Deze keer leestips voor de vakantie, nieuwe boeken van Karin Slaughter (plus een uitgebreid interview in NRC), Ingrid Oonincx (met interview), en de nieuwe Jack Reacher (Lee Child vertelt over hem in een filmpje). Daarnaast natuurlijk de winnaars van de prijsvraag over Quarantaine, het thrillerdebuut van Erik Betten, en een nieuwe prijsvraag. Tot slot Plaats Delict over - hoe kan het ook anders - vakantieland Spanje.

Beste thrillers voor de (vakantie)koffer

De beste thrillers van het jaar gaan opvallend vaak over gevaarlijke vrouwen, constateerde de jury voor de VN-thriller van het jaar. Acht van de honderden thrillers in de nieuwe Detective & Thriller Gids 2018 kregen er vijf sterren. Daaruit koos de jury de
Thriller van het Jaar: “Kwaliteit blijkt constant: zes van de acht vijfsterrenschrijvers van dit jaar zijn al eens eerder genomineerd. Een tikje pijnlijk: bij de door onze recensenten met vijf sterren gehonoreerde boeken zit dit jaar niet één vrouwelijke schrijver. Het zijn wel opvallend vaak boeken over vrouwen – stoere, vreemde dan wel intrigerende en zelfs gevaarlijke vrouwen.”

Nachtploeg
De keuze viel uiteindelijk op De nachtploeg van Michael Connelly: “Een vrouwelijke hoofdpersoon die geïnspireerd lijkt door #MeToo. Dat doet Connelly goed. Renée Ballard is volstrekt geloofwaardig, goed uitgewerkt en iemand van wie je gaat houden. Haar machteloosheid ten opzichte van mannelijk wangedrag wordt knap voelbaar gemaakt. Mooie schets ook van de politie in Los Angeles: Connelly vervlecht zijn minutieuze documentatie fijntjes met het verhaal en plaatst het ook nog eens stevig in de wereld waarin we nu leven”, aldus de jury.

Genomineerden
Lees HIER het hele verhaal over de winnaar en de andere zeven genomineerden: John Le Carré – Een erfenis van spionnen; Dennis Lehane – De vrouw in de spiegel; Tod Goldberg – Gangsterstaat ; Daniel Cole – Marionet; Anders Roslund – Drie uur; Lawrence Osborne – Schitterende dieren; Friedrich Dürrenmatt – De belofte.
 
Eerdere winnaars
Voor de liefhebbers: eerdere VN-Thrillers van het jaar:
Graeme Macrae Burnet – Zijn bloedige plan (2017); Nick Pizzolatto – Galveston (2016); Paula Hawkins – Het meisje in de trein (2015); Robert Harris – De officier (2014) en John Le Carré – Een broze waarheid (2013).
Lees HIER álle recensies, plus de artikelen uit de Detective & Thriller Gids 2018.
 
Nederlands
Lees je liever werk van eigen bodem? Eerder deze maand won Willem Asman de Gouden Strop voor zijn thriller Enter, deel 1 van de REBOUND-trilogie. De Schaduwprijs voor het beste debuut was voor Over het Spoor van Eva Keuris.
Lees in de vorige nieuwsbrief of HIER meer over de andere genomineerden en de  juryrapporten.
De nachtploeg
De nachtploeg

Auteur: Michael Connelly
Bladzijden: 368
Prijs: € 12.99

Informatie  Meer informatie »

Verleden achterhaalt Pretty Boy

Onlangs was auteur Ingrid Oonincx op bezoek bij boekhandel Krings in Sittard om te praten voor haar nieuwe thriller, Pretty Boy. “Een psychologische thriller over vertrouwen, afkomst en identiteit”, schrijft de uitgever.
 
Eerst het boek
Het verhaal draait om Jack en Hannah. Jack een Canadees zonder familie en verleden, Hannah een voormalige kunstenares die door hem kiest voor het gezinsleven. Samen wonen ze met hun zonen in een klein Brabants dorp in de boerderij van haar grootouders. Maar dan verdwijnt het zoontje van de buren en begint Jack begint zich vreemder te gedragen. De jongen wordt gevonden, maar al snel daarna verdwijnt Max, het autistische zoontje van hem en Hannah. Jack besluit dat er een eind moet komen aan de geheimzinnigheid rond zijn verleden dat zijn zoon nu wellicht het leven kost. Langzaam gaat de beerput open.
Een verhaallijn die – zo samengevat – neigt naar een ‘oestrogeen-drama’ waar de Nederlandstalige misdaadliteratuur de laatste jaren al zo vaak mee is overspoeld. Maar dat is gelukkig niet gebeurd in Pretty Boy, de vijfde thriller van Ingrid Oonincx. Zij verweeft het verleden van Jack – en niet van Jack alleen – mondjesmaat en kunstig met het heden waardoor ook voor Hannah het een en ander, stap voor stap op zijn plaats valt: zijn drankzucht en soms dagenlange afwezigheid, maar ook zijn toegewijd vaderschap. De verdwijningen zetten echter alles op losse schroeven en Hannah wil de onderste steen boven. Ze gaat er zelfs voor naar de laatste woonplaats van Jack in Amerika. Oonincx zorgt ervoor dat het het onbekende verleden het heden in een wurggreep houdt. En de lezer wordt keurig bediend: spannend verhaal, goede plot, verteld in een lekker tempo. Het einde is niet geheel conform het voorafgaande, maar dat mag de pret niet drukken. Prima thriller, die het nodige belooft voor nieuw werk.
 
Tweeledig
Wat vormde de aanleiding voor het boek, de trigger voor het verhaal?
“Die was tweeledig. Een tijdje geleden had ik het er met een vriendin over hoe het zou zijn als je je eigen verleden op zou moeten geven en ergens anders opnieuw zou moeten beginnen. Afscheid nemen van een stuk van jezelf en een compleet nieuw leven opbouwen. Zoals Jack in het boek deed. De andere insteek was een ervaring die ik in de jaren negentig had tijdens een vakantie in het zuiden van de Verenigde Staten. Daar kwamen we op een gegeven moment terecht bij een arm gezin dat al jaren in de caravan woonde op een trailerpark. Armoe troef, weinig perspectief maar wel heel aardig. Ik vroeg me toen af wat zo’n omgeving met je doet als je daarin moet opgroeien als jongere. Dat werd dus Billy.”
 
Je koos niet voor één hoofdpersonage dat de lezer meeneemt.
“De lezer beleeft het verhaal vanuit twee personen, Jack en Hannah. Afwisselend vertellen zij hun belevingen en ervaringen. Dat geeft voor mij de meeste vaart en spanning aan het verhaal. Bovendien weet je op sommige momenten meer door het ene hoofdpersonage dan de ander al weet op datzelfde moment. Dat geeft ook een extra spanning.”

Is spanning het belangrijkste element in Pretty Boy, of eigenlijk in al je boeken?
“Het is natuurlijk wel van belang omdat je de lezer door wil laten lezen en de plot zich natuurlijk ook op een bepaalde manier moet ontwikkelen. Het belangrijkste voor mij als schrijver zijn echter de personages. En dan vooral hoe die zich gaan verhouden tot een bepaald voorval en hoe zij en hun onderlinge relaties zich vervolgens verder ontwikkelen. Dat vind ik de kern waar het schrijven voor mij om draait.”
 
Boeken
Oonincx (1968) studeerde journalistiek en werkt in het dagelijks leven als communicatieadviseur bij Fontys Hogescholen in Tilburg en heeft een gezin met twee kinderen. Hoe kwam ze tot het schrijven van boeken?
“Op een gegeven moment zat ik ’s avonds op de bank, mijn man gaf les. Hij is naast docent ook beeldend kunstenaar. Ik verveelde me voor de tv en dacht: wat hij doet –  naast je broodwinning ook zelf creatief bezig zijn – dat wil ik eigenlijk ook. Voor mij werd dat fictie schrijven. Ik deed mee aan een schrijfwedstrijd, die ik won. De prijs was het auteurscontract voor mijn eerste boek. Dat beviel uitgeverij The House of Books blijkbaar zo goed dat er nog drie zijn verschenen. Verleden jaar ben ik overgestapt naar De Crime Compagnie, waar Pretty Boy ook is verschenen.
Het belangrijkste van het schrijven vind ik echter dat je iets creëert waar je trots op bent. Daar word ik gewoon heel blij van. En dat blijf ik dus doen, op mijn eigen manier en in mijn eigen tempo.”

Moordwijven
Enkele jaren geleden sloot Oonincx zich aan bij het Moordwijven-collectief. Waarom?
“De Moordwijven – de anderen zijn Anya Niewierra, Isa Maron, Marlen Beek-Visser en Liesbeth van Kempen – zijn ‘partners in crime’ als het gaat om elkaar te helpen met de promotie van de boeken, gezamenlijk presentaties en signeersessies. We willen door samen te werken onze boeken beter wegzetten in de media. Bovendien ben je als auteur vaak een één-pitter en veel alleen aan het werk; dan is dingen delen en samen doen leuker. We hebben ook achter de schermen veel steun aan elkaar. En het levert nog wel eens goede ideeën op. Samen sta je sterker, ook in de misdaadliteratuur!”
 
Pretty Boy
Pretty Boy

Auteur: Ingrid Oonincx
Bladzijden: 400
Prijs: € 5

Informatie  Meer informatie »

Karin Slaughter Gespleten plus uitgebreid interview

Een nieuwe Slaughter: altijd goed nieuws. Voor wie het nog niet wist, Gespleten gaat over Andrea Cooper, die haar moeder door en door denkt te kennen. Maar wanneer het restaurant waar Andrea en Laura lunchen onder vuur wordt genomen en een doodgewone middag in een bloedbad verandert, ziet Andrea een heel andere kant van haar. De koelbloedigheid waarmee Laura de schutter overmeestert en doodt, verbijstert Andrea. Dan blijkt dat Laura zich al dertig jaar schuilhoudt onder een andere naam en dat alles wat ze over haar verleden heeft verteld, gelogen is. Wat heeft Laura op haar geweten? Waarom zien anderen haar liever dood dan levend? En hoe kun je iemand nog vertrouwen die een leugenaar, of erger, blijkt te zijn? Klik HIER voor een fragment.

Uitgebreid interview
Karin Slaughter: ‘Natuurlijk denk ik na over de perfecte moord’. Hoe ziet 100.000 dollar in cash eruit? Past dat in een paar vuilniszakken? Of achterin de kofferbak van een auto? De Amerikaanse thrillerauteur Karin Slaughter (47) wilde het precies weten. Dus ging ze langs bij een bank in Atlanta waar een medewerker haar meenam naar de kluis. „Dat is het voordeel van mijn werk. Ik kom nog eens op bijzondere plekken.”
Klik HIER voor het hele en heel uitgebreide interview in NRC-Handelsblad van 4 juli jl. met de succesvolle Amerikaanse.
Gespleten
Gespleten

Auteur: Karin Slaughter
Bladzijden: 496
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »

Lee Child: met Jack Reacher op doorreis

Jack Reacher is altijd op doorreis en overal waar hij komt, stuit hij op onrecht, wat hij op karakteristieke wijze aanpakt. Na 22 thrillers bundelt Lee Child nu de tien lange en twee korte verhalen die hij over Jack Reacher schreef – van zijn kindertijd tot en met zijn meest recente litteken.
In één van de verhalen belandt Reacher bijna met een KLM-stewardess in Amsterdam: “Het begon op een stervenskoude kerstavond in New York, in een bar in Bleecker Street in de West Village. Jack Reacher liep voorbij, de kraag van zijn jas hoog opgetrokken, en hij hoorde het onweerstaanbare gebonk van interessante ritmes van binnen komen. Hij duwde de deur naar de warmte en het lawaai open en zag een saxofonist met twee andere muzikanten op een podium zo groot als een sinaasappelkistje. Maar, en dat was veel belangrijker, hij zag ook een blonde vrouw, alleen aan een tafeltje voor twee. Ze luisterde naar de muziek. Het bleek dat ze uit Nederland kwam. Ze was een jaar of dertig en meer dan een meter tachtig lang. Ze maakten een praatje toen de band even pauzeerde. Ze sprak heel goed Engels.”

Interview
Klik HIER voor een kort interview met Lee Child over zijn held Jack Reacher.
Op doorreis
Op doorreis

Auteur: Lee Child
Bladzijden: 368
Prijs: € 9.99

Informatie  Meer informatie »

Winnaars prijsvraag Quarantaine van Erik Betten

De oplossing van de prijsvraag over Quarantaine van Erik Betten is: Warffum in de PROVINCIE Groningen.

De winnaars zijn:
Piet de Kort, Alphen a/d Rijn
Landje Bleeker, Amsterdam
Marieke Schermer, Krommenie

Gefeliciteerd met jullie prijs die zo snel mogelijk naar je toe komt!
 

Nieuwe prijsvraag over De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle

Maak kans op De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle, de nieuwe thriller van Stuart Turton.

Lees het fragment en geef antwoord op de volgende vraag:
Hoe noemt dokter Dickie de samaritaan?

KLIK HIER om het antwoord te versturen.
Zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle
Zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle

Auteur: Stuart Turton
Bladzijden: 416
Prijs: € 10

Informatie  Meer informatie »

Plaats Delict: Spanje

Spanje, in veel gevallen toch nog – met Frankrijk – vakantieland bij uitstek. Het land kende de afgelopen honderd jaar een bewogen geschiedenis, denk alleen maar aan de Spaanse Burgeroorlog, het Franco-bewind en de strijd met de ETA.
De kunsten spelen een rol om daarmee in het reine te komen. Zo ook de literaire thrillers en de misdaadliteratuur. Denk maar aan het vierluik Het kerkhof der vergeten boeken (bestaande uit Het labyrint der geesten, De gevangene van de hemel, Het spel van de engel en De schaduw van de wind) van Carlos Ruiz Zafón.

Rij
De Spaanse auteur Víctor del Árbol zette in een artikel nog een aantal Spaanse misdaadauteurs op een rij.
Eugenio Fuentes – Het bloed van de engelen (2001, La sangre de los ángeles)
Domingo Villar – Het strand van de verdronkenen (2006, La playa de los ahogados)
Rafael Chirbes – Crematorium (2007, Crematorio)
Manuel Vázquez Montalbán, o.m. Los Mares del Sur (1979, Southern Seas)
Juan Madrid – Un beso de amigo (1980, A Friendly Kiss)
Lorenzo Silva – El Alquimista impaciente (2000, The Impatient Alchemist)
Alicia Giménez Barlett – Ritos de Muerte, (1996, Death Rites)
Andreu Martín – Prótesis (1980, Prosthesis)
Mariano Sánchez Soler – La muerte de los marqueses de Urbina (2013, The Death of the
Marquises of Urbina)
Vicente Garrido – El rastro del asesino (2010, The Trail of the Killer)

Meer
Meer vertaalde Spaanse thrillerauteurs op www.vnster.nl (zoekwoord 'Spanje').
Het labyrint der geesten
Het labyrint der geesten

Auteur: Carlos Ruiz Zafón
Bladzijden: 848
Prijs: € 17.5

Informatie  Meer informatie »