Beoordeling:  

Dit artikel kan helaas niet besteld worden.

De grote heelmeester

Arthur Niggebrugge

prijs: € 15.99

320 pagina's, Paperback

ISBN: 9789045205700


Over het boek

'Magisch en meeslepend!' - Tomas Ross De Grote Heelmeester pakt je bij de lurven en laat je niet meer los. Een verhaal over de tweestrijd tussen vertrouwen en verraad, tussen barmhartigheid en hebzucht, en tussen de westerse wetenschap en de eeuwenoude Afrikaanse tradities. Het artsenechtpaar Tom en Suzanne van Amstel werkt in een afgelegen hospitaal in het Ghanese Battor. Een nederzetting aan de oever van de Volta waar de oude Ashanti-rites nog springlevend zijn. Zij voelen zich geleidelijk aan door de bevolking geaccepteerd, als plotse-ling het noodlot toeslaat - hun dochter wordt gebeten door een slang. In een wanhopige race tegen de klok reist Tom af naar Accra op zoek naar antiserum. Een ramp dreigt zich te gaan voltrekken... Als alle hoop verloren lijkt en hun dochter in een coma belandt, schiet een mysterieuze me-dicijnman te hulp. Een gebeurtenis met verstrekkende gevolgen. Want wie is deze man en wat zijn zijn drijfveren? Is het toeval dat het gezin korte tijd later door de duistere onderwe-reld bezocht wordt?
'Magisch en meeslepend.' - Tomas Ross

Arthur Niggebrugge pakt je met De grote heelmeester bij de lurven en laat je niet meer los. Hij sleept je mee in een verhaal van vertrouwen en verraad, barmhartigheid en hebzucht, en over de confrontatie tussen de Westerse wetenschap en de eeuwenoude Afrikaanse tradities.
TitelDe grote heelmeester
Auteur(s)Arthur Niggebrugge
ISBN9789045205700
Afmetingen216x139x30 mm
Aantal pagina's320
UitgeverKarakter Uitgevers F-NL
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdNiet meer leverbaar
Prijs€ 15.99
BindwijzePaperback
Gewicht469 gram

  Wie is De Grote Heelmeester?

Geschreven op zondag 30 augustus 2015 door Jos van Cann

De Haagse Traumachirurg Niggebrugge (1960) debuteert met fraai staaltje autobiografische fictie. Hij werkte zelf ook met zijn vrouw lange tijd in het ziekenhuis van Battor in Ghana, waar ook het artsenechtpaar Tom en Suzanne van Amstel met hun kinderen zeven jaar medisch pionierwerk verrichten. Beiden worden (waarschijnlijk net als de auteur) door de lokale bevolking op handen gedragen, maar er blijft toch ook altijd een sterke verbondenheid met de eeuwenoude Afrikaanse tradities met tovenarij en verafgoding.
Enfin, dit komt allemaal samen wanneer Toms dochtertje door een slang wordt gebeten en er geen serum meer voorhanden is. Tom gaat naar Accra om het daar te kopen, maar als hij terugkeert is zijn dochter wonderbaarlijk genezen dankzij de plaatselijke opperpriester. Maar Tom ontdekt ook dat de handel in medicijnen niet verloopt zoals het zou moeten, met alle gevolgen van dien. Dan volgen bedreigingen, aanslagen en Suzanne wordt zelfs ontvoerd. Dan grijpt diezelfde opperpriester weer in. Tom blijft echter twijfelen wie nu de echte grote heelmeester is.

Een sfeer- en kleurrijke debuutthriller van Arthus Niggebrugge. Die kiest bij tijd en wijle – voor de hand liggend – voor teveel beschrijvingen die de vaart wat uit het verhaal halen, maar soit, dat zij hem vergeven. Wat blijft is een verhaal over een vraag waar nogal wat mensen in Afrika mee worstelen: wie is nu de echte Grote Heelmeester? Is het de traditionele lokale tovenaar,  priester met zijn eeuwenoude gebruiken en verhalen of is het de blanke in zijn witte jas met een rationele aanpak en moderne medicijnen?
Niggebrugge heeft voor De Grote Heelmeester een aardig plot bedacht die de lezer lang genoeg laat twijfelen en waarvan de oplossing eigenlijk voor de hand ligt, gezien zijn achtergrond. Prima debuut, maar wellicht weet hij in zijn tweede thriller de valkuilen uit zijn eerste te vermijden.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!

Het lijkt er op dat u geen PDF plugin in uw browser heeft. Geen nood, u kunt hier klikken om de pdf te downloaden.