Een bonte melange van boeken, gids, prijzen en nominaties en ... filmnieuws. In deze nieuwsbrief aandacht voor nieuwe thrillers van David Baldacci - Schaduwstad; het spraakmakende debuut van Dana Smit - Zonder schuld; Jean Hanff Korelitz - De plot; Mick Herron - Trage paarden; Charlotte Link - Zondaar en Arjan Alberts - Anna V.
Een van de hoogtepunten van het thrillerjaar is natuurlijk het verschijnen van de Detective & Thrillergids van Vrij Nederland, nummer 43 alweer. Dat betekent ook de bekendmaking van de VN-thrillers van het jaar. Bovendien is de shortlist voor de Gouden Strop gepresenteerd. Tot slot goed nieuws van en over Simon de Waal: zijn thriller Nemesis wordt verfilmd tot een televisieserie!

David Baldacci 'Schaduwstad'

Privédetective Aloysius Archer viert samen met zijn goede vriendin Liberty Callahan oudjaarsavond in Los Angeles, waar Liberty naam probeert te maken als actrice. Die avond ontdekt Archer dat achter alle pracht en praal van Hollywood een duistere wereld schuilgaat. Scenarioschrijfster Ellie Lamb vraagt hem uit te zoeken wie haar wil vermoorden, maar wanneer hij bij haar langsgaat in Malibu, is de vrouw nergens te bekennen. Wat hij wel aantreft, is het lichaam van een vermoorde man. En in de uren daarna wordt Archer buiten westen geslagen, achtervolgd door smokkelaars en bijna doodgeschoten. Kortom: het jaar 1953 had niet beter kunnen beginnen…
Klik op het boek voor een fragment.

Schaduwstad
Schaduwstad

Auteur: David Baldacci
Bladzijden: 416
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »

Dana Smit 'Zonder schuld'

In het eerste deel van de Hazel Kramer-reeks (debuut van Smit) wordt deze profiler op een ochtend gebeld door Adam Palmer – inspecteur bij de Londense politie –, die haar hulp vraagt bij een uitzonderlijke moordzaak. Het slachtoffer en de plaats delict zijn bedekt met afval en alle sporen van de dader zijn gewist. Het doet Hazel denken aan een zaak uit het verleden en ze neemt contact op met Julius Bell – een meedogenloze advocaat. Hij stemt toe te helpen, maar onder één voorwaarde: hij wil bij de zaak betrokken blijven. De tijd dringt, er worden meer moorden gepleegd en de leugens stapelen zich op. Julius, Adam en Hazel gaan op zoek naar de dader, maar langzaam komt Hazel erachter dat niemand de volledige waarheid spreekt, ook Julius en Adam niet. Ze staat er alleen voor. Als ze vervolgens ook twee dagen uit haar eigen geheugen kwijtraakt slaat de twijfel toe, kan ze zichzelf niet eens meer vertrouwen? Ze moet alles op alles zetten om de zaak op te lossen en haar reputatie te redden.

Fragment & toelichting
Klik op het boek voor een fragment en HIER voor een toelichting door de auteur.

Zonder schuld
Zonder schuld

Auteur: Dana Smit
Bladzijden: 344
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Jean Hanff Korelitz  'De plot'

Ooit schreef Jacob Finch Bonner een redelijk succesvolle roman, maar het lukte hem niet om een vervolg te breien aan dat succes. Vandaag is hij een nietsbetekenende schrijver die lesgeeft in een weinig hoogstaande opleiding in Vermont. Tot hij op een dag de verhaallijn steelt die door een van zijn studenten is bedacht. De inmiddels overleden student noemde de plot in kwestie een gegarandeerde bestseller. Met zijn nieuwe boek, Crib, oogst Bonner inderdaad wereldwijd succes en lofbetuigingen. Op het hoogtepunt van alle roem ontvangt de schrijver een anonieme mail met de boodschap: ‘Dief.’
Klik HIER voor een fragment.

De Plot
De Plot

Auteur: Jean Hanff Korelitz
Bladzijden: 336
Prijs: € 27.99

Informatie  Meer informatie »

Mick Herron 'Trage paarden'

River Cartwright wordt gedumpt in Slough House, het afvoerputje van de Britse inlichtingendienst. Agenten die een missie hebben verknald, zoals hij, moeten hier onder leiding van de kleurrijke Jackson Lamb hun dagen slijten als pennenlikkers: ‘Trage paarden’.
Op een dag als River naar zijn werk gaat, wordt een jongeman gekidnapt. De gijzelnemers kondigen aan dat ze hem tijdens een livestream zullen onthoofden. Hiervan hebben River en de andere ballingen in Slough House gedroomd: eindelijk een nieuwe kans om zich te bewijzen. Maar hoe dieper ze in deze zaak duiken, des te verwarrender die wordt. Is het slachtoffer wel wie hij lijkt? En wat hebben de kidnappers te maken met een uitgerangeerde journalist?

Trage paarden
Trage paarden

Auteur: Mick Herron
Bladzijden: 336
Prijs: € 20

Informatie  Meer informatie »

Charlotte Link 'Zondaar'

In de derde thriller over haar, is detective Kate Linville terug, met een nieuwe woonplaats en een nieuwe baan bij de politie van Scarborough. Ze krijgt het meteen voor haar kiezen: een vrouw ontsnapt in de trein ternauwernood aan een vreemde man met een pistool. Een paar dagen later raakt een jonge vrouw zwaargewond als ze wordt aangevallen op haar fiets en daarna wordt beschoten. Het wapen is hetzelfde.
Kate duikt in de zaak en gaat op zoek naar het verband tussen de slachtoffers. Haar collega Caleb Hale is geschorst, maar hij kan het natuurlijk niet laten zich met de zaak te bemoeien. Als Kate uiteindelijk een connectie vindt tussen de slachtoffers, zijn niet alleen zij, maar ook Kate zelf in levensgevaar…
Klik HIER voor een fragment.

Zondaar
Zondaar

Auteur: Charlotte Link
Bladzijden: 496
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Arjan Alberts  'Anna V.'

In het slotdeel van de Natan Z.-trilogie van gevangenisdirecteur Alberts, onderzoekt undercover journaliste Esmee de mysterieuze dood van een kind in een jeugdinstelling. Ze heeft echter geen idee dat Justitie de zaak al dertig jaar in de doofpot stopt en nerveus haar zoektocht in de gaten houdt. Zeker als aan het licht komt dat talloze gruwelijke gebeurtenissen allemaal terug te voeren zijn op één persoon…
Tegelijkertijd jaagt seriemoordenaar Natan Z. opnieuw op Suus de Bruyn. Ondanks een nieuwe identiteit en een getuigenbeschermingsprogramma is haar gezin in groot gevaar. In een poging om zich van hem te ontdoen raakt ze verstrikt in een spel waarvan de pionnen in een ver verleden al zijn geplaatst.
Klik HIER voor een fragment.

Anna V.
Anna V.

Auteur: Arjan Alberts
Bladzijden: 344
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

VN-Thrillers van het Jaar

De 43ste Detective en Thrillergids van Vrij Nederland is maandag 9 mei verschenen. Ter gelegenheid daarvan werd ook de VN-Thriller van het Jaar 2022 bekend gemaakt uit de zeven boeken die dit jaar vijf sterren kregen. Dat is geworden: Colson Whitehead - Harlem Shuffle.
De andere genomineerden waren: Viet Thanh Nguyen - Vietnamees in Parijs; M.W. Craven - De curator; J.D. Barker - De beller op lijn vier; Linwood Barclay - Ik zal je vinden; Charles den Tex - De Repair Club en Belinda Bauer – Vaderskind.

VN-Publieksthriller
Nachtwerk van Hetty Kleinloog is met een meerderheid van de stemmen verkozen tot de VN-Publieksfavoriet van 2022. Op de shortlist hiervoor stonden verder Fedor de Groot – Sønderho; Emile Schrijver - De Hillel Codex; M.J. Arlidge - Twee kleine visjes; Jeroen Windmeijer - De stenen goden.

Overzicht D&T-gids & D&T-zoekmachine
Voor een overzichtspagina van de editie van 2022, met onder meer de bekendmaking van de VN-Thriller van het Jaar en interviews met de beste thrillerauteurs, klik je HIER.
In de grote Detective- en Thrillerzoekmachine doorzoek je de recensies van álle detectives en thrillers die tussen 2017 en 2022, inmiddels bijna tweeduizend.

Harlem Shuffle
Harlem Shuffle

Auteur: Colson Whitehead
Bladzijden: 400
Prijs: € 17.5

Informatie  Meer informatie »

Shortlist van de NBD Biblion Gouden Strop 2022

De Gouden Strop is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek. Uit een totaal van vijftig spannende boeken, verschenen bij Nederlandse uitgeverijen tussen 1 maart en 31 december 2021, heeft de jury een shortlist samengesteld.
De vier genomineerde boeken op de shortlist van de NBD Biblion Gouden Strop maken kans op € 10.000 en een beeld van kunstenaar Marianne van den Heuvel.

Filmpjes & Genomineerden
Van elk van de vier shortlisttitels is een filmpje gemaakt en het AD wijdde er een artikel aan:
Orakel - Thomas Olde Heuvelt
De Russische connectie - Gerrit Barendrecht
Vogeleiland - Marion Pauw en
Lenoir - Bas Haan.

De Avond van het Spannende Boek
Thrillerfans en schrijvers komen op donderdag 9 juni 2022 samen in Bibliotheek Neude tijdens de Avond van het Spannende Boek. Een avond vol interviews, films, een moordquiz en tevens de uitreiking van de Nederlandse Thrillerprijzen, waaronder de NBD Biblion Gouden Strop en de Hebban Thrillerprijs. Klik HIER voor meer informatie over de avond van het spannende boek.

De jury
De jury bestaat naast voorzitter Martijn Bennis (directeur ANP) uit Anne Terwisscha (NBD Biblion), Erik de Vries (freelance recensent VN’s Detective & Thrillergids), Monique de Heer (thrillerrecensent Trouw) en Jacqueline Lamper (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2021).

De Russische connectie
De Russische connectie

Auteur: Gerrit Barendrecht
Bladzijden: 352
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Thriller 'Nemesis' van Simon de Waal verfilmd!

De thriller Nemesis van Simon de Waal wordt verfilmd tot een gelijknamige 8-delige dramaserie. Deze crimeserie over de vermenging van de onder- en bovenwereld gaat - naar verwachting - najaar 2023 in première bij Disney+.
In Nemesis besluit Officier van Justitie Sylvia van Maele na een genadeloze moord op een kroongetuige in haar eigen huis, het heft in eigen handen te nemen. Samen met een ondergronds team van rechercheurs opent zij de jacht op een groep internationale misdadigers die tot dan buiten het bereik van de wet is gebleven.
Begin 2023 verschijnt een nieuwe thriller van De Waal bij The House of Books.

Nemesis
Nemesis

Auteur: Simon de Waal
Bladzijden: 174
Prijs: € 9.99

Informatie  Meer informatie »