Door tijdgebrek verschijnt onze nieuwsbrief wat onregelmatig maar dat hopen wij in het nieuwe jaar weer goed te maken (ons goede voornemen).

In deze nieuwsbrief aandacht voor het interview dat Jos van Cann met Felix Weber had n.a.v. zijn boek: Tot Stof.

Verder uiteraard een nieuwe prijsvraag en wat vonden jullie de beste thrillers van dit jaar!

Tot slot wat nieuwe tips.

Interview met Felix Weber

Felix Weber Tot stof. 1949. De oorlog is voorbij, maar nog niet vergeten
 
Dit verhaal verscheen op 11 november 2016 in Dagblad De Limburger in een andere vorm en onder de titel ‘Schrijven uit verontwaardiging’.
 
“Gedreven door verontwaardiging”

door Jos van Cann
 
Het verhaal in Tot stof van Felix Weber speelt zich af in de jaren vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog en voor een groot deel in en rond het St. Joseph internaat in het Heel. “In mijn schrijven word ik gedreven door verontwaardiging”, aldus de auteur. Achter zijn pseudoniem gaat een prijswinnende auteur schuil, een geheim dat niet lang verborgen bleef. In elk geval niet zo lang als de misstanden in het Middenlimburgse jongensinternaat, die eigenlijk pas begin dit decennium naar buiten kwamen.
 
Felix Weber is een pseudoniem voor een prijswinnende thrillerauteur. De vraag is dan onmiddellijk van wie? Het antwoord: Gauke Andriesse, die voor De handen van Kalman Teller in 2011 de Gouden Strop, de prijs voor beste Nederlandstalige thriller, won.
Andriesse (1959) is van huis uit ontwikkelingseconoom en woonde en werkte al tien jaar in Ecuador. Sinds zijn terugkeer in Nederland in 2000 werkt hij voor Cordaid om in Midden-Amerika de inzet van microfinanciering te stimuleren. Vanaf dat moment schrijft hij ook. Onder zijn eigen naam schreef hij vijf misdaadromans over de privé-detective Jager Havix.
 
Na vier jaar ligt er dan Tot stof. Hierin onderzoekt de verbitterde verzetsstrijder Siem Coburg in 1949 in Heel (in het boek genaamd Wercke) onder welke verdachte omstandigheden de kleinzoon van een boer die hem heeft gered is overleden. Coburg doet zich voor als journalist en krijgt één keer een rondleiding door het internaat. Daarna weet men in het dorp dat de man te nieuwsgierig is en krijgt hij nauwelijks nog medewerking. Om de situatie vanuit het internaat te kunnen beschrijven, komt broeder Felix aan het woord. Ook hij worstelt nog dagelijks met zijn trauma’s uit de Eerste Wereldoorlog. En ook dat verleden weet Andriesse fraai in het verhaal te vlechten. Tot stof is dus meer dan een doorsnee-thriller en meer dan alleen een verhaal over de slechte behandeling van wezen en fysiek- en geestelijk gehandicapten in de vorige eeuw.
 
Waarom koos hij juist die periode vlak na de oorlog die er in de geschiedenisboeken zo bekaaid van afkomt? “Als ik boeken schrijf, schrijf ik vanuit verontwaardiging. Iets moet me triggeren waar ik me dan aan stoor. Ik las ergens dat veel verzetsstrijders het er na de oorlog slecht van af hebben gebracht. Met name communistische verzetsstrijders wilden men na de oorlog zeker niet op invloedrijke posities. Er gaan zelfs verhalen dat ze al eerder verraden zouden zijn, mensen zoals Hannie Schaft. De Velser Affaire is daar ook een bekend voorbeeld van. Ik vond het opvallend dat het collaborateurs na de oorlog vaak voor de wind ging en dat mensen die hun leven echt in de waagschaal hadden gesteld werden afgeserveerd. Of men wilde er niks mee te maken hebben omdat ze soms mensen hadden gedood. Een beetje zoals ook met NSB-ers werd omgegaan.
Een andere reden was de Bijzondere Rechtspleging die na 1945 werd ingesteld omdat er veel collaborateurs terecht moesten staan. Tot mijn verbazing kwamen in die bijzondere rechtspleging vaak mensen op de rechtersstoel die zelf tijdens de oorlog in het grijze gebied hadden gezeten of met de Duitsers hadden geheuld. Ook ontdekte ik dat de Binnenlandse Strijdkrachten onder leiding van Prins Bernhard er een puinhoop van maakten en weer ruimte gaven voor allerlei schreeuwerige gelukszoekers. Over dat samenspel wilde ik een boek schrijven.
Tijdens die research stootte ik - door de aandacht voor het onderzoek van de commissie Deetman naar misbruik in de katholieke kerk - ook op de affaire Heel, zoals ik het maar noem. Daar is inmiddels veel over geschreven en er zijn verschillende documentaires gemaakt. Onder verdachte omstandigheden overleden er nogal wat kinderen in St Joseph in Heel in die naoorlogse jaren. Dat intrigeerde me en daar ben ik me toen in gaan verdiepen, onder meer via het onderzoeksrapport van het Openbaar Ministerie. Die verschillende verhaallijnen heb ik in elkaar geschoven.”
 
Wat heeft zich daadwerkelijk in Heel heeft afgespeeld? “Niemand weet dat. Ik heb het OM-rapport gelezen, veel boeken over internaten en uit die periode. Maar je moet een en ander natuurlijk wel in het tijdsbeeld van toen plaatsen. Nu is er goede zorg voor geestelijke en fysiek gehandicapte kinderen. Toen was dat echt niet zo, je kunt die broeders uit die tijd dus ook niet zomaar overal de schuld van gegeven. Je moet je voorstellen: twintig niet hiervoor opgeleide broeders zorgden voor 400 kinderen die niet alleen wees of gehandicapt waren maar ook nog eens ziek, incontinent en agressief. Maar dat werd wel allemaal vanuit de katholieke kerk geregeld. Wat ik erover kon vinden heb ik gelezen, dat beeld heb ik zo goed mogelijk willen schetsen en niet zozeer een beschuldigende vinger wijzen naar die broeders.
Om dat tijdsbeeld goed weer te geven heb ik veel aandacht besteed aan de sfeer in die tijd: de bittere kou, de kachel met het droogrekje en de kolenkit, afwassen met azijn, etcetera. Je gaat in mijn boeken niet van moord naar moord met aan het einde van elk hoofdstuk een cliffhanger. Maar je moet als lezer wel willen doorlezen en dat kun je bereiken door interessante personages en het tijdsbeeld en de omstandigheden zo indringend mogelijke neer te zetten. Dat doen mijn favorieten thrillerauteurs als Mankell, Kerr, Connelly en Indridason ook. Maar ik lees meer literatuur dan misdaadromans, dan schrijf je ook betere thrillers. Daar ben ik van overtuigd.” Tot stof bewijst zijn gelijk.

Felix Weber – Tot stof. 1949. De oorlog is voorbij, maar nog niet vergeten.
Uitgeverij De Boekerij. 352 pagina's. Prijs € 19,99.
 

 
 
Tot stof
Tot stof

Auteur: Felix Weber
Bladzijden: 352
Prijs: € 20

Informatie  Meer informatie »

Prijswinnaars

Het juiste antwoord van de prijsvraag om Negendoder te winnen was: 5 dagen

De volgende drie mensen hebben het boek gewonnen:
1. Bep Heutink uit Genemuiden
2. Tonnie Muijrn
3. Maurice Raemaekers uit Heerlen

Niet gewonnen? Jammer, volgende keer beter! Het boek is uiteraard wel te bestellen.
 

Beste thrillers 2016 in drie categorieen

Traditiegetrouw kijken we in deze periode terug op het afgelopen jaar.
Er zijn drie categorieen:

1. Beste oorspronkelijk nederlands/Vlaamse thriller
2. Beste vertaalde thriller
3. Beste debuut

Welke boeken willen jullie genomineerd zien? Insturen kan tot en met 31 december. In de week tussen Kerst en Nieuwjaar maken we de lijst bekend en dan kan er gestemd worden!

Stuur je drie favorieten op naar ons en maak kans op een thrillerpakket. KLIK HIER
 

Nieuwe prijsvraag

Recent verscheen het afluitende deel van de Noordzeemoorden van Isa Maron. U kunt nu het eerste deel winnen uit deze serie als u de volgende vraag goed beantwoord:

Welk vak geeft Marc Gaullier op de school waar Kyra Slagter naar school gaat?

Stuur uw goede oplossing uiterlijk 31 december naar ons: KLIK HIER

 
Galgenveld
Galgenveld

Auteur: Isa Maron
Bladzijden: 320
Prijs: € 10

Informatie  Meer informatie »

Thrillertips

Nieuwe boeken voor in de slof of gewoon om zelf te kopen!
 
Niemandsland
Niemandsland

Auteur: David Baldacci
Bladzijden: 400
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »
Niks
Niks

Auteur: Koen Gubbels
Bladzijden: 0
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »
De hitte van de hel
De hitte van de hel

Auteur: Gard Sveen
Bladzijden: 368
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »
De herboren moordenaar
De herboren moordenaar

Auteur: A.J. Kazinski
Bladzijden: 480
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »