Beoordeling:  

Dit artikel kan helaas niet besteld worden.

Dagboek uit de rivier

Frederik Baas

prijs: € 18.50

215 pagina's, Paperback

ISBN: 9789026337543


Over het boek

Dagboek uit de rivier van Frederik Baas is een subtiele, ingenieuze thriller. Frederik Baas is een pseudoniem van Jan van Mersbergen, die eerder onder andere Naar de overkant van de nacht en De laatste ontsnapping schreef. Naar de overkant van de nacht werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en won de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Na een aantal moeilijke jaren met haar man en een ingewikkelde scheiding kan het leven opnieuw beginnen voor Barbara. Samen met Rens, haar zoon van zeven, en haar nieuwe vriend Robbert gaat ze in de zomervakantie een weekje naar de Ardennen. Robbert is uitgever en een van zijn auteurs woont al jaren in deze streek en werkt daar aan zijn tweede roman. Zijn eerste was een overweldigend succes en dat legt een enorme druk op het maken van de tweede. Ze bezoeken hem en al snel ontstaat er vriendschap tussen de auteur en Barbara. Samen verzinnen ze een spel om Rens bezig te houden. Er is al jaren een meisje vermist in de streek en op basis van dat gegeven maken ze een spannende speurtocht. De speurtocht blijkt echter al snel in de richting van de werkelijkheid te wijzen... Frederik Baas verkent de grenzen van de illusie en maakt met zijn ogenschijnlijk eenvoudige taal en verhaal diepe indruk.
TitelDagboek uit de rivier
Auteur(s)Frederik Baas, Frederik Baas
ISBN9789026337543
Afmetingen216x137x18 mm
Aantal pagina's215
UitgeverAmbo|Anthos
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdNiet meer leverbaar
Prijs€ 18.50
BindwijzePaperback
Gewicht288 gram

  Een eenvoudig kabbelend verhaal met een onverwachts eind

Geschreven op maandag 27 maart 2017 door Silvia van Elzelingen

Onder het pseudoniem Frederik Baas debuteert romanschrijver Jan van Mersbergen(1971) in het thrillergenre met ‘Dagboek uit de rivier’. Jan van Mersbergen debuteerde in 2001 met zijn roman ‘De Grasbijter’. Voor zijn roman ‘Naar de overkant van de nacht’ (2011) kreeg hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Het boek wordt in 2014 verfilmd. Van Mersbergens romans verschijnen onder andere in Engelse, Franse, Spaanse, Duitse, Turkse vertaling. In februari 2014 verscheen zijn roman ‘De laatste ontsnapping’. Om het eens over een andere boeg te gooien schreef hij zijn eerste thriller ‘Dagboek in de rivier’ die in februari 2017 verscheen.

Voor het eerst gaan Barbara, haar nieuwe vriend Robbert en Barbara’s achtjarige zoon Rens samen een weekje op vakantie. Na een aantal moeizame jaren en met een ingewikkelde scheiding achter de rug kan ook voor Barbara het leven opnieuw beginnen. Er wordt als vakantiebestemming gekozen voor een plaatsje in de Ardennen. Robbert is uitgever, en één van zijn auteurs woont al jarenlang in deze streek, na het succes van zijn eerste boek, en is bezig met zijn tweede wat niet erg vlot. Ze nemen hun intrek in een vakantiehuisje wat hun aanbevolen wordt door deze bekende schrijver. Het klikt meteen tussen de auteur en Barbara en wanneer Robbert zich terugtrekt om de nodige manuscripten te lezen, gaan de schrijver, Barbara en Rens samen op pad. Omdat er weinig voor de jongen te doen is verzinnen ze een soort spel om Rens bezig te houden. Een aantal jaren geleden is er op onverklaarbare wijze een verstandelijk beperkte jonge vrouw vermist in de streek. Barbara gebruikt dit gegeven als uitgangspunt voor het spel. Een ware zoektocht volgt, maar is het wel een spel?

Dagboek uit de rivier’ is een eenvoudig kabbelend verhaal over de vakantiebelevenissen van Barbara, Robbert en Rens en de speurtocht naar de jonge vrouw Emma die in de Ardennen verdween. Frederik Baas hanteert een aparte maar ogenschijnlijk eenvoudige, prachtige taal.

'Barbara’s gedachten gingen snel, stroomden nog steeds soepel en onophoudelijk uit een mysterieuze bron die maar water bleef geven. Tussen keien door over de rivierbodem; die keien verlegden de stroom, verlegden haar gedachten.

In dagboekvorm beschrijft de hoofdpersoon, de schrijver uit het verhaal die overigens onbekend blijft, over de komst van de vakantiegangers en hun belevenissen. Het is vreemd om over situaties te lezen waarbij de schrijver uit het boek zelf niet aanwezig is. Je vraagt je dan ook meermaals af hoe hij dit kan weten. In het begin schept het wat verwarring en je moet dan ook goed opletten vanuit welk personage het verhaal geschreven is. Gaandeweg raak je aan de schrijfstijl gewend en leest het boek vlot weg. De plot is eenvoudig gehouden en mooi uitgewerkt met een onverwachte wending aan het eind. Zowel de personages als de omgeving worden levensecht beschreven. Je hoort in gedachten het kabbelen van het beekje. ‘Dagboek uit de rivier’ is geen doorsnee thriller met rechercheurs en moordzaken. Het begint als een roman en pas halverwege komt er wat spanning in het verhaal, maar heel anders dan we gewend zijn. Echter de spanning van een thriller ontbreekt.
Niettemin heeft Frederik Baas met ‘Dagboek uit de rivier’ een prachtig debuut afgeleverd dat zeker de moeite waarde is om te lezen. Ik waardeer deze thriller dan ook met 3,5 sterren.

  Originele thriller met verrassend eind

Geschreven op vrijdag 10 maart 2017 door Wemmie Wolf

Frederik Baas is een pseudoniem van Jan van Mersbergen, schrijver van diverse romans. Dit is zijn eerste literaire thriller onder de naam Frederik Baas.

Dagboek uit de rivier is een bijzondere thriller geworden die vernuftig in elkaar zit. Geen spanning die je op het puntje van de stoel doet belanden maar de spanningsboog wordt gedurende het hele verhaal subtiel opgebouwd. Het verhaal houdt je bezig en als lezer wil je gewoon weten hoe de speurtocht afloopt. Blijft het allemaal een spelletje of raken de hoofdrolspelers ongewild in een web van vreemde gebeurtenissen verstrikt?

Barbara heeft na een heftige tijd en een echtscheiding het leven met haar zoontje Rens weer opgepakt. Ze woont inmiddels samen met Robbert, een uitgever. Robbert is een echte workaholic en neemt zijn werk vaak mee naar huis. Zo ook naar het vakantieadres. Het gezin huurt op aanraden van één van de schrijvers uit het bestand van Robbert, een huis in de Ardennen. Deze auteur heeft een tijd terug een bestseller geschreven maar het schrijven van een tweede roman laat op zich wachten. Hij lijkt een writers lock te hebben.

Barbara sluit vriendschap met de auteur die vlakbij woont. Om de verveling voor haar zoontje Rens tegen te gaan bedenkt Barbara een speurtocht. Enkele jaren geleden is in deze streek een Nederlands meisje verdwenen en er is nooit meer iets van haar vernomen. Haalt de bizarre werkelijkheid hun in?

Het boek is ogenschijnlijk eenvoudig geschreven maar het verhaal maakt indruk. Je weet dat er iets vreemd aan de hand is maar je krijgt er geen vat op. Hiermee weet Frederik Baas de aandacht vast te houden. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de schrijver zonder naam, hij vertelt vanuit de ik-vorm en in de derde persoon. Regelmatig kruipt hij in de huid van Barbara. Een boek met als terugkerend thema de oerkracht van de moeder.

Een origineel, detaillistisch zeer fijn boek met op het laatst een verrassend eind.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!

Het lijkt er op dat u geen PDF plugin in uw browser heeft. Geen nood, u kunt hier klikken om de pdf te downloaden.