*  2 0 2 0  * - *  E I N D E J A A R S E D I T I E  * - *  2 0 2 0  *
Het was al in veel opzichten een vreemd en buitengewoon jaar. Maar het eindigde toch nog met een droevige verrassing: het overlijden van John le Carré, een van 's werelds beste (misdaad)auteurs. We staan er even bij stil. De winnaars van de ThrillZone Awards zijn bekendgemaakt en ook kort aandacht voor nieuw werk van Arnaldur Indridasons Boven water,Nicola Moriartys De ex en Svea Erssons Hej Denemarken.

Prijsvraag
Dit is de laatste nieuwsbrief van het jaar en wij zijn zeer benieuwd naar welke drie thrillers van afgelopen jaar jullie favorieten zijn. Ter inspiratie hebben we alvast wat lijstjes op een rij gezet, maar dat zijn natuurlijk slechts suggesties. Het gaat erom wat jullie vinden. Maak je keuze vóór 17 januari kenbaar via deze MAIL. Er liggen mooie (thriller)prijzen te wachten!
Deze tijd van het jaar is de puzzelperiode bij uitstek, hebben we de prijsvraag over Een voor een van Ruth Warer verlengd tot 7 januari a.s.

Rest ons nog iedereen voor 2021 alle goeds te wensen, met veel mooie en vooral spannende thrillers!
Wim Krings en het team van thrillerboek.nl en boekhandel Krings.

IM John le Carré (1931-2020)

John le Carré was veel meer dan de beste schrijver van spionageromans”  kopte de Volkskrant 14 december jl. boven de necrologie van Hans Bouman. En meer dan terecht. Lees HIER de verklaring van Le Carrés familie bij zijn overlijden en HIER het IM in NRC Handelsblad.
De Brit debuteerde in 1961 met The Spy Who Came In From The Cold (voortreffelijk verfilmd met Richard Burton) maar werd vooral bekend vanwege zijn geheime dienst-verleden en de boeken rond George Smiley. Over hem schreef Joost de Vries in de Groene Amsterdammer verleden jaar een mooi artikel: Veel liefs aan Ann!

Interviews
Ik ben voor het koningshuis, maar dan wel een monarchie op de fiets, zoals bij jullie’. In 2013 sprak Groot-Brittannië-correspondent Patrick van IJzendoorn van de Volkskrant de oude meester in zijn Londense pied-à-terre, een Victoriaanse villa in de Gainsborough Gardens. ‘Ik wil graag dingen veranderd zien. Ik word ongeduldig. Dat mag wel op mijn leeftijd.’ Klik HIER voor dit interview.
Bas Heijne interviewde de auteur enige tijd geleden voor NRC, klik HIER voor het verhaal.
Op 2doc.nl is het gesprek terug te kijken uit 2010 van Chris Kijne met Le Carré over zijn nieuwste boek De luistervink. Klik HIER voor het interview van een klein uur waarin de schrijver weinig heel laat van de manier waarop de 'War on Terror' wordt gevoerd.
Le Carré bleef na het vallen van het IJzeren Gordijn in zijn boeken de kritische vinger aan de actuele pols houden. In 2019 bleek John le Carré op zijn 88ste nog niet klaar met de wereldpolitiek getuige zijn ge(s)laagde thriller over de Brexit, Spion buiten dienst.

Spion buiten dienst (MP)
Spion buiten dienst (MP)

Auteur: John le Carré
Bladzijden: 336
Prijs: € 15

Informatie  Meer informatie »

Winnaars en genomineerden ThrillZone Awards 2020

De week voor kerst kon er gestemd worden op de ThrillZone Awards 2020 zijn bekend. Hieronder de winnaars en de genomineerden.

Beste Nederlandstalige debuutthriller: Marieke Damen – Stilleven
Ook genomineerd: Jens Vern – De Macht van K. en Hans Faber – De Rus.

Beste vertaalde debuutthriller: Ragnar Jonásson – Sneeuwblind
Ook genomineerd: Elizabeth Kay – Zeven leugens; Sam Lloyd – Het geheugenwoud; Carla Kovach – Stil maar.

Beste Nederlandstalige thriller: Arjan Alberts – Alex B.
Ook genomineerd: Kasper van Beek – De honger; Pat Craenbroek – Uitgekookt; Anya Niewierra – Het bloemenmeisje; Marieke Damen – Stilleven; Nathalie Pagie – Noordkaap en Jeroen Windmeijer – De Genesissleutel.

Beste vertaalde thriller: J.D. Barker – Vergeef me.
Ook genomineerd: Sandrine Destombes – De kinderen van het klooster; Kate Mosse – Stad van tranen; Un-su Kim – De plotters; Elizabeth Haynes – De dood van Harriet Monckton; Robert Galbraith – Kwaad bloed en Horst & Enger – Nulpunt.

Alex B.
Alex B.

Auteur: Arjan Alberts
Bladzijden: 0
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Arnaldur Indridason 'Boven water'

De gepensioneerde politieman Konra? wordt gebeld door een ouder echtpaar dat zich zorgen maakt om hun kleindochter. Ze weten dat ze drugs gebruikt en betrokken is geweest bij een smokkelactie, en nu is ze verdwenen. Tegelijkertijd ontvangt Konra? nieuwe informatie over de onopgeloste moord op zijn vader. Ondertussen komt hij nog een derde mysterie op het spoor: lang geleden werd het lichaam van een twaalfjarig meisje gevonden in het water van de Tjörn. Het voorval werd afgedaan als een ongeluk maar er lijken wat dingen niet te kloppen.
Hoe meer er boven water komt over de verschillende zaken, hoe duidelijker het wordt dat sommige daden gevolgen hebben die tot ver in de tijd te merken zijn.

Boven water
Boven water

Auteur: Arnaldur Indridason
Bladzijden: 288
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »

Nicola Moriarty De ex

In deze psychologische thriller is Luke de ware, Georgia weet het zeker. Na alle tegenslag die ze te verduren heeft gehad, is het tijd voor wat geluk in de liefde. Alleen is het jammer dat zijn ex-vriendin Cadence blijkbaar niet wil accepteren dat het over is tussen hen, en stoorzender blijft spelen. Maar Georgia begint te vermoeden dat er meer achter Cadence’ gedrag zit dan alleen wrok over een verbroken relatie. Het lijkt wel of iemand haar volgt. In de gaten houdt en steeds dichterbij komt.

Klik op het boek voor een fragment.

De ex
De ex

Auteur: Nicola Moriarty
Bladzijden: 352
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »

Svea Ersson 'Hej Denemarken'

In de eerste winterthriller in de Vertrekserie vertrekt Merels vriend Robin voor zijn werk naar Denemarken. Zij besluit daar haar droom van een eigen speelgoedwinkel te verwezenlijken. Helaas verloopt de start maar moeizaam en begint Robin zich steeds vreemder te gedragen. Dan wordt hij gearresteerd op verdenking van moord. Merel gaat op onderzoek uit en ontdekt iets wat haar wereld op zijn kop zet.
Klik op het boek voor een fragment.

Hej Denemarken
Hej Denemarken

Auteur: Svea Ersson
Bladzijden: 300
Prijs: € 6.99

Informatie  Meer informatie »

Best Crime Fiction of 2020

December, het kan niet uitblijven. De lijstjes, niet alleen in Nederland, maar ook in buitenland. Onze favoriete crime fiction site CrimeReads.com doet – zoals elk jaar – mee in de frontlinie: the Best Crime Novels of 2020, Celebrating the year's best in crime, mystery, and thrillers, zoals ze het zelf zeggen. Engelstalig, dat wel maar geloof maar dat er daar ook van worden vertaald.
 

Top tien & aanbevelingen
In totaal tippen ze 45 auteurs en titels, we noemen de top tien:
James Lee Burke - A Private Cathedral
Alexandra Burt - Shadow Garden
Alyssa Cole - When No One is Watching
S.A. Cosby - Blacktop Wasteland
Lucy Foley - The Guest List
Elizabeth Hand - The Book of Lamps and Banners
Jennifer Hillier - Little Secrets
Liz Nugent - Little Cruelties
Ivy Pochoda - These Women
Steven Wright - The Coyotes of Carthage
Klik op de site voor korte motivaties en 35 verdere aanbevelingen en HIER voor hun internationale topthrillers.

Top 20s
Klik HIER voor de 20 beste boeken in de andere sub-genres en HIER voor de top 20 van The Guardian, HIER voor de beste 20 thrillers volgens The Independent, HIER die van de LA Times,  HIER die van de Seatle Times en HIER voor de best besproken thrillers dit jaar op BookMarks.reviews.
Onder de titel How Many of the Greatest Crime Books of All-Time Have You Read? (Wait, Which Books?) schreef Gray Basnight een aardig verhaal over lijstjes met daarin ook links naar 10 Best Crime Novels of the Last Decade (2010’s); The Best Crime Thriller Books of the Decade (2010-2019) en 20 of the Top Mystery Books According to Goodreads Users.

De wachtpost
De wachtpost

Auteur: Lee Child
Bladzijden: 336
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Update Detecitive & Thrillergids december 2020

De Decemberuitgave van Vrij Nederland bevat een update van de Detective & Thrillergids. Daarin worden uitgebreid besproken: Robert Harris – V2; Arnaldur Indridason – Boven water; Ruth Ware – Een voor een; Michael Connelly – Een gewaarschuwd man; Cilla en Rof Börjlind – Bevroren goud; Robert Galbraith – Kwaad bloed en Ane Driel – Beest.

D&T-zoekmachine & nieuwsbrief
Klik HIER om rond te speuren in de VN D&T-zoekmachine (met 329 nieuwe recensies)met alle detectives en thrillers uit 2020, 2019, 2018 en 2017, door VN gerecenseerd. Klik HIER om je aan te melden voor de gratis nieuwsbrief van het magazine over detectives en thrillers.
De 42ste D&T-gids verschijnt 1 juni a.s. als losse uitgave.

Kwaad bloed
Kwaad bloed

Auteur: Robert Galbraith
Bladzijden: 1056
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »