Een 'tipsie' nieuwsbrief deze keer, niet halfdronken maar met leestips die her en der in de media verschenen. Te beginnen met de zomer-tip van Wim Krings zelf: Zonder gezicht van Robert Bryndza. We vervolgen met Als het bloedt van Stephen King; Onmacht, het (Haagse) thrillerdebuut van Yvonne Doorduyn; Er is een kans van Richard Russo; Saint X van Alexis Schaitkins; De dood in haar handen van Otessa Moshfegh, de trilogie rond commandant Camille Verhoeven van Pierre Lemaitre en tot slot Inktzwart van Ragnar Jónasson.
Na de winnaars van Berouw van Sofie Sarenbrant de nieuwe prijsvraag. Deze keer een wat afwijkende vraagstelling over klassiekers die niet meer verkrijgbaar zijn. Welke moeten er volgens jou weer worden uitgebracht?

Tip van Wim: 'Zonder gezicht' van Robert Bryndza

Na zes thrillers over de Londense inspecteur Erika Foster introduceert de Brit Bryndza een nieuwe reeks policiers in diezelfde plaats, maar nu met rechercheur Kate Marshall.Zij was zestien jaar geleden een veelbelovende jonge politiedetective tot ze de opdracht kreeg een seriemoordenaar op te sporen. Maar hij vond haar eerst. Kate’s carrière eindigde in een schandaal en ze bleef getraumatiseerd achter.

Jaren later worstelt ze nog steeds met de gevolgen als ze de kans krijgt haar verleden recht te zetten. Er lijkt een copycat-moordenaar actief die het afgrijselijke werk van zijn idool voortzet. Kate wordt opnieuw de verwrongen geest in getrokken van een moordenaar die ze maar al te goed kent. Deze opvolger lijkt vast van plan om het werk nu af te maken. Klik op het boek voor een fragment.

Zonder gezicht
Zonder gezicht

Auteur: Robert Bryndza
Bladzijden: 400
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »

'Als het bloedt': besprekingen nieuw bundel en leeswijzer Stephen King

"Een must voor King-fans!", aldus de uitgever. Vier nieuwe verhalen van de meesterverteller. Naast het titelverhaal Als het bloedt -  met oude bekende Holly Gibney in de hoofdrol - bevat deze bundel ook de verhalen De telefoon van meneer Harrigan, Het leven van Chuck en Rat. Klik hier voor korte samenvattingen ervan.

Fragment & meer King
Klik op het boek voor een fragment. Matthijs van Nieuwkerk constateerde in de Volkskrant tot zijn tevredenheid dat Stephen King na veertig jaar nog steeds King is. Eveneens daarin constateerde Rob van Scheers dat Stephen King en Don Winslow (zie vorige nieuwsbrief) in hun recente werk de wet van de vuistdikke blockbuster doorbreken.
Tot slot. Voor wie nog nooit iets van King heeft gelezen selecteerde de New York Times-journalist Gilbert Cruz een aantal essentiële boeken om mee te beginnen uit zijn meer dan 70 titels omvattend oeuvre (vrijwel alles van King is vertaald).

Als het bloedt
Als het bloedt

Auteur: Stephen King
Bladzijden: 416
Prijs: € 12.99

Informatie  Meer informatie »

'Onmacht', thrillerdebuut Yvonne Doorduyn

Yvonne Doorduyn bleef voor haar debuutthriller dicht bij haar werk. Zij is in het dagelijks leven namelijk speechschrijver op een ministerie in Den Haag, net als haar hoofdpersonage Sarah Bovens. Die krijgt de kans voor haar werk een driedaagse cursus te volgen bij het gerenommeerde spreekvaardigheidsinstituut van Jasper Uitdewilligen. In de bossen rond Zeist traint diens gelijknamige bureau de crème de la crème van de Nederlandse politiek. Maar hij koestert ook een groot geheim. Een geheim waar hij vooral invloedrijke gasten deelgenoot van maakt en waarover niemand in Den Haag durft te praten. Als ook Sarah de waarheid leert kennen en zij niet bereid blijkt te zwijgen, keert alles en iedereen zich tegen haar.

Klik op het boek voor een fragment.

Onmacht
Onmacht

Auteur: Yvonne Doorduyn
Bladzijden: 313
Prijs: € 9.99

Informatie  Meer informatie »

Richard Russo 'Er is een kans'

Richard Russo, bekend van Empire Falls en Brug der zuchten, begeeft zich in zijn nieuwste op het thrillervlak. Daarin komen komen Lincoln, Teddy en Mickey na jaren weer samen in een vakantiehuis op Martha’s Vineyard. De oude vrienden, totaal verschillend van elkaar, zijn na hun afstuderen hun eigen weg gegaan. Maar één ding hebben ze gemeen: ooit waren ze allemaal verliefd op Jacy Colloway, die na een gezamenlijke vakantie in datzelfde huis spoorloos verdwenen is. Nu, veertig jaar later, zijn ze haar nog steeds niet vergeten. Terwijl ze terugblikken op hun leven dringt de vraag over wat er precies met Jacy is gebeurd zich steeds meer op. En dan blijkt dat ze elkaar toch niet zo goed kennen als ze dachten.
Klik op het boek voor een fragment.

Er is een kans
Er is een kans

Auteur: Richard Russo
Bladzijden: 464
Prijs: € 25.99

Informatie  Meer informatie »

Alexis Schaitkins 'Saint X'

Wanneer Claire nietsvermoedend in een taxi stapt, gebeurt het ondenkbare. De chauffeur, Clive Richardson, is een van de mannen die jaren terug verdacht werd van de moord op haar oudere zus Alison op het vakantie-eiland Saint X. Vanaf dat moment raakt Claire geobsedeerd door de vraag wie haar zus nu eigenlijk was en wat er met haar is gebeurd. Terwijl ze Clives vertrouwen probeert te winnen om hem te kunnen ontmaskeren, raakt ze juist steeds meer aan hem gehecht, verbonden door het drama dat ze beiden hebben meegemaakt.

Klik op het boek voor een interview met de auteur en een fragment van het boek.

Saint X
Saint X

Auteur: Alexis Schaitkin
Bladzijden: 480
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »

Binge-lezen en -kijken met Pierre Lemaitre

Ook NRC komt met tips voor binge-readen tijdens de zomer(vakantie). Onlangs viel de eer te beurt aan de Franse auteur Pierre Lemaitre. De Fransman won zowel literaire prijzen als thrillerprijzen, voor Alex zelfs de belangrijkste, CWA International Dagger. Alex is het tweede deel van de trilogie rond commandant Camille Verhoeven, na Irene en voor Camille. NRC: “Verhoeven-trilogie: Met onorthodoxe opsporingsmethoden lost commandant Verhoeven drie complexe zaken op. Vaak gruwelijk wreed, regelmatig geestig, en altijd intelligent – uitzonderlijk goed dus.

In de 'standalone' Vrije val moet een werkloze manager een krankjorume sollicitatietest doen: een geënsceneerde gijzeling leiden. Ook verfilmd als de (geslaagde) Netflix-miniserie Dérapages, met oud-voetballer Eric Cantona in de hoofdrol.”

Alex
Alex

Auteur: Pierre Lemaitre
Bladzijden: 314
Prijs: € 9.99

Informatie  Meer informatie »

Ragnar Jónassen 'Inktzwart'

Inktzwart is, na Sneeuwblind, het tweede vertaalde boek in de serie Donker IJsland van Ragnar Jónasson, over de jonge politieagent Ari Thór Arason en zijn collega's. Daarin wordt een man op een heldere zomeravond, aan de oever van een stille fjord in Noord-IJsland, op brute wijze doodgeslagen. Een jonge verslaggever verlaat Reykjavík om op onderzoek uit te gaan. Ze is zich er niet van bewust dat het leven van een onschuldig persoon op het spel staat.Arason en zijn collega's van het piepkleine politieteam van Siglufjörður worstelen met de complexe zaak, terwijl ze ook kampen met hun eigen sores. Welke geheimen had de dode man? En wat verbergt de jonge verslaggever?

Klik op het boek voor een fragment.

Inktzwart
Inktzwart

Auteur: Ragnar Jónasson
Bladzijden: 280
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

'De dood in haar handen' van Ottessa Moshfegh

De dood in haar handen is volgens de uitgever “een meesterlijke combinatie van suspense, horror en gitzwarte komedie en Vesta is een onvergetelijke onbetrouwbare verteller.”Daarin stuit Vesta Gul tijdens de dagelijkse boswandeling met haar hond op een handgeschreven briefje: ‘Haar naam was Magda. Niemand zal ooit weten wie haar heeft vermoord. Ik was het niet. Hier is haar lichaam.’ Vesta is van streek, ze is pasgeleden, na de dood van haar man, naar deze omgeving verhuisd en kent nog vrijwel niemand in de buurt. En ze is altijd al een beetje in de war. Het briefje wordt een obsessie en ze richt zich volledig op deze onbekende vrouw: wie was zij en waarom moest zij dood?

Klik op het boek voor een fragment en HIER voor de recensie op TZUM.

De dood in haar handen
De dood in haar handen

Auteur: Ottessa Moshfegh
Bladzijden: 272
Prijs: € 23.99

Informatie  Meer informatie »

Winnaars 'Berouw' van Sofie Sarenbrant'

De vraag over Berouw van Sofie Sarenbrant (in 2019 Crime Writer of the Year in Zweden) in de vorige nieuwsbrief was: uit welke streek in Zweden is Cornelia afkomstig?
Het antwoord: "Haar uitspraak verraadt dat ze uit Östergötland komt"


De gelukkige winnaars van een exemplaar van Berouw zijn:
1. Lisa Douglas, Alkmaar
2. Marga Stormezand, Weiteveen
3. Linda Jongejans, Wormerveer

Gefeliciteerd met jullie prijs; Berouw gaat zo snel mogelijk met de post mee. Alvast veel leesplezier!


Prijsvraag: welke klassiekers moeten terug komen?

De prijsvraag gaat deze keer over 'vergeten thrillers', gedenkwaardige boeken van memorabele auteurs die niet meer verkrijgbaar zijn. Welke misdaadromans die niet meer verkrijgbaar zijn zou jij weer graag in vertaling in de boekwinkel zien?
Ter inspiratie twee voorbeelden. Wim Krings stelt voor de policiers van de Brit Michael Dibdin (1947-2007) over inspecteur Aurelio Zen, bijvoorbeeld De Rattenkoning (1988). Jos van Cann noemt De toevalsfactor (1978) de enige thriller van het Amerikaanse duo Linda LaRosa en Barry Tanenbaum.


Hoe?
het hoeven natuurlijk niet per se oudere boeken of series te zijn, recentere uitgaven mag natuurlijk ook. We zijn benieuwd naar jullie keuzes en voorkeuren.
Stuur jullie ideeën via deze MAIL naar ons vóór 14 augustus a.s. en maak kans op een van de drie te winnen thrillers.

Ratking
Ratking

Auteur: Dibdin, Michael
Bladzijden: 464
Prijs: € 13.95

Informatie  Meer informatie »