Beoordeling:  

Dit artikel kan helaas niet besteld worden.

De zwemmer

Joakim Zander

prijs: € 19.90

368 pagina's, Paperback

ISBN: 9789023487807


Over het boek

De liefde van een vader voor zijn dochter. De geheimen van een smerige oorlog. De volharding van een zwemmer. De Zweedse Klara Walldéen is Europarlementariër in Brussel wanneer ze via haar ex-vriend inlichtingen krijgt over de marteling van krijgsgevangenen in Amerika. Vanaf dat moment worden ze beiden gezocht door CIA-agenten die een internationaal schandaal proberen te voorkomen en ze moeten vluchten voor hun leven. Maar ze worden ook opgemerkt door en Amerikaanse spion, die het stel om zijn eigen redenen gaat volgen.
TitelDe zwemmer
Auteur(s)Joakim Zander
Vertaler(s)Angelique de Kroon
ISBN9789023487807
Afmetingen216x136x35 mm
Aantal pagina's368
UitgeverCargo
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdNiet meer leverbaar
Prijs€ 19.90
BindwijzePaperback
Gewicht506 gram

  Prima paranoia en medogenloosheid

Geschreven op zaterdag 8 augustus 2015 door Jos van Cann

The balance of terror. Daar draait het om in De zwemmer van Joakim Zander (1975), een in Maastricht opgeleide en gepromoveerde jurist die eerder ook voor de EU werkte. Hij blijft in zijn debuut dicht bij huis, want zijn hoofdpersonage Klara werkt voor een lid van het Europees parlement. Een vroeger vriendje Mahmoud geeft haar gevoelige informatie over de minder gevoelige ondervraging van Amerikaanse krijgsgevangenen. Hij moet dit met de dood bekopen, zijzelf wordt de prooi van een dubbele jacht. Enerzijds door de Amerikaanse geheime dienst die kost wat kost wil dat deze informatie binnenskamers blijft, anderzijds door een spion op leeftijd die haar eindelijk op het spoor is.

Zander slaagt er prima in de paranoia en de medogenloosheid van de wereld van veiligheidsdiensten te verwoorden. Mooie plot met vaart door afwisseling in data en locaties. Gedane zaken nemen echter geen keer als de balans eenmaal doorslaat.

Uw recensie tekst hier

Voeg een recensie toe »

   Trage start

Geschreven op vrijdag 13 maart 2015 door Amanda de Leeuw van Weenen

De zwemmer is het debuut van de Zweedse schrijver Joakim Zander. Het eerste stuk van het boek komt wat moeizaam op gang door de vele personages die moeten worden voorgesteld. Ook door het schakelen tussen de verschillende jaren en plaatsen in het boek, is het soms wat verwarrend waar je nu zit in het verhaal. In 1980 of in 2013. En zit ik nu in Brussel of is het Afganistan?
Als je hier eenmaal doorheen bent is het boek goed opgebouwd. De spanning wordt steeds indringender en was ik erg benieuwd naar het einde. Het boek gaat over intriges, spionage, staatsgeheimen en marteling. Doordat op het punt staat uit te komen wat er jaren geleden allemaal in Afghanistan en Irak is gebeurd met gevangenen en tijdens verhoren, gaat er een alarmbelletje rinkelen bij de 'hoge heren'. Hierdoor ontstaat er een achtervolging om te proberen de staatgeheimen en filmpjes van deze martelingen te pakken te krijgen om te voorkomen dat deze openbaar worden gemaakt. Bij deze achtervolging wordt er niks geschuwd en worden alle middelen ingezet om de informatie in handen te krijgen. Er worden burgers ingezet om te spioneren en afluisteraparatuur te plaatsen, er worden mensen neergeschoten.. Kortom, na het trage begin ontpopt zich een echte actie thriller!