Beoordeling:  
Levertijd: 2-3 werkdagen

Kleinste kwaad

Floris Kleijne

prijs: € 21.99

416 pagina's, Paperback

ISBN: 9789022595244


Over het boek

Detective Roelant Onderwater heeft het criminele circuit voorgoed vaarwel gezegd. Vanaf nu neemt hij alleen nog koosjere zaken aan, zo heeft hij zijn partner Zorah beloofd. Maar dat voornemen blijkt lastiger vol te houden dan verwacht. Als hij een telefoontje ont­vangt van Ko, een drugshandelaar bij wie Roelant in het krijt staat, kan hij onmogelijk nee zeggen. Ko’s dochter is ontvoerd en de le­vens van nog vier andere kinderen zijn in gevaar. Roelant bijt zich vast in de zaak, maar besluit Zorah buiten schot te houden.

Zorah Thijssen worstelt al twee jaar met de nasleep van de zaak waarbij ze Roelant ontmoette, maar die ook haar carrière en haar ge­droomde toekomst verwoestte. Als de ouders van een ontvoerd meisje haar hulp inroepen grijpt ze die kans dankbaar aan. Hals­overkop stort Zorah zich op de zaak, maar daarmee zet ze meer op het spel dan ze beseft.

Zo begint een race tegen de klok tegen een gewetenloze, onzicht­bare vijand, met de levens van vijf onschuldige kinderen als inzet.

Kleijnes debuut Klaverblad won de Schaduwprijs voor beste debuutthriller en hij werd als enige debutant genomineerd voor de Gouden Strop

Pers over Kleinste kwaad

‘Een waardige opvolger van Klaverblad.Trouw

'Geloofwaardige personages… méésterlijke plotwendingen… fraai uitgewerkte ontknoping… HOERA!' Gouden Strop-winnaar Bernice Berkleef

'Een thriller van internationale allure.' Margriet

‘Kleijne won niet voor niets in 2021 de Schaduwprijs met Klaverblad. Ook in Kleinste kwaad weet hij grote problemen en complexe situaties te aarden door heel gewone mensendingen.’ **** De Telegraaf

Kleinste kwaad is een thriller die je vanaf de eerste bladzijde bij de lurven grijpt: ingenieus, goed geschreven en ontiegelijk spannend.’ Toni Coppers

‘Met enorme vaart en gevoel voor humor geschreven.’ ZIN Magazine

‘Floris Kleijne heeft met Kleinste kwaad laten zien dat hij zich mag scharen bij de beste Nederlandse thrillerschrijvers. Het is een thriller die vanaf het eerste moment de lezer bij de lurven pakt en niet meer loslaat.’ Vrouwenthrillers.nl

Pers over Klaverblad

‘Een ongekend hoogtepunt met veel actie, stevige karakters en scherpe dialogen.’ Juryrapport Gouden Strop & Schaduwprijs 2021

‘Dit sterke debuut, in deze krant met vier sterren beloond, won terecht de Schaduwprijs.’ **** De Telegraaf

‘Een geweldige thriller en een fantastisch debuut.’ Algemeen Dagblad

‘Kleijne is een van de beste Nederlandse thrillerschrijvers.’ Veronica Superguide

TitelKleinste kwaad
Auteur(s)Floris Kleijne
OndertitelHoe ver ga jij als je alles dreigt te verliezen?
ISBN9789022595244
Afmetingen216x140x35 mm
Aantal pagina's416
UitgeverBoekerij
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 21.99
BindwijzePaperback
Gewicht542 gram

  Prachtig plot

Geschreven op maandag 26 februari 2024 door Jos van Cann

Prima vervolg op Kleijnes prijswinnende debuutthriller Klaverblad, toen ook genomineerd voor de Gouden Strop. In Kleinste kwaad krijgen detective Roelant Onderwater en zijn partner Zorah Thijssen te maken met een ontvoering, en niet zomaar een. Vijf brugklassers en een docente verdwijnen tijdens een excursie. Onder hen het nichtje van Roelant en de dochter van Ko, een oude strijdmakker van hem die echter rijk is geworden in de drugshandel. De ouders flippen natuurlijk als hun kroost tegen veel losgeld vrijgelaten kunnen worden.
Roelant en Zorah kunnen geen neen – vanwege verschillende redenen – wanneer Ko hen om hulp vraagt. Hij besluit Zorah erbuiten te houden en zoekt zijn oude kameraden op. Zorah stort zich los van hem ook op de zaak. Dat blijkt een stuk ingewikkelder dan ze dacht, ook in haar relatie met Roelant. Het vervelende is dat bij dit alles de levens van vijf onschuldige kinderen de inzet is en de klok blijft tikken.

Prachtig plot
Voor dit tweede avontuur van Roelant en Zorah bedacht Kleijne een prachtige plot. Weliswaar een verhaal met nogal wat personages, maar daar weet hij vakkundig een mouw aan te passen. Door naast dit tweetal ook het verhaal te vertellen vanuit de ontvoerden en de politie, geeft hij het genoeg vaart en dynamiek zonder dat de versplintering toeslaat. Dat is ook te danken aan de stijl van de auteur: no-nonsense en met veel kennis van zaken. Daarbij gaat hij ook de gecompliceerde wereld van de bitcoins – de munteenheid waarin het losgeld moet worden betaald – niet uit de weg. Bovendien blijken de hoofdpersonages mensen van vlees en bloed, die worstelen met hun verleden en de dilemma’s waarvoor het nieuwe leven ze stelt.
Het inspireert Kleijne zelfs zodanig dat hij in de epiloog zelfs een deel drie aankondigt. Iets om naar uit te kijken.

Onlangs was Floris Kleijne, auteur van Kleinste kwaad, te gast bij boekhandel Krings in Sittard. Hier een verkorte weergave van dit gesprek.

Kleijne (1970) maakt van jongs af aan verhalen, vertelt hij tijdens een gesprek in Boekhandel Krings in Sittard. “Vanaf dat ik in de gaten had dat je met woorden zelf een eigen wereld kon bedenken en maken, heb ik geschreven. Met name science fiction- en fantasy-verhalen en vanaf 2003 schreef ik vooral in het Engels, omdat daar een markt voor bestond.
In 2013 verschenen de eerste twee Nederlandstalige verhalen”, aldus de opgeleid bioloog die het dagelijks brood verdient in de IT.

Boek
Toch bleef bij hem het gevoel knagen dat schrijven onlosmakelijk is verbonden met het publiceren van een boek: “In 2013 kwam eigenlijk veel in rustiger vaarwater, kreeg ik wat meer lucht in mijn leven, zogezegd. Dat resulteerde in het eerste thrillerachtige verhaal in 2020 Wiegelied.”
Toen was hij ook al begonnen met wat zijn debuutthriller Klaverblad zou worden en die begin 2021 zou verschijnen. “Jaja, het is een proces van lange adem, het schrijven en vooral ook het leuren met je manuscript. Uit ongeduld stuurde ik de eerste 120 pagina’s van het boek naar verschillende uitgevers. Eén hapte, maar wilde het hele boek. Het werd alsnog afgewezen, maar eind 2019 was bij mijn huidige uitgeverij net een redacteur gekomen die wèl enthousiast was. Dat was mazzel.”

Personages
In Klaverblad – en ook in Kleinste kwaad – zijn de hoofpersonages Roelant Onderwater en Zorah Thijssen. “Ik investeerde veel tijd en werk in het boek en wilde hoofdpersonages die de moeite waard waren – ook voor meer boeken. Zorah kreeg ik als het ware cadeau: het is een soort liefdesbaby tussen een ex-collega en een stripfiguur. Er moest een mannelijke opponent komen en de inspiratie voor het uiterlijk van Roelant kreeg ik door Theo Maassen in de film TBS. Allebei hebben ze een en ander meegemaakt, hebben ze hun sterktes en zwaktes maar voelen ze zich ook tot elkaar aangetrokken.”

Een goede keuze, want zijn debuutthriller, die zich afspeelt tegen de achtergrond van bank-, bouw- en IT-fraude, viel in 2021 ruim in de prijzen, tot vreugde van Kleijne: “Dat was mijn hele leven een droom geweest: auteur zijn dan ook nog een prijs winnen! Het was echter in coronatijd en bij de happening, inclusief Gouden Strop en Hebban Thrillerpijs waren maar dertig personen aanwezig. Het is natuurlijk ook een enorme blijk van waardering. Daar doe je het voor.”

Jeugdverhaal
Tijdens het schrijven van Klaverblad raakt Kleijne in toenemende mate gehecht aan Zorah en Roelant. Zozeer zelfs dat hij zich, nadat het boek klaar was, afvroeg hoe het verder met ze zou gaan. “Ze zijn allebei nogal zwart-wit denkers en hangen ook erg aan hun eigen vrijheid.  Het leek mij interessant om te zien hoe ze ontdekken dat het grijs de overheersende kleur is tussen zwart en wit en hoe je toch concessies zult moeten doen in een relatie. De plot voor het vervolg Kleinste kwaad had ik al klaar. Die had ik dertig jaar geleden al bedacht, want ik schreef toen in mijn vrije tijd verhalen voor mijn plezier. Het draait om een gelijktijdige ontvoering van vijf kinderen waarvoor het losgeld in vijf tranches moet worden betaald, waardoor telkens één kind vrij zou komen. En dat dit losgeld in bitcoins betaald moet worden is praktisch: 1,5 miljoen euro in gangbare biljetten is niet te tillen!”

Steigers
Deel drie over Zorah en Roelant staat inmiddels in de steigers, onthult Kleijne. Daarin krijgen ze te maken met een moordzaak waarin het slachtoffer overleeft. Het is een femicide, een moordpoging door de partner. Het slachtoffer schakelt Zorah in om de reden te achterhalen.
Dat is in elk geval één poot in het verhaal, maar het duurt nog wel even voor het boek in de winkel ligt.

Om die tijd te overbruggen heeft Kleijne nog wel enkele leestips. “Mijn absulute topfavoriet is Ian (M.) Banks (1954-2013), een Engelse schrijver die ijzersterke, prachtig geschreven thrillers afwisselt met even sterk geschreven science fiction- en fantasy- boeken met sterke plots en mooie personages. Voor Nederland wil ik graag de boeken van Willem Asman aanbevelen: onderschat auteur met veel meer sterk werk dan alleen maar de REBOUND-trilogie.

Fragment & interview
Klik op het boek voor een fragment en HIER voor nog een interview met Floris Kleijne (https://www.floriskleijne.nl)

 

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!

Het lijkt er op dat u geen PDF plugin in uw browser heeft. Geen nood, u kunt hier klikken om de pdf te downloaden.