Beoordeling:  

Dit artikel kan helaas niet besteld worden.

Smeergeld

Nausicaa Marbe

prijs: € 12.50

320 pagina's, Paperback

ISBN: 9789044624823


Over het boek

In een fraai huis in Haarlem wonen Job en Gaby van Emmerik met hun twee puberende kinderen en een oude hond. Job is zijn baan als stadsbouwmeester kwijtgeraakt toen hij op het punt stond een fraudeaffaire in de lokale politiek te onthullen. Wandelend met de hond in de Haarlemmerhout brengt hij zijn dagen door, tot groot ongenoegen van Gaby, die gebukt gaat onder geldzorgen waar Job zich weinig van aantrekt. Een jaar na Jobs ontslag duikt ineens een oude bekende uit Oost-Europa op, een vrouw die Jobs leven nog verder zou kunnen verwoesten, maar die een innige vriendschap met Gaby sluit. Bovendien voorziet zij het gezin van riante financiële hulp. Als de vrouw hem met slinkse intriges steeds verder in een wurggreep trekt, beseft Job dat hij een manier zal moeten vinden om haar uit zijn leven te laten verdwijnen - desnoods buiten de wet om. Smeergeld is een schitterende, bijzonder spannende zedenroman van een begenadigd schrijver, over de keuzes die we in het leven liever niet willen maken. Een onweerstaanbare pageturner over liefde en ontrouw, oprechtheid en corruptie, huwelijk en ouderschap - tegen de achtergrond van een grote persoonlijke en maatschappelijke crisis. Nausicaa Marbe (Boekarest, 1963) werd in 1998 in één klap bekend door haar roman Mândraga, waarvoor zij het Charlotte Köhler Stipendium ontving. In de loop der jaren ontwikkelde zij zich tot een van de meest spraakmakende columnisten van Nederland, aanvankelijk bij de Volkskrant, tegenwoordig in De Telegraaf. Met Smeergeld keert zij definitief terug naar haar grote liefde, de roman.
In een fraai huis in Haarlem wonen Job en Gaby van Emmerik met hun twee puberende kinderen en een oude hond. Job is zijn baan als stadsbouwmeester kwijtgeraakt toen hij op het punt stond een fraudeaffaire in de lokale politiek te onthullen. Wandelend met de hond in de Haarlemmerhout brengt hij zijn dagen door, tot groot ongenoegen van Gaby, die gebukt gaat onder geldzorgen waar Job zich weinig van aantrekt.
Een jaar na Jobs ontslag duikt ineens een oude bekende uit Oost-Europa op, een vrouw die Jobs leven nog verder zou kunnen verwoesten, maar die een innige vriendschap met Gaby sluit. Bovendien voorziet zij het gezin van riante financiële hulp. Als de vrouw hem met slinkse intriges steeds verder in een wurggreep trekt, beseft Job dat hij een manier zal moeten vinden om haar uit zijn leven te laten verdwijnen - desnoods buiten de wet om.

Smeergeld is een schitterende, bijzonder spannende zedenroman van een begenadigd schrijver, over de keuzes die we in het leven liever niet willen maken. Een onweerstaanbare pageturner over liefde en ontrouw, oprechtheid en corruptie, huwelijk en ouderschap - tegen de achtergrond van een grote persoonlijke en maatschappelijke crisis.

Nausicaa Marbe (Boekarest, 1963) werd in 1998 in één klap bekend door haar roman Mândraga, waarvoor zij het Charlotte Köhler Stipendium ontving. In de loop der jaren ontwikkelde zij zich tot een van de meest spraakmakende columnisten van Nederland, aanvankelijk bij de Volkskrant, tegenwoordig in De Telegraaf. Met Smeergeld keert zij definitief terug naar haar grote liefde, de roman.
TitelSmeergeld
Auteur(s)Nausicaa Marbe
ISBN9789044624823
Vervangt ISBN9789044629255
Afmetingen213x136x38 mm
Aantal pagina's320
UitgeverPrometheus
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdNiet meer leverbaar
Prijs€ 12.50
BindwijzePaperback

  Goed boek uit onverwachte hoek

Geschreven op vrijdag 9 oktober 2015 door Jos van Cann

Goede thrillers komen soms uit onverwachte hoek. Marbe (Boekarest, 1963) is na een geruchtmakende overstap enkele jaren geleden columniste bij De Telegraaf en schreef eerder de destijds goed ontvangen roman Mandraga (1998). 'Smeergeld' is haar nieuwe, actuele roman die doordrenkt is met thrillerelementen. Job van Emmerik heeft als stadsarchitect ontslag genomen / moeten nemen nadat op twijfelachtige wijze vastgoedfraude ontdekt door zijn burgemeester en wethouder. Dat is het begin van een fase in zijn leven die hij op dat moment niet kon bevroeden. Hij zint op wraak op zijn oude collega's, 
vmaar wordt zelf (en zijn gezin) ook het doelwit van een voormalige maîtresse. Deze rijke dochter van een vastgoedmagnaat, eveneens betrokken bij het gemeentelijk bedrog, wil hem na acht jaar alsnog terug. Om dat te realiseren via het infiltreren in zijn gezin, vestigt zij zich om de hoek. Job probeert met list en bedrog zijn huwelijk te redden en van zijn kwelgeest af te komen.
Marbe bedacht een prachtig plot met een dito ontknoping. Zij neemt de lezer mee naar het leven van een zelfgenoegzame vijftiger die denkt zijn buitenechtelijke escapade afdoende te hebben afgedekt. Tot alles in een keer dreigt te ontploffen en zijn wereld nog verder in elkaar stort. Maar Job kan dit alleen maar in stand houden door nog meer bedrog. Dat proces legt Marbe genadeloos - en herkenbaar - bloot. De vastgoedfraude binnen een gemeente geeft het verhaal ook een hoge actualiteitswaarde. Maar het is bovenal de innerlijke strijd en conflicten waar de hoofdpersoon mee worstelt, die 'Smeergeld' tot een meer dan geslaagde psychologische roman / thriller maken. Laten we hopen dat Marbe nu de smaak (weer) te pakken heeft en we niet weer zestien jaar op een nieuw boek moeten wachten.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!

Het lijkt er op dat u geen PDF plugin in uw browser heeft. Geen nood, u kunt hier klikken om de pdf te downloaden.