wie is hem aan het kopiëren en waarom?
Klik op het boek voor een fragment.

De dwalenden
De dwalenden

Auteur: Samantha Stroombergen
Bladzijden: 400
Prijs: € 20

Informatie  Meer informatie »

Steve Frech 'Wat je ons hebt afgenomen'

In de debuutthriller van deze Amerikaan geniet Jacob Reese van zijn rustige leven in het pittoreske dorpje The Hollows, in Vermont. Maar die rust als verhuurder van een vakantiehuisje wordt verstoord wanneer zijn volgende gast een vrouw is die griezelig veel op zijn ex-vriendin Laura lijkt, en die een onheilspellend bericht achterlaat in het gastenboek.
Nu ziet hij ineens overal dingen die hem aan Laura doen denken: hij vindt haar muziekdoos en een geschenk dat hij haar jaren geleden gaf in het bos achter zijn huis en denkt haar zelfs een keer op straat te zien. Maar het kan Laura helemaal niet zijn. Want Laura is dood...

Wat je ons hebt afgenomen
Wat je ons hebt afgenomen

Auteur: Steve Frech
Bladzijden: 288
Prijs: € 23.99

Informatie  Meer informatie »

Emelie Schepp 'Sub Rosa'

In de zesde thriller van de Zweeds over officier van justitie Jana Berzelius, krijgt deze te maken met een filmpje op YouTube waarop een jongeman staat met explosieven om zijn lijf. De politie weet de plek te identificeren, maar de bom ontploft nog voordat ze arriveren. Het is het vierde lid van een crimineel netwerk dat in korte tijd is vermoord. Maar is het dezelfde dader? Als Jana Berzelius bij het onderzoek wordt betrokken, realiseert zij zich dat de zaak rechtstreeks met haar te maken heeft. Als officier van justitie is het haar taak om de waarheid te achterhalen. Nu krijgt ze onverwachte hulp om juist die waarheid te verbergen…

Klik op het boek voor een fragment.

Sub rosa
Sub rosa

Auteur: Emelie Schepp
Bladzijden: 336
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Marco Lugli 'In jouw bloed'

In het eerste deel van zijn reeks over commissaris Gelsomino is hij door zijn superieuren naar het slaperige dorpje Morciano di Leuca gestuurd om de lokale politie bij te staan in het oplossen van een gruwelijke moord. Iets waar de plaatselijke dienders weinig ervaring mee hebben. Valentina Medici is op bed in haar slaapkamer doodgebloed doordat bij haar, nadat zij was verdoofd, de pols met twee sneden was doorgehaald.
Voor Paolo Bernini, haar man, is het de tweede keer dat hem dit overkomt. Zijn eerste vrouw, Francesca Quarta, werd 10 jaar eerder op dezelfde wijze vermoord. De dader van die eerste moord is nooit gevonden. De moorden lijken geïnspireerd te zijn door de geschriften van een groep vrienden, maar is dat wel zo?

In jouw Bloed
In jouw Bloed

Auteur: Marco Lugli
Bladzijden: 285
Prijs: € 19.95

Informatie  Meer informatie »

Leah Konen 'Een fatale leugen'

In dit thrillerdebuut van de New Yorkse YA-schrijfster verhuist Lucy van Brooklyn naar een afgelegen gebied bij Woodstock, om het verleden achter zich te laten. Haar nieuwe buren Vera en John ontfermen zich over haar. Maar ook zij blijken een verleden te willen ontvluchten en naar eigen zeggen is de enige manier waarop ze met een schone lei kunnen beginnen, het in scène zetten van Johns dood. En ze vragen Lucy hierbij te helpen. Maar wat begint als een leugentje tegen de politie, wordt een nachtmerrie wanneer John daadwerkelijk dood wordt aangetroffen. Lucy moet achterhalen wie ze écht kan vertrouwen, voordat zij als dader wordt aangewezen…
Klik op het boek voor een fragment.

Een fatale leugen
Een fatale leugen

Auteur: Leah Konen
Bladzijden: 368
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

Zinderende thrillertips!

Els Roes, drijvende kracht achter de website Thrillers & Zo constateerde dat de zomer in volle gang is en dat de grote vakantie inmiddels echt is begonnen. Voor haar het uitgelezen moment om voor haar site een lijstje te maken van thrillers en detectives die zij van harte aanbeveelt (met beschrijvingen op haar site) en die bovendien nu voor een redelijke prijs te koop zijn.
Haar leestips zijn (op de site met toelichting): Het verrassende thrillerdebuut De zusjes van Hetty Kleinloog, R.J. Ellory – Een stil geloof in engelen; Robert Harris – De officier; García Sáenz de Urturi – de trilogie De stilte van de witte stad, De riten van het water & De heren van de tijd; Esther Verhoef – Lieve mama; Arnaldur Indri?ason – Smeltend ijs en Boven water; Karin Alvtegen – Schaduw; Robert Bryndza – Het meisje in het ijs; Michael Robotham – Leven of dood en, tot slot, Achter gesloten deuren van John Grisham.

Zes huiveringwekkende thrillers: waarom je beter uit het water kunt blijven...
In het hartje van de zomer is er weinig zo verleidelijk als een duik in het water - met alle risico’s van dien. Van doodstille meren en wilde rivieren tot de gevaarlijke veranderlijkheid van de zee: de redactie van de VN Detective- en Thrillergids selecteerde zes sterke thrillers die zich bij of op het water afspelen: Emma Stonex - De lichtwachters; Karen Dionne - Dochter van het moeras; Erica Ferencik - Nacht op de rivier; Rachel Caine - Stillhouse Lake; Maria Adolfsson - Doggerland: tussen de duivel en de zee en Riley Sager - Mijn laatste leugen.

De zusjes
De zusjes

Auteur: Hetty Kleinloog
Bladzijden: 288
Prijs: € 15

Informatie  Meer informatie »

IM Walter Lucius (1954-2021)

In 2013 won Walter Lucius de Schaduwprijs – voor het beste Nederlandse thrillerdebuut – met De vlinder en de storm. Het was het eerste deel van de Hartland-trilogie. In 2016 verscheen het tweede deel, Schaduwvechters en weer drie jaar later het slotdeel De stad en het vuur. Dat boek kreeg in de VN Detective & Thrillergids – eindelijk –de felbegeerde vijf sterren waar de eerste twee delen ook recht op hadden, maar ze niet kregen.
Walter Lucius (Walter Goverde, Den Helder, 1954) overleed plotseling op 22 juli 2021.

Het magistrale De stad en het vuur sloot zijn prachtige Hartland-trilogie af. In een eerder interview in het Parool vertelde hij al over het ontstaan van de trilogie rond de Nederlands-Afghaanse journaliste Farah Hafez en haar collega Paul Chapelle. Tijdens een interview bij Boekhandel Krings ging hij in op het ontstaan van de personages.

Farah
“Een aantal dingen kwamen ruim tien jaar geleden bij elkaar. Het idee om een tv-serie te maken over twee journalisten à la Stieg Larssons boeken; het persoonlijke verhaal van actrice Jihane El Fahidi met wie ik aan een videoproject werkte en mijn eigen interesse voor wat zich in Afghanistan afspeelde. Maar in die tijd realiseerde ik me ook mijn fascinatie voor de verhalen van mijn vader – die marineofficier was – als hij weer terugkwam uit het buitenland. Ik herinnerde me toen opeens een scherp beeld dat ik als jongetje met hem op Curaçao – waar we toen woonden – schoenen ging kopen. Ik was toen enorm onder de indruk van een beeldschone verkoopster. Dat bleek het beeld te zijn dat ik nodig had voor mijn hoofdpersonage, maar de naam had zeker ook iets te maken met Farah Dibah, de knappe echtgenote van de toenmalige Sjah van Perzië. Zo ontstond Farah, als kind naar Nederland gevlucht uit Afghanistan waar haar vader tijdens de islamitische revolutie eind jaren zeventig werd vermoord.
Hoewel het natuurlijk eng was om als man over haar gevoelens, kon ik daarvoor putten uit het persoonlijke verhaal van Jihane die gelukkig bereid was een deel daarvan af te staan, te schenken aan Farah.”

Vader en zoon Chapelle
De elementen voor Farah kwamen dus uit de persoonlijke geschiedenis van Lucius; voor vader en zoon Chapelle kreeg inspiratie elders. “Om een of andere reden was ik gefascineerd door mensen met een Nederlands-Amerikaanse achtergrond. Dat gebruikte ik voor Paul. Zijn vader Raylan zou oorlogsverslaggever moeten zijn en voor dat personage werd ik geïnspireerd door de Amerikaanse oorlogscorrespondent Michael Herr (1940-2016). Die werd bekend met Dispatches (Verslagen uit Vietnam) over zijn ervaringen in de Vietnamese oorlog en als co-scenarist van films als Apocalyps Now en Full Metal Jacket. Dat gaf me de mogelijkheid te schrijven over die oorlog in Vietnam waardoor ik tijdens een fietstocht door dat land flink van onder indruk was geraakt.”

Dansjongens
Dat zijn de personages in de Hartland-trilogie, waarvan de delen ook los te lezen zijn. Al hebben de lezers die er nu aan beginnen het voordeel dat ze door kunnen lezen. Het hele verhaal speelt zich namelijk af in een tijdsbestek van vier tot vijf weken en dat beleef je het beste als je de delen na elkaar kunt lezen. Naast de personages moest er natuurlijk ook een aanleiding zijn om Farah terug te doen keren naar haar jeugd en haar vaderland.
“Ik wilde haar onderzoek laten doen naar een voor ons Westerlingen onbegrijpelijk aspect van die ontzettend rijke Afghaanse cultuur en geschiedenis. Ik stuitte bij toeval in een krantenartikel over dansjongens die daar gedwongen worden tot het dansen – en nog veel meer – voor mannen. Dat vond ik een mooie metafoor voor die tegenstelling.”

Recensie Thrillerboek.nl
Nog meer dan in de eerste twee delen, laat Lucius in De stad en het vuur zien hoe het verleden van Farah en Paul niet alleen veel overeenkomsten kent, maar ook hoe het met elkaar vervlochten is. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor Raylan Chapelle, oorlogsjournalist van The New York Times en getraumatiseerd door de Vietnamoorlog. Hij vindt uiteindelijk relatieve rust in Kabul, maar kiest dan toch weer voor de oorlog die hem uiteindelijk fataal wordt. Die onrust en deze innerlijke strijd van deze PTSS-er zet Lucius geloofwaardig en meedogenloos neer. Maar ook de zoektocht van Farah is niet zonder gevaar. Ze komt (in 2009) terug in een veranderd Afghanistan in vergelijking met het land van haar jeugd. Zo krijgt ze al snel te maken met de Amerikaanse strijdkrachten die – om zeker te zijn van de steun van binnenlandse facties – een en ander oogluikend toestaan. Daarnaast wordt ze in Kabul in de tuin van het presidentieel paleis geconfronteerd met een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd die ze al die tijd heeft geprobeerd te vergeten.

De Hartland-trilogie:


1. De vlinder en de storm

Achter een ordinaire hit-and-run op een Afghaans jongetje in het Amsterdamse Bos blijkt een wereld van kindersmokkel en machtsmisbruik schuil te gaan. Journalisten Farah Hafez en Paul Chapelle gaan in De vlinder en de storm op onderzoek uit en raken levensgevaarlijk verstrikt in een internationaal crimineel netwerk en een politiek spel.
 
De vlinder en de storm
De vlinder en de storm

Auteur: Walter Lucius
Bladzijden: 488
Prijs: € 12.5

Informatie  Meer informatie »

2. Schaduwvechters

Journaliste Farah Hafez wordt gezocht door internationale veiligheidsdiensten vanwege haar vermeende aandeel in een gijzelingsactie in Moskou. Ze vlucht naar Jakarta om haar onderzoek naar de criminele praktijken van een Russische oligarch door te zetten. Gesteund door collega Paul Chapelle, die in Moskou en Johannesburg nieuwe sporen vindt, legt ze het internationale netwerk van de Rus bloot…
 
Schaduwvechters
Schaduwvechters

Auteur: Walter Lucius
Bladzijden: 424
Prijs: € 12.5

Informatie  Meer informatie »

3. De stad en het vuur

Meer dan dertig jaar geleden ontvluchtte Farah Hafez haar vaderland, nadat haar vader tijdens een coup werd vermoord. Nu keert de onderzoeksjournalist terug naar Afghanistan en begint ze een gevaarlijke zoektocht naar een crimineel netwerk waarin jongens worden verhandeld. En dan stuit ze op een geheim dat haar leven voorgoed zal veranderen…
Haar collega Paul Chapelle blijft in Moskou jagen op de daders van een aanslag op zijn geliefde en collega Anya Kozlova.
 
De stad en het vuur
De stad en het vuur

Auteur: Walter Lucius
Bladzijden: 496
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »