"Het is weer voorbij...

.. die mooie zomer", zingt iedereen daar achteraan. Maar niet getreurd. Er staat ons weer een spannende herfst te wachten. Komende week verschijnt van de hand van David Lagercrantz de thriller "De man die zijn schaduw zocht", het langverwachte deel 5 van de Millennium-serie waar Stieg Larsson de eerste drie delen schreef.

Niet veel later komt de nieuwe thriller van Dan Brown "Oorsprong", op de markt. In de volgende nieuwsbrief meer hierover.

Dit najaar staan we ook uitgebreid stil bij het jubileum van Tess Gerritsen die dan dertig jaar schrijfster is.

En last but not least, komt Michael Berg met zijn nieuwe thriller "Broertje".

À Propos, de prijsvraag: volgende nieuwsbrief met de winnaars en een nieuwe prijsvraag.

Er komt natuurlijk nog veel meer... gelukkig worden de avonden langer....
 
De man die zijn schaduw zocht
De man die zijn schaduw zocht

Auteur: David Lagercrantz
Bladzijden: 352
Prijs: € 22.5

Informatie  Meer informatie »

Nieuwe Camilla Läckberg: Heks

Heks, de nieuwe thriller van Camilla Läckberg, ligt in de winkel. In deel tien in de Fjällbacka-serie krijgen Patrik Hedström en Erica Falck te maken met de verdwijning van de vierjarige Linnea. Dit rakelt een oude zaak op: op dezelfde plek verdween dertig jaar geleden eveneens een vierjarig meisje dat later vermoord werd teruggevonden.

Patrik Hedström acht de kans klein dat er een verband is tussen de verdwijningen, maar moet de mogelijkheid tóch onderzoeken. Erica Falck werkt aan een boek over de oude zaak werkt en ontdekt dat oud zeer bij sommigen nog erg diep zit.

Lees HIER alvast een fragment uit Heks.

Volgorde

De thrillers van de Zweedse Camilla Läckberg (1974) over Hedström en Falck hebben inmiddels hun weg gevonden naar een breed publiek en een verschillende ervan zijn verfilmd.

Voor wie het even kwijt was, dit is de juiste volgorde van de boeken: 1. IJsprinses; 2. Predikant; 3. Steenhouwer; 4. Zusje; 5. Oorlogskind; 6. Zeemeermin; 7. Vuurtorenwachter; 8. Engeleneiland; 9. Leeuwentemmer; 10. Heks

Heks
Heks

Auteur: Camilla Läckberg
Bladzijden: 688
Prijs: € 22.99

Informatie  Meer informatie »

Spionage-thrillers in tijden van Trump

Met de komst van Donald Trump als president van de Verenigde Staten lijkt de wereld steeds meer terug te keren naar het tijdperk van de Koude Oorlog, de periode na de Tweede Oorlog die in 1989 eindigde met de val van de Muur tussen Oost- en West-Duitsland en het vrije Westen en de communistische landen.
De Koude Oorlog was echter ook de bloeiperiode van de spionage-thrillers, waarvan John le Carré (nog altijd) de meest bekende en beste exponent was. Paralellen lijken meer dan alleen maar voor de hand te liggen, zoals een literair agent de vooruitziende blik beschreef van een auteur als Ted Allbeury (1917-2005) die in zijn boek The Twentieth Day of January / Cold Tactics (1980) de opkomst (en de schandalen) van een president als Trump voorspelt.

Spionage-verleden

Toch is hoeft dat niet per sé een verrassing te zijn. Veel – met name Britse – auteurs hebben een verleden met de geheime diensten van hun land. In Engeland zijn dat, naast Allbeury en Le Carré (die aankondigde dat zijn meesterspion George Smiley uit de jaren zeventig terugkeert in zijn 22 augustus te verschijnen Een erfenis van spionnen) auteurs als  Graham Greene, Ian Fleming, Frederick Forsyth, W. Somerset Maugham en Matthew Dunne met zijn Spycatcher boeken.

Klik HIER voor een recent NRC-interview van Bas Heijne met John le Carré over zijn schrijverschap en spionage-activiteiten.

Aan de andere kant van de oceaan zijn de bekende spionage-auteurs mensen als Eric Van Lustbader – die samen met de in 2001 overleden Robert Ludlum de Jason Bourne boeken en films in leven houdt, Richard Condon (The Manchurian Candidate), Nick Carter, James B. Donovan, Chris Pavone en Paul Vidich.

Overzicht en verder lezen

Voor een, nagenoeg, volledig overzicht van ‘spionage-auteurs’: www.vnster.nl (->uitgebreid zoeken, ->genre: spionage) bevat 238 auteurs met in totaal 1677 titels die als spionage-thrillers zijn gekwalificeerd.

Lees HIER ook meer over dit onderwerp.
 
Een Erfenis van spionnen
Een Erfenis van spionnen

Auteur: John le Carré
Bladzijden: 304
Prijs: € 24.99

Informatie  Meer informatie »

Lezen? Volg vlogboek.nl

Jørgen Appertoo is leraar Nederland en leraren Nederlands zijn over het algemeen bevlogen over literatuur en dus over boeken. Appertoo (1982) wilde zijn leerlingen helpen met het kiezen van boeken om te lezen. Een wel op een manier die bij hen en bij deze tijd past: door middel van een vlog (video-boodschap). Inmiddels bedraagt het aantal vlogboeken www.vlogboek.nl meer dan honderd.
 
Appertoo in de VPRO-gids: “Eigenlijk is het idee ontstaan na Zomergasten met Ionica Smeets. Zij liet daarin een fragment zien van de Amerikaanse schrijver John Green (bekijk dat HIER). Zijn stijl heb ik een beetje gekopieerd. Snel, maar wel inhoudelijk praten in de camera, waarbij je eigenlijk alleen van links naar rechts switcht. Dat tempo past wel bij me, mits goed geëdit. De vlogs duren gemiddeld zes minuten met daarin meestal drie boeken ”
Lees HIER hier het interview met Appertoo.
TIP: Goede thrillers lezen? Kijk op vnster.nl, selecteer onder 'uitgebreid zoeken' een aantal sterren en … voilà.