Beoordeling:  

Dit artikel kan helaas niet besteld worden.

Hartenbreker

Geir Tangen

prijs: € 21.99

432 pagina's, Paperback

ISBN: 9789044351224


Dit boek is vervangen door ISBN 9789044359268. U kunt op de ISBN klikken om naar de pagina van dat boek te gaan.

Over het boek

Op een ochtend wordt journalist Viljar Ravn Gudmundsson gebeld door zijn 17-jarige zoon Alexander; na een feestje is hij wakker geworden met het meisje van zijn dromen naast zich. Dood. Als bewijzen ook zijn kant op wijzen, raakt hij in paniek en slaat op de vlucht. Lotte Skeisvoll, inmiddels bevriend met Viljar, komt in haar pogingen Alexanders onschuld te bewijzen alleen maar dichter bij de conclusie dat hij inderdaad de dader is. Viljar heeft moeite het laatste te geloven, maar het lijkt erop dat zijn zoon een dubbelleven leidt. Tot een andere jongen die op het feest was wordt vermoord...
TitelHartenbreker
Auteur(s)Geir Tangen, Geir Tangen
ISBN9789044351224
Is vervangen door ISBN9789044359268
Afmetingen210x136x34 mm
Aantal pagina's432
UitgeverThe House of Books
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdNiet meer leverbaar
Prijs€ 21.99
BindwijzePaperback
Gewicht569 gram

  

Geschreven op zondag 20 oktober 2019 door Jos van Cann

Hartenbreker is, na Het meesterstuk, het tweede deel in een trilogie over de journalist Viljar Gudmundsson en politie-inspecteur Lotte Skeisvoll in het Noorse Hagesund (het derde deel is inmiddels in Noorwegen al verschenen).

Kerfstok
De hartenbreker in kwestie is Alexander, de zoon van Viljar, die zijn vader belt met de mededeling dat hij na een feestje wakker is geworden naast een dood meisje… en dat hij zich helemaal niets herinnert van wat er wel of niet is gebeurd. Enfin, er heeft zich nogal wat afgespeeld op dat feestje waarbij de afwezige ouders van het meisje de buurman gevraagd hadden een oogje in het zeil te houden. Deze extreemrechtse man blijkt nogal wat sympathisanten onder de feestgangers te hebben, terwijl er ook op Alexander het nodige zijn kerfstok heeft. Een lastige zaak voor Lottte, zeker omdat ze door haar relatie met Viljar persoonlijk is betrokken en van het onderzoek wordt gehaald.

Crime-blogger
Tangen kreeg bekendheid in Noorwegen als crime-blogger en gaf zijn eerste thriller aanvankelijk in eigen beheer uit. Dat bleef niet onopgemerkt en hij vond al snel onderdak bij een grote uitgever. Misschien dat het aan zijn verleden als blogger ligt, maar Tangen schrijft korte hoofdstukken. Vanuit wisselend perspectief, qua personages maar ook in de tijd. Dat geeft het verhaal vaart, zonder meer maar het zorgt ook voor een vluchtigheid omdat hij daardoor er onvoldoende in slaagt die personages – en het zijn er nogal wat – diepgang en een eigen karakter te geven. Dat is jammer, want opzet en intentie zijn goed.

Ode
In zijn nawoord schrijft de auteur: “Deze serie boeken is een ode aan het misdaadgenre. In zowel Het meesterwerk als Hartenbreker kunnen oplettende lezers verwijzingen vinden naar mijn favoriete schrijvers en boeken. Woorden, namen, plotelementen, citaten en in sommige gevallen zelfs hele alinea’s zijn afkomstig uit andere misdaadromans. Voor de meeste lezers zullen ze onzichtbaar blijven, maar wie weet zal hier en daar een schrijver verbaasd de wenkbrauwen optrekken.”

Rechtsextremisme
Hij vervolgt: “Er zullen vast lezers zijn die vinden dat ik overdrijf in mijn beschrijvingen van het rechtsextremisme, de bijbehorende ideologieën en de terreuracties. Helaas is dat niet zo. De ideeën en uitspraken van mijn personages zijn ontleend aan de werkelijkheid. Ze zijn afkomstig van extreemrechtse fora, anti-islamwebsites, Facebookpagina’s, Twitterberichten en uitspraken in kranten en andere media. Ze zijn geen van alle verzonnen. Dit soort mensen bestaat echt. Ik vond het van groot belang om daarover te schrijven. En vergeleken met de echte kopstukken zijn Geirmund Bakken en Terje Nitter (twee personages uit het boek, JvC) maar kleine jongens.”

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!