Beoordeling:  

Dit artikel kan helaas niet besteld worden.

Enigma

Deflo

prijs: € 21.99

320 pagina's, Paperback

ISBN: 9789022327906


Over het boek

Dirk Deleu en Nadia Mendonck worden geconfronteerd met een zwaar toegetakeld lijk in de loft van een IT-specialist. Die heeft weliswaar een waterdicht alibi, maar wat deed het slachtoffer tijdens zijn afwezigheid in de loft? En vooral: door wie en waarom werd hij op zo'n brutale wijze vermoord? Als de speurders in het verleden van het slachtoffer gaan spitten, komen er een aantal bizarre ongerijmdheden aan de oppervlakte en blijkt dat de vermoorde man, gehuwd en met een blanco strafregister, er toch wel vreemde voorkeuren op na hield. Van commentaar voorzien door de moordenaar, die in gedachten zijn huiveringwekkende parcours overdoet, vallen beetje bij beetje de gruwelijke puzzelstukken uit het verleden in elkaar. Deflo schetst een onthutsend beeld van een wereld waarin obsessief gedrag, wraak en afgunst de standaard zijn. De tekstfragmenten waarin de lustmoordenaar in zijn ziel laat kijken, zijn zo rauw dat ze de lezer bij de strot grijpen. Kortom, een Deflo grand cru.20120034451
TitelEnigma
Auteur(s) Deflo
ISBN9789022327906
Afmetingen215x139x25 mm
Aantal pagina's320
UitgeverManteau thriller
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdNiet meer leverbaar
Prijs€ 21.99
BindwijzePaperback
Gewicht401 gram

  Enigma verslapt geen moment

Geschreven op woensdag 5 december 2012 door Mads Bruijnesteijn

De Belgische stad Mechelen vormt als vanouds het decor in de nieuwste thriller van de Vlaamse Luc Deflo. Enigma is het veertiende deel in de reeks rondom de speurders Dirk Deleu en Nadia Mendonck. Ditmaal worden de rechercheurs geconfronteerd met een zwaar verminkt en gedrogeerd lijk.

Plaats delict is de loft van IT-specialist Tom Slootmaekers. Het dode lichaam komt toe aan Erik Boen, een klusjesman, die dus niet de rechtmatige eigenaar van het appartement is. Tom was tijdens de moord op zakenreis in het buitenland, dus wat het slachtoffer in zijn loft te zoeken had, is een raadsel. De man is met zeventien messteken om het leven gebracht en aan de ‘partners in crime’ Dirk Deleu en Nadia Mendonck de taak om de brute moord op te lossen. Gemakkelijk is dit allerminst, aangezien het slachtoffer er een simpele levenswijze op nahield en moderne communicatiemiddelen, zoals een gsm of een laptop, aan zich voorbij liet gaan. Enkel het verleden van de man brengt wat bizarre feiten aan het licht. Het zijn de enige aanknopingspunten waar het speurdersduo het mee moet doen en wat de zoektocht naar de dader een hels karwei maakt.  

Wat Enigma uniek maakt is dat het naast het feitelijke verhaal, waar naar een moordenaar en zijn motieven wordt gezocht, de lezer op een grove manier wordt geconfronteerd met de gruwelijke lustgevoelens van een psychisch gestoorde moordenaar. Parallel loopt namelijk een tweede verhaallijn waarin de moordenaar zijn daden vertelt aan de lezer. In de ik-vorm geschreven geeft Deflo een huiveringwekkende blik door de ogen van een obsessieve sadist. Het is bijna angstaanjagend hoe Deflo dit op papier heeft weten te zetten en het is zeker niet geschikt voor mensen met een zwakke maag.  

Daarnaast toont de auteur zijn talent om een spannend geconstrueerd plot neer te zetten. Deleu en Mendonck beginnen blanco aan het moordonderzoek, want een aanleiding is ver te zoeken. Dit maakt dat er verschillende mogelijke scenario’s naar voren worden geschoven, waarvan nog moet blijken welke het dichtst bij de waarheid ligt. Pas als er diverse getuigen zijn verhoord, blijkt dat de oplossing in het verleden van het slachtoffer gezocht moet worden. Deflo schrijft in korte, krachtige zinnen, voert de spanning gestaag op en komt tot een verassende ontknoping.

Enigma verslapt geen moment en geeft de lezer pas na het dichtslaan van het boek zijn adem terug.  

Voeg een recensie toe »

   Enigma

Geschreven op zaterdag 12 januari 2013 door GUY A.S.M. DOMS

Enigma is ondertussen al het 21ste boek van Luc Deflo. Ik heb ze allemaal gelezen. De ene thriller wel wat sterker dan de andere. Toch vind ik er een bepaalde regelmaat in terug: de klasse van de maestro!

Het geliefd speurdersduo Deleu en Mendonck speelt dit keer weer een hoofdrol, maar evenzeer is het de zwaar gestoorde moordenaar die op het voorplan mag treden. Deflo laat je ongeremd diep onder de hersenpan van de lustmoordenaar kijken. We zijn getuige van het hoe en waarom van zijn gruwelijke daden. De psychisch gestoorde moordenaar laat je open en bloot binnen in zijn geteisterde ziel.
Het is een erg spannende, beklemmende en lekker enge thriller, die me alweer vanaf de eerste pagina tot en met het bittere einde bij de strot greep.

Ik heb het al meermaals over de scherpe pen van Deflo gehad. Zo scherp als in Enigma heb ik het nog niet mogen beleven...
De auteur is er weer in geslaagd, om me van mijn stoel te blazen en me constant op het verkeerde been te zetten. Subliem, topklasse.

Persoonlijk vind ik Enigma tot op heden zijn allerbeste thriller. (Eerlijk: ik heb dit boek met een uiterst kritisch oog gelezen, zoals al zijn ander werk)
Graag nog veel meer van dat!

Het lijkt er op dat u geen PDF plugin in uw browser heeft. Geen nood, u kunt hier klikken om de pdf te downloaden.