Beoordeling:  
Levertijd: 2-3 werkdagen

De doos

Pieter Aspe

prijs: € 21.99

320 pagina's, Paperback

ISBN: 9789022331088


Over het boek

Barend Vossen, zonderling en zoon van een vermeende collaborateur uit de Tweede Wereldoorlog, wordt dood aangetroffen in zijn huis. Moord of een ongeluk? Even later wordt Robert Dewilde, zoon van een verzetsheld, brutaal afgeslacht aan de Damse Vaart. Een familievete? Onenigheid over een erfenis? Of een koelbloedige afrekening? Het geheim bevindt zich in een doos in Elounda op Kreta waar destijds de serie ‘Who pays the Ferryman?’ werd gedraaid. Of speelt er nog een ander motief? ‘Alleen ik weet het…’ In zijn zesendertigste thriller zet Pieter Aspe een ingenieus raadsel uit. Alle personages worden gedreven door één enkel motief: wraak. Wie gedreven wordt door wraak, moet twee graven delven. Een voor het slachtoffer en een voor zichzelf…
Barend Vossen, zonderling en zoon van een vermeende collaborateur uit de Tweede Wereldoorlog, wordt dood aangetroffen in zijn huis. Moord of zelfmoord? Even later wordt Robert Dewilde, zoon van een verzetsheld, brutaal afgeslacht aan de Damse Vaart. Een familievete? Onenigheid over een erfenis? Of een koelbloedige afrekening? Het geheim bevindt zich in een doos in Elounda op Kreta waar destijds de serie ‘Who pays the Ferryman?’ werd gedraaid. Of speelt er nog een ander motief? ‘Alleen ik weet het…’ In zijn zesendertigste thriller zet Pieter Aspe een ingenieus raadsel uit. Alle personages worden gedreven door één enkel motief: wraak. Wie gedreven wordt door wraak, moet twee graven delven. Een voor het slachtoffer en een voor zichzelf…
TitelDe doos
Auteur(s)Pieter Aspe
ISBN9789022331088
Afmetingen216x141x28 mm
Aantal pagina's320
UitgeverAspe NV
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 21.99
BindwijzePaperback
Gewicht418 gram

  â€˜De doos’ prima thriller van Pieter Aspe

Geschreven op maandag 17 augustus 2015 door Edwin Lommers

Een nieuwe zaak voor Van In en zijn rechterhand Versavel. Barend Vossen wordt thuis vermoord aangetroffen. Robert Dewilde wordt neergeschoten bij de Damse Vaart. Beide moorden houden op het eerste oog geen verband met elkaar. Dan komt aan het licht dat de voorouders van Vossen en Dewilde bekenden van elkaar waren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aspe, de Vlaamse Baantjer
De Vlaamse auteur Aspe en zijn verhalen laten zich op veel terreinen vergelijken met zijn Nederlandse evenknie Baantjer. Beiden schreven al enkele tientallen verhalen in hun reeksen, beiden zijn gestoeld op een eigenzinnige politie-inspecteur en zijn hulpje (Versavel versus Vledder) en van beide reeksen zijn succesvolle televisieseries gemaakt. Ook de manier van schrijven kent grote gelijkenissen, lekker luchtig, vlot leesbaar en verrassende ontknopingen. Ook de locaties, Brugge bij Aspe en Amsterdam bij Baantjer, nemen steevast een belangrijke plaats in en vormen hiermee een vast decor.

Wie is ik?
'De doos' is grotendeels geschreven vanuit de derde persoon, het boek lees je alsof auteur Pieter Aspe naast je staat en getuige was van de gebeurtenissen. Een klein gedeelte is geschreven vanuit de ik-persoon. Je weet echter niet wie die ik-persoon is. Pas naar het einde toe krijgt deze persoon een naam en belangrijker, weet je zijn rol in het verhaal. Een originele invalshoek dus. Dit geeft het verhaal zeker een extra dimensie en spanning mee. De spanning zit 'm dus niet alleen in het verhaal, maar ook in de schrijfwijze van Aspe en de keuze voor een mysterieus, onbekend hoofdpersonage. De reeks draait weliswaar om Van In, maar de hoofdrol is dit keer duidelijk weggelegd voor de "mystery-ik".

Sigaretten
Het aantal sigaretten dat Van In opsteekt in het verhaal is duizelingwekkend. Bij iedere handeling maakt Aspe wel melding dat Van In rookt. Dit is buitengewoon hinderlijk. Niet zozeer vanwege de eeuwige discussie rondom roken, maar omdat het echt zo veel voorkomt. Had Van In met dezelfde frequentie een kauwgom gepakt of een slok water, ook dan zou het irriteren. Het leidt af van het verhaal, het voegt ook niks toe. Het personage van Van In wordt, net als de andere personages, niet echt uitgediept. Wellicht komt dit omdat er al veel delen in deze reeks verschenen zijn. Het is geen gemis, het verhaal is prima te volgen, maar meer uitgewerkte karakters hadden het boek zeker meer diepgang kunnen geven.

Conclusie
'De doos' is spannend, leest lekker vlot. Het verhaal, en zeker de ontknoping, is origineel. Aspe schrijft toegankelijk, een groot internationaal publiek heeft dat al mogen ontdekken. De keuze om de ik-persoon voor de lezer lange tijd onbekend te houden verhoogt zeker de spanning. Dit compenseert de enigszins beperkte uitwerking van de overige karakters. Al met al een prima thriller.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!