Beoordeling:  

Dit artikel kan helaas niet besteld worden.

Het meesterwerk

Geir Tangen

prijs: € 19.99

400 pagina's, Paperback

ISBN: 9789044351200


Over het boek

Journalist Viljar Ravn Gudmundsson ontvangt een mail van iemand die aankondigt als scherprechter het leven van een vrouw te zullen opeisen die in zijn ogen een misdaad heeft begaan. Als de vrouw de volgende dag vermoord wordt aangetroffen, realiseert Viljar zich dat het bloedserieus was. Zeker als hij daarna weer een aankondiging ontvangt. Inspecteur Lotte Skeisvoll moet op jacht naar een achteloze seriemoordenaar die eropuit lijkt de politie te willen tergen.Een ode aan de Scandinavische thriller
TitelHet meesterwerk
Auteur(s)Geir Tangen, Geir Tangen
ISBN9789044351200
Afmetingen210x136x34 mm
Aantal pagina's400
UitgeverThe House of Books
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdNiet meer leverbaar
Prijs€ 19.99
BindwijzePaperback
Gewicht486 gram

  Geen meesterwerk, wel een spannend en verrassend debuut

Geschreven op donderdag 26 april 2018 door Edwin Lommers
Viljar Ravn Gudmundsson is een aan lager wal geraakte journalist bij het Haugesund Nieuws. Hij was jarenlang succesvol, maar sinds zijn onthullingen over minister Eliassen heeft hij meer aandacht voor drank dan voor zijn werk. Op een dag in 2014 ontvangt hij een e-mail van ene Stein, die een moord aankondigt op een vrouw omdat zij een misdaad heeft begaan en daar niet voor gestraft is. Gudmundsson doet het bericht af als een flauwe grap, maar wanneer de volgende dag de vrouw vermoord wordt aangetroffen, beseft hij meteen dat het menens is. Hij neemt contact op met inspecteur Lotte Skeisvoll. Het lijkt een eenvoudige zaak, de dader laat tal van sporen na. Is de dader nonchalant of wil hij iedereen op een dwaalspoor zetten? Dan volgt een tweede e-mail... Tangen houdt van veel afwisseling in z?n boek. Zoals in tijd en perspectief. Zo springt hij graag in tijd en geven de regelmatige flashbacks naar 2010 duiding aan de gebeurtenissen van 2014. We volgen Gudmundsson en Skeisvoll tijdens hun werkzaamheden, verteld in de derde persoon, terwijl we de dader volgen in de ik-persoon. Hij vergelijkt zijn moorden en de voorbereidingen ervan met een requiem. Verwijzingen zijn er overigens ook naar tal van Scandinavische thrillers, die gelden als inspiratiebron voor de moordenaar. De uitwerking van de karakters en sommige verhaallijnen laat wel te wensen over. Misschien deed Tangen dat bewust met het oog op een vervolg, maar het zorgt voor een gemis. Pakweg het eerste driekwart is het boek een standaardthriller. Met een kijkje in de gedachten van een moordenaar, moordonderzoeken en klopjacht op een seriemoordenaar in het heden en een terugblik naar de aanleiding van de gebeurtenissen in het verleden bevat het dezelfde ingrediƫnten als veel andere thrillers. Echter, het plot laat zich niet raden (hoewel niet vergezocht) en is zeker vernuftig bedacht. ?Het meesterwerk? laat zich niet snel lezen, maar wie de moeite en rust neemt er voor te gaan zitten, wordt zeker beloond door deze bovengemiddelde thriller.

  Goed bedacht en uitgewerkt!

Geschreven op dinsdag 30 januari 2018 door Silvia van Elzelingen

Geir Tangen (1970) is met meer dan 170.000 lezers de populairste crimeblogger en -recensent van Noorwegen. Het meesterwerk is zijn thrillerdebuut, dat hij begin 2016 in eigen beheer uitgaf. Maar na een maand kreeg hij een contract aangeboden door Gyldendaal, een van Noorwegens meest prestigieuze uitgevers, en sindsdien maakt hij ook internationaal faam. Het boek zal in zo’n 20 landen verschijnen. Tangen woont in en werkt in Haugesund, Noorwegen.

In Het meesterwerk ontvangt journalist Viljar Ravn Gudmundsson een mail van iemand die aankondigt als scherprechter het leven te zullen opeisen van een vrouw die in zijn ogen een misdaad heeft begaan. Een misdaad die onmogelijk onbestraft kan blijven. Viljar weet niet wat hij ermee aan moet en vraagt een collega bij Het Haugesunds Nieuws, waar ze beiden werken, wat zij ervan vindt. Samen besluiten ze er geen aandacht aan te besteden maar het mailtje wel naar de politie door te sturen. Als de andere dag de vrouw in kwestie onder verdachte omstandigheden dood wordt aangetroffen blijkt het om een serieus bericht te gaan. De alarmbellen gaan rinkelen als Viljar weer een mail van de dader krijgt met een volgende aankondiging. Samen met inspecteur Lotte Skeisvoll gaat Viljar op jacht naar de schijnbaar achteloze seriemoordenaar die allerlei sporen achterlaat. Een moordenaar die de politie wil tergen. Maar is de moordenaar wel zo achteloos, of heeft hij de touwtjes volledig in handen?

Het meesterwerk van Geir Tangen is een bijzonder goed geschreven thriller. Met recht kun je het een ‘meesterwerk’ noemen. Vanaf het begin zit je in het verhaal gevangen en laat het je niet meer los. ‘Verpletterend’ is het juiste woord voor deze thriller. Het spannende plot zit vol onverwachte wendingen die je niet aan ziet komen. De auteur speelt een spel met de lezer door deze steeds op het verkeerde been te zetten.
De schrijfstijl is vlot en soepel, je racet als het ware door het boek heen. Tangen beschrijft zijn personages en de omgeving beeldend. Je hebt het gevoel zelf middenin het verhaal te staan, zo levensecht wordt de situatie en de omgeving beschreven. De karakters zijn mooi uitgewerkt, je kunt je goed inleven in elk van hen. Viljar Ravn Gudmundsson is door een grote journalistieke fout, waardoor een jongen werd vermoord, zijn zelfvertrouwen volledig kwijt en verslonst in zowel zijn werk als privéleven. Hij leeft in een huis vol lege pizzadozen en volle asbakken. Lotte Skeivoll is daarin zijn tegenpool. Ze is zeer precies en systematisch, dit uit zich bijvoorbeeld in haar politiewerk in de gedetailleerde en systematische aantekeningen in haar notitieblokje.
Het meesterwerk speelt zich in twee tijdsvakken af. De schrijver wisselt steeds tussen deze twee periodes namelijk 2014 en 4 jaar eerder in 2010. Boven de hoofdstukken wordt duidelijk aangegeven in welke tijd we ons bevinden. Het meesterwerk heeft me verrast door het spannende en zeer originele plot. Goed bedacht en uitgewerkt!
Dit is het eerste deel van een serie met journalist Viljar Ravn Gudmundsson en inspecteur Lotte Skeisvoll in de hoofdrollen. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!