Het is oktober en dat is ook de titel van de debuutthriller van de man achter The Killing. Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de twintigste policier van Elizabeth George (de Amerikaanse die Engelser schrijft dan veel Engelsen), de nieuwe B.A. Paris, Insomnia van Juliane Hoffman, staan we stil bij 25 jaar De verborgen geschiedenis, de therapeuten-bank als plaats delict, de prijswinnaars van de prijsvraag (over Wie zint op wraak?) uit de vorige nieuwsbrief en een nieuwe prijsvraag.

'Oktober': thrillerdebuut bedenker The Killing

Søren Sveistrup (1968) is de bedenker en scenarioschrijver van het Deense televisiefenomeen The Killing. Nu is er zijn eerste thriller: Oktober. Daarin keert Rosa Hartung de eerste dinsdag van die maand terug op haar post als minister van Sociale zaken, een jaar na de dramatische verdwijning van haar twaalfjarige dochter. Een psychisch gestoorde man heeft de moord op Hartungs dochter bekend, maar het lichaam is nooit gevonden. Dezelfde dag wordt een jonge vrouw op brute wijze vermoord in haar huis. De rechercheurs Thulin en Hess treffen daar een kastanjepoppetje aan, dat een sinister geheim bij zich blijkt te dragen. En dan wordt er nog een vrouw vermoord. De missie van de moordenaar lijkt nog niet voorbij.
Klik op het boek voor een fragment.
Oktober
Oktober

Auteur: Søren Sveistrup
Bladzijden: 544
Prijs: € 15.99

Informatie  Meer informatie »

De 20ste Elizabeth George

De straf die ze verdient is het twintigste boek van Elizabeth George over inspecteur Thomas Lynley en sergeant Barbara Havers. De burgers van het Engelse stadje Ludlow zijn diep geschokt als de plaatselijke diaken beschuldigd wordt van een ernstig misdrijf en gearresteerd wordt. Kort daarna wordt hij dood in zijn cel gevonden. In opdracht van Scotland Yard probeert Havers enig licht te werpen op het mysterieuze incident. In het begin wijst alles op de zelfmoord van een wanhopig man, maar Havers en Lynley twijfelen daaraan. Samen nemen ze een kijkje achter de idyllische façade van Ludlow en ontdekken dat bijna iedereen er iets te verbergen heeft... Het draait om de leugens die we vertellen en de leugens die we geloven.
Klik op het boek voor een fragment.

De straf die ze verdient
De straf die ze verdient

Auteur: Elizabeth George
Bladzijden: 608
Prijs: € 25.99

Informatie  Meer informatie »

Verdwenen in Frankrijk, 12 jaar later terug

Breng me terug is, na Gebroken en Achter gesloten deuren, de derde thriller van de Britse B. A. Paris, volgens haar uitgever de queen of domestic noir. Hierin rijdt een jong stel door Frankrijk en stopt onderweg bij een parkeerplaats. Finn stapt uit om naar het toilet te gaan, maar wanneer hij terugkomt bij de auto is Layla spoorloos verdwenen. De politie ziet Finn als verdachte. Hij vertelt hun wat er gebeurd is die avond. Het is de waarheid. Maar niet de hele waarheid. Twaalf jaar later is Finn verloofd en gelukkig – zijn verleden heeft hij achter zich gelaten. Tot hij op een middag thuiskomt van zijn werk en zijn verloofde op de bank ziet zitten.
Klik op het boek voor een fragment.
Breng me terug
Breng me terug

Auteur: B.A. Paris
Bladzijden: 326
Prijs: € 11

Informatie  Meer informatie »

Is 'Handyman' de seriemoordenaar?

Jilliane Hoffman is een door de wol geverfde adviseur en officier van justitie in Miami, waar ze vooral werkte aan zware misdrijven. In Insomnia schakelt de politie naar de hoogste staat van paraatheid als het mobieltje en de bebloede jas van de vermiste 17-jarige Mallory worden gevonden. Zij voldoet namelijk aan het profiel van de slachtoffers van de seriemoordenaar die zich ‘Handyman’ noemt. Als Mallory twee dagen later verward en bebloed wordt aangetroffen en zegt ontsnapt te zijn aan de Handyman is er geen reden om aan haar verhaal te twijfelen. Of toch wel? Heeft zij nu juist zijn aandacht op haar gevestigd en is zijn jacht nu echt begonnen?

Kort verhaal
Aan Insomnia ging nog het een en ander vooraf. Dat heeft Hoffman beschreven in een los, alleen als eBook verkrijgbaar kort verhaal, Nummer 9. Beide boeken zijn overigens los van elkaar te lezen.
Klik op het boek om een fragment van Insomnia te lezen.
Insomnia
Insomnia

Auteur: Jilliane Hoffman
Bladzijden: 384
Prijs: € 20.99

Informatie  Meer informatie »

25 jaar 'De verborgen geschiedenis'

Dit is een nieuwsbrief en informeert lezers over nieuw verschenen thrillers. Maar heel af en toe mag je ook terugkijken, als daar aanleiding voor is. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat het debuut van Donna Tartt, De verborgen geschiedenis, verscheen (de vertaling van The Secret History dat in de VS in 1992 op de markt kwam). Door thrillerliefhebbers al gauw omhelsd als een literaire thriller, maar unaniem bewierookt. Lees hier bijvoorbeeld de recensie in Trouw destijds.
 
Val
In De verborgen geschiedenis volgt Donna Tartt op erudiete en bedwelmende wijze enkele studenten die door hun eigen morele hoogmoed ten val komen. Richard Papen, een ingetogen jongen van eenvoudige afkomst, wordt tot zijn verbazing opgenomen in een groepje arrogante en excentrieke studenten, dat zich – in de ban van een leraar – op de bestudering van de Griekse beschaving heeft gestort. In het tweede semester raakt hij betrokken bij een drama dat zich tussen hen heeft afgespeeld. Een drama met grote gevolgen voor iedereen.

Donna
Donna Tartt (1963) werd in Mississippi geboren en studeerde klassieke talen en filosofie in Vermont. Op 29-jarige leeftijd debuteerde ze met De verborgen geschiedenis waar ze acht jaar aan had gewerkt. De kleine vriend (2002) is haar tweede roman en hiervoor ontving zij in 2003 de WH Smith Award. Tien jaar later, op 23 september, verscheen haar nieuwe grote roman, Het puttertje.
De verborgen geschiedenis
De verborgen geschiedenis

Auteur: Donna Tartt
Bladzijden: 624
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »

PD Therapeuten-bank

Het onderwerp is natuurlijk niet nieuw. Tien jaar geleden verraste de Ierse Aifric Campbell vriend en vijand met haar debuutthriller De logica van het moorden (The Semantics of Murder). “Aifric Campbell stelt ongemakkelijke kwesties aan de orde in haar debuutroman over een kille psychotherapeut. ‘Mensen gaan in therapie en denken dat alles wordt opgelost’,” schreef de VPRO-gids destijds “Over een interessante klootzak”.

Frieda
In juli jl. wijdde Ranne Hovius in de Volkskrant het artikel Dood op de divan o.m. aan de inmiddels bekendste psychotherapeute in de misdaadliteratuur, Frieda Klein. “Het Britse echtpaar Nicci Gerhard en Sean French, samen schrijvend onder de naam Nicci French, voltooide dit jaar de meeslepende thrillerserie rond Frieda Klein. Acht delen lang raakt Frieda, ondanks de tegenwerking van commisaris Crawford, betrokken bij politieonderzoek. Soms op eigen intitiatief, vaker op verzoek en vrijwel altijd tegen heug en meug”, schrijft ze naar aanleiding van De dag van de doden, het laatste deel van de serie.

De sofa
De Zweedse auteur Elisabeth Norebäck stelde in het artikel The Therapist’s Couch and the Thriller. Sometimes the Journey Inward Is the Most Dangerous of All de vraag: “Natuurlijk is een therapeut een normaal mens – iemand die, net als wij, worstelt met moeilijkheden en tegenslagen in zijn of haar eigen leven. Maar wat gebeurt er als een therapeut helemaal niet degene of datgene is wat wij denken? Als het iemand is die manipuleert, misleidt en uiteindelijk… doodt?” Daar zijn natuurlijk thrillers over geschreven en zij zette er een aantal bij elkaar.

Therapeuten-thrillers
Michelle Richmond – Het huwelijkspact (2017, The Marriage Pact)
Paula Hawkins – Het meisje in de trein (2015, The Girl on the Train)
S.J. Watson – Voor ik ga slapen (2011, Before I Go to Sleep)
Lars Kepler – Hypnose (2009, The Hypnotist)
Dennis Lehane – Shutter Island / Gesloten kamer (2003, Shutter Island)
Thomas Harris – De schreeuw van het lam (1988, The Silence of the Lambs)
Thomas Harris – Red Dragon / Rode draak (1981 Red Dragon).
De logica van het moorden
De logica van het moorden

Auteur: Aifric Campbell
Bladzijden: 286
Prijs: € 5

Informatie  Meer informatie »

Winnaars prijsvraag 'Wie zint op wraak?'

Het goede antwoord op de prijsvraag uit de nieuwsbrief van 21 september over Wie zint op wraak? luidt: Cecilia Abrahamsson.

De prijswinnaars zijn:
1. K. Rovers uit Prinsenbeek
2. K. Verkade uit Assendelft
3. H. van Bergen uit Budel

Gefeliciteerd met de prijs die zo snel mogelijk naar jullie toekomt.

Nieuwe prijsvraag

Deze keer kunt u het boek Ik beken van Jo Spain winnen. U moet onderstaande vraag goed beantwoorden:

Welk beroep wil Jessica Rabbit later gaan uitoefenen als ze Harry ontmoet?

U kunt uw antwoord insturen tot en met uiterlijk 18 oktober a.s. naar dit mailadres. Klik HIER
Ik beken
Ik beken

Auteur: Jo Spain
Bladzijden: 336
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »