Vers van de pers: vandaag verschijnt Return, het (eerste?) vervolg op de REBOUND-trilogie van Willem Asman. Voor het eerste deel daarvan, voor Enter, kreeg hij in 2018 de Gouden Strop. Nieuw werk verder van Karen Cleveland, Dicht bij jou, van Anya Niewierra, Het bloemenmeisje en RIP van  Yrsa Sigurdardottir.
In het kader van 75 jaar Bevrijding ook aandacht voor een klassieke literaire thriller: De donkere kamer van Damokles van WF Hermans.
Na de prijswinnaars van Stille schreeuw van Angela Marsons, de nieuwe prijsvraag die gaat over Vuurland van Pascal Engman, het eerste deel van een nieuwe trilogie over een Stockholmse rechercheur.

'Return', vervolg op Rebound-trilogie Willem Asman

Na Enter (Gouden Strop), Error en Exit is Return het onverwachte vervolg op de succesvolle REBOUND-trilogie. Een man valt overboord tijdens een zeiltocht op de Middellandse Zee.... een zeemansgraf voor de in opspraak geraakte scheepvaarttycoon Paolo Costa. Dat klinkt als standaard REBOUND. Sterker nog: het klinkt als een operatie die jaren geleden al werd uitgevoerd: dezelfde plek, dezelfde omstandigheden, dezelfde tragische afloop… én met hetzelfde slachtoffer. Verschillen tussen toen en nu zijn er ook. Zo waren er ditmaal drie opvarenden; Paolo’s echtgenote Aleksa en zijn zakenpartner Demitri Lenghi vergezelden Paolo op zijn reis. Hun getuigenissen klinken in eerste instantie waterdicht, alles wijst op een noodlottig ongeval. Maar het verschil dat Tyler en Oz nog het meest verontrust, is dat er ditmaal geen enkele sprake lijkt van REBOUND-betrokkenheid. Heeft Paolo zichzelf een doe-het-zelf-rebound gegeven? Is er een onbekende concurrent actief? Of is er iets heel anders aan de hand?

Return
Return

Auteur: Willem Asman
Bladzijden: 384
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Wat als het gevaar van 'Dicht bij jou' komt?

“Een rare sensatie maakt zich van me meester: een gevoel dat ik de persoon die voor me staat niet ken, ook al betekent hij meer voor me dan wie ook.” Je gaat de slaapkamer van je zoon binnen. Het is een rotzooi, zoals altijd. Je ruimt wat vieze borden op, pakt wat kleren van de grond en doet de kast open om ze terug te hangen. En dan zie je het. Iets dat je zo schokt dat het bijna niet echt bij je binnenkomt. Je realiseert je iets verschrikkelijks. Je eigen zoon is gevaarlijk. Wat als degene van wie je het meeste houdt degene blijkt die je het meest moet vrezen?

Dicht bij jou
Dicht bij jou

Auteur: Karen Cleveland
Bladzijden: 384
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

Het bloemenmeisje nieuwe thriller van Anya Niewierra

In de opvolger van het knappe Het dossier, leidt de 43-jarige Franse kruidenarts Nina Fleurie leidt een teruggetrokken bestaan in de Pyreneeën. Haar afgezonderde leven verandert wanneer zij bezoek krijgt van een Nederlandse vrouw. Deze Théa Wanders blijkt haar tweelingzus, van wie zij als baby werd gescheiden. Théa had een gelukkige jeugd in Maastricht terwijl Nina tot haar veertiende door haar moeder Mia werd verstopt in de desolate Pyreneeën. Hier schiep de gevoelloze Mia een eigen religie en leerde Nina dat mensen Duivels zijn. Pas met de komst van haar tweelingzus voelt Nina zich voor het eerst verbonden met een mens. Maar dan verdwijnt Théa. De wanhopige Nina start een zoektocht die leidt naar het bizarre verleden van haar moeder én haar moeders moordenaar…
Klik HIER voor een fragment.

Het bloemenmeisje
Het bloemenmeisje

Auteur: Anya Niewierra
Bladzijden: 384
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

'RIP': deel 3 Freyja & Huldar reeks

Eerder verschenen DNA en Vortex in de Freyja & Huldar-serie van de IJslandse misdaadauteur Yrsa Sigurdardóttir (1963). Een tienermeisje wordt op afschuwelijke wijze aangevallen in de bioscoop waar ze werkt. Op via Snapchat verschijnen filmpjes waarop ze doodsbang om vergeving smeekt. Haar lijk  is gemerkt met een ‘2’. Een tienerjongen is het volgende slachtoffer; zijn levenloze lichaam is voorzien van een ‘3’.

Politiecommissaris Huldar wordt op het moordonderzoek gezet. Hij moet daarbij opnieuw samenwerken met Freyja, die wordt opgeroepen om de pubers te ondervragen. Samen gaan ze op zoek naar lichaam nummer ‘1’, dat hopelijk meer licht op de zaak zal werpen. Freyja is ervan overtuigd dat de moordenaar het slachtoffer is geweest van pesterijen, en nu wraak neemt. Zoals ze dat ooit zelf ook wilde doen.
Klik op het boek voor een fragment.

R.I.P.
R.I.P.

Auteur: Yrsa Sigurdardottir
Bladzijden: 448
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

Een thriller beste Nederlandse roman over de Tweede Wereldoorlog?

De donkere kamer van Damokles”, antwoordde John le Carré op de vraag wat hij de beste thriller uit Nederland vond. De website literatuurgeschiedenis.nl is het met hem eens: “Misschien is De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans wel de beroemdste Nederlandse roman over de Tweede Wereldoorlog. Het is in ieder geval een onmiskenbaar hoogtepunt uit het oeuvre van de Amsterdamse schrijver. Al Hermans’ bekende thema’s komen naar voren in deze thriller over de Nederlandse oorlogsjaren. In De donkere kamer van Damokles zijn de grenzen tussen schuld en onschuld en waarheid en bedrog nauwelijks zichtbaar. Osewoudt of Dorbeck, verzetsheld of verrader? Wie is wie en wie is wat; de lezer mag het zeggen.”
Het boek uit 1958 is vijf jaar later verfilmd door Fons Rademakers onder de titel Als twee druppels water.
W.F. Hermans (1921-1995) had overigens ook ervaring als thrillerauteur: vlak na de oorlog schrijf hij vier detectives onder het pseudoniem Fjodor Klondyke.

Dorbeck / Osewoudt
Als de oorlog in Nederland is uitgebroken, komt een zekere Dorbeck naar het sigarenmagazijn van Henri Osewoudt. Hij vraagt of Osewoudt voor hem een fotorolletje wil ontwikkelen. Deze Dorbeck lijkt als twee druppels water op Osewoudt. Dorbeck ontwikkelt zich als het alter ego (andere ik) van Osewoudt; hij durft en doet alles wat Osewoudt nooit zou doen en durven. Vervolgens laat Dorbeck Osewoudt allerlei klusjes voor hem opknappen. Als de oorlog ten einde is wordt Dorbeck ontmaskerd als een collaborateur, waarvoor Osewoudt wordt opgepakt. De geallieerden denken dat hij Dorbeck is en willen Osewoudt terechtstellen. Osewoudt moet bewijzen dat zij zich vergissen, maar Dorbeck blijkt onvindbaar. Osewoudts laatste redding lijkt een filmrolletje waarop hij met Dorbeck te zien zou zijn.

Dossier Damokles
Hebbans Leesclubassistent Frank Hockx helpt scholieren op weg bij hun boekenkeuze in de wereld van het Lezen voor de Lijst. In zijn meest recente dossier schenkt hij uitgebreid aandacht aan de De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans.

De donkere kamer van Damokles
De donkere kamer van Damokles

Auteur: Willem Frederik Hermans
Bladzijden: 323
Prijs: € 9.99

Informatie  Meer informatie »

Prijswinnaars 'Stille schreeuw' van Angela Marsons

Stille schreeuw is het eerste deel van de serie rond rechercheur Kim Stone van de Britse Angela Marsons waarin vijf mensen rond een ondiep graf staan. Het slachtoffer was onschuldig, maar ze hadden geen keus. Hun geheimen moesten bewaard blijven, ten koste van alles. Een gewurgde schooldirectrice blijkt slechts het begin van een reeks gruwelijke moorden die de inwoners van Black Country doet huiveren.
Het antwoord op vraag in welk district rechercheur Wharton werkt, luidt: West-Marcia.

De winnaars ziijn:
1.  Manuel Konijnendijk, Epe
2.  Horst Vogel, Barendrecht
3.  Roos Wiss, Leeuwarden

Gefeliciteerd met jullie prijs. De boeken gaan zo snel mogelijk op de bus. Veel leesplezier!

Prijsvraag: over 'Vuurland' van Pascal Engman

In het eerste deel van de trilogie rond de Stockholmse inspecteur Vanessa Frank is ze op non-actief gesteld. Desondanks raakt ze verwikkeld in een gevaarlijk web dat zich uitstrekt tot diep in Zuid-Amerika. In Stockholm zijn kort na elkaar enkele rijke zakenmannen ontvoerd en, na losgeld, weer vrijgelaten. De politie kan echter geen link tussen de slachtoffers ontdekken. Twee criminelen proberen snel wat geld te verdienen, maar ze raken betrokken bij een klus die veel verder gaat dan wat ze gewend zijn. In een privékliniek in het zuiden van Chili vindt een omvangrijke orgaanhandel plaats. Als er in de omgeving niet genoeg donoren meer te vinden zijn besluit de leider van de kliniek om de blik over de grenzen te richten.

Fragment & vraag
Klik op het boek voor een fragment om de volgende vraag te beantwoorden: Hoe luidt de bijnaam van het team waar Vanessa na de reorganisatie deel van uitmaakt?
Stuur je antwoord vóór 14 februari a.s. via deze MAIL om kans te maken op één van de drie exemplaren van Vuurland. Succes!
 
Vuurland
Vuurland

Auteur: Pascal Engman
Bladzijden: 432
Prijs: € 26.99

Informatie  Meer informatie »