Een prijzenregen in deze nieuwsbrief, de Hebban Thriller Awards, de Daggers - de hoogste Britse onderscheidingen in de misdaadliteratuur - en de Hercule Poirot prijzen van onze zuiderburen. Verder in het Plaats Delict de schatkamer van vnster.nl.

Michael Berg naar Boekhandel Krings

Op zondag  26 november komt voormalig Gouden Strop winnaar Michael Berg naar Boekhandel Krings in Sittard om  zijn nieuwe thriller te presenteren: Broertje. Om half twee zal hij worden geïnterviewd door Jos van Cann. U kunt hier uiteraard bij zijn. Lukt dat niet dan kunt u toch een gesigneerd exemplaar bemachtigen door uiterlijk zaterdag 25 november het boek bij ons te bestellen en wij sturen het dan zsm naar u op.

Voor meer informatie over Michel Berg en zijn boek Broertje klik HIER
 
Broertje
Broertje

Auteur: Michael Berg
Bladzijden: 512
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »

Hebban Thriller Awards 2017

Ilse Ruijters heeft met Later als ik dood ben de Hebban Award in de categorie Beste Thriller publieksprijs 2017 gewonnen. De Hebban Debuutprijs voor Beste Thriller ging dit jaar naar Frederik Baas voor zijn Dagboek uit de rivier.
Klik HIER voor alle winnaars in alle categorieën van de Hebban Awards 2017, die hoofdredacteur Sander Verheijen 26 oktober jl. bekend maakte.

Tweede boek
Na het winnen van de Hebban Thriller Debuutprijs twee jaar gelelden met De onderkant van sneeuw, lag de lat voor het schrijven van haar tweede thriller hoog voor Ilse Ruijters. In een interview sprak ze openlijk over dit proces.
In Later als ik dood ben neemt Ruijters de lezer mee naar de wereld van een TBS kliniek, een gesloten maatschappij waarin er sprake is van strikte regels. Haar tweede boek kwam ook op de shortlist van de Gouden Strop 2017 terecht.
 
De top 10
In totaal waren er 31 boeken in de race voor de Hebban Award voor Beste Thriller. Dit zijn de negen andere van de top 10:
Eindspel van Isa Maron; Het dossier van Anya Niewierra; Het Pauluslabyrint van Jeroen Windmeijer;Klikspaan van M.J. Arlidge; Ragdoll van Daniel Cole; Achter gesloten deuren van B.A. Paris; Zonder jou van Chantal en Priscilla van Gastel; Goede dochter van Karin Slaughter en Het pakket van Sebastian Fitzek

Thrillerdebuut-prijs 2017 voor Frederik Baas
Dagboek uit de rivier van Frederik Baas won 26 oktober de Hebban Debuutprijs 2017 voor Beste Thriller gewonnen.“Een fijnzinnige en subtiele vertelling die na de laatste bladzijde nog even blijft nazinderen", aldus het juryrapport. Deze debuutthriller van Nederlandse makelij kreeg bovendien de volle vijf sterren in de VN Detective & Thrillergids 2017. Een unicum voor thrillerdebutant Frederik Baas (een pseudoniem van de auteur Jan van Mersbergen, bekend van o.m. Naar de overkant van de nacht, uit 2011).

Eerdere winnaars en genomineerden
De Hebban Thriller Debuutprijs werd dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren Arjen Lubach (IV, 2013), Bronja Hoffschlag (De dode kamer, 2014), Ilse Ruijters (De onderkant van sneeuw, 2015) en Wouter Helders (Machtsstrijd, 2016).
De andere genomineerden dit jaar waren: Mangelvrouw van Marion van de Coolwijk; Zonder jou van Chantal & Priscilla van Gastel; Niks van Koen Gubbels; Over het spoor van Eva Keuris en King Coke van Dannis Kramers.
 
Later als ik dood ben
Later als ik dood ben

Auteur: Ilse Ruijters
Bladzijden: 272
Prijs: € 17.5

Informatie  Meer informatie »

Golden Dagger

Eind oktober maakte ook de Britse Crime Writers' Association de winnaars bekend van hun prijzen, de zogeheten Daggers. De prijs voor beste misdaadroman van dit jaar, de Golden Dagger, ging naar Jane Harper voor De droogte.
Ann Cleeves ontving de oeuvre-prijs, de Diamond Dagger, omdat zij niet alleen meer dan dertig thrillers schreef, maar ook als enige auteur twee tv-series op haar naam heeft staan, namelijk Vera en Shetland.

Overzicht
Klik HIER voor het overzicht van alle prijswinnaars, genomineerden en achtergrondinformatie.
 
De droogte
De droogte

Auteur: Jane Harper
Bladzijden: 336
Prijs: € 15

Informatie  Meer informatie »

Knack Hercule Poirot prijzen

De prijs voor de beste Vlaamse thriller, de Hercule Poirot, is dit jaar voor Schemerzone van de Hilde Vandermeeren. Tijdens de openingsdag van de Boekenbeurs in Antwerpen, kreeg ze het heuglijke nieuws te horen dat ze de twintigste Knack Hercule Poirotprijs mee naar Torhout mocht nemen.
 
Debuut
De Fred Braeckman-award voor het beste thrillerdebuut ging dit jaar naar Geert Van Istendael  voor Het lijk in de boomgaard. Deze prijs werd voor de tweede keer uitgereikt en is vernoemd naar de vorig jaar overleden journalist Fred Braeckman, de drijvende kracht achter de Hercule Poirotprijs.
 
Genomineerden en jury
De Knack Hercule Poirotprijs was aan zijn twintigste editie toe. Hilde Vandermeeren klopte de vier andere genomineerden:
Jo Claes - Het gewicht van de haat; Anne-Laure Van Neer - Maurice; de winnaar van vorig jaar Jan Van Der Cruyssen - Bling Bling 2 en Toni Coppers - De zaak Magritte.
De juryleden waren Geert Lambrecht, Linda Asselbergs, Johanna Spaey, Lukas De Vos, Patrick Van Gompel en John Vervoort.
 
Schemerzone
Schemerzone

Auteur: Hilde Vandermeeren
Bladzijden: 304
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »

Plaats Delict: VNster.nl Schatkamer voor thrillerliefhebber

Sinds 1980 verschijnt elke zomer de Detective & Thrillergids van Vrij Nederland. Deze bestaat onder meer uit een uitgebreide lijst met in het Nederlands verkrijgbare titels. Op www.vnster.nl staan een totaal overzicht van alle eerdere genoemde titels (de recensies zelf vindt u in de papieren of digitale versie bij VN).
Op 8 juni 2017 verscheen de 38ste VN D&T-gids, met daarin onder meer een interview van gids-coördinator Kelli van der Waals met de mannen achter de site, Hendrik Jan Hoogeboom en Walter Kosters (Het mysterie vnster.nl ontrafeld) en de bekendmaking van de thriller van het jaar: Zijn bloedige plan van de Brit Graeme Macrae Burnet.

Zoekmogelijkheden en PDF
Er zijn in het Nederlands nog meer "spannende" boeken verschenen. Het streven is zoveel mogelijk titels in de lijst(en) op deze website op te nemen. De informatie is toegankelijk via verschillende zoekmogelijkheden, ook mobiel of met een app en er kan direct gebladerd worden.
Op de site zelf staat uitleg over de navigatie en de zoekfunctie(s).
Het een en ander is ook in PDF-formaat beschikbaar: in totaal 484 pagina's (14 MB) en ook in CSV-formaat.
 
Zijn bloedige plan
Zijn bloedige plan

Auteur: Graeme Macrae Burnet
Bladzijden: 304
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »

Prijswinnaars

Het juiste antwoord op de prijsvraag was: Rue des Rosiers

De prijswinnaars zijn:
 

Prijsvraag

In de volgende nieuwsbrief zullen we veel aandacht besteden aan Young-adult thrillers. Zij vallen niet onder deze website omdat de uitgevers er een andere 'NUR code' aan geven. Daardoor zijn deze boeken niet te vinden op thrillerboek.nl. Ze passen wel in het assortiment van Boekhandel Krings ( waar thrillerboek.nl een onderdeel van is) en wij vinden het wel belangrijk om hier ook aandacht aan te geven. Voor bestellingen van YA-thrillers verwijzen wij u naar de website van Boekhandel Krings.

De prijsvraag gaat over het boek Meisje in sneeuw. Volgens de uitgever een "gewone thriller" maar volgens recensenten een Young-adult thriller. Wij zouden het waarderen als de prijswinnaars hun oordeel aan ons doorgeven.

De vraag: Hoe heet de zus van de vermoorde Lucinda Hayes?

Stuur uw oplossing uiterlijk 23 november naar ons op. Vul hier uw antwoord in.
 
Meisje in sneeuw
Meisje in sneeuw

Auteur: Danya Kukafka
Bladzijden: 320
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »

Nieuwe Oogst

Recent verschenen:

Deel 6

in de Helen Grace serie
Wie niet weg is
Wie niet weg is

Auteur: M.J. Arlidge
Bladzijden: 400
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »
Gangsterstaat
Gangsterstaat

Auteur: Tod Goldberg
Bladzijden: 416
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

FBI:

Blik achter de schermen
Mindhunter
Mindhunter

Auteur: John Douglas
Bladzijden: 464
Prijs: € 15

Informatie  Meer informatie »