Veel nieuws onder de lentezon: Bo Svenströms Wie zonder zonde is, de zomerthriller van Suzanne Vermeer, Souvenir, Vergeef me, het slotdeel van JD  Barkers trilogie, de zomerthriller van Kiki van Dijk, Tarifa, De accountant van Gregg Hurwitz en Ilja Gorts Godendrank.
Na de short- en longlist van de Hebban Thrillerprijs 2020, de winnaars van de Corona-prijsvraag, een nieuwe prijsvraag over De Understudy, een thriller geschreven door vier vrouwelijke auteurs over moederschap in moeilijke tijden met hun dochters. Als extraatje deze keer een verwijzing naar de interviews in de rubriek 'Lezen in tijden van quarantaine' van de Spanningsblog.

Bo Svernström: 'Wie zonder zonde is...'

Als elfjarige vermoordde Robert Lindström zijn speelkameraadje, maar kwam het vanwege zijn leeftijd nooit tot een veroordeling. Als volwassene leidt Robert een teruggetrokken bestaan, totdat hij een verontrustend telefoontje krijgt van een journaliste die een boek schrijft over de zaak. Ze beweert dat Robert onschuldig is. Maar waarom blijft hij dan volhouden dat hij het gedaan heeft?

Tegelijkertijd wordt er in Roberts oude woonwijk in Stockholm een meisje vermoord. Alles doet denken aan de omstandigheden van toen. Daarmee is de jacht op de waarheid geopend: journaliste Lexa, rechercheur Carl Edson en Robert zelf duiken op de zaak.
Klik HIER voor een fragment.

Wie zonder zonde is
Wie zonder zonde is

Auteur: Bo Svernström
Bladzijden: 384
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

'Souvenir', de nieuwe Suzanne Vermeer

Nienke Dijkstra en haar moeder Carolien zijn op vakantie in Umbrië, waar ze een meerdaagse kookcursus combineren met wandelen, wijnproeven en uitstapjes. Op een ochtend is Carolien echter ineens verdwenen. Ze blijkt een taxi naar Florence te hebben genomen, maar daar loopt het spoor dood. Nienke is ten einde raad. Haar moeder lijdt sinds twee jaar aan de ziekte van Alzheimer en lijkt niet te weten wat ze doet. Met niets anders dan een medaillon als aanwijzing gaat ze op onderzoek uit, maar intussen ontspint zich thuis in Nederland nog een ander drama…
Klik op het boek voor een fragment.

 

Souvenir
Souvenir

Auteur: Suzanne Vermeer
Bladzijden: 320
Prijs: € 15.99

Informatie  Meer informatie »

'Vergeef me', slotdeel Sam Porter-trilogie JD Barker

Na Horen, zien, zwijgen en Het vijfde meisje is Vergeef me het slotdeel van Barkers trilogie over rechercheur Sam Porter. Daarin legt Anson Bishop – hoofdverdachte van een reeks gruwelijke moorden – een schokkende getuigenis af. Een getuigenis die niet alleen het onderzoek naar de seriemoorden op losse schroeven zet, maar ook de levens van de betrokken rechercheurs verandert.
Terwijl Bishop wordt ondervraagd, worden kort na elkaar vier lijken aangetroffen. Ze zijn in zout gelegd en zorgvuldig gepositioneerd. Bij alle vier worden de woorden ‘Vergeef me, vader’ gevonden. Voor rechercheur Sam Porter halen de woorden lang vergeten herinneringen naar boven, aan een verleden dat hij diep begraven heeft. Maar als Bishop in hechtenis zit, wie is dan de moordenaar?
Klik op het boek voor een fragment.

Vergeef me
Vergeef me

Auteur: J.D. Barker
Bladzijden: 512
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

'Tarifa' van Kiki van Dijk

Liv en Alex, een succesvol stel dat festivals organiseert, besluiten een weekje te gaan relaxen in Andalusië. Om hun puberzoon Pepijn te paaien, beloven ze ook te gaan surfen in het hippe Tarifa. Na een avondje stappen komt hun zoon niet terug en ook de dag erna is hij nergens te bekennen. Behalve een golf paniek, krijgen Liv en Alex veel vragen en onbegrip over zich heen. Wat zou er gebeurd kunnen zijn? Hadden ze beter op hem moeten letten?
Het stel begint aan een zenuwslopende zoektocht naar hun zoon. Maar dan gebeurt er iets waardoor Livs leven voorgoed verandert. Ze ontdekt dat achter het bruisende stadje dat ze zo goed dacht te kennen een gewelddadige en donkere wereld schuilgaat. En dat niemand zomaar te vertrouwen is.… Maar kunnen Liv en Alex elkaar eigenlijk wel vertrouwen?

Tarifa
Tarifa

Auteur: Kiki van Dijk
Bladzijden: 288
Prijs: € 15.99

Informatie  Meer informatie »

'De accountant' van Gregg Hurwitz

Het vijfde deel van de ORPHAN X-reeks over Evan 'Nowhere Man' Smoak. Vroeger pleegde hij als Orphan X – een geheim agent moordaanslagen namens een overheid die zijn bestaan ontkende – maar dat leven ligt voorgoed achter hem. Nu helpt hij iedereen die in de problemen zit en zich tot niemand anders kan wenden. Een zelfopgelegde boetedoening waardoor de kille moordenaar langzaam verandert in een man met een geweten, waardoor hij begint te geloven dat een normaal leven mogelijk is. Evan besluit nog één keer iemand van dienst te zijn die zijn hulp nodig heeft, maar daarna houdt de Nowhere Man op te bestaan. Een allerlaatste klus. Alleen zou deze hem weleens fataal kunnen worden….

Klik op het boek voor een fragment.

De accountant
De accountant

Auteur: Gregg Hurwitz
Bladzijden: 528
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

Ilja Gort's 'Godendrank'

“Een wijnboer kiest voor de misdaad.” Dat slaat zowel op Ilja Gort zelf, die in 2015 al de wijnthriller Château fatale 2015 bottelde, maar ook op Godendrank, zijn nieuwste. Daarin beginnen dromer Abel en zijn nuchtere vrouw Angela een wijnboerderij in Zuid-Frankrijk. Na enkele bizarre tegenslagen besluit Abel wiet te gaan telen om zijn wijn te voorzien van een scheut geestverruiming. Daarmee kruisen ze het pad van lieden die het niet zo nauw nemen met de wet, wat, volgens de uitgever “leidt tot hilarische gebeurtenissen en een spetterende ontknoping”.
Klik HIER voor een fragment en een filmpje.
 
De godendrank
De godendrank

Auteur: Ilja Gort
Bladzijden: 236
Prijs: € 16.99

Informatie  Meer informatie »

Shortlist Hebban Thrillerprijs 2020

De afgelopen maanden werden de vijftien boeken op de longlist van de Hebban Thrillerprijs 2020 (zie beneden) gelezen door een jury van 131 lezers. Het resultaat: 387 gelezen én beoordeelde boeken. Drie oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers blijven over als kanshebber voor de allereerste Hebban Thrillerprijs. Daaruit kwam deze shortlist:
- Russisch voor beginners van Dominique Biebau
- Stille wateren van Eva Nagelkerke
- Het bloemenmeisje van Anya Niewierra

Het bloemenmeisje
Het bloemenmeisje

Auteur: Anya Niewierra
Bladzijden: 384
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »
Stille wateren
Stille wateren

Auteur: Eva Nagelkerke
Bladzijden: 320
Prijs: € 18.99

Informatie  Meer informatie »
Russisch voor beginners
Russisch voor beginners

Auteur: Dominique Biebau
Bladzijden: 212
Prijs: € 20

Informatie  Meer informatie »

Eindjury & Longlist Hebban Thrillerprijs 2020

De eindjury leest de shortlist en in juni wordt de winnaar bekend gemaakt. De eindjury van de Hebban Thrillerprijs 2020 bestaat uit: Wim Krings, boekverkoper; Anouk van der Zee, redacteur Hebban; Monique Manshanden, boekverkoper; Eric Herni, boekverkoper; Guy Doms, thrillerrecensent Hebban; Janneke Bouwman, thrillerrecensent Hebban; Lieselotte Danneels, Hebban team; Greet Braem, Hebban team; Chantal Hofmeester, Hebban team en Jeanet Moorman van het Hebban team.

Longlist Hebban Thrillerprijs 2020
De auteurs en boeken die op de longlist staan zijn:
Tine Bergen – Vissen praten niet
Corine Hartman – Een duister pad
Esther Verhoef – Façade
Jeroen Windmeijer – De offers
Sandra J. Paul – Kwijt
Anya Niewierra – Het bloemenmeisje
Dominique Biebau – Russisch voor beginners
Loes den Hollander – Toen ik dood was
Charles den Tex – Verloren vrouw
Ilse Ruijters – Meisje van me
Michael Berg – Ik zie je
Yvonne Franssen – Kamer 305
Eva Nagelkerke – Stille wateren
Era Richmen – De Saraceense Samenzwering
Thomas Olde Heuvelt – Echo
Klik HIER voor een artikel over de totstandkoming van die longlist.

Winaars Corona-prijsvraag Dean Koontz

De prijsvraag verleden keer betrof de thriller Ogen der duisternis (Eyes of Darkness) van de  Amerikaan Dean R. Koontz die daarin de uitbraak van het Corona-virus in Wuhan zou voorspellen.
De vraag was: hoe luidt de titel van dit boek in de vertaling en in welk jaar werd het uitgebracht (Inmiddels is er ook een Nederlandse vertaling weer beschikbaar). Het juiste antwoord: 1981.
 

De gelukkige winnaars zijn:
1. Mw G. Servayge, Harelbeke België
2. Dhr W. de wal uit Leeuwarden
3. Mw M. Dekker uit Bergen Op Zoom
Gefeliciteerd met jullie prijs. De boeken gaan zo snel mogelijk op de post. Alvast veel leesplezier gewenst!


Prijsvraag over 'De Understudy' van 4 vrouwelijke auteurs

Hoe ver ga je als moeder om je dochter te beschermen? Dat vragen de misdaadauteurs Sophie Hannah, BA Paris, Clare Mackintosh en Holly Brown zich af hun gezamenlijke psychologische thriller De understudy. De vier meiden van Carolyn, Bronnie, Elise en Kendall zitten op de Orla Flynn Academy, een beroemde maar competitieve toneelschool. Hun dochters zijn elkaars beste vriendinnen. Alles wordt anders met de komst van een nieuw meisje, Imogen Curwood. Vanaf dag één vinden er gruwelijke incidenten plaats op school en de moeders vragen zich af of hun dochters nog wel veilig zijn. Ze richten hun pijlen op Imogen, maar is zij wel de schuldige? De moeders lijken vastbesloten de waarheid boven tafel te krijgen. Maar ook als ze daarvoor hun eigen geheimen moeten prijsgeven?

Fragment & vraag

Klik hier voor meer informatie over boek en auteurs en op de afbeelding het boek voor een fragment om deze vraag te kunnen beantwoorden: Carolyn, de moeder van Jess, vraagt aan haar: ‘Wie kennen de code van jouw kluisje?’ Wat is daarop haar antwoord.?
Stuur je goede antwoord per MAIL voor 8 mei en maak kans op een exemplaar van De Understudy!

De understudy
De understudy

Auteur: Holly Brown
Bladzijden: 352
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Spanningsblog-interviews met auteurs over quarantaine

Thuisisolatie, ‘social distance’. Schrijvers zijn wel gewend om in afzondering creatief te zijn. Maar we maken nu wel erg bizarre tijden mee. Life during wartime. Hoe is het om als auteur te werken in tijden van corona, te pennen tijdens een pandemie?
Peter Kuijt, recensent en drijvende kracht achter De Spanningsblog vroeg een aantal thrillerschrijvers naar hun ervaringen. Een Q&A qua quarantaine, dus.

Teruglezen
HIER
zijn inmiddels de interviews terug te lezen met Simon de Waal, René Appel, Michael Berg, Gerard Nanne, Charles den Tex, Ingrid Oonincx, Simone van der Vlugt, Loes den Hollander, Bram Dehouck, Peter de Zwaan, Jac. Toes, Samantha Stroombergen, Hilde Vermeeren, Jeroen Windmeijer, Elvin Post, Lieneke Dijkzeul, Willem Asman, Marlen Visser, René van Rijckevorsel, Jacob Vis, Tomas Ross, Roel Janssen, Isa Maron en - last but not least - Peter Römer, die tevens voorzitter is van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs.

Barabbas
Barabbas

Auteur: J. Vis
Bladzijden: 313
Prijs: € 17.95

Informatie  Meer informatie »