Deze keer een zomeruitgave van de nieuwsbrief omdat er niet veel nieuwe boeken verschijnen. Allereerst willen we jullie aan herinneren dat we verleden keer gevraagd hebben of er boeken of auteurs zijn waarvan jullie vinden dat die opnieuw zouden moeten worden uitgegeven. We doen zelf een paar sugesties.

Gifspoor is de nieuwste thriller van Jet van Vuuren en Gebroken vleugels van Katrine Engberg; meer Scandinavisch in een recensie van 1793 en 1794 en een Nordic Noir-gids.

Tot slot: hoe brei je als auteur een einde aan een hoofdpersonage dat je veel succes heeft opgeleverd? Rob van Scheers laat in de Volkskrant zien hoe Andrea Camilleri, Arthur Conan Doyle, Agatha Christie en Lee Child zich er van af maakten.

Vergeten? Jan Guillou en Dick Francis

Jan Guillou – Cocq Rouge-reeks over agent Hamilton
Nederland maakte dit voorjaar vaak voor het eerst kennis met de Zweeds geheim agent Carl Hamilton via de tv-serie Agent Hamilton (nog terug te kijken via NPOstart). Scandinavië – en liefhebbers elders – kenden hem al vanaf midden jaren tachtig uit de serie spionage-thrillers Cocq Rouge van de Zweed Jan Guillou (1944). De dertien delen verschenen tussen 1986 en 2008 en een aantal ervan zijn in het Nederlands vertaald. De tv-serie zou een mooie aanleiding zijn deze opnieuw (te vertalen) en uit te brengen.
Guillou legde zich na Cocq Rouge / Hamilton toe op historische thrillers / romans. Bekend zijn zijn series De grote eeuw en de Kruisvaarderstrilogie over Ann Magnussen.

Dick Francis (1920-2010)
Een andere vergeten naam is Dick Francis (1920-2010). Als jockey won Francis meer dan 350 races. Van 1953 tot 1957 startte hij voor de stal van de Engelse Queen Mum (in 1956 struikelde haar paard met Francis vlak voor de finish van de Grand National). Francis stond trouwens op goede voet met de vorstin, hij vertelde haar altijd als eerste over de plot van een nieuwe thriller die op het punt stond te verschijnen...
Een zware val in 1957 dwong hem het racen op te geven. In 1962 verscheen zijn eerste thriller Favoriet /  Wedren naar de dood (Dead Cert). Zijn boeken speelden zich af in de wereld van paarden en races en hij kreeg onder meer bekendheid met de thrillers over de jockey Sid Halley: Alles tegen (1965); De laatste hand (1979, goed voor de Gold Dagger); Gekraakt (1995 goed voor de Edgar) en Dodelijk web (2006). Na het overlijden van zijn vrouw in 2000 stopte hij met schrijven, maar vanaf 2006 verschenen er weer Francis boeken, nu van zijn zoon Felix.

Templar Knight
Templar Knight

Auteur: Guillou, Jan
Bladzijden: 480
Prijs: € 16.95

Informatie  Meer informatie »

'Gifspoor' van Jet van Vuuren

Drie Zeeuwse vriendinnen delen hun passie voor tuinieren. Als ze samen op reis gaan naar Engeland blijkt dat het niet alleen tuinieren is wat hen bindt...Een halfjaar later wordt op de grens bij Zeeland een vermoorde vrouw gevonden. De politie staat voor een raadsel: geen enkel spoor wijst naar een dader en zelfs na intensief politieonderzoek vinden ze niemand die haar heeft gekend. Na drie maanden wordt ze in een anoniem graf begraven. Noor den Braber is rechercheur in Middelburg. Als het dossier van de vermoorde vrouw geen prioriteit meer krijgt, gaat Noor in haar eentje op onderzoek uit.

 
Gifspoor
Gifspoor

Auteur: Jet van Vuuren
Bladzijden: 320
Prijs: € 17.99

Informatie  Meer informatie »

Katrine Engberg 'Glazen vleugels'

In het tweede deel van de reeks over Bureau Kopenhagen maakt een bezorger zijn rondje door het centrum van Kopenhagen en doet een macabere vondst: het naakte lichaam van een dode vrouw ligt in een fontein in een van de hoofdstraten van de stad. Symmetrische snijwonden zijn zichtbaar op haar hele lichaam – ze lijkt te zijn doodgebloed.Rechercheur Jeppe Kørner krijgt de zaak toegewezen. Het onderzoek leidt hem en zijn team naar het hart van het zorgsysteem. Een wereld waar vuile ambitie en corruptie een grotere plaats innemen dan empathie en medemenselijkheid. En intussen tikken de uren weg tot de volgende moord…

Klik op het boek voor een fragment.

Glazen vleugels
Glazen vleugels

Auteur: Katrine Engberg
Bladzijden: 384
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

Stockholm: de poel des verderfs

De Deen Niklas Natt och Dag schreef twee historische thrillers / romans 1793 en 1794. “Beide spelen zich af in het rottend en sadistisch universum van de paranoïde Zweedse adel in Stockholm”, scheef Kester Freriks onlangs zijn recensie in NRC Handelsblad. “Beide boeken zweven tussen thriller en roman. De Zweedse Academie voor Misdaadschrijvers riep 1793 uit tot ‘Beste debuut van het jaar’ (2017), een onderscheiding die de auteur zelf verbaasde; hij ziet zijn romans eerder in de lijn van Umberto Eco’s De naam van de roos dan in de rijke traditie van Scandinavische thrillers.” Enfin, lees en oordeel zelf.

 

1794
1794

Auteur: Niklas Natt och Dag
Bladzijden: 448
Prijs: € 15

Informatie  Meer informatie »

Nordic Noir Gids

Meer Scandinavisch werk in het mooie overzichtsartikel A Guide to Nordic Noir onlangs in de New York Times. “Wat is Scandinavische noir precies? Het zijn thrillers met een paar dingen gemeen: een bijna stugge gevoeligheid, een overtuiging dat politieke kwesties de basis vormen van moderne misdaadfictie. Ze spelen zich vaak af in sombere, besneeuwde omgevingen met wat nogal sombere politierechercheurs lijken”, aldus de Amerikaanse auteurs Tina Jordan en Marilyn Stasio.

Lijst
Zij stelden een lijst van auteurs en thrillers uit
Denemarken (Jussi Adler-Olsen, Sara Blaedel, Leif Davidsen, Soren & Lotte Hammer, Peter Hoeg, Lene Kaaberbol & Agnete Friis en Soren Sveistrup);
Finland (Kati Hiekkapelto, Matti Joensuu, Leena Lehtolainen, Jarkko Sipila en Antti Tuomainen);
IJsland (Viktor Ingolfsson, Steinar Bragi Arnaldur Indridason, Ragnar Jonasson en Yrsa Sigurdardottir);
Noorwegen (Samuel Bjork, Thomas Enger, Karin Fossum, Anne Holt, Jorn Lier Horst, Jo Nesbø, Pernille Rygg en Gunnar Staalesen) en
Zweden (Karin Alvtegen, Arne Dahl, M.T. Edvardsson, Kerstin Ekman, Kjell Eriksson, Camilla Grebe, Lars Kepler, Jens Lapidus, Stieg Larsson, Henning Mankell, Hakan Nesser, Roslund & Hellstrom, Emelie Schepp, Maj Sjowall & Per Wahloo, Johan Theorin en Helene Tursten).

Smeltend ijs
Smeltend ijs

Auteur: Arnaldur Indridason
Bladzijden: 272
Prijs: € 15

Informatie  Meer informatie »

"Detectives om zeep helpen"

“Zomaar een detective om zeep helpen zit er voor succesvolle thrillerauteurs niet in”, schreef Rob van Scheers 16 juli jl. in de Gids van het boekenkatern in Volkskrant. Als eerste voorbeeld daarvan noemde hij Riccardino, het allerlaatste deeltje over de geliefde commissaris Salvo Montalbano, wiens schepper Andrea Camilleri een jaar eerder op 93-jarige leeftijd overleed. In 2015 verklapte de auteur voor televisie: ‘Ik weet dat Sherlock Holmes na zijn dood nog terugkwam. Dat zal in het geval van Montalbano onmogelijk blijken. Het is écht zijn laatste boek. Het is afgelopen met hem. Sorry.’

Conan Doyle & Sherlock Holmes
Sir Arthur Conan Doyle had na zes jaar en zo’n vijftig verhalen en twee romans wel genoeg van zijn consulting detective, aldus Van Scheers. Maar Doyle had buiten zijn lezerspubliek gerekend, dat eiste op hoge toon een comeback. Na acht jaar gaf hij toe en uiteindelijk maakte Holmes in 1903 zijn echte rentree.

Child & Reacher
Van Scheers: “Nu hebben we de zaak-Jack Reacher, deze ex-militair zwerft door de thrillers van de Britse auteur Lee Child, met evident succes. De waarheid is dat Lee Child (65) het wel gezien heeft met Reacher; hij mag ’m eigenlijk niet eens zo, zei hij onlangs tegen The Guardian. Een heldendood lag in het verschiet, tot zijn vijftien jaar jongere broer Andrew vroeg of hij Reacher mocht hebben. Dat mocht. Dus zullen er nog vele boeken volgen, met Andrew als auteur en Lee als adviseur.”

Op jacht naar de schat
Op jacht naar de schat

Auteur: Andrea Camilleri
Bladzijden: 261
Prijs: € 20.9

Informatie  Meer informatie »