Een Scandinavische nieuwsbrief deze keer, maar niet nadat we iedereen een gelukkig en gezond 2022 hebben gewenst. We beginnen met het gratis magazine Scandi voor de liefhebber van thrillers uit het noorden. Uit die regio ook nieuw werk van Jens Lapidus - Paradijs; Jenny Lund Madsen - Dertig dagen duisternis; Yrsa Sigurdardottir - Stilte; Frederik Persson Winter - De das; Tove Alsterdal - Stormval en Max Seeck - De IJskring.
Een nieuw jaar betekent ook dat de uitgeverijen bekend maken welke nieuwe thrillers ze uit gaan brengen. Waar kijken wij naar uit? Tot slot van deze nieuwsbrief een kleine greep uit het grote aanbod.

Cadeautje Scandi
Januari is de maand van de Scandinavische thriller met special gratis tijdschrift Scandi van A.W. Bruna Uitgevers en Uitgeverij Cargo. Deze tweede editie - nu in de boekwinkel en HIER ook te downloaden - door en over Scandinavische thrillerauteurs bevat onder meer een persoonlijk interview met Hjorth Rosenfeldt, korte verhalen van Jørn Lier Horst, Cilla & Rolf Börjlind en Tove Alsterdal, een leesfragment uit de nieuwe thriller van Helene Flood, inspirerende tips van boekverkopers, spannende puzzels, en niet te vergeten reistips voor het Hoge Noorden. Daarnaast verschijnen er deze maand ook nieuwe boeken van onder anderen als Jens Lapidus en Max Seeck.
Lees HIER ook de eerste editie van Scandi uit januari 2021 online of download de pdf.


Jens Lapidus 'Paradijs'

In de nabije toekomst heeft in Zweden de polarisatie in de maatschappij een nieuw dieptepunt bereikt. Om de geprivilegieerden te beschermen, zijn er in Stockholm muren gebouwd rond zogenaamde ‘aandachtswijken’. Een van die wijken is Järva – ook wel cynisch Paradijs City genoemd.
Het is het verkiezingsjaar en ondanks de onrustige situatie in het land besluit minister van Binnenlandse Zaken Eva Basarto Henriksson een politieke bijeenkomst in Järva te houden. Ook al zijn er strenge veiligheidsmaatregelen getroffen, toch loopt alles mis.
Wanhopig bedenkt de Zweedse veiligheidsdienst een onorthodox plan: ze sturen Emir Lund, een gevangene op wie ze denken invloed te hebben, om de zaak op te lossen. Met niets te verliezen en alles te winnen, gaat Emir de muren van Järva binnen op zoek naar Eva.

Fragment, interview & toelichting Lapidus
Klik op het boek voor een fragment, HIER voor een interview met Lapidus en HIER geeft de auteur zelf uitleg.

Paradijs
Paradijs

Auteur: Jens Lapidus
Bladzijden: 432
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »

Jenny Lund Madsen 'Dertig dagen duisternis'

In dit met de Harald Mogensenprijs voor beste Deense thriller bekroonde debuut gaat schrijver Hannah is in een opwelling een weddenschap aan met een bestsellerauteur van misdaadromans: kan ze in dertig dagen een thriller schrijven?
Om inspiratie op te doen reist ze naar Húsafjörður, een klein dorp in IJsland. Als een paar dagen na haar aankomst het lichaam van een visserszoon uit zee wordt gehaald, besluit Hannah dit als inspiratie te gebruiken voor haar boek. Het slachtoffer leed aan watervrees en er lijkt opzet in het spel te zijn.
Tijdens haar onderzoek stuit Hannah op duistere geheimen en zaken die ze beter had kunnen laten rusten. Zal ze de dader vinden? En lukt het haar een thriller te schrijven?
Klik op het boek voor een fragment en HIER voor de recensie van Monique de Heer in Trouw.

Dertig dagen duisternis
Dertig dagen duisternis

Auteur: Jenny Lund Madsen
Bladzijden: 392
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

Yrsa Sigurdardottir 'Stilte'

In het laatste deel van de Freyja & Huldar-reekts verdwijnt op een koude dag in Reykjavik een baby uit een kinderwagen. Op haar plek vindt de vader het lijkje van een ander kind. Het onderzoek naar de vermiste baby leidt al snel naar de draagmoeder. De dader van de verdwijning wordt echter niet gevonden, en de baby blijft spoorloos.
Elf jaar later overlijdt een meisje aan het mazelenvirus. Haar vader gaat op zoek naar de drager van het virus om wraak te nemen voor de dood van zijn dochter. Ondertussen wordt in een ander deel van de stad in een verlaten auto het lichaam van een vrouw gevonden.
Politieagent Huldar en kinderpsycholoog Freyja worden geconfronteerd met drie heel verschillende zaken, die door een onzichtbare draad met elkaar verbonden lijken te zijn. En alle drie de zaken worden omringd door een hoge muur van stilte.
Klik op het boek voor een fragment.

Stilte
Stilte

Auteur: Yrsa Sigurdardottir
Bladzijden: 448
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Frederik Persson Winter 'De das'

Elk jaar, in de nacht van 5 op 6 november, slaat hij toe, de Das. Een seriemoordenaar die inbreekt in de kelder van het huis van zijn prooi. Zijn slachtoffers worden de grond in gesleept en verdwijnen vervolgens spoorloos.
Op een dag vindt uitgever Annika Granlund voor de deur van haar kantoor een met modder besmeurd manuscript. De titel is De Das en het verhaal is een morbide biografie van een seriemoordenaar die ondergronds leeft. Ze besluit het uit te geven, ook al is het een controversieel verhaal. Haar beslissing blijkt dramatische gevolgen te hebben en langzaam maar zeker raakt ze weer in de greep van de duistere krachten die ze als kind dacht te hebben overwonnen.

Fragment & interview
Klik op het boek voor fragment en HIER voor een interview met Winter.

De Das
De Das

Auteur: Fredrik Persson Winter
Bladzijden: 400
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

Tove Alsterdal 'Stormval'

In een opwelling slaat Olof Hagström een weg in, verder het bos in, naar het ouderlijk huis dat hij meer dan twintig jaar geleden verliet. Het afgelegen huis lijkt verlaten, maar binnen is een hond eindeloos aan het blaffen. Als Olof een kijkje in het huis neemt, vindt hij daar het levenloze lichaam van zijn vader, die met messteken is omgebracht.
Politierechercheur Eira Sjödin wordt op de zaak gezet, en Olof lijkt de enige verdachte. Ze herkent Olof, hij was ooit het middelpunt van een misdaad die het dorp jarenlang in zijn greep hield. Eira was negen jaar oud toen Lina Stavred werd vermoord. Olof was de veertienjarige jongen die de moord op Lina bekende. Hij was de jongen uit Eira’s nachtmerries.
Klik op het boek voor een fragment.

Stormval
Stormval

Auteur: Tove Alsterdal
Bladzijden: 400
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Max Seeck 'De IJskring'

In het tweede boek over Jessica Niemi verdwijnen twee jonge Finse influencers spoorloos, na een releaseparty. Niet lang daarna wordt er een vreemde foto gepost op hun beider Instagram-accounts. Het is een foto van een oude vuurtoren op een rotsachtig eiland midden in zee. Als bijschrift een gedicht. De tekst beschrijft hun dood…
Jessica onderzoekt de verdwijningen, maar elk spoor lijkt dood te lopen. Dan ontdekt ze dat de twee bloggers een geheim deelden waardoor ze betrokken raakten bij iets heel mystieks en duisters. De dader speelt een levensgevaarlijk spel en lijkt niet van plan te stoppen met spelen…

Fragment & blog
Klik op het boek voor een fragment en HIER voor een blog van de auteur over het schrijven van een nieuwe reeks.

De ijskring
De ijskring

Auteur: Max Seeck
Bladzijden: 480
Prijs: € 17.5

Informatie  Meer informatie »

Waar kijken wij naar uit?

Een kleine greep uit het grote aanbod. 
Het debuut van Ellen Lina, Burgerwacht verschijnt bij uitgeverij de Fontein evenals het eerste deel van de Rivierdelta-reeks van de Fin Arttu Tuominen, Bloedbroeders.
Na Sleutel 17, verschijnt medio volgende maand het tweede deel in de serie over rechercheur Tom Babylon, van Marc Raabe, Kamer 19 (deel 3, De horzel komt medio juni).

De repairclub
Goede wijn behoeft geen krans en een nieuw boek van Charles den Tex is altijd een feestje. In april verschijnt De repairclub: “Een geweldige spionagethriller met een onvergetelijk personage in de hoofdrol”, volgens uitgever Harper Collins.

Verder verschijnt medio maart: Een lang weekend van de in Frankrijk geboren en in Engeland woonachtige Laure Van Rensburg.
“Een slimme, urgente locked room-thriller en hét internationale thrillerdebuut van 2022”, aldus uitgeverij A.W. Bruna.

21ste Lynley
1 Maart verschijnt ook nieuw werk van Elizabeth George: Iets te verbergen, de 21ste Lynley-thriller, iets om naar uit te kijken! Of zoals de New York Times het formuleerde: “In ‘Something to Hide’ Elizabeth George delivers another intelligent, intricate mystery starring Detective Inspector Thomas Lynley of New Scotland Yard.”

Diezelfde maand verschijnt ook de nieuwe thriller van Jørn Lier Horst & Thomas Enger: Slagzij.
Eind april is het tijd voor de zomerthriller van bestsellerauteur Suzanne Vermeer. Roadtrip is haar eerste boek dat zich afspeelt in de Verenigde Staten.

Hazel Kramer
Zonder schuld van Dana Smit is het eerste deel uit de Hazel Kramer-reeks, die vooralsnog drie delen gaat omvatten.
Erin Young schreef eerder onder de naam Robyn Young de Tempeliers-trilogie, maar nu komt haar eerste thriller uit: Hebzucht.

Iets te verbergen
Iets te verbergen

Auteur: Elizabeth George
Bladzijden: 640
Prijs: € 26.99

Informatie  Meer informatie »