Beoordeling:  

Dit artikel kan helaas niet besteld worden.

De baas

Monique Huijdink

prijs: € 19.95

288 pagina's, Paperback

ISBN: 9789046818848


Over het boek

Meervoudig Tour de France-winnaar Lance Armstrong en zijn eeuwige rivaal Jan Ullrich strijden hun strijd op het toneel van de Franse wegen in de zomer van 2003. Maar in het wielrennen is niets wat het lijkt. Terwijl de nietsvermoedende toeschouwer in extase is over de spannendste editie in lange tijd, manipuleren achter de schermen duistere machten de strijd in de Tour door chantage, sabotage, intimidatie en bedrog. Ook de media laten maar een deel zien van het echte verhaal. Waarheid en fictie lopen door elkaar in De baas, dat leest als een thriller. Want wie heeft er nu de touwtjes in handen? Wie is er bij het complot betrokken? Zijn álle renners slechts pionnen in een vuil spel? Wat is de rol van de bond? Wat zijn de belangen van de Tourorganisatie? Stond de toeschouwer die Armstrong met zijn gele tasje ten val bracht toevallig langs de kant van de weg? En was het domme pech dat Beloki in de afdaling onderuitgleed? Kon Ullrich zijn val in de tijdrit voorkomen? Is de gele trui een moord waard? Het complot achter de schermen van de Tour de France
Meervoudig Tour de France-winnaar Lance Armstrong en zijn eeuwige rivaal Jan Ullrich strijden hun strijd op het toneel van de Franse wegen in de zomer van 2003. Maar in het wielrennen is niets wat het lijkt. Terwijl de nietsvermoedende toeschouwer in extase is over de spannendste editie in lange tijd, manipuleren achter de schermen duistere machten de strijd in de Tour door chantage, sabotage, intimidatie en bedrog. Ook de media laten maar een deel zien van het echte verhaal.

Waarheid en fictie lopen door elkaar in De baas, dat leest als een thriller. Want wie heeft er nu de touwtjes in handen? Wie is er bij het complot betrokken? Zijn álle renners slechts pionnen in een vuil spel? Wat is de rol van de bond? Wat zijn de belangen van de Tourorganisatie? Stond de toeschouwer die Armstrong met zijn gele tasje ten val bracht toevallig langs de kant van de weg? En was het domme pech dat Beloki in de afdaling onderuitgleed? Kon Ullrich zijn val in de tijdrit voorkomen? Is de gele trui een moord waard?

Het complot achter de schermen van de Tour de France
TitelDe baas
Auteur(s)Monique Huijdink
Ondertitelde spannendste tour aller tijden
ISBN9789046818848
Afmetingen211x136x24 mm
Aantal pagina's288
UitgeverNieuw Amsterdam
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdNiet meer leverbaar
Prijs€ 19.95
BindwijzePaperback
Gewicht364 gram

  â€˜De baas’ van Monique Huijdink is vlees noch vis

Geschreven op zondag 28 juni 2015 door Edwin Lommers

‘De baas’ vertelt het verhaal van de Tour de France van 2003. Lance Armstrong en Jan Ulrich strijden beiden het hardste om deze tour op hun naam te kunnen zetten. Naast een feitelijke beschrijving van deze volgens kenners legendarische koers is ‘De baas’ een fictief verhaal aan de hand van Alex en Charlie over doping, grote financiële belangen en het manipuleren van de wedstrijd om de tour zo spannend mogelijk te maken voor de kijkers.

Geen introductie
In ‘De baas’ introduceert Huijdink veel personages, onnoemelijk veel personages. Dit maakt het verhaal voor lezers die niet ingevoerd zijn in de Tour de France lastig om te volgen. Want niet alleen komen tientallen namen voorbij, ook moet je weten bij welk team ze horen, wat hun rollen zijn. Bij een ploegbaas kan iedereen zich nog wel wat voorstellen, maar termen als ‘fixer’ en ‘soigneur’ zijn voor velen toch onbekend. Huijdink trekt je meteen het verhaal in, met de snelheid van de koers zelf, terwijl een introductie zeker geen overbodige luxe was geweest. Van de lezer wordt een topprestatie verwacht, die waarschijnlijk alleen door de fans van de tour geleverd kan worden.

Feiten en fictie
Het boek is een mix van feiten en fantasie. Maar is het fictie grotendeels gebaseerd op feiten, of grotendeels feitelijk juist met hier en daar een toevoeging, ontsproten aan de fantasie van de auteur? Het is lastig te zeggen. Enerzijds staat er duidelijk dat het fictie is, anderzijds wordt het boek afgesloten met een uitgebreide bronvermelding. Waarom deze onduidelijkheid? Heeft de auteur een feitelijk juist relaas willen schrijven, maar zich zo willen indekken tegen onjuistheden of insinuaties? Of is het juist om een extra dimensie aan het verhaal mee te geven omdat de lezer telkens opnieuw twijfelt of het feit, fictie of aanname is?

Gezapig
Als de gebeurtenissen ook maar gedeeltelijk hebben plaatsgevonden zoals beschreven, is dat buitengewoon schokkend. Van een dopingschandaal in de tour kijkt niemand meer op. Het gebruik van prestatieverhogende middelen door de renners is misschien nog wel de meest onschuldige vorm van manipulatie van de Tour de France. De onthulling dat de tour gescript wordt is misschien wel het spannendste element van dit boek. Want het verhaal zelf is verre van spannend. Wie de tour wint, is voor een volger van de tour al bekend. De verhaallijn van Alex en Charlie, die als rol hebben de tour zo te manipuleren dat Lance de tour wint is voorspelbaar. ‘De baas’ is een gezapig verhaal dat het predicaat ‘thriller’ (dat op de kaft staat) niet waardig is.

Conclusie
‘De baas’ is vlees noch vis. Het is geen feitelijke beschrijving van gebeurtenissen, geen roman, geen thriller. Het is van alles een beetje, maar eigenlijk geen van allen. Het ontbreekt aan spanning, het verhaal van Alex en Charlie is maar summier uitgewerkt. De Tour de France en vele (doping)schandalen vormen een perfect decor voor een spannende thriller, helaas is Huijdink er niet in geslaagd een mooi schouwspel binnen dit decor neer te zetten.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!

Het lijkt er op dat u geen PDF plugin in uw browser heeft. Geen nood, u kunt hier klikken om de pdf te downloaden.