Beoordeling:  

Dit artikel kan helaas niet besteld worden.

Moordzaak zonder lijk

Paul Bolwerk

prijs: € 19.95

320 pagina's, Paperback

ISBN: 9789046818862


Over het boek

Geen plaats delict, geen bekentenis, geen getuigen, geen moordwapen: 18 jaar cel

Henk Peters is sinds 29 april 2009 spoorloos. Ondanks talloze uitgebreide zoekacties is er nooit een lijk gevonden. Toch is er een man veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor de moord op Henk Peters, een vonnis dat dit jaar door de Hoge Raad is bevestigd. Het betreft hier een moordzaak zonder lijk, zonder plaats delict, zonder getuigen, zonder moordwapen, zonder noemenswaardig motief en zonder een bekentenis. In de Nederlandse rechtspraak een juridisch unicum.

Misdaadauteur Jac. Toes en journalist Paul Bolwerk schreven, op basis van gesprekken met betrokkenen en niet eerder openbaar gemaakte bronnen, een true-crimethriller over deze raadselachtige en razendspannende zaak, waarvan de ware toedracht wellicht nooit aan het licht zal komen.

De pers over De kleine leugen:

'Op subtiele wijze maakt Jac. Toes het verdriet en de machteloosheid tastbaar wanneer iemand verdwijnt zonder een spoor achter te laten.' Algemeen Dagblad

De pers over Fotofinish:

'Een perfecte thriller.' Vrij Nederland

'De meest getalenteerde stilist onder Nederlandse thrillerschrijvers.' HP/De Tijd
TitelMoordzaak zonder lijk
Auteur(s)Paul Bolwerk, Jac. Toes
ISBN9789046818862
Afmetingen211x134x27 mm
Aantal pagina's320
UitgeverNieuw Amsterdam
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdNiet meer leverbaar
Prijs€ 19.95
BindwijzePaperback
Gewicht405 gram

  'Moordzaak zonder lijk' is een pageturner vanjewelste

Geschreven op zondag 7 juni 2015 door Edwin Lommers

Amateurfotograaf Henk wordt op koninginnenacht 2009 voor het laatst gezien, daarna ontbreekt ieder spoor van hem. Na aanvankelijk af te wachten (een volwassen man die een nacht niet thuis slaapt is geen onrustwekkende verdwijning) start de politie toch een zoektocht op. Hoe langer Henk vermist blijft, hoe meer men ervan uit gaat dat hij het slachtoffer is geworden van een misdrijf. Alles wijst erop dat Frans betrokken is bij de dood van Henk. Hij wordt gearresteerd, veelvuldig verhoord, zijn gangen worden nagegaan. Naar mate het onderzoek vordert is het onderzoeksteam ervan overtuigd dat Frans Henk vermoord heeft. Frans komt voor de rechter en wordt veroordeeld. Zonder plaats delict, bekentenis, getuigen, moordwapen. En zonder lijk.

True crime
Het verhaal van ‘Moordzaak zonder lijk’ is een ‘true crime’, dus waargebeurd. Journalist Paul Bolwerk en thrillerschrijver Jac. Toes gingen grondig te werk om de zaak feitelijk juist en zo realistisch en volledig mogelijk weer te geven. Dat laatste moet toch lastig zijn gebleken, omdat het in deze zaak aan bewijs ontbreekt. Toes en Bolwerk baseerden hun verhaal vooral op gesprekken met betrokkenen, zoals politie, de zus van Henk, de ex-vriendin en een vriend van Frans. Gedurende het boek word je als lezer meerdere malen aan het twijfelen gebracht. Je kijkt mee over de schouder van het onderzoeksteam en bent er daarmee haast van overtuigd dat Frans de dader is van de moord op Henk. Maar later komt de advocaat van Frans aan het woord. Hoe kan er sprake zijn van moord als er geen lijk van Henk is gevonden (“Misschien is hij er gewoon vandoor”), er geen getuigen zijn van een criminele daad, etc. Indirecte bewijzen te over, maar keihard bewijs lijkt steevast te ontbreken. Frans is de enige die met zekerheid uitsluitsel kan geven over zijn betrokkenheid, maar hij hult zich telkens in stilzwijgen.

Karakters
Over de personages in ‘Moordzaak zonder lijk’ kom je veel te weten, maar niet via henzelf. Doorgaans laat een auteur je bij een thriller of roman in de hoofden van de personages kijken, zodat je weet wat ze denken en voelen. In dit boek is dat echter niet het geval. Je leert de personages kennen aan de hand van de verklaringen en feitelijke beschrijvingen, er komen zo goed als geen emoties aan te pas. De handel en wandel van Henk voor zijn vermissing worden tot in detail beschreven. Je krijgt een duidelijk beeld van wie Henk is. Een enigszins zwakbegaafde man met duidelijke seksuele behoeften, waar hij veel geld aan spendeerde. Maar die ook heel zorgzaam was voor zijn moeder, bij wie hij nog steeds inwoonde. Frans leer je als lezer nauwelijks kennen. Je leest wat anderen over hem zeggen, maar hij laat tijdens zijn verhoren en in de rechtbank niks los.

Nederlands recherchewerk
‘Moordzaak zonder lijk’ geeft een mooi inkijkje in het Nederlandse recherchewerk. Je krijgt van alles mee over aanpak, strategie, onderzoeksmethoden, verhoortechnieken, etc. Geen overdreven Amerikaanse toestanden, maar nuchter Nederlands politiewerk. Hier en daar is het ook wel even confronterend wat men van iemand boven water weet te krijgen en hoe makkelijk informatie door de politie boven water te krijgen is (zoals door middel van camerabeelden, telefoontaps, getuigenverklaringen, huiszoeking, digitale sporen op een door de verdachte gebruikte laptop, zendmastgegevens, sms-berichten, etc.). Iemands gangen nagaan blijkt eenvoudiger dan gedacht en veelomvattende resultaten op te leveren (weliswaar in deze zaak niet genoeg om ‘m sluitend te krijgen).

Moeilijk weg te leggen
De afloop van het verhaal ken je al als je het boek begint te lezen, dat staat immers voor op de kaft. Toch is het een boek dat je maar moeilijk weg kan leggen. Je wilt weten hoe en wat met Frans, de ontwikkelingen in de zaak volgen elkaar razendsnel op. De hele zaak is goed uitgezocht, met veel detail opgeschreven. Het zijn veel, heel veel details, maar Toes en Bolwerk herhalen telkens opnieuw, ze vatten tussendoor veel samen. Dit gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van verhoren, waarin rechercheurs alles nog eens op een rijtje zetten. Hierdoor is het verhaal goed te volgen. Toes en Bolwerk vonden de juiste balans in hoeveelheid details, wisselen feitelijke beschrijven kunstig af met spannende ontwikkelingen. De samenwerking tussen een journalist en thrillerschrijver biedt dus duidelijk meerwaarde.

Conclusie
‘Moordzaak zonder lijk’ is een pageturner vanjewelste. Het is vlot geschreven, bevat veel detail, zonder dat dit de snelheid uit het verhaal haalt. Hoewel de afloop van het verhaal al op de kaft staat, is het moeilijk dit boek weg te leggen. De zaak is interessant, kent veel ontwikkelingen, die zorgen voor onverwachte wendingen. De combinatie van expertises van journalist Bolwerk en thrillerschrijver Toes maken van ‘Moordzaak zonder lijk’ zoveel meer dan een verslag van een opmerkelijke zaak, het levert een zeer verdienstelijke ‘truecrime-thriller’ op.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!

Het lijkt er op dat u geen PDF plugin in uw browser heeft. Geen nood, u kunt hier klikken om de pdf te downloaden.