Beoordeling:  
Levertijd: 2-3 werkdagen

Over het spoor

Eva Keuris

prijs: € 10.00

256 pagina's, Paperback

ISBN: 9789044629330


Over het boek

Op donderdag 21 augustus om 20.30 uur verschijnt de naam van Jordi de Wit op de politietelex. Het tienjarige jongetje is door zijn moeder als vermist opgegeven. Om 23.34 uur ziet agente Wilma de Rijk iets drijven in het riet van een vijver in het natuurgebied tussen Hilversum en Bussum, ongeveer anderhalve kilometer van de speelplaats waar Jordi voor het laatst werd gezien. De staat waarin het lichaam wordt aangetroffen maakt al snel duidelijk dat het jongetje niet uit zichzelf in het water beland is. Jordi de Wit wordt op 30 augustus begraven. Zijn hele school is aanwezig, hij is nog nooit zo populair geweest. Kort na de moord worden drie puberjongens opgepakt. Wanneer zij na hun gevangenisstraf vrijkomen, besluit ghostwriter Stella uit fascinatie voor de zaak en de dubieuze schuldtoekenning een boek te schrijven over de meest charismatische, hoogopgeleide van het stel, de enige van 'de goede kant van het spoor' in Hilversum: Ingmar. Voor hem en zijn reputatiegerichte familie is het de kans om zijn onschuld te bewijzen en zijn imago te verbeteren, zodat zijn toekomst er zonniger uit komt te zien. Echter, naarmate Stella en Ingmar dichter bij elkaar komen, lijkt de waarheid steeds verder weg te raken. Maar íemand moet toch weten wat daar gebeurd is, die avond? Over het spoor is een geniale psychologische thriller. Eva Keuris zet de lezer met volle overtuiging voortdurend op een ander spoor, zij verwart en vervult tot aan de laatste pagina. Eva Keuris (1978) studeerde in 2005 af aan de opleiding Writing for Performance van de HKU. Tijdens haar studie werkte ze ruim vier jaar als dialoogschrijver en eindredacteur voor de soap Onderweg naar Morgen. Ze schrijft verschillende televisieseries en toneel. Met haar toneelstuk Addergebroed won ze in 2005 de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs. Op dit moment is zij eindredacteur bij SpangaS, geeft zij les aan de Schrijversacademie en werkt zij mee aan verschillende speelfilms. Over het spoor is haar debuut.
TitelOver het spoor
Auteur(s)Eva Keuris, Eva Keuris
ISBN9789044629330
Afmetingen213x136x26 mm
Aantal pagina's256
UitgeverPrometheus
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 10.00
BindwijzePaperback
Gewicht408 gram

  Meer dan keurig

Geschreven op donderdag 21 juni 2018 door Jos van Cann
Winnaar Schaduwprijs en genomineerd voor de Gouden Strop 2018. 'Over het spoor’ zou je het equivalent kunnen noemen van het Amerikaanse ‘born on the wrong side of the tracks’, voor mensen die geboren zijn in de verkeerde buurt, in de verkeerde omstandigheden en gedoemd zijn voor galg en rad op te groeien. In Keuris' meer dan keurige debuutthriller gaat het om de verdwijning en de moord op het tienjarige Hilversumse jongetje Jordi. Drie jongens worden er ondanks hun vasthoudende ontkenning voor veroordeeld: de mooie kakker Ingmar, de weed-verslaafde Julian en de automonteur in opleiding Remi. Na hun straf wil ghostwriter Stella Lammers het verhaal van Ingmar te boek stellen als een gerechtelijke dwaling. Niet alleen valt ze als een blok voor hem, gaandeweg raakt ze geobsedeerd door de zaak waarin niets lijkt te zijn wat het is.

Dubbele relatie
Televisieredacteur en docent Keuris (1978) begint Over het spoor met enkele essayistische hoofdstukken over identiteit en schrijverschap van haar hoofdpersonage, zodat het ook nog eens een boek in een boek lijkt. Maar al snel neemt het hoofdverhaal over de pubers die hun straf hebben uitgezeten de overhand. Koel, op haast journalistieke wijze doet ze verslag van de bevindingen van Stella die zelf ook betrokken raakt. Door de dubbele relatie met Ingmar stelt Keuris haar in staat de maatschappelijke werkelijkheden aan beide zijden van het spoor droog, maar doeltreffend te schetsen. Gaandeweg ontrafelt ze de raadsels waar ze steeds mee wordt geconfronteerd. Dat gebeurt op sobere, maar trefzekere wijze. Geen emotionele roller-coaster zoals vaak gebruikelijk in ‘literaire thrillers’ maar vakkundig, geloofwaardig en met goed gedoseerde spanning en tempo. Mèt een geloofwaardig einde en met een fraaie terugkoppeling naar de eerste, afwijkende hoofdstukken. Prachtdebuut.
 
 
Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!

Het lijkt er op dat u geen PDF plugin in uw browser heeft. Geen nood, u kunt hier klikken om de pdf te downloaden.