Oktober staat voor de deur; nog even een paar uur lezen in het najaarszonnetje en dan naar binnen voor de open haard of de CV-ketel een graadje hoger. Begin oktober verschijnt Halszaak - ja, ja over de nekklem - de vierde thriller van voormalig minister Boris Dittrich (met leesfragment).

Herfst betekent ook griezelen en hoe kan dat beter dan met Schone Slaapsters van Stephen King die hiervoor
de steun inriep van zijn zoon Owen (de appel valt niet ver van de boom...).

Tot slot nog een staartje zomer, want Gin Philips vertelde op een zonnige dag in Artis over Een schitterende middag, waarin een middagje in de dierentuin niet zo schitterend verloopt als de titel beloofd.
Het plaatsdelict deze keer: New York City anno jaren zeventig.


 

Nekklem wordt Halszaak

Boris Dittrich verraste verleden jaar vriend en vijand met het ijzersterke en zeer actuele W.O.L.F. Begin oktober verschijnt Halszaak, de nieuwe thriller van de voormalig advocaat, rechter, minister en sinds tien jaar is Dittrich (1955) voorman van Human Rights Watch in New York en Berlijn.

Nekklem
In Halszaak houdt de politie een zwerver aan op verdenking van diefstal. Daarbij gebruikt een van de agenten een nekklem, waardoor de man in coma raakt. Rechercheur Maya Oliphant ontdenkt dat de verklaring van de agenten ernstig afwijkt van een filmpje dat opduikt op internet. Wanneer vervolgens de zwerver in zijn ziekenhuisbed wordt vermoord, heeft Maya plotseling een moordonderzoek onder handen. De speurtocht leidt haar dertig jaar terug in de tijd, toen een rechter in Alkmaar enkele zeer omstreden vonnissen uitsprak en daarna spoorloos verdween.
 
Halszaak
Halszaak

Auteur: Boris O. Dittrich
Bladzijden: 352
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »

Schone slaapsters

Stephen King is hot dit jaar. Hij wordt niet alleen zeventig - altijd reden voor een feestje - er draaien ook twee verfilmingen van zijn werk: de remake van It (Het) en The Dark Tower (De donkere toren). En nog is de koek niet op: 26 september jl. verscheen Schone slaapsters, een 800 pagina's tellend boek dat de meester schreef met zijn jongste kind, Owen.
  
Vrouwen
In het Amerikaanse stadje Dooling, waar een vrouwengevangenis het enige gebouw van betekenis is, breekt een vreemde ziekte uit. Alle vrouwen die in slaap vallen, worden langzaam ingekapseld door iets wat lijkt op spinrag, tot er een cocon om hun hoofd is gevormd - en ze worden niet meer wakker. De ziekte verspreidt zich als een epidemie en iedere vrouw doet haar best om zo lang mogelijk wakker te blijven. Politiechef Lila Norcross is een van hen, maar hoe hard zij en de goedwillende mannen om haar heen ook werken om de orde te bewaren, al snel komen de primaire instincten van de achterblijvers aan de oppervlakte en raakt het leven in Dooling ontwricht. Het is eten of gegeten worden.

Proef
"Iedereen in Schone slaapsters wordt op de proef gesteld en gaat tot het uiterste om te overleven", schrijft de uitgever. "Maar is het genoeg om een catastrofe af te wenden? Stephen King en Owen King hebben een meeslepende roman geschreven die alles op scherp zet, en waarin ze meesterlijk laten zien wat er kan gebeuren als de temperaturen in de samenleving verder en verder worden opgevoerd."

Interview
Klik HIER voor een (engelstalig) interview met vader en zoon King.
 
Schone slaapsters
Schone slaapsters

Auteur: Stephen King
Bladzijden: 832
Prijs: € 25

Informatie  Meer informatie »

Schitterende middag in dierentuin wordt hels

Onlangs verscheen Een schitterende middag, de eerste vertaalde, vijfde, thriller van de Amerikaanse Gin Phillips. “Een beklemmende, claustrofobische pageturner over de dunne lijn tussen goed en kwaad en de onverbrekelijke band tussen moeder en kind”, aldus de uitgever.

Schoten
Een rustig middagje in de dierentuin verandert van het ene moment op het andere in een aantal angstaanjagende uren voor Joan en haar vierjarig zoontje Lincoln als er schoten vallen. Ze verbergen zich en zijn voorlopig veilig. Om haar kind te redden moet ze meer dan eens kiezen tussen medemenselijkheid en dierlijk moederinstinct. Lukt dat?
 
Gin legt uit
Afgelopen zomer was Gin Phillips in Nederland om een select aantal lezers alvast kennis te laten maken met Een schitterende middag. Ze gaf uitleg over waarom een thriller die zich afspeelt in een dierentuin en las in Artis (Where else?) voor uit de Engelstalige editie van haar boek. Kijk HIER voor Gins toelichting en HIER hoe ze nog een stuk voorleest.
De filmrechten van Een schitterende middag zijn inmiddels verkocht aan Warner Bros.
 
 
 
Een schitterende middag
Een schitterende middag

Auteur: Gin Phillips
Bladzijden: 252
Prijs: € 17.99

Informatie  Meer informatie »

PD New York, jaren zeventig

Alles klopt aan The Deuce, de nieuwe HBO-serie van David Simon, kopte De Volkskrant onlangs. Simon – bekend van zijn fantastische serie The Wire die in Baltimore spelt – koos New York City als plaats delict voor zijn nieuwe meesterwerk, dat hij samen schreef met misdaadauteur George Pelecanos. Niet het aangeharkte beeld van de huidige big apple, maar de wereld rond Times Square in het New York van 1971. Klik HIER voor een interview met de heren.
 
Die ruige jaren zeventig versie van New York was natuurlijk kaasje voor menig thrillerauteur.
Klik HIER voor het hele verhaal over de ‘gritty crime novels that will take you to the 1970s NYC of The Deuce’.
Wij zetten de boeken alvast op een rijtje.

Toevalsfactor
De eerste de te binnenschiet (en in het LitHub-lijstje ontbreekt, maar die we jullie niet willen onthouden) is De toevalsfactor (1978, The Random Factor, ook verfilmd). Dit meesterwerk was het resultaat van de eenmalige samenwerking tussen Linda J. LaRosa en Barry Tanenbaum.
De toevalsfactor is de ultieme thriller, oordeelden we destijds: een complot van mensen om bij elkaar te komen om een spel te spelen met moord en doodslag. Geheimzinnige spelregels heersen over dood en leven. De toevalsfactor is geen ouderwetse 'whodunit', maar handelt geheel om het hoe en waarom. “Origineel, uitermate boeidend, razend knap geschreven thriller, waarin zowel de invalshoek van de moordenaars als die van politiespecialisten indringend wordt beschreven. Of anders gezegd: het betere werk”, aldus Manu Manderveld in de Biblion recensie.
 
De tien bekende en minder bekende misdaadboeken die je meenemen naar het NYC van de jaren zeventig
Lawrence Sanders' Edward X. Delaney-serie met: De vierde doodzonde (1985, The Fourth Deadly Sin); De derde doodzonde (1981, The Third Deadly Sin); De tweede doodzonde (1977, The Second Deadly Sin); De eerst doodzonde (1973, The First Deadly Sin); The Anderson Tapes / Het Anderson proces (1970, The Anderson Tapes)
Judith Rossner, Op zoek naar meneer (1975, Goodbar / Looking for Mr. Goodbar)
Chester Himes, Blind geweld (1969, Blind Man with a Pistol / Hot Day, Hot night)
John Godey, De kaping van de Pelham 123  (1973, The Taking of Pelham 123)
Martin Cruz Smith, Zigeuner in barnsteen (1971, Gypsy in Amber)
Lawrence Block, The Burglar Who Liked to Quote Kipling (1979) en In the Midst of Death (1976)
Donald E. Westlake, Cops and Robbers (1973)
Don DeLillo, Great Jones Street (1973)
James Mills, Report to the Commissioner (1972)
 
Looking for Mr. Goodbar
Looking for Mr. Goodbar

Auteur: Rossner, Judith
Bladzijden: 280
Prijs: € 17.95

Informatie  Meer informatie »

Prijswinnaars

Het antwoord op de vorige prijsvraag was: Wojtek

De prijswinnaars zijn:
1. Robert van der Meiren uit Opwijk België
2. Anna van der Schaaf uit Leeuwarden
3. Susan Ferwerda uit Almelo

Veel leesplezier met jullie gewonnen boek! Het wordt binnenkort opgestuurd.

Nieuwe prijsvraag.

Deze keer kunt u het boek Machtsstrijd van Wouter Helders winnen. De vraag gaat over zijn debuut: Verraad.

Lees het fragment bij Verraad en geef het antwoord op de volgende vraag:
Joey vindt een envelop met een briefje van zijn moeder en een ticket naar....?

Klik HIER om het antwoord naar ons te mailen.
Verraad
Verraad

Auteur: Wouter Helders
Bladzijden: 320
Prijs: € 6.99

Informatie  Meer informatie »
Machtsstrijd
Machtsstrijd

Auteur: Wouter Helders
Bladzijden: 320
Prijs: € 17.95

Informatie  Meer informatie »

Nieuwe oogst

Recent verschenen thrillers:
Het dilemma
Het dilemma

Auteur: Samantha King
Bladzijden: 320
Prijs: € 12.5

Informatie  Meer informatie »
Tot as
Tot as

Auteur: Lisa Bjurwald
Bladzijden: 164
Prijs: € 18.99

Informatie  Meer informatie »
In het vizier
In het vizier

Auteur: Karen Rose
Bladzijden: 448
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »
Complot tegen de president
Complot tegen de president

Auteur: Sam Bourne
Bladzijden: 368
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »