Mooi lijstje nieuwe thrillers voor het ontluikend voorjaar (en misschien ook land volgende maand): Stephen King - Later Gustaf Skördeman - Geiger; Sebastian Fitzek - Het geschenk; Max Seeck - De trouwe lezer en Ingrid Oonincx - Verdwenen.
We sluiten af met de voor het eerst vertaalde Japanse auteur Yoko Ogawa met De geheugenpolitie en met zes VN-tips over thrillers die zich afspelen in een wildernis...

Stephen King 'Later'

In Later is Jamie Conklin enig kind. Als zoon van een alleenstaande moeder die lastig rond kan komen, wil hij niets liever dan een normale jeugd. Maar jammer genoeg voor Jamie is hij allesbehalve normaal…
Geboren met een bovennatuurlijke gave die hij van zijn moeder geheim moet houden, ziet Jamie dingen die niemand anders kan zien en weet hij meer dan eigenlijk mogelijk zou moeten zijn. Wanneer een rechercheur van de New Yorkse politie hem betrekt bij de klopjacht op een moordenaar, komt Jamie oog in oog te staan met een overledene. Maar de prijs die staat op het gebruiken van zijn gaven is veel hoger dan hij ooit had gedacht – deze geest is namelijk niet van plan om weg te gaan.
Klik op het boek voor een fragment.

Later
Later

Auteur: Stephen King
Bladzijden: 272
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

Gustaf Sk├Ârdeman 'Geiger'

In dit eerste deel van de trilogie rond politieagente Sara Nowak heeft een grootmoeder net afscheid heeft genomen van haar kleinkinderen als de telefoon gaat. Uit de hoorn klinkt één woord: Geiger. Ze wacht al lang op dit bericht dat toch nog onverwacht komt. Ze weet wat ze moet doen: pakt een pistool, schroeft er een geluiddemper op en loopt naar haar man toe, die nietsvermoedend in zijn stoel zit. Ze zet de loop tegen zijn achterhoofd, haalt de trekker over, en verlaat haastig het huis.
Nowak kende het slachtoffer en tegen de wil van haar leidinggevende, omdat het buiten haar werkgebied valt, sluit ze zich aan bij het onderzoeksteam. De vragen stapelen zich op en het is duidelijk dat de antwoorden in het Koude Oorlog- verleden liggen – een verleden waarin ooit een verwoestend plan is gesmeed dat nu tot een uitbarsting komt.
Klik op het boek voor een fragment.

Geiger
Geiger

Auteur: Gustaf Sk├Ârdeman
Bladzijden: 416
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

Sebastian Fitzek 'Het geschenk'

Milan Berg staat bij het stoplicht wanneer er een auto naast hem stopt. Op de achterbank zit een doodsbang meisje. Wanhopig drukt ze een briefje tegen het raam. Een vraag om hulp? Milan weet het niet: hij is, net zoals zes miljoen landgenoten, analfabeet. Toch voelt hij dat het meisje in levensgevaar is. Milan begint een zoektocht die hem op een griezelig dwaalspoor zet. Aan het einde van de tocht wordt hij geconfronteerd met de wrede realiteit: soms is de waarheid te gruwelijk om mee te leven, en onwetendheid het grootste geschenk op aarde.

Het geschenk
Het geschenk

Auteur: Sebastian Fitzek
Bladzijden: 336
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Max Seeck 'De trouwe lezer'

In het eerste deel in de reeks van de Fin over rechercheur Jessica Niemi wordt de vrouw van bestsellerauteur Roger Koponen dood aangetroffen in een prachtige zwarte avondjurk, zittend aan het hoofd van een lege eettafel. Rechercheur Jessica Niemi onderzoekt de zaak en algauw blijkt dat Maria Koponen niet het enige slachtoffer is. Het lijkt erop dat de dader de moorden exact kopieert uit de thrillertrilogie van Roger Koponen.
De slachtoffers stapelen zich op en Jessica ontdekt dat er een sinistere groepering schuilgaat achter de moorden. Als gebeurtenissen uit haar eigen verleden aan het licht komen, blijkt dat Jessica zelf ook niet veilig is. Kan ze een halt toeroepen aan de moorden?
Klik op het boek voor een fragment.

De trouwe lezer
De trouwe lezer

Auteur: Max Seeck
Bladzijden: 352
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Ingrid Oonincx 'Verdwenen'

Als kind van een bewust ongehuwde moeder heeft onderzoeksjournalist Simone haar vader nooit gekend. Totdat haar stervende moeder haar een naam en foto geeft. Simone ontdekt dat haar vader aan boord was van een vrachtschip dat schipbreuk leed in de Atlantische Oceaan. Ze besluit een artikel te schrijven over dit dodelijke ongeluk. Stap voor stap ontrafelt ze de gruwelijke waarheid achter haar vaders verleden.

Fragment & interview
Klik op het boek voor een fragment en HIER voor een kort interview met Ingrid Oonincx.

Verdwenen
Verdwenen

Auteur: Ingrid Oonincx
Bladzijden: 350
Prijs: € 6.99

Informatie  Meer informatie »

Yoko Ogawa 'De geheugenpolitie'

Op een eiland verdwijnt op mysterieuze wijze steeds meer: hoeden, vogels, boeken, rozen... En de verdwijningen blijven serieuzere proporties aannemen. Telkens wordt het straatbeeld weer wat leger en vertoont het geheugen van de inwoners grotere gaten. De enkelen die blijven herinneren, vrezen voor hun leven. Ze zijn bang voor de draconische geheugenpolitie die de taak heeft over deze collectieve vergetelheid te waken en te zorgen dat wat verdwenen is, vergeten blijft. Vervolgingen zijn aan de orde van de dag.
Wanneer een jonge schrijver ontdekt dat haar redacteur in gevaar is voor de geheugenpolitie, maakt ze een schuilplaats onder haar vloer om hem te verbergen. Terwijl angst en verlies hen omringen, klampen ze zich samen vast aan haar schrijven als een laatste redmiddel om het verleden te bewaren.

Column & interview
Klik HIER voor de mening van Volkskrant-recensent Rob van Scheers over deze dystopische thriller uit 1994: “Zojuist voor het eerst in het Nederlands vertaald en toch hoogst actueel. Dat is het wonder van dit boek.”
De vooraanstaande Japanse auteur Yoko Ogawa (1962) gaat tijdens het digitale Passa Porta festival op 26 maart a.s. in gesprek met vertaler en japanoloog Luk Van Haute over De Geheugenpolitie, een kafkaëske én orwelliaanse roman over verlies, het belang van een collectief geheugen en repressie waarmee ze dit jaar op de Shortlist van The International Booker Prize prijkte.
Lees meer over het Passa Porta festival en klik HIER voor meer info over het interview met Yoko Ogawa en tickets.

De geheugenpolitie
De geheugenpolitie

Auteur: Yoko Ogawa
Bladzijden: 224
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

VN tipt zes thrillers die zich in de dodelijke wildernis afspelen

De lente is begonnen en de bossen lokken. Dat er – behalve Corona - nog een reden is om op de paden te blijven wordt wel duidelijk bij het lezen van deze thrillers die de wildernis opzoeken: eindeloze bossen, grottenstelsels, IJslandse vulkaanvlakten en moeraslanden waarin mensen het spoor bijster raken en hun ware aard boven water komt.

Boeken & recensies
Jane Harper – Wildernis; Ruth Ware – In een donker, donker bos; Michael Koryta – Laatste woorden; Karen Dionne – Dochter van het moeras; Steinar Bragi – De hoogvlakte en Erica Ferencik – Nacht op de rivier.
De recensies zijn te lezen via de Detective & thrillergids recensies-zoekmachine en klik HIER om je in te schrijven voor de gratis nieuwsbrief van D&t-gids van VN.

Laatste woorden
Laatste woorden

Auteur: Michael Koryta
Bladzijden: 480
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »