Brrr, januari... koud en ook nog lockdown. Wat heeft een mens nog meer nodig om te lezen? Scandi-thrillers! Januari is daarom de maand van de Scandi-thriller en verschijnt nu de eerste uitgave van het Scandi-thriller Magazine. Ook aandacht voor Patricia Highsmith, dit jaar honder jaar geleden geboren, met twee nieuwe uitgaven uit de jaren vijftig - maar nog steeds niet gedateerd!
Daarnaast verschijnt er een nieuwe thriller van Elvin Post, kan er ook weer worden gestemd (voor de Beste Vrouwenthriller 2020) en is er een opmerkelijke thriller / roman: Tong. Tot slot: dit jaar zijn er ook weer thrillers zonder rechten te verkrijgen, nl. die uit 1925; er staan er tien op een rij.

Scandi Magazine online en gratis download

Januari is voor uitgeverij AW Bruna de Maand van de Scandinavische Thriller. Om dat te vieren is vanaf 19 januari het magazine Scandi gratis verkrijgbaar bij een groot aantal boekhandels. Online is het magazine nu al te lezen!
In de eerste, 68 pagina’s tellende uitgave onder meer: een interview met Cilla & Rolf Börjlind, die vertellen over hun drijfveren; ‘De kracht van Scandinavische thrillers’: Scandinavische thriller is ongekend populair, maar wat bepaalt het succes van de Scandinavische thriller en wat zijn de aanraders?

Download pdf
Ook laat Jens Henrik Jensen (van de Oxen-serie) je kennis maken met zijn favorieten en is er voorpublicatie van De duisternis tussen ons, de psychologische thriller die Rolf Börjlind schreef samen met zijn dochter Molly. Daarnaast bevat het magazine enkele korte verhalen (onder anderen van Jens Lapidus en Ragnar Jónassen) en columns, onder anderen van Jørn Lier Horst & Thomas Enger. Tot slot is er een Zweedse puzzel waarbij je kans maakt op een Scandinavisch boekenpakket.
Lees het magazine HIER waar je ook de pdf kunt downloaden.

Scandithrillers
Scandithrillers

Auteur:
Bladzijden:
Prijs: € 0.01

Informatie  Meer informatie »

Nieuwe uitgave 'De getalenteerde meneer Ripley' van Patricia Highsmith

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Patricia Highsmith werd geboren. Ter gelegenheid daarvan is er “een nieuwe uitgave van De getalenteerde Mr. Ripley, het boek waarmee Highsmith in 1955 haar naam vestigde als uitvinder van de psychologische thriller. 65 jaar geleden doorbrak Highsmith de mores van het genre die tot op dat moment in beton gegoten waren”, schrijven Charles den Tex en Anneloes Timmerije in een groot artikel in de Volkskrant.

Boek

Tom Ripley, een jonge streber uit een gebroken gezin, probeert voet aan de grond te krijgen in Manhattan. Daar ontmoet hij een rijke industrieel die hem inhuurt om zijn zoon, Dickie Greenleaf, terug te halen uit Italië, waar hij een ledig bestaan als playboy leidt. Ripley reist naar de Italiaanse kust af en raakt volledig geobsedeerd door de onbezorgde, luxueuze levensstijl van Dickie en zijn vriendin Marge. Als de rijkeluiszoon na enige tijd genoeg heeft van zijn bezoeker, knapt er iets bij Ripley en demonstreert hij zijn uitzonderlijke talent voor moord en maskerade.
De getalenteerde Mr. Ripley
De getalenteerde Mr. Ripley

Auteur: Patricia Highsmith
Bladzijden: 320
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

Patricia Highsmith 'Stille wateren'

Ook is er een nieuwe uitgave van Stille wateren (uit 1957, eerder verschenen als Stille waters). Dit ter gelegenheid van de nieuwe verfilming door Adrian Lyne (Deep Waters, met Ben Affleck en Ana de Armas) die medio dit jaar in de bioscopen komt. Daarin schetst Highsmith het liefdeloze huwelijk van Vic en Melinda Van Allen dat alleen bij elkaar wordt gehouden door een precaire regeling waarbij Melinda, om een rommelige echtscheiding te voorkomen, een onbeperkt aantal minnaars mag meenemen zolang ze haar gezin niet in de steek laat. Uiteindelijk kan Vic zijn jaloezie niet langer onderdrukken en probeert hij zijn vrouw terug te winnen door te insinueren dat hij een moord heeft gepleegd – een verhaal dat snel realiteit wordt.
“In dit portret van een gevaarlijke psychose toont Highsmith de huiveringwekkende realiteit achter de idyllische façade van het Amerikaanse leven in de buitenwijken”, aldus de uitgever.

Stille wateren
Stille wateren

Auteur: Patricia Highsmith
Bladzijden: 272
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

Elvin Post 'De cursus'

Altijd de moeite van het wachten waard: de nieuwe thriller van Elvin Post, eerder winnaar van de Gouden Strop (Groene vrijdag) en de Diamanten Kogel (Roomservice). In zijn vandaag verschenen boek heeft Carol Arrington een droom: schrijfster worden. Door omstandigheden en uitstelgedrag is het er nog niet van gekomen. Dan wijst een vriendin haar op ‘Kill Your Darlings’, de jaarlijkse schrijfcursus van bestsellerauteur Victor Aster op Big Rock Island. Carol besluit ervoor te gaan, maar wanneer op het eiland kort na elkaar twee cursisten om het leven komen en communicatie met het vasteland niet mogelijk blijkt, begrijpt ze al snel dat haar doel om een boek van de grond te krijgen weleens zou kunnen veranderen in een strijd voor haar leven.

Fragment & recensie
Klik op het boek voor een fragment en HIER voor een bespreking door Rob van Scheers in de Volkskrant. 

De cursus
De cursus

Auteur: Elvin Post
Bladzijden: 376
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

Stem voor de Beste Vrouwenthriller van 2020

Stem op de Beste Nederlandse vrouwenthriller van 2020! Gaat u voor Roadtrip Italia, Ondermijnd of toch liever Zijdelings, Semper Fi of Salomonsoordeel?
Stemmen op de longlist met 67 titels kan tot en met zondag 17 januari 2021, waarna de shortlist (de top 10) bekend wordt gemaakt. Daarna start de volgende stemronde waaruit men een keuze kan maken uit de shortlist van tien boeken. Deze stemronde is tot en met zondag 24 januari 2021 waarna zo snel mogelijk de Beste Nederlandse vrouwenthriller van 2020 bekend wordt gemaakt.
Breng uw stem uit op: Vrouwenthrillers.nl

Het bloemenmeisje
Het bloemenmeisje

Auteur: Anya Niewierra
Bladzijden: 384
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

Marly van Otterloo 'Tong'

Wanneer de 27-jarige Fee na de plotselinge dood van haar moeder ontdekt dat die altijd heeft gelogen over de oorzaak van het verlies van haar tong, wil ze de waarheid boven water. Het opgroeien met een tongloze moeder heeft grote impact op Fee’s leven gehad. Wat gaat er schuil achter haar moeders geheim en is er nog meer niet waar?

Fragment & interview
Dit oorspronkelijke uitgangspunt weet Van Otterloo keurig uit te werken in een roman met duidelijk thrillerachtige elementen. Maar deze mengvorm is niet het belangrijkste ijzer in haar vuur. Dat is het personage Fee en de taal waarin ze haar schetst en haar – innerlijke – zoektocht onder woorden, geuren en kleuren brengt. Het levert een intrigerend verhaal op, met vaart en voldoende spanning om ook de thrillerlezer aan zijn zijde te krijgen.
Klik HIER  voor een fragment en HIER voor een interview met Marly van Otterloo naar aanleiding van Tong.

Tong
Tong

Auteur: Marly van Otterloo
Bladzijden: 224
Prijs: € 18.5

Informatie  Meer informatie »

Tien misdaadboeken uit 1925 in publiek domein

Vanaf 1 januari van dit jaar zijn auteursrechtelijk beschermde werken (dus ook thrillers) uit 1925 beschikbaar in de Verenigde Staten. Dit betekent dat ze volledig gratis en legaal zijn voor iedereen om te gebruiken, zonder te betalen voor gebruik. Dit gebeurt nu voor de vierde keer sinds het Congres de Copyright Extension Act goedkeurde.

CrimeReads.com zette HIER deze tien op een rijtje met een korte toelichting:
The Secret of Chimneys van Agatha Christie
John Macnab van John Buchan
The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald
Unraveled Knots van Baroness Orczy
The Fellowship of the Frog; The Murder Book of Mr. J.G. Reeder; The Three Just Men; The Strange Countess; The Blue Hand; The Daughters of the Night; and The Ringer van Edgar Wallace
An American Tragedy van Theodore Dreiser
The Trial van Franz Kafka
No More Parades van Ford Maddox Ford
The Blue Bungalow: A Mystery van William Le Queux
The Informer van Liam O’Flaherty.

Het proces
Het proces

Auteur: Franz Kafka
Bladzijden: 218
Prijs: € 7.49

Informatie  Meer informatie »