Beoordeling:  
Levertijd: Print-on-demand

Doelwit Åland

Jaap Jonker

prijs: € 19.00

Paperback

ISBN: 9789493192515


Over het boek

Winter 2018. De Nederlandse hoofdinspecteur Jacob Noordland hoopt op een witte en rustige kerstvakantie op de Finse Åland eilanden, midden in de Oostzee. Het sneeuwt er inderdaad en koud is het ook. De rust is echter ver te zoeken. Door de contacten met zijn Ålandse collega Eeva Loitonen raakt hij diep betrokken bij een lang voorbereid Russisch plan om deze strategisch gelegen eilanden te annexeren. Dit culmineert in een stormachtige januarinacht vol actie op zee en op land en in een opwindend begin van 2019. Lukt het Jacob en Eeva, geassisteerd door eenheden van de Finse grenswacht, om te voorkomen dat Åland wederom onder Russisch bestuur komt te staan? Auteur Jaap Jonker (1956) heeft gewerkt als stuurman bij de koopvaardij en als operationeel officier bij de Koninklijke Marine. Daarna heeft hij gedurende vele jaren diverse internationale functies bekleed bij een Nederlands defensiebedrijf. Sinds 2022 is hij gepensioneerd. Doelwit Åland is het eerste boek in de geplande Åland-trilogie. Het vervolg staat op stapel. Jaap woont met vrouw en hond afwisselend in Hengelo en op de Finse Åland eilanden. Quote Een vlot geschreven actiethriller in de geest van Tom Clancy. Doelwit Åland biedt spannende spionagefictie, maar kan ook worden beschouwd als een liefdesverklaring voor het tweede thuis van de auteur, het kleine Finse eilandenrijk midden in de Oostzee. Ålandstidningen, januari 2021
TitelDoelwit Åland
Auteur(s)Jaap Jonker
OndertitelEen Jacob Noordland thriller
ISBN9789493192515
Afmetingen210x145x23 mm
UitgeverLetterRijn
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdPrint-on-demand
Prijs€ 19.00
BindwijzePaperback
Gewicht357 gram

  Vlotlezende actiethriller met een Scandinavisch tintje

Geschreven op donderdag 1 december 2022 door Silvia van Elzelingen

Jaap Jonker (1956) heeft gewerkt als stuurman bij de koopvaardij en als operationeel officier bij de Koninklijke Marine. Daarna heeft hij gedurende vele jaren diverse internationale functies bekleed bij een Nederlands defensiebedrijf. Sinds 2022 is hij gepensioneerd. ‘Doelwit Åland’ is het thrillerdebuut en meteen ook het eerste boek in de geplande Åland-trilogie. Het vervolg staat inmiddels op stapel. Jaap Jonker woont met vrouw en hond afwisselend in Hengelo en op de Finse Åland eilanden.

‘Doelwit Åland’ is het spannende eerste deel van de Åland-trilogie. Oorspronkelijk is het in 2020 verschenen in eigen beheer. Na een grondige herschrijf- en redactieronde heeft Uitgeverij LetterRijn het boek opnieuw uitgegeven.
We starten het boek met een prachtige quote:

‘Het is verstandiger om een kaars aan te steken dan te klagen over de duisternis.’ – Lao-Tse (± 600 v. C.)

De korte proloog brengt ons terug naar de Jaren 80 in Leningrad. Er wordt een plan gesmeed om de strategisch gelegen Åland eilanden in de Oostzee te annexeren. Jaren van voorbereiding volgen. Winter 2018, hoofdinspecteur Jacob Noordland is samen met zijn vrouw Kerstin vertrokken naar de Finse Åland eilanden, midden in de Oostzee, om een rustige kerstvakantie met vrienden door te brengen. Het sneeuwt en het is erg koud, maar de rust is ver te zoeken. Door de contacten met Eeva Loitonen, zijn Ålandse collega, raakt hij betrokken bij een lang voorbereid Russisch plan om de Åland eilanden te annexeren. Jacob stort zich, tegen de zin van Kerstin, vol in het onderzoek. Wat volgt is een stormachtige januarinacht vol actie op zee en tevens een opwindend begin van 2019. Gaat het lukken om te voorkomen dat Åland wederom onder Russisch bestuur komt te staan?

‘Doelwit Åland’ is een vlotlezende actiethriller met een Scandinavisch tintje. Voorin het boek vinden we een kaart van de omgeving waarin deze thriller zich afspeelt, handig om af en toe te raadplegen. Het boek bestaat uit 2 delen en heeft een logische opbouw: deel 1 Voorbereidingen en deel 2 Uitvoering.

Dit eerste deel van de Åland-trilogie is heel realistisch geschreven kijkende naar de oorlog die nu in de Oekraïne woedt. Hoe kon de auteur bevroeden dat het allemaal zo dichtbij zou komen, zijn boek is immers al lang voor die tijd geschreven. Jonker beschrijft de omgeving gedetailleerd en beeldend, niet zo vreemd omdat hij een vaste gast op het eiland is. We proeven de sfeer die op het eiland heerst en voelen mee met de druk waaronder de politie leeft. De hoofdpersonages Jacob Noorland en Eeva Loitonen zijn sympathiek en geloofwaardig neergezet. Het verhaal heeft een goed uitgedacht plot met twee verhaallijnen die gaandeweg bij elkaar komen. De epiloog sluit af met een enorme cliffhanger waardoor de interesse voor deel 2 zeker aanwezig is en niet snel genoeg kan komen.

‘Doelwit Åland’ is zeker een verfilming waard! 4,5*

Jaap bedankt voor je uitleg over je boek en dat ik je heb mogen ontmoeten bij LetterRijn. Ik kijk uit naar het vervolg.

  Actueel en filmische thriller

Geschreven op woensdag 23 november 2022 door Wemmie Wolf

Doelwit ?land is een zeer spannende en realistische thriller. De Nederlandse hoofdinspecteur Jacob Noordland wil de kerstvakantie graag doorbrengen op de Finse ?land eilanden. Hij hoopt op een witte en rustige Kerst maar daar komt niet veel van terecht. Jacob en zijn vrouw Kerstin zijn op ?land op uitnodiging van zijn Finse collega Eeva Loitonen. Jacob heeft Eeva leren kennen tijdens een Europolactie tegen een internationale bende drugskoeriers. De bende was actief in de Oostzee en dicht bij de Nederlands-Duitse grens, de woonplaats van Jacob en Kerstin. Kerstin is in Zweden geboren maar voor de liefde met Jacob naar Nederland gekomen.

 

Eeva vraagt Jacob om advies vanwege frequente stroomstoringen op het eiland. Als de monteur aankomt bij het transformatorhuis is de storing opgelost. Jacob belooft mee te kijken, tot grote ergernis van zijn vrouw Kerstin die zich verheugd heeft op een paar rustige weken. . Jacob ontdekt een bepaald patroon in de stroomstoringen en samen met enkele hackers weten ze binnen te dringen bij de Russische diensten. Het lijkt erop dat de Russen van plan zijn om de strategische gelegen eilanden te annexeren.

 

In de proloog die zich in de jaren tachtig van de vorige eeuw afspeelt in Leningrad wordt een tipje van de sluier opgelicht. Boris Petrov wordt door zijn vader naar Mariehamn, de hoofdstad van de Finse ?land-eilanden gestuurd om daar als administratieve kracht te werken en een Russische opdracht voor te bereiden.

 

We maken daarna een sprong naar 2018 en volgen twee verhaallijnen die elkaar afwisselen. Eeva en haar team met de assistentie van Jacob proberen de stroomstoringen te plaatsen en de andere verhaallijn gaat over de Russen. Zowel Boris Petrov en zijn helpers aan land komen aan bod als het eskader van overste Kozlov op de Oostzee. 

 

Het boek is erg realistisch geschreven en de situatie in de Oekraïne dringt zich op. Het verhaal leent zich heel goed voor een film. Jaap Jonker weet het eiland zeer goed te beschrijven en put daarbij vast uit eigen ervaring. In zijn werkzame leven heeft de auteur gewerkt als stuurman bij de koopvaardij en als operationeel officier bij de Koninklijke Marine. Ook heeft Jaap Jonker gedurende vele jaren diverse internationale functies bekleed bij een Nederlands defensiebedrijf. 

De schrijfstijl is prettig, er zit flink vaart in het verhaal en de personages zijn aansprekend.

Doelwit ?land is het eerste deel van een trilogie en eindigt met een cliffhanger, laat het tweede deel maar snel komen.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!