Beoordeling:  
Levertijd: 2-3 werkdagen

Als het spoor doodloopt

Elina Backman

prijs: € 24.99

400 pagina's, Paperback

ISBN: 9789403120010


Over het boek

Drie jonge mannen maken een documentaire over een charismatische kluizenaar die op Lammassaari woont, het ‘Schapeneiland’, dicht bij het centrum van Helsinki. In korte tijd verdwijnen twee van de drie mannen, en als het lichaam van een van hen wordt gevonden in een nabijgelegen natuurreservaat komt de politie in actie. Rechercheur Jan Leino en zijn team worden op de zaak gezet.
Voormalig journaliste Saana Havas hoort over de verdwijningen op Lammassaari en ze besluit een true-crimepodcast te beginnen om de zaak te bestuderen. In eerste instantie wijst alles op een ongeluk, of misschien zelfmoord, maar dan vinden ze een aanwijzing dat de man is vermoord en komen ze op het spoor van iemand die jaagt op jonge mannen en op zoek is naar een nieuw slachtoffer.

Als het spoor doodloopt is het spectaculaire en los te lezen vervolg op Als de koning sterft. Elina Backman is een van de beste Finse thrillerschrijvers van dit moment.
TitelAls het spoor doodloopt
Auteur(s)Elina Backman
Vertaler(s)Sophie Kuiper
ISBN9789403120010
Afmetingen230x151x29 mm
Aantal pagina's400
UitgeverCargo
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 24.99
BindwijzePaperback
Gewicht504 gram

  Als het spoor doodloopt 4,5*

Geschreven op maandag 5 juni 2023 door Silvia van Elzelingen

Elina Backman (1984) is creatief directeur van een groot mediabedrijf. Ze debuteerde met Als de koning sterft, het eerste deel van een serie die in Finland zeer populair is. Backmans boeken verschijnen in heel Europa in vertaling. Als het spoor doodloopt is het tweede deel in de serie met Saana Havas. Elina Backman is een van de beste Finse thrillerschrijvers van dit moment. Ze woont met haar gezin in Helsinki.

Drie jonge mannen maken voor hun studie een documentaire over een charismatische kluizenaar die op Lammassaari, ook wel het Schapeneiland genoemd, woont. Lammassaari is een mooi stukje natuur dicht bij het centrum van Helsinki. Wanneer het levenloze lichaam van een van de mannen in een nabijgelegen natuurreservaat wordt gevonden komt de politie in actie. Rechercheur Jan Leino, teamleider bij de landelijke recherche, en zijn team worden op de zaak gezet. Al snel komen ze erachter dat ook de tweede student verdwenen is. Van hem ontbreekt echter ieder spoor. Voormalig journaliste Saana Havas hoort over de verdwijningen en start een truecrimepodcast om de zaak te bestuderen. Al snel vinden ze een aanwijzing dat het hier niet om een ongeluk of zelfmoord gaat maar dat de man is vermoord en komen ze op het spoor van iemand die op jonge mannen jaagt en mogelijk op zoek is naar een volgend slachtoffer.

Als het spoor doodloopt is het los te lezen vervolg op Als de koning sterft. Toch is het aan te raden om eerst het vorige deel te lezen om de hoofdpersonages beter te leren kennen. Het boek begint met een spannende proloog en is verder opgedeeld in vier delen, een epiloog en een dankwoord van de auteur. Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven beschreven en maakt regelmatig een tijdsprong naar een aantal weken eerder waarin de studenten begonnen met het maken van hun documentaire. Door het verhaal heen loopt een rode draad die de levens van Jan Leino en Saana Havas beschrijft.
Als het spoor doodloopt heeft een vlotte schrijfstijl met redelijk korte hoofdstukken wat aangenaam leest. Elina Backman is een ster in het beschrijven van de mysterieuze omgeving en de prachtige natuur. De lange Finse namen zijn soms een beetje verwarrend maar geven wel het typische Finse sfeertje weer. De lezer waant zich dan ook echt in het Hoge Noorden tijdens het lezen van deze psychologische thriller. Het eiland Lammassaari neemt een prominente plaats in in het leven van Eline Backman, het is een van haar favoriete plekken op aarde. Ze kwam er voor het eerst als klein meisje op de fiets met haar vader. Nu komt ze er met haar eigen gezin. Ze benoemt zelf dat geen enkele beschrijving recht doet aan de schoonheid van deze plek. Ze raadt iedereen dan ook van harte aan om zelf een bezoek te brengen aan het eiland tussen het ruisende riet en te genieten van een natuurlijk schouwspel dat elke keer weer anders is.

Als het spoor doodloopt is een waardige opvolger van Als de koning sterft en boeit van het begin tot het eind.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!

Het lijkt er op dat u geen PDF plugin in uw browser heeft. Geen nood, u kunt hier klikken om de pdf te downloaden.