Voor de agenda: zaterdag 24 november is Hugo Luijten om 14.00 uur te gast bij boekhandel Krings om te praten over Verast, zijn verrassende debuutthriller.

Nieuwe thrillers van J.M. Arlidge, John Grisham, Gouden Strop-winnaar Felix Weber, Lars Kepler, Marianne Vogel, Camilla Grebe. Plaats delict is - actueel! - de samenzwering. En natuurlijk de winnaars van de vorig prijsvraag en een nieuwe prijsvraag.

Laatste Helen Grace: In de maneschijn

Treurig nieuws. Het laatste deel van de fantastische serie van M.J. Arlidge over de weerbarstige inspecteur Helen Grace is verschenen, In de maneschijn, “het meest duistere deel van de serie”, belooft de uitgever.
Iets ‘dodends’ waart door het bos. Eerst moesten de wilde paarden eraan geloven. Nu zijn het onschuldige mannen en vrouwen die worden vermoord door een gedaante zonder gezicht. Helen Grace ziet zich geconfronteerd met een nieuwe nachtmerrie. De slachtoffers hangen met pijlen doorboord aan de statige oude eiken in het bos. Zij moet zich in het duister wagen om de waarheid achter deze wel heel macabere zaak te achterhalen.
Klik op het boek voor een fragment.

 
In de maneschijn
In de maneschijn

Auteur: M.J. Arlidge
Bladzijden: 528
Prijs: € 10.99

Informatie  Meer informatie »

Het oordeel van John Grisham

Good ol’ John Grisham komt in Het oordeel volgens de uitgever met “Een verbijsterende moord, een bizarre rechtszaak en de diepe wonden die ze slaan in een kleine gemeenschap.” Pete Banning is een van de meest geliefde inwoners van Clanton, Mississippi. Maar op een ochtend in 1946 rijdt hij naar de kerk en schiet kalmpjes zijn vriend, de dominee Dexter Bell, dood. Het enige wat Pete erover wil zeggen – tegen de sheriff, tegen zijn advocaat, tegen de rechter, tegen zijn familie en vrienden, en tegen de inwoners van Clanton – is “Ik heb niks te vertellen”. Hij is niet bang voor de dood en bereid zijn motief mee het graf in te nemen. De wanhopige advocaat moet er alles aan te doen om zijn cliënt te redden.
Klik op het boek voor een fragment.

 
Het oordeel
Het oordeel

Auteur: John Grisham
Bladzijden: 400
Prijs: € 15

Informatie  Meer informatie »

Genadeschot van Felix Weber

Weber won verleden jaar zijn tweede Gouden Strop met Tot stof  (onder zijn eigen naam Gauke Andriesse deed hij dat in 2011 ook al met De handen van Kalman Teller). Genadeschot, zijn tweede triller als Felix Weber, gaat over ex-SS'er Eden Luma die een nieuw leven probeert op te bouwen na de oorlog.
In gewetensnood heeft hij aan het Oostfront geprobeerd een Joodse vrouw en haar baby te redden, maar als hij betrapt wordt, wordt hij terechtgesteld en voor dood achtergelaten. Hij overleeft echter, en probeert jarenlang de SS'er te vinden die verantwoordelijk was voor zijn executie. Als het spoor doodloopt vertrekt hij naar Argentinië, waar veel gevluchte nazi's een veilig onderkomen zoeken. Hij ontmoet Sophie Denrée, en hoopt een nieuw leven met haar op te bouwen. Maar al snel raakt hij betrokken bij de strijd op leven en dood tussen gevluchte nazi’s en overlevende Joodse wrekers.
Klik op het boek voor een fragment.

 
Genadeschot
Genadeschot

Auteur: Felix Weber
Bladzijden: 368
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »

Net als Lazarus opgestaan uit de dood

Lazarus. Zo heet de nieuwe thriller van Lars Kepler, het pseudoniem van het Zweedse echtpaar Alexander en Alexandra Coelho Ahndoril. Met hun nom de plume bewijzen ze eer aan Stieg Larsson en de Duitse wetenschapper Johannes Kepler. In hun nieuwste thriller gaat het over iemand die terugkomt, altijd… In een appartement in Oslo wordt een dode man gevonden. Bij het openen van de vrieskist in zijn keuken doet de politie een vreselijke ontdekking: het slachtoffer blijkt een tot dan toe onbekende grafschenner te zijn en hij bewaarde er zijn trofeeën. Enkele dagen later vraagt een Duitse collega Joona Linna om hulp bij het onderzoek naar een campingmoord bij Rostock. Joona ziet een patroon opdoemen dat weliswaar krankzinnig is, maar dat hij onmogelijk kan negeren. Sommigen zouden van een wonder spreken als iemand terugkeert uit de dood – anderen van een nachtmerrie.
Klik op het boek voor een fragment.

 
Lazarus
Lazarus

Auteur: Lars Kepler
Bladzijden: 544
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Geest & Beest van Marianne Vogel

De vader van Sigrid, Leo en Emil heeft als SS-officier in de Tweede Wereldoorlog ooit een kostbaar inktstel van Goethe uit Leiden gestolen. Nu komen de Amsterdamse particulier onderzoekers Sofie Bank en Frits Arends het bij hen in Berlijn opsporen. Tijdens hun onderzoek krijgt het duo te maken met echo’s van de oorlog. Ze worden geconfronteerd met de tragiek van de Joodse wijk en met nabestaanden van Nederlandse Buchenwald-gevangenen. Tevens worden Sigrid, Leo en Emil levensgevaarlijk bedreigd.
Klik HIER voor een fragment.

 
Geest & beest
Geest & beest

Auteur: Marianne Vogel
Bladzijden: 380
Prijs: € 17.95

Informatie  Meer informatie »

Dag van mijn verdwijning van Camilla Grebe

Camilla Grebe kennen we als de mooie helft van het duo Grebe & Leander, bekend van onder meer de thrillers met Åsa Träff. Dagboek van mijn verdwijning, is na De minnares de tweede solo-thriller van de winnaar van de Glass Key Award.
Daarin vond Malin Brindin acht jaar geleden in het bos het skelet van een meisje. Nu is ze politieagente en opent ze deze cold case samen met profiler Hanne Lagerlind en inspecteur Peter Lindgren. Hanne doet haar best haar beginnende dementie te verbergen door nauwgezet een dagboek bij te houden over alles wat ze zou kunnen vergeten. Dan verdwijnen zowel Peter als Hanne. Hanne wordt teruggevonden, Peter blijft vermist. Het dode meisje, een nieuw lijk en Peters verdwijning hangen samen.

 
Dagboek van mijn verdwijning
Dagboek van mijn verdwijning

Auteur: Camilla Grebe
Bladzijden: 408
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

PD: de samenzwering

President Trump heeft er de mond van vol: samenzweringen. Vooral aangericht door de media en gericht tegen hem. Maar samenzweringen zijn niet alleen iets van deze tijd; ze zijn van alle tijden. Maar met name de jaren ’70 bleken een vruchtbare en inspirerende periode voor boeken en films hierover (zoekterm 'conspiracy' in imdb.com levert 2.544 films over dit onderwerp).
De auteur Daniel Palmer zette een aantal van de beste paranoia-samenzwerings-thrillers uit de jaren zeventig op een rij (waaronder ook een non-fictie boek) in een artikel voor CrimeReads.
 
Het rijtje van Palmer:
- Frederick Forsyth – Dag van de Jakhals (1971, The Day of the Jackal)
- James Grady – Zes dagen van de Condor (1974, Six Days Of the Condor)
- William Goldman – De marathonloper (1974, Marathon Man)
- Robert Ludlum – Het Bourne bedrog: roman van een sinistere misleiding  (1980, The Bourne Identity
- Michael Crichton – De Andromeda dreiging (1969, The Andromeda Strain)
- Thomas Harris – Zwarte zondag (1975, Black Sunday)
- Bob Woodward & Carl Bernstein – All the President’s Men / Alleman van Nixon's staf /
(1974, All the President’s Men, non-fictie over het Watergate-schandaal).
Mogen wij daar nog aan toevoegen: De toevalsfactor (1978, The Random Factor) van Linda J. LaRosa en Barry Tanenbaum?

Op waarheid gebaseerd
Samenzweringen en misdaadliteratuur gaan hand in hand, schrijft ook Dwyer Murphy in een artikel voor CrimeReads. Schrijvers laten zich, volgens hem, niet alleen graag inspireren door samenzwerings- en complottheorieën maar ook door ‘alternatieve geschiedenissen’. Vaak gebaseerd op een of meer werkelijke gebeurtenissen. Murphy noemt James Ellroy de koning van dit subgenre en hij heeft elf thrillers daaruit op een rij gezet.

Het rijtje van Murphy:
- James Ellroy – Underworld USA Trilogy: Het bloed kruipt (2009, Blood's a Rover); Zes ruggen (2001, The Cold Six Thousand) & Amerikaans riool (1995, American Tabloid)
- Umberto Eco – Het nulnummer (2015, Numero Zero)
- Henning Mankell – De witte leeuwin (1993, Den vita lejoninnan)
- Don DeLillo – Weegschaal (1988, Libra)
- Stephen King – 22.11.63 (2011, 11.22.63)
- Lou Berney – November Road (2018, November Road)
- Frederick Forsyth – Dag van de Jakhals (1971, The Day of the Jackal)
- Gary Phillips (ed) – The Obama Inheritance. Fifteen Stories of Conspiracy Noir (2015)
- Laurent Binet, The Seventh Function of Language (2015)
- Joan Didion – The Last Thing He Wanted (1996).
 
Marathon Man
Marathon Man

Auteur: Goldman, William
Bladzijden: 311
Prijs: € 18.95

Informatie  Meer informatie »

Prijswinnaars

In de vorige nieuwsbrief stelden we een vraag over Gebroken meisjes van Simone St James.

Het juiste antwoord op de vraag wat de relatie is van de veroordeelde Christopher met de vermoorde Deb luidt: het is haar vriend.

De prijswinnaars zijn:
1. R. Hoekstra uit Zaandam
2. I. Buisman uit Assendelft
3. E. Rutten uit Eindhoven

Gefeliciteerd met de prijs die we zo snel mogelijk opsturen.

Prijsvraag

Deze keer kunt u het boek: Dicht bij huis winnen van Cara Hunter.

Beantwoord de volgende vraag en stuur u oplossing uiterlijk 29 november naar ons toe.

De achtjarige Daisy Maison is verdwenen. De politie houdt geheim dat haar groene maillot met bloedvlekken is gevonden. Toch is het gelekt. Wie was (misschien wel onbewust) het lek bij de politie?
Dicht bij huis
Dicht bij huis

Auteur: Cara Hunter
Bladzijden: 336
Prijs: € 12.5

Informatie  Meer informatie »