Mooie vangst deze keer: Michael Connelly - Een gewaarschuwd man; David Baldacci - Daglicht; Loes den Hollander - Wacht maar af; Gytha Lodge - Vanuit het donker; Geir Tangen Dodemanstango en een corona-thriller uit Zuid-Limburg, Doodstil van de Maastrichtenaar Paul Weelen.
Boeken - en thrillers zeker - zijn de mooiste cadeaus om te geven en te krijgen. Met de feestdagen en met Sinterklaas. Deze bisschop komt oorspronkelijk uit Turkije, maar in de overlevering uit Spanje. Daarom een lijstje met thrillers uit deze landen van herkomst van de goedheiligman.
Tot slot de winnaars van de prijsvraag Een voor een van Ruth Ware. Geen nieuwe prijsvraag, maar in de volgende nieuwsbrief gaan we jullie vragen naar je beste en favoriete thrillers van 2020!

Michael Connelly 'Een gewaarschuwd man'

In de nieuwe thriller van de schrijver van De nachtploeg, VN-Thriller van het Jaar 2018, is de ervaren journalist Jack McEvoy een seriemoordenaar op het spoor die volledig onder de radar opereert – tot nu toe. Hij heeft eerder moordenaars ontmaskerd, maar wanneer een vrouw – met wie hij ooit een onenightstand had – wordt vermoord, stuit hij op het meest ingenieuze criminele meesterbrein waar hij ooit mee in aanraking is gekomen. McEvoy stort zich op de zaak – tegen alle waarschuwingen van de politie en zijn eigen redacteur in – en doet een schokkende ontdekking die deze moord verbindt met andere mysterieuze moorden. Maar ook hijzelf wordt verdacht en hij moet zich in allerlei bochten wringen om uit de gevangenis te blijven. In een race tegen de klok om zijn naam te zuiveren, komt McEvoy steeds dichter bij de identiteit van de seriemoordenaar.


Fragment & recensie
Klik op het boek voor een fragment en HIER hier voor de recensie in NRC-Handelsblad.

Een gewaarschuwd man
Een gewaarschuwd man

Auteur: Michael Connelly
Bladzijden: 400
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

David Baldacci 'Daglicht'

In het derde deel van de serie rond zijn rond FBI-agent Atlee Pine ontdekt de politie de identiteit van de ontvoerder van haar tweelingzus Mercy: Ito Vincenzo. In een race tegen de klok reist Atlee af naar Trenton, New Jersey, de plek waar Vincenzo voor het laatst is gezien. Daar kruist haar pad dat van special agent John Puller, die met zijn eigen onderzoek naar drugssmokkel op een legerbasis bezig is. Tot hun beider verbazing blijkt er een connectie te zijn tussen de twee zaken. Wanneer Atlee en Puller hun krachten bundelen, stuiten ze op een complot dat de democratie in het hart zal treffen. Om eens en voor altijd duidelijkheid te krijgen over Mercy’s lot, moet Atlee een web van leugens en bedrog ontrafelen.
Klik op het boek voor een fragment.

Daglicht
Daglicht

Auteur: David Baldacci
Bladzijden: 400
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Loes den Hollander 'Wacht maar af'

Het leven van Franka is totaal veranderd. Er zijn weken voorbijgegaan waarvan ze zich niets herinnert. Ze ontdekt dat haar moeder is overleden en haar man gedraagt zich ineens erg afstandelijk. Franka is niet meer de vrouw die ze was voordat ze een hersenbloeding kreeg. Maar langzaam bekruipt haar het akelige gevoel dat niet álle veranderingen aan haar hersenletsel toe te schrijven zijn…

Fragment & vragen
Klik op het boek voor een fragment en HIER voor de 10 Hebban-vragen aan de auteur.

Wacht maar af
Wacht maar af

Auteur: Loes den Hollander
Bladzijden: 300
Prijs: € 19.95

Informatie  Meer informatie »

Gytha Lodge 'Vanuit het donker'

Aidan Poole besluit om ’s avonds laat zijn vriendin Zoe te skypen. Ze neemt op maar verschijnt niet in beeld. Terwijl hij wacht hoort hij hoe een bad volloopt. En dan, opeens, het geluid van een gewelddadige worsteling. Vervolgens een hoge gil. En dan stilte...
Aidan blijft wanhopig luisteren, twijfelt en belt dan de politie. Inspecteur Jonah Sheens ontdekt in het huis Zoe’s dode lichaam. Het onderzoek start, en het leven van de jonge vrouw wordt minutieus uitgeplozen. Iedereen was gek op Zoe, maar hoe langer het team onderzoek doet hoe vreemder de mensen in haar omgeving zich gaan gedragen. En wat moet Jonah denken van Aidan Poole. De man is getrouwd, en Zoe was een van zijn studenten...

Vanuit het donker
Vanuit het donker

Auteur: Gytha Lodge
Bladzijden: 368
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

James Patterson 'De Villa'

Zeven slachtoffers van moord, vier verdachten. Twee waarheden, één overlevingskans. De Villa in het kort. Sullivan County, Georgia, behoort tot het district van sherrif Emma Williams. Maar wanneer enkele rangers in haar gebied worden beschuldigd van moord, probeert het leger haar werk over te nemen. Het team van majoor Cook komt samen in De Villa, een groot oud huis aan de rand van het meer. Het bewijs dat Williams vindt, zet Cook op het spoor van een oplossing die hij niet wil of kan geloven. En tenzij hij de lokale politie kan overtuigen dat deze moorden onderdeel zijn van een veel groter mysterie, zal hij nooit de geheimen kunnen ontrafelen die zich verbergen in De Villa.

Klik op boek voor een fragment.

De villa
De villa

Auteur: James Patterson
Bladzijden: 448
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Geir Tangen 'Dodemanstango'

Het slotdeel van de trilogie – eerder Hartenbreker (2017) en Het meesterwerk (2027) -  over de journalist Viljar Gudmundsson en inspecteur Lotte Skeisvoll. Daarin heeft het duo samen een moord in de doofpot gestopt en denken ermee weg te komen als een onschuldig iemand wordt opgepakt voor hun daden. Tegelijkertijd worden er in Haugesund een aantal gruwelijke moorden gepleegd. Een vrouw wordt opgegeten door ratten en een man wordt door wespen doodgestoken. Wat ze gemeen hebben? De slachtoffers sterven door hun grootste angst. Terwijl ze hun eigen hachje proberen te redden, moeten Viljar en Lotte op onderzoek uit om erachter te komen wie de slachtoffers en hun grootste angsten zo goed kende.
 
Dodemanstango
Dodemanstango

Auteur: Geir Tangen
Bladzijden: 368
Prijs: € 23.99

Informatie  Meer informatie »

Paul Weelen 'Doodstil'

Wanneer corona toeslaat in Zuid-Limburg blijft een uitgerangeerde en aan kanker lijdende thrillerschrijver niets anders over dan zich op een grandioos geënsceneerde apotheose voor te bereiden. Gerechtsklerken, EOD-medewerkers, drugsverslaafden, maffiabazen en bewindvoerende winkelbedienden worden op brute wijze slachtoffer van zijn fantasie. En welke rol spelen de werken van de bijna vergeten schilder Charles Eijck in dit Gesamtkunstwerk over de ondergang van het avondland?

 

Doodstil
Doodstil

Auteur: Paul Weelen
Bladzijden: 224
Prijs: € 18.9

Informatie  Meer informatie »

Thrillers uit het / de land(en) van Sint

‘Onze Sinterklaas’ is gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra, een Griekse heilige die in de derde eeuw na Christus in Lycië in Klein-Azië leefde. Die werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342. Eeuwen later, na de inval van de moslims in het gebied, werden de stoffelijke resten van de heilige in 1087 gestolen en naar Bari gebracht uit angst voor vernietiging.
 

Band met Spanje

De geografische herkomst van de folkloristische Sinterklaas is volgens de huidige Nederlandse traditie niet meer Klein-Azië of Italië, maar Spanje. Soms wordt erop gewezen dat Zuid-Italië met Bari een deel van de Kroon van Aragón is geweest en de aanduiding Spanje daarom ruimer moet worden opgevat dan tegenwoordig.
Daarom dit overzichtje van min of meer recente thrillers uit de landen van herkomst van de Sint.

TURKIJE
Celil Oker –  Sneeuw aan de Bosporus (1999, Ciplak ceset)
Orhan PamukIk heet Karmozijn (1998, Benim adim Kirmizi)
Akif PirinçciDe romp (1992, Der Rumpf ); Felidae (1989,  Felidae); Francis: een katachtige roman (1993, Francis) ; Francis II (1999, Cave canem)
Sadik YemniDe roos van Amsterdam = Detective Orhan en het vermiste meisje (1993); De ridders van Amsterdam (1994); De vierde ster (2000, Anton)

SPANJE
Raúl ArgemíAlias (2004, Penúltimo nombre de Guerra)
Bernardo AtxagaDe man alleen (1994, El hombre solo)
Frederico AxatDe laatste uitweg (2016, La ültima salida); Elia Barceló – Stemmen uit het verleden (2002,  El vuelo del hipogrifo); Bal masqué (2004), disfraces terribles); Tangohart (2007, Corazón de tango); Donker geheim (2009, Las largas sombras)
Alicia Giménez BartlettHondsdagen (1997, Dia de perros); Harteloos (2994, Un barco cargado de arroz)
Juan BonillaNiemand kent niemand (1996, Nadie conoce a nadie); De Nubische prins (2003, Los príncipes nubios)
Stephen Burgen – De vergiftigede erfenis (2002, Walking the lions)
Emilio CalderónDe kaart van God (2006, El mapa del creador); De Spaanse consul (2008, El judío de Shanghai)
Mait CarranzaGiftige woorden (2010, Palabras envenenadas)
Alfonso DomingoDe zwarte spiegel (2011, El espejo negro); Het woud (1999, El interior del bosque); Het bloed van de engelen (2001, La sangre de los ángeles); De handen van de pianist (2003, Los manos del pianista); Het labyrint van water (2009, El laberinto de agua)
Eva García Sáenz de Urturi - De stilte van de witte stad (2016, El silencio de la ciudad blanca); De riten van het water (2007, Los ritos del agua 2017); De heren van de tijd (2018, Los señores del tiempo)
Ignacio García-ValiñoHet kwade brein (2006, Querido Caín)
Joseph GelinekDe tiende symfonie (2008, La décima sinfonía)
Juan Gómez-JuradoSpion van God (2005, Espía de Dios); Contract met God (2007, Contrato con Dios)
Javier GonzálezDe valse meesters (2006, La quinta corona)
Antionio HillDodelijke zomer (2011, El verano de los juguetes muertos); De wraak van de honden (2012, Los buenos suicidas)
Luís LlachDe drie Maria’s (2014, Les dones de La Principal)
Esteban MartínDe schilder van de schaduw (2009, El pintor de sombras)
Esteban Martín & Andreu CarranzaDe Gaudi sleutel (2007, La clave/clau Gaudí)
Ibon MartínDe dans van de tulpen (2019, La danza de los tulipanes)
Augustín MartínezMeisje vermist (2015, Monteperdido)
Eduardo MendozaHet geheim van de behekste crypte (1979, El misterio de la cripta embrujada); Het labyrint van de olijven (1982, El laberinto de las aceitunas); De avonturen van de dameskapper (2001, La aventura del tocador de señoras)
Carmen MolaDe zigeunerbruid (2019, La novia gitana); Het duistere net (2019, La Red Púrpura)
Jorge MolistDe ring (2004, El anillo)
Julia NavarroHet Sindone complot (2004, La hermandad de la sábana santa); De verborgen kleitabletten (2005, La biblia de Barro); Het bloed van de onschuldigen (2007, La sangre de los inocentes)
Arturo Pérez-ReverteHet paneel van Vlaanderen (1990, La tabla de Flandes); De club Dumas (1993, El club Dumas); Het trommelvel (1995, La piel de tambor); Kapitein Alatriste (1996, El capitán Alatriste); Zuiver bloed (1997, Limpieza de sangre); De zon van Breda (1998, El sol de Breda); Het goud van de koning (2000, El oro del rey); De oude zeekaart (2000, La carta esférica); De koningin van het zuiden (2002, La Reina del Sur); Het gele wambuis (2003, El caballero del jubón amarillo); De geseling van Cádiz (2010, El asedio); Schaduwtango (2012, El tango de la guardia vieja)
Ramiro PinillaDe boekhandelaar en de detective (2009, Sólo un muerto más)
Dolores Redondo(De) Beschermengel (2013, El guardián invisible); Erfenis van de botten (2013, Legado en los huesos); Alles zal ik je geven (2016, Todo esto te daré)
Emili RosalesDe onzichtbare stad (2005, La ciutat invisible)
Carlos Ruiz ZafónDe schaduw van de wind (2001, La sombra del viento); Het spel van de engel (2008, El juego del ángel); De gevangene van de hemel (2011, Il prisionero del cielo); Het labyrint der geesten (2017, El laberinto de los espiritus)
Clara Sánchez - Wat jouw naam verbergt (2010, Lo que esconde tu nombre)
Julián SánchezDe stem van de doden (2011, La voz de los muertos); Gezicht van het kwaad (2012, El rostro de la maldad); De antiquair (2009, El anticuario)
Mikel SantiagoDe laatste nacht op Tremore Breach (2014, La última noche en Tremore Beach)
Javier SierraDe dame in het blauw (1998, La dama azul); Het geheim van Napoleon (2002, El secreto egipcio de Napoléon); Het geheime avondmaal (2004, La cena secreta)
José Carlos Somoza –  Het raadsel van de filosoof (2000, La caverna de las ideas); Clara en het schemerduister (2001, Clara y la penumbra); De tijdschim (2006, ZigZag)
Andrés TrapielloDe vrienden van de perfecte misdaad (2003, Los amigos del crimen perfecto)
Montalbán VázquezThaiti ligt bij Barcelona (1979, Los mares del Sur); Voetbal is oorlog (1988, El delantero centro fue asesinado al atardecer); Tango in Buenos Aires (1999, Quinteto de Buenos Aires); Galíndez, Spoorloos verdwenen (1990, Galíndez)
Domingo VillarHet strand van de verdronkenen (2009, La playa de los ahogados)
Carlos ZanónBroers in Barcelona (2009, Tarde, mal y nunca); Gewetenloos (2012, No llames a casa).

De stilte van de witte stad
De stilte van de witte stad

Auteur: Eva García Sáenz de Urturi
Bladzijden: 512
Prijs: € 15

Informatie  Meer informatie »

Winnaars 'Een voor een' van Ruth Ware

De vraag over Een voor een Ruth Ware luidde: Wat heeft Erin onder haar kleren aan?

Het juiste antwoord: een bikini.

De gelukkige winnaars van het boek zijn:
1. Mw. W. van Lierop uit Heerlen
2. Mw. C. van Marken uit Gaanderen
3. Mw. S Jacobs-Labree uit Lent

Van harte gefeliciteerd met jullie prijs. Het boek gaat zo spoedig mogelijk met de post mee. Alvast veel leesplezier!