We sluiten deze nieuwsbrief af met de eerste Hermes Thriller Award die Bas Haan onlangs in ontvangst mocht nemen voor zijn (debuut)policier Lenoir. Maar eerst is er nieuw werk van Gary Disher - Spoorloos; Arnaldur Indriðason - Vallende stenen; Robert Bryndza - Fatale waarheid; Loes den Hollander - De heks in mij; Chris Carter - Jager in de nacht; A.M. Ollikainen - Waterkoud en Arttu Tuominen - Levensgevaar.

Gary Disher 'Spoorloos'

Twintig jaar geleden verdween de moeder van Charlie Deravin – vermoedelijk is ze vermoord, maar haar lichaam werd nooit gevonden. Zijn vader was de voor de hand liggende verdachte, al was er geen bewijs. Het gezin, waarin toch al weinig gesproken werd, is uiteengevallen.
Nu is Charlie teruggekeerd naar hun oude strandhuis in het Zuid-Australische kustplaatsje waar zijn moeder verdween en waar iedereen elkaar kent; bij de zedenpolitie is hij tijdelijk geschorst, bij zijn echtgenote hoeft hij helemaal niet meer terug te komen. Twintig jaar lang heeft hij zelf onderzoek gedaan naar zijn moeders verdwijning maar inmiddels heeft hij geen aanknopingspunten meer. Dan worden er op een bouwterrein in de buurt twee skeletten gevonden en wordt Charlie meedogenloos geconfronteerd met het verleden.
Klik op het boek voor een fragment.

Spoorloos
Spoorloos

Auteur: Garry Disher
Bladzijden: 392
Prijs: € 23.99

Informatie  Meer informatie »

Arnaldur IndriĆ°ason 'Vallende stenen'

In het vierde deel in de reeks over de gepensioneerde politieman Konráð wordt in een huis in Reykjavík een gruwelijke ontdekking gedaan. Er heeft tientallen jaren een lijk verborgen gelegen, ingemetseld in een keldermuur. Welk drama heeft zich hier destijds afgespeeld? En is de dader nu nog te achterhalen?
Ondertussen duikt Konráð verder in de onopgeloste moordzaak van zijn vader, maar daarmee brengt hij zichzelf in gevaar. Want heeft hij toentertijd de politie wel de volledige waarheid verteld? Had hij het verleden niet beter kunnen laten rusten?

Vallende stenen
Vallende stenen

Auteur: Arnaldur Indridason
Bladzijden: 304
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

Robert Bryndza 'Fatale waarheid'

In het nieuwe deel in de reeks rond Erika Foster komt ze tijdens een avondwandeling in de buurt van haar nieuwe appartement een politie-eenheid tegen. Die onderzoekt het lijk van een vrouw die op brute wijze is vermoord: de keel is doorgesneden en de tong is door de snee heen getrokken. Het blijkt Vicky Clarke te zijn, een onderzoeksjournalist met een eigen podcast. Erika wordt op de zaak gezet en ontdekt dat alle documenten over de podcast weg zijn. Ze duikt in de wereld van privédetectives om erachter te komen wat Vicky mogelijk wist over haar moordenaar. Maar dan blijkt dat het lichaam fout geïdentificeerd is: het is niet Vicky, maar een coassistent die in hetzelfde gebouw woonde. Erika leidt nu naast een moordzaak ook een vermissingszaak en moet Vicky vinden, voordat de moordenaar dat doet.

Fatale waarheid
Fatale waarheid

Auteur: Robert Bryndza
Bladzijden: 384
Prijs: € 15

Informatie  Meer informatie »

Loes den Hollander 'De heks in mij'

Het moederschap is niet voor iedereen weggelegd of vanzelfsprekend. Kaia, Jill en Wiesje kunnen daarover meepraten. Behalve de diepe wens om moeder te worden hebben ze nog een andere gezamenlijke focus. Als hun leven volkomen onverwacht verandert, krijgen ze alle drie te maken met tegenstrijdige emoties die het beste en tegelijk het slechtste in hen naar boven halen. En waardoor de heks in een van hen te veel ruimte krijgt.

De heks in mij
De heks in mij

Auteur: Loes den Hollander
Bladzijden: 300
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Chris Carter 'Jager in de nacht'

“Als een Netflix-serie”, kopte de Spanningsblog boven de aankondiging van het derde deel van de Robert Hunter reeks. Daarin wordt een onbekende vrouw dood aangetroffen in een verlaten slagerij. Geen verwondingen, maar haar lippen zijn zorgvuldig dichtgenaaid. Pas tijdens de autopsie ontdekt de patholoog hoe gruwelijk de daad werkelijk is.
Profiler Robert Hunter en zijn partner Carlos Garcia worden op de zaak gezet om de dader te achterhalen. Maar wanneer hun onderzoek botst met een vermissingszaak, die wordt onderzocht door privédetective Whitney Meyers, rijst bij Hunter het vermoeden dat de moordenaar het op meerdere vrouwen gemunt heeft. De jacht op deze obsessieve moordenaar, een stalker voor wie liefde veranderd is in haat, is nu pas echt geopend.
Klik HIER voor een fragment.

Jager in de nacht
Jager in de nacht

Auteur: Chris Carter
Bladzijden: 384
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »

A.M. Ollikainen 'Waterkoud'

“Nordic Noir op z'n best: het Finse antwoord op Lars Kepler”, aldus de uitgever. In het eerste deel van een reeks met de Finse inspecteur Paula Pihlaja krijgt ze te maken met een gruwelijke vondst op de ochtend van midzomerdag.  Voor het landgoed van een ondernemersfamilie ten westen van Helsinki staat een vrachtcontainer met daarin het lijk van een zwarte vrouw. De vrouw heeft geen papieren bij zich en niemand lijkt te weten wie ze is.
Paula wantrouwt de verklaringen van de familie echter en als de identiteit van de vermoorde vrouw eindelijk wordt achterhaald, start Paula met de reconstructie van haar laatste uren. Waarom was universitair docente Rauha Kalando een paar uur voor haar dood overgevlogen uit Namibië? En welke rol speelt het document dat in haar hotelkamer wordt gevonden – ondertekend door niemand minder dan de voormalige directeur van het bedrijf?
Klik HIER Voor een fragment.

Waterkoud
Waterkoud

Auteur: A.M. Ollikainen
Bladzijden: 352
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Arttu Tuominen 'Levensgevaar'

In het tweede deel van de Rivierdelta-reeks, na Bloedbroeders, eist een gemaskerd persoon online de verantwoordelijkheid op voor de aanslag op een nachtclub die geliefd is bij de LHBTQ+-gemeenschap van Pori. Hij verklaart de oorlog aan ‘de ziekte homoseksualiteit’. Politieman Henrik Oksman was die avond aanwezig in de club, gekleed als vrouw, maar hij vertrok met een andere man, vlák voordat de granaat tot ontploffing kwam. Geconfronteerd met extremistische groeperingen, racisme en intolerantie, zetten rechercheur Jari Paloviita en zijn team alles op alles om de zaak op te lossen en hun collega te beschermen.
Klik HIER voor een fragment.

Levensgevaar
Levensgevaar

Auteur: Arttu Tuominen
Bladzijden: 320
Prijs: € 22.5

Informatie  Meer informatie »

Eerste Hermes thriller award voor 'Lenoir' van Bas Haan

NRC-journalist Bas Haan heeft de eerste Hermes Thriller Award gewonnen met zijn debuut Lenoir. Hij kreeg de prijs, een bokaal en 500 euro, 8 oktober in Ermelo uitgereikt door kamerlid Caroline van der Plas, die plechtig beloofd het boek te gaan lezen.

Coldcaserechercheur
Haan - bekend van zijn journalistieke true crime boeken als De Deventer Moordzaak (verfilmd), De rekening voor Rutte en Het complot ontrafeld - won eerder al de Bronzen Vleermuis en de Schaduwprijs voor Lenoir. Daarin komt coldcaserechercheur Jacob Lenoir bij bewustzijn met een pistool in zijn hand. Naast hem ligt zijn zwager, vermoord. Is Lenoir zelf de dader? Klik op het boek voor een recensie en HIER voor een luisterfragment.

Genomineerden & jury
De andere genomineerden voor de Hermes Thriller Award 2022 waren Anja Feliers - Carte blanche; Thomas Olde Heuvelt – Orakel; Sandra J. Paul - Mijn waarheid en Elvin Post - De cursus.
De jury, die in totaal 92 Nederlandse en Vlaamse thrillers beoordeelde, bestond in 2022 uit voorzitter Diane Kooistra, John Brosens, Jos van Cann, Jürgen Joosten, Geert Swaenepoel, en Hanneke van de Water.

Lenoir
Lenoir

Auteur: Bas Haan
Bladzijden: 328
Prijs: € 15

Informatie  Meer informatie »