Beoordeling:  

Dit artikel kan helaas niet besteld worden.

De Maagdensteen Saga 1

Michael Mortimer

prijs: € 19.95

512 pagina's, Paperback

ISBN: 9789400504271


Over het boek

Stockholm. De grootmoeder van studente Ida Nordlund belt uit Moskou en verzoekt haar kleindochter met klem een mysterieus kistje te verbergen. Om het in ontvangst te nemen moet Ida naar het Nobelprijsgala, waar de beroemde natuurkundige Lobov het haar zal overhandigen. Dat plan krijgt een fatale wending wanneer Lobov, nadat hij Ida het kistje heeft gegeven, een gruwelijke dood sterft te midden van alle genodigden. Het kistje bevat een steen met buitengewoon krachtige eigenschappen: de zogeheten Maagdensteen, die in 1769 werd ontdekt door een leerling van Carl Linnaeus en die de visie op de natuur aan het wankelen bracht. Ida, die het kistje nu in haar bezit heeft, wordt het doelwit van een koortsachtige klopjacht een internationale politiemacht zit haar op de hielen, alsmede een schimmig netwerk van onderzoekers. Die laatsten hebben er alles voor over om in het bezit te komen van de steen. En daarbij schuwen ze geen geweld.
Nieuw-Zeeland, 1769. Daniël Solander, een leerling van Linnaeus, doet een opmerkelijke ontdekking tijdens zijn reis rond de wereld met de Britse ontdekkingsreiziger kapitein Cook. Hij vindt een steen met buitengewoon krachtige eigenschappen, die de visie van zijn leermeester op de natuur aan het wankelen zal brengen. Solander besluit de steen, inmiddels ongelukkigerwijs in vier stukken gevallen, te verbergen. De delen raken in de eeuwen erna verspreid over de wereld en komen in het bezit van grootheden als Greta Garbo en Frank Sinatra. Ruim tweehonderd jaar later verzoekt de grootmoeder van studente Ida Nordlund haar om een mysterieus kistje te verbergen. Het plan krijgt een fatale wending wanneer degene die haar het kistje overhandigt sterft en Ida het doelwit wordt van een koortsachtige klopjacht.
TitelDe Maagdensteen Saga 1
Auteur(s)Michael Mortimer
Vertaler(s)Geri de Boer
ISBN9789400504271
Afmetingen236x156x43 mm
Aantal pagina's512
UitgeverA.W. Bruna Uitgevers
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdNiet meer leverbaar
Prijs€ 19.95
BindwijzePaperback
Gewicht760 gram

  Onvoltooid

Geschreven op maandag 18 augustus 2014 door G. Swaenepoel

De Maagdensteen zuigt je vanaf de eerste bladzijde mee in een wervelend verhaal. Studente Ida Nordlund krijgt van haar oma uit Moskou met het dwingend verzoek een mysterieus kistje in ontvangst te nemen, te verbergen en onder geen beding contact op te nemen met de politie. De overdracht van het kistje zal gebeuren tijdens het Nobelprijsgala. De beroemde Russische natuurkundige Lobov zal het haar overhandigen. Dat lukt. Maar Lobov sterft een gruwelijke dood, nadat hij Ida het kistje heeft gegeven. Ida wordt verdacht van de moord en slaat noodgedwongen op de vlucht. Intussen verneemt de lezer meer over de inhoud van het kistje. Het bevat een steen met buitengewoon krachtige eigenschappen. De steen werd in Nieuw-Zeeland in 1769 ontdekt door Daniël Solander, een leerling van Linnaeus, tijdens zijn reis rond de wereld met de Britse ontdekkingsreiziger kapitein Cook. Solander besluit de steen, inmiddels ongelukkigerwijs in vier stukken gevallen, te verbergen. De delen raken in de eeuwen erna verspreid over de wereld en komen in het bezit van beroemdheden als Greta Garbo en Frank Sinatra. Ida probeert in contact te komen met haar oma Alma en begint samen met Lasse, haar buurman uit haar kindertijd, aan een lange spannende tocht richting Finland en Rusland. Ze worden achterna gezeten door de politie, maar ook door anderen, die er alles voor overhebben om de steen te pakken te krijgen en daarbij geen geweld uit de weg gaan. De Maagdensteen combineert spanning en mysterie met geschiedenis en actie. Aanvankelijk weet Ida weinig of niks, maar geleidelijk aan komt ze meer te weet. Ook haar moeder Eva blijkt een rol te spelen. Het verhaal wordt doorsneden met brieven van Eva aan Ida en historische fragmenten; het verband wordt langzaamaan duidelijk. Het auteursduo dat achter Michael schuilgaat heeft duidelijk veel plezier beleefd aan het bedenken van dit verhaal en het uitschrijven ervan. Dat plezier straalt ook af op de lezer. Alleen: het verhaal stopt abrupt, zonder dat ook maar iets van het verhaal afgewerkt is.  Het tweede deel van De Maagdensteen wordt aangekondigd voor begin 2015. En dat is best wel jammer om als lezer zolang op je honger te blijven zitten.

  Met “De Maagdensteenâ€� schreef Michael Mortimer het eerste deel van wat de perfecte thriller kan worden

Geschreven op woensdag 2 juli 2014 door Edwin Lommers

Ida krijgt tijdens een Nobelprijsgala een steen en een brief. Haar oma Alma heeft deze aan de beroemde natuurkundige Lobov meegegeven. Ze krijgt verder geen informatie, alleen dat ze de steen niet mag kwijtraken en geen contact met de politie mag opnemen.  Lobov wordt vermoord, vanaf dan begint de vlucht. De politie zoekt haar, omdat zij de moord gepleegd zou hebben. De Russische Miranda, lid van een schimmige onderzoeksorganisatie, zoekt haar, al wordt (nog) niet meteen duidelijk waarom. En ook ene Mikael en Paul zitten achter haar aan. Samen met Lasse (haar voormalige buurman van het huis waar ze opgroeide) begint ze aan een lange en spannende tocht, op zoek naar Alma.

Een thriller zoals een thriller moet zijn
De Maagdensteen heeft alle ingrediënten van een goede thriller: historie, geheimzinnigheid, psychologie, moord en actie. Het verhaal wordt verteld aan de hand van Ida, die eigenlijks niks weet (over de steen, de brief en haar moeder Eva) en stukje bij beetje meer te weten komt. Soms wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van Mikael en Paul. Het verhaal wordt enkele malen onderbroken door brieven van Eva aan Ida, historische feiten (o.a. aan de hand van Wikipedia) en flashbacks. Deze lijken aanvankelijk niks met elkaar te maken te hebben, maar blijken gedurende het verhaal wel degelijk met elkaar verbonden.

Snel te lezen dikke pil
Het verhaal is heel spannend opgebouwd. Je wordt 500 pagina’s lang het verhaal ingezogen. Heel knap gedaan om de spanning zo lang vast te houden, terwijl er eigenlijk maar zo weinig details worden prijsgegeven. Het verhaal leest gemakkelijk, zit goed in elkaar. Mortimer heeft oog voor detail, hij weet levendig de situaties in beeld te brengen en een aantal personages uit te diepen. Het verhaal is een echte pageturner, je blijft lezen, voelt je betrokken bij Ida. Door je medeleven met haar wil je blijven lezen hoe het verder gaat. Het is geen uitdaging deze dikke pil snel uit te lezen; de uitdaging zit ‘m er juist in het boek weg te leggen.

Geen einde
Enige minpunt is dat het verhaal niet af is. Ook niet gedeeltelijk (vaak heb je een hoofdverhaal wat doorloopt, maar een deelverhaal wat wel afgerond is). De vragen waar het verhaal mee begint, zijn niet beantwoord. Je weet nog steeds niet waarom de steen zo belangrijk is. Waarom Ida Eva niet kent. Wie Alma nu echt  is. En waarom Mikael en Paul nu echt achter Ida aanzitten. Het einde van het verhaal is voor dit deel niet natuurlijk, het lijkt erop dat de knip puur uit praktisch oogpunt gemaakt werd: zou het boek anders te dik geworden zijn? Er zit dus niks anders op dan te wachten tot begin 2015, wanneer het tweede deel verschijnt.

Conclusie
Een conclusie trekken is lastig: voor mijn gevoel heb ik maar een half boek gelezen, omdat het verhaal in dit deel zo abrupt stopt. Op basis van dit eerste deel  zou je dit wel een belofte voor de perfecte thriller kunnen noemen. Nu is het afwachten op het vervolg, of het deze belofte ook weet in te lossen. 

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!