Beoordeling:  
Levertijd: 2-3 werkdagen

Dagboek van mijn verdwijning

Camilla Grebe

prijs: € 19.99

408 pagina's, Paperback

ISBN: 9789403133201


Over het boek

Een intrigerend psychologisch spel van vergeten herinneringen.
Winnaar van de Glass Key Award voor beste Scandinavische thriller.

Acht jaar geleden vond Malin Brundin in het bos het skelet van een meisje. Nu is ze politieagente en wordt deze cold case opnieuw geopend. Samen met profiler Hanne Lagerlind en inspecteur Peter Lindgren probeert ze de moord op te lossen. Hanne doet haar best haar beginnende dementie te verbergen door nauwgezet een dagboek bij te houden over alles wat ze zou kunnen vergeten. Dan verdwijnen zowel Peter als Hanne. Hanne wordt volledig uitgeput en uitgedroogd teruggevonden, ze heeft geen idee wat er met haar is gebeurd en haar dagboek is verdwenen. Peter wordt nog steeds vermist.
Wanneer vervolgens het lichaam van een vrouw wordt gevonden op dezelfde plek waar ooit de overblijfselen van het meisje lagen, wordt duidelijk dat deze twee moorden en Peters verdwijning met elkaar te maken hebben.Verkozen tot beste Zweedse thriller van 2017.
TitelDagboek van mijn verdwijning
Auteur(s)Camilla Grebe, Camilla Grebe
Vertaler(s)Ydelet Westra, Ydelet Westra
ISBN9789403133201
Afmetingen216x137x36 mm
Aantal pagina's408
UitgeverCargo
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 19.99
BindwijzePaperback
Gewicht586 gram

  Stelt teleur

Geschreven op zondag 20 januari 2019 door Edwin Lommers

Malin Brundin vond acht jaar geleden het skelet van een meisje. Nu de zaak als cold case heropend wordt, is ze als politieagente opnieuw nauw betrokken bij deze gruwelijke vondst. Haar collega Peter verdwijnt tijdens het onderzoek terwijl hij op pad was met profiler Hanne. Hanne lijdt aan beginnende dementie en heeft haar ziekte verborgen weten te houden voor haar omgeving. Ze schrijft alles op in haar dagboek, wat daarmee haar geheugen is. Ze is haar boekje kwijt, en weet zich niet meer te herinneren wat er met Peter gebeurd is. De 14-jarige Jake vindt het dagboek terwijl hij gekleed in de jurk van zijn overleden moeder door het bos loopt. Hij schaamt zich hiervoor en kan dus niet zomaar naar de politie gaan, en besluit het dagboek te lezen.

 

Hoge verwachtingen

Dat bestsellers en prijswinnende boeken vaak niet de beste boeken zijn, bewijst dit boek wel. Het boek werd gekozen tot beste Zweedse thriller van 2017 door de Swedish Crime Writers’ Academy en werd onderscheiden met de Glass Key Award 2018, zo staat te lezen op de achterflap. Dit schept hoge verwachtingen, die helaas niet worden waargemaakt. Het verhaal sleept aan. In basis is het een interessant verhaal, maar het is niet spannend. Het lijkt alsof een ongeoefende verteller het verhaal rond een kampvuur vertelt, in plaats van dat een ervaren thrillerschrijfster dit zorgvuldig in een boek doet. Grebe leek meer belang te hechten aan moraliseren, dan aan een goede thriller te schrijven.

 

Moraliserend

‘Dagboek van mijn verdwijning’ kent namelijk veel actuele maatschappelijke thema’s. Zo gaat het over (de gevolgen van) pesten, en over vluchtelingen en vreemdelingenhaat. Door de toon waarop deze thema’s aan bod komen, komt Grebe over als een zedenpreker. Alsof dat nog niet genoeg is, spreekt ze de lezer in haar nawoord als een ware schooljuf toe.

 

Dementie

Het boek is vlot te lezen. Het is opgebouwd uit vele korte hoofdstukken en Malin en Jake komen omstebeurt aan het woord. Via Jake, die het dagboek van Hanne leest, leren we Hanne kennen. In de laatste hoofdstukken komt ze zelf aan het woord. Het vertelperspectief van Hanne door middel van het dagboek is leuk gevonden, maar het thema van (beginnende) dementie komt verder nauwelijks uit de verf. Een gemiste kans, want dat had het verhaal zeker de nu ontbrekende diepgang gegeven.

 

Sombere sfeer

Waar Grebe wel goed in slaagt, is het neerzetten van een sombere sfeer die heerst in het dorpje Ormberg. De koude van het seizoen is voelbaar, net als de kilte van de bewoners. Het is een klein dorp, ons-kent-ons, en er is geen plaats voor buitenstaanders, zeker niet als ze van buiten Zweden komen.

 

Conclusie

Het verhaal en de insteek van ‘Dagboek van een verdwijning’ zijn veelbelovend, maar de uitwerking door Grebe stelt teleur. Het is een aardig verhaal om te lezen, maar het maakt de gecreëerde verwachtingen niet waar.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!