Begin juni maakte juryvoorzitter Anniko van Santen de winnaars bekend van de Bookspot Gouden Strop en de Schaduwprijs; hier nog eens op een rijtje. Een ex-president die een thriller schrijft, daar kun je niet omheen. Wij dus ook niet. Verder aandacht voor Doodsmak de nieuwe thriller van een helft van Anna Levander, Het offerveen, het debuut van Susanne Jansson en Blinde drift, Belinda Bauers nieuwste. Na de prijswinnaars en de nieuwe prijsvraag is het Plaats Delict deze keer - hoe kan het ook anders - het Witte Huis.
 

Gouden Strop voor Enter van Willem Asman - Schaduwprijs voor Eva Keuris' Over het spoor

De BookSpot Gouden Strop 2018 is gewonnen door Willem Asman met zijn boek Enter - deel 1 van de REBOUND-trilogie. Hij ontving de prijs ter waarde van 20.000 euro voor de beste Nederlandstalige thriller uit handen van juryvoorzitter Anniko van Santen.
De andere genomineerden titels waren Akte van berouw van Chris Houtman, Bling Bling 2. De Zaventemmers van Jan Van der Cruysse, Broertje van Michael Berg en Over het spoor van Eva Keuris. Deze auteurs ontvingen ieder 1.000 euro.

Schaduwprijs
Laatstgenoemde genomineerde Eva Keuris won dit jaar eveneens de BookSpot Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, voor Over het spoor (Prometheus). De prijs is vernoemd naar 'De Schaduw', de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 2.000 euro
De andere twee genomineerden waren Een nieuw begin van Angelique Haak en King Coke van Dannis Kramers.

Juryrapporten
Klik HIER voor het hele persbericht waarin ook de links zijn opgenomen naar de complete juryrapporten over de Gouden Strop en Schaduwprijs. 
De bekendmaking van deze twee prijzen betekenden tevens de aftrap voor de Spannende Boeken Weken die nog tot en met 24 juni duren.
 
Enter
Enter

Auteur:
Bladzijden: 343
Prijs: €

Informatie  Meer informatie »

Ex-president Clinton schrijft thriller over vermiste collega

Het Witte Huis is de thuisbasis van de president van de Verenigde Staten, de best bewaakte persoon ter wereld. Hoe is het dan mogelijk dat de Amerikaanse president spoorloos verdwijnt?
De uitgever belooft: “President vermist is het adembenemende verhaal over macht waarin de lezer aan den lijve ondervindt hoe het is om de belangrijkste speler in the Oval Office te zijn. Over de duizelingwekkende druk, de hartverscheurende beslissingen, de onbegrensde mogelijkheden en onvoorstelbare macht.” Dat is een kolfje naar de hand van één van de twee auteurs, voormalig president Bill Clinton.
Klik op het boek voor een fragment en HIER voor een gesprek tussen de auteurs over het genre, hun voorkeuren voor auteurs en thrillers en ook over het schrijven van hun boek. 
President vermist
President vermist

Auteur:
Bladzijden: 480
Prijs: €

Informatie  Meer informatie »

Doodsmak van Anna Levander

Anna Levander was het pseudoniem van journalisten- en schrijversduo Dominique van der Heyde (NOS/Nieuwsuur) en Annet de Jong. Sinds zij professioneel en privé uit elkaar zijn, schrijft Annet de Jong verder onder deze naam. Eerder publiceerden zij de Morten-trilogie (Jean van de Velde maakt hier een tv-serie van).
In Doodsmak krijgt de relatie van Maartje en Robin tijdens de vakantie in Zuid-Europaeen dramatische wending. Robin vertrekt van het ene op het andere moment en geeft zich over aan Cassandra, een aspirant-politica en fanatiek wielrenster die al een tijd achter haar aanzit en niet geheel toevallig in de buurt verblijft. Robin begint zich al snel af te vragen of Cassandra wel oprecht is over haar gevoelens en bedoelingen.
 
 
Doodsmak
Doodsmak

Auteur:
Bladzijden: 240
Prijs: €

Informatie  Meer informatie »

Noodlottige geheimen van 'Het offerveen'

De Zweedse journalist en fotograaf Susanne Jansson (1972) debuteert met Het offerveen. Daarin treft de jonge biologe Nathalie Ström na een storm een bewusteloze, half weggezonken man aan in het mysterieuze veengebied rond het dorp van haar jeugd. Daar niet ver vandaan: een twee meter lang graf. Samen met politiefotografe Maya onderzoekt Nathalie de gebeurtenissen en al snel geeft het moeras meer geheimen en de noodlottige betrokkenheid van de dorpbewoners prijs.
Klik voor een fragment op het boek.
 
Het offerveen
Het offerveen

Auteur:
Bladzijden: 288
Prijs: €

Informatie  Meer informatie »

Blinde drift van Belinda Bauer

Bauer won in 2010 met haar eerste literaire thriller Rusteloos land meteen de prestigieuze Gold Dagger Award, drie jaar later won ze de CWA Dagger in the Library voor haar gehele oeuvre tot dan toe (drie boeken). Wat dood is werd gekozen tot ‘Crime Novel of the Year’ en inmiddels staat de teller op acht boeken.
In Blinde drift wacht de elfjarige Jack op zijn moeder in hun kapotte auto. ‘Pas op je zusjes’ heeft zijn moeder tegen hem gezegd toen ze wegging om hulp te halen. ‘Ik ben zo terug’ Hun moeder komt niet terug. Drie jaar later past Jack nog steeds op zijn zusjes. En ontdekt hij wie de moordenaar van zijn moeder is…
 
Blinde drift
Blinde drift

Auteur:
Bladzijden: 320
Prijs: €

Informatie  Meer informatie »

Winnaars prijsvraag De witte kamer van Samantha Stroombergen

De oplossing van de prijsvraag over De witte kamer van Samantha Stroombergen is: Criminologie.

De winnaars zijn:
Corinda de Wit uit Oosterhout
José Hendrikx uit Halsteren
Erika van Koert uit Nieuwkoop

Gefeliciteerd met jullie prijs die zo snel mogelijk naar je toe komt!
 

Prijsvraag Erik Betten: Quarantaine

Maak kans op het thrillerdebuut van Erik Betten: Quarantaine.
Lees het fragment en geef antwoord op de volgende vraag:

In welke plaats begint de uitbraak van een nog onbekende infectieziekte?

KLIK HIER om het antwoord te versturen.
 
Quarantaine
Quarantaine

Auteur:
Bladzijden: 352
Prijs: €

Informatie  Meer informatie »

PD Witte Huis

President vermist, de thriller van ex-president Bill Clinton en James Patterson, die begin juni verscheen, past in een lange traditie van hoogste bazen in het Witte Huis die thrillers, mysteries en detective verhalen verslonden. Clinton is zelfs niet de eerste president die werkte aan zo’n boek. Dat schrijft Craig Fehrman in zijn essay in de New York Times met de titel The Mystery Buffs in the White House. Hier een vertaalde samenvatting.

Twee mensen
Die traditie begint met Abraham Lincoln die, net als Theodore Roosevelt, een groot liefhebber was van het werk van Edgar Allen Poe. Ook Woodrow Wilson las graag crime fiction en na zijn hersenbloeding las zijn vrouw ze aan hem voor. “Twee mensen zijn verantwoordelijke voor de rage van misdaadverhalen in Amerika”, schreef een criticus in 1930. “De eerste was Arthur Conan Doyle, de tweede was Woodrow Wilson.”
Harry S. Truman en Dwight Eisenhower hielden ook van het genre, al waren hun echtgenotes meer toegewijde fans. Van John F. Kennedy was bekend dat hij James Bond las, maar ‘s avonds in het Witte Huis de voorkeur gaf aan mysteries. Ronald Reagan las Tom Clancy en Sherlock Holmes.

Obama
George W. Bush koesterde de Travis McGee-boeken van John D MacDonald en Barack Obama opteerde voor literaire spin-offs, zoals Straatleven ( Lush Life, 2008) van Richard Price. Maar ook presidenten die zelden een boek lazen, zoals Gerald Ford of George H. W. Bush, gaven op televisie de voorkeur aan detective-series als “Cannon” en “Murder, She Wrote.”

Clinton
De enige die de adoratie voor het genre van Wilson benaderde was Bill Clinton. Tijdens zijn campagne in 1992 discussieerde hij erover met de pers. Als president bezocht hij in Washington toentertijd vaker MysteryBooks, de gespecialiseerde boekhandel in de buurt van het Witte Huis om het werk van zijn favoriete auteurs aan te schaffen, onder anderen Dennis Lehane, Walter Mosley en Sara Paretsky. “Ik hou van mysteries”, bekende Clinton een interviewer. “Ik ben eraan verslaafd.”

The President’s Mystery Story
Maar hij is niet de eerste president met zijn naam op een thriller. Die eer viel Franklin D. Roosevelt te beurt in 1935. De president had een plot bedacht en Fulton Oursler werkte het uit tot een boek, met op het omslag: “The President’s Mystery Story: Plot by Franklin D. Roosevelt.” Het oordeel was echter niet mild: “The President’s Mystery Story” was better stunt than story.” Ook een heruitgave in 1967, inclusief een nieuw hoofdstuk door Eric Stanley Gardner met Perry Mason, kon niet voorkomen dat deze thriller in de vergetelheid is geraakt zowel van de crime fiction-liefhebbers, als van de Roosevelt-biografen, als van alle anderen.
 
 
 
Straatleven
Straatleven

Auteur:
Bladzijden: 464
Prijs: €

Informatie  Meer informatie »