Onlangs was Hugo Luijten te gast in de boekhandel van Wim Krings om te praten over zijn thrillerdebuut Verast. Klik hier voor de recensie met een ingekorte weergave van het interview. De nieuwe Vrij Nederland bevat de najaars-update van de Detective- en Thrillergids (onder andere Alafair Burke, Michael Connelly, Arne Dahl, Friedrich Dürrenmatt, Sophie Hannah, Michael Robotham en Soren Sveistrup). In deze nieuwsbrief nieuwe boeken van David Baldacci, Michael Connelly, Arne Dahl, James Grimwood en Daniel Silva. Natuurlijk sluiten we ook deze nieuwsbrief af met de winnaars van Dicht bij huis van Cara Hunter, een nieuwe prijsvraag en een Plaats Delict.

Arlidge
Er is ook nog een goed nieuwtje in deze donkere dagen. De fans van MJ Arlidge en 'zijn' Helen Grace zaten in zak en as omdat het laatste deel (nr. 8) In de maneschijn is verschenen, maar de auteur heeft laten weten dat er nog TWAALF delen volgen! Wij houden u op de hoogte!

Meesterprijs GNM voor Tomas Ross
Met gepaste trots heeft het bestuur van het Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs zaterdag 24 november de GNM Meesterprijs 2018 uitgereikt aan Tomas Ross, tevens een van de oprichters van het genootschap in 1986. "Tomas Ross heeft, onder andere met zijn unieke en onomstreden kwaliteit van zijn werk, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het spannende boek in Nederland," aldus GNM-voorzitter Peter Römer bij de overhandiging van de prijs voorafgaand aan de jaarvergadering in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord.
Het is voor de derde keer dat het GNM-bestuur de Meesterprijs uitreikt. Eerdere winnaars van deze oeuvreprijs zijn Appie Baantje in 2003 en Saskia Noort in 2013. Lees hier de voorspellende gave van Peter Kuijt, Zeven redenen waarom Tomas Ross de ware meester is, overgenomen door Hebban en Crimezone (zonder zijn naam er bij te plaatsen).

Luc Deflo overleden
Deze week is de Vlaamse misdaadauteur Luc Deflo op 60-jarige leeftijd overleden in Mechelen. Hij was al een tijdje ernstig ziek. Deflo schreef 35 boeken, maar ook enkele toneelstukken en scenario’s. Zijn meest recente thriller Verdorven verscheen afgelopen september. Deflo debuteerde in 1999 met Naakte Zielen, een psychologische thriller rond het speurdersduo Deleu en Bosmans. In 2008 won hij de Hercule Poirotprijs met zijn boek Pitbull. Klik hier voor het Hebban-dossier over Luc Deflo.

 

Baldacci's nieuwe hoofdpersoon in 'De lange weg naar het einde'

FBI-profiler Atlee Pine is een hoofdpersonage in een serie thrillers van David Baldacci. In De lange weg naar genade maakt ze voor het eerst haar opwachting en voegt zich zo in het rijtje bekende hoofdpersonages (Amos Decker, Sean King, Michelle Maxwell, John Puller en Will Robie) van de succesvolle Amerikaan.

Confrontatie
Special agent Atlee Pine is gestationeerd in het westelijk deel van de Verenigde Staten omdat ze de voorkeur geeft aan het bestrijden van de criminaliteit in de outback van de VS. Op vijfjarige leeftijd werd haar tweelingzusje ontvoerd door een seriemoordenaar en vanaf het moment dat ze oud genoeg was om bij de FBI te gaan, heeft Atlee haar leven gewijd aan het opsporen van degenen die anderen kwaad willen doen.
Wanneer het verminkte karkas van een muilezel wordt gevonden in de Grand Canyon wordt Atlees hulp ingeroepen. De berijder wordt vermist en hij blijkt niet de enige persoon te zijn die recentelijk is verdwenen. Het begin van de confrontatie met een nachtmerrie uit haar verleden.
Klik op het boek voor een fragment.

 
De lange weg naar genade
De lange weg naar genade

Auteur: David Baldacci
Bladzijden: 400
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

Harry Bosch: 'Twee soorten waarheid'

Michael Connelly leverde eerder dit jaar de VN-thriller van het jaar met De nachtploeg met een nieuw hoofdpersonage, rechercheur Renée Ballard. In zijn nieuwste, Twee soorten waarheid, is de hoofdrol weer weggelegd voor Harry Bosch. Als er iets is waar die niet tegen kan, is het een onopgeloste zaak. De gepensioneerde Bosch werkt daarom als vrijwilliger aan oude zaken van de politie in San Fernando. Wanneer hij hoort over de moord op een jonge apotheker brengt dit hem in aanraking met de duistere wereld van medicijnmisbruik.
In de tussentijd beweert een moordenaar die jaren geleden door Bosch achter de tralies is gestopt, dat hij onterecht is veroordeeld. De twee zaken lijken compleet verschillend, maar niets blijkt minder waar.
Klik op het boek voor een fragment.
 
Twee soorten waarheid
Twee soorten waarheid

Auteur: Michael Connelly
Bladzijden: 368
Prijs: € 21.99

Informatie  Meer informatie »

'Achterland' deel twee in Arne Dahls Berger & Blom serie

Arne Dahl (Zweden, 1963) is een prijswinnende thrillerauteur, verkozen tot de beste van Europa. Na zijn succesvolle reeksen over het A-team en het Opcop-team begon Dahl met een nieuwe reeks over voormalig rechercheur Sam Berger en Molly Blom. Grensgebieden was het eerste deel, Achterland is deel twee. Deel drie, Middenwater, komt voorjaar 2019.
In Achterland blijken Molly en Sam allebei op de vlucht voor de Zweedse geheime dienst én de politie. En ondertussen moeten ze ook nog een moord oplossen. Een moord die ze weer op het spoor van een van Sams eerste zaken brengt.

 
Achterland
Achterland

Auteur: Arne Dahl
Bladzijden: 368
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »

'Moskva': een Koude Oorlog thriller

Moskva van Jack Grimwood is een typische Koude Oorlog-thriller die doet denken aan het werk van Le Carré, Deighton, Fleming en Tom Rob Smith. Een week nadat de uit de gratie geraakte spion Tom Fox begin 1986 gestationeerd wordt in Moskou, verdwijnt de vijftienjarige dochter van de Britse ambassadeur spoorloos. Fox, die zijn eigen dochter verloor, wordt gevraagd haar te vinden. Een spoor blijkt terug te gaan tot de Tweede Wereldoorlog en tot betrokkenheid van Russische maffiabazen, politici en militaire leiders. Die zitten niet te wachten op bemoeienis van een buitenlandse spion; zeker niet wanneer een seriemoordenaar op het punt staat nogmaals toe te slaan.
Klik op het boek voor een fragment.

 
Moskva
Moskva

Auteur: Jack Grimwood
Bladzijden: 480
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

Gabriel Allon waart weer in Daniel Silva's Het huis der spionnen

Goede wijn behoeft geen krans. De Gabriel Allon-thrillers van Daniel Silva staan garant voor constante kwaliteit. Zo ook zijn meest recente, Het huis der spionnen. Vier maanden na de dodelijkste aanslag op Amerikaans grondgebied sinds 9/11, slaat IS in Londen toe met een reeks bomaanslagen. Briljant gepland, maar toch is er één los eindje. Meesterspion en kunstrestaurateur Gabriel Allon wordt op de zaak gezet. Hij vindt al snel een connectie met een terreurcel in Saint-Tropez, bij de flamboyante en schatrijke Jean-Luc Martel en zijn echtgenote Olivia Watson. Hij begrijpt zogenaamd niet dat hij zaken doet met een man die het Westen wil verwoesten. Via hen wil Allon bij het brein achter de aanslagen komen.

 
Het huis der spionnen
Het huis der spionnen

Auteur: Daniel Silva
Bladzijden: 480
Prijs: € 15

Informatie  Meer informatie »

Dodelijk gevaar, elf keer

Steve Hamilton schrijft in zijn artikel What Makes a True Thriller? 11 Thrillers with One Big Thing in Common: Mortal Danger op CrimeReads.com het volgende. “Misschien heb je een andere definitie van een thriller, maar hier is de mijne: Anders dan in een klassiek mysterie – waarbij het centrale probleem het plegen van een misdaad is en de oplossing gerechtigheid is – is het centrale probleem in een thriller eenvoudig, dodelijk gevaar en de oplossing, als die wordt gevonden, is veiligheid. Pure overleving.
Zoals ik ook Lee Child heb horen uitleggen, verbindt dit het idee van een thriller met de oudste vorm van fictie, die helemaal terug te voeren is tot holbewoners die rond een vuur zitten, langs de lessen die je zouden leren hoe overleven in een wereld waar dodelijk gevaar (Een sabeltandtijger? Een plotselinge sneeuwstorm? De mannen uit een rivaliserende grot?) je elk moment kunnen vinden. Dat was de allereerste en ultieme thriller met hoge inzetten.”

Het elftal
“Ik weet dat ik een aantal geweldige thrillers zal weglaten, maar hier zijn 11 van mijn eigen favorieten”, aldus Steve Hamilton. Je zou het als een wensenlijstje kunnen lezen.
- Thomas Harris – De schreeuw van het lam (1988, The Silence of the Lambs)
- Denise Mina – De kwetsbare getuige (1998, Garnethill)
- Mark Billingham – Slaapdood (2001, Sleepy Head)
- Lee Child – Jachtveld (1997, Killing Floor)
- Don Winslow – Lek (2017, The Force)
- Stephen King – Misery (1987, Misery)
- Karin Slaughter – Triptiek (2006, Triptych)
- Harlan Coben – Niemand vertellen (2001, Tell No One)
- Lou Berney – November Road (2018, November Road)
- Meg Gardiner – UNSUB (2017, nog niet vertaald)
- Daniel Woodrell – Winter's Bone (2006, niet vertaald).

 
November road
November road

Auteur: Lou Berney
Bladzijden: 320
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »

Prijswinnaars

Het antwoord op de vraag over Dicht bij huis van Cara Hunter: Wie was (misschien wel onbewust) het lek bij de politie? luidt: V. Everett

De gelukkige winnaars van het boek zijn:
1. M. Joosten uit Maastricht
2. S. de Boer uit Leeuwarden
3. N. Damen uit Vlissingen


Gefeliciteerd met jullie prijs die zo snel mogelijk naar jullie toe komt.

Prijsvraag over 'Orka' van Jaime Karreman

Deze week gaat de prijsvraag over Orka van Jaime Karremann.

Lees het fragment en geef antwoord op de volgende vraag: Hoe heet de scheepskrant die Mark Willemsen moet maken?

Beantwoord de volgende vraag en stuur uw oplossing uiterlijk 14 december a.s. via deze mail (info@thrillerboek.nl) naar ons.

 
Orka
Orka

Auteur: Jaime Karremann
Bladzijden: 242
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »